The Washington Post: “Moskva sa obrátila na Turecko so žiadosťou o pomoc pri obchádzaní sankcií.” Čo prinesie stretnutie Erdogana a Putina v Soči?

The Washington Post: “Moskva sa obrátila na Turecko so žiadosťou o pomoc pri obchádzaní sankcií.” Čo prinesie stretnutie Erdogana a Putina v Soči?

Bratislava 6. augusta 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR/AP/Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin)

 

Moskva sa obrátila na Istanbul so žiadosťou o pomoc pri obchádzaní sankcií. Informoval o tom denník The Washington Post v článku o návšteve tureckého prezidenta v Soči

Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan rozhovory
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

V článku sa uvádza, že v predvečer rokovaní medzi ruským a tureckým prezidentom Vladimirom Putinom a Recepom Tayyip Erdoganom v Soči ukrajinská rozviedka zachytila návrh ruských orgánov.

Reklama

Podľa informácií, ktoré boli zachytené, Rusko nalieha na Turecko, aby mu umožnilo kúpiť podiely v tureckých ropných rafinériách, ropných termináloch a zásobníkoch.

Denník The Washington Post uvádza, že toto rozhodnutie by mohlo pomôcť utajiť pôvod ropy a obísť sankcie vrátane ropného embarga Európskej únie.

Reklama

Rusko tiež žiada o otvorenie účtov v tureckých štátnych bankách pre významné ruské finančné inštitúcie, ako aj o povolenie ruským priemyselným výrobcom pôsobiť v tureckých voľných hospodárskych zónach.

Zároveň podľa denníka nič nenasvedčuje tomu, že Turecko bude súhlasiť s ruským návrhom, keďže takouto podporou hrozí uvalenie sekundárnych sankcií na turecké banky a spoločnosti.

 

Stretnutie Erdogana a Putina

Turecký prezident Erdogan dnes pricestoval do Soči na rokovania s Putinom. Stretnutie bolo pre mnohých prekvapením, keďže pred dvoma týždňami sa prezidenti stretli tvárou v tvár v Teheráne. Zrazu, len po krátkom čase, sa v Rusku koná nové stretnutie.

Prezidenti spolu hovoria už takmer štyri hodiny. Na konci stretnutia sa nekonala tlačová konferencia, ale strany prijali vyhlásenie, v ktorom zdôraznili hlavné body rokovaní. Z konkrétnych otázok Moskva a Ankara rokovali o dodávkach plynu do Turecka a dohodli sa na čiastočnej platbe v rubľoch.

Reklama

Dohodli sa na zvýšení objemu obchodu medzi Ruskom a Tureckom. Dohodli sa tiež, že podniknú kroky na zintenzívnenie spolupráce v odvetviach, ako je doprava, obchod, poľnohospodárstvo, priemysel, financie, cestovný ruch a stavebníctvo.

Okrem toho strany potvrdili, že prikladajú veľký význam podpore politického procesu. Zdôraznili význam zachovania politickej jednoty a územnej celistvosti Sýrie.

Nemyslím si, že uvedené témy boli dôvodom tohto stretnutia. Na základe záverečného vyhlásenia, uvítacieho rozhovoru Putina a Erdogana pred bilaterálnym stretnutím a rozhovorov s delegáciami je však možné vyvodiť závery o tom, čo bolo skutočne dôležité.

Mimoriadne zaujímavé je, že podľa Erdogana “celý svet sleduje toto stretnutie” a že rozhovory “môžu otvoriť novú stránku v bilaterálnych vzťahoch”. Čiže môže sa aj neotvoriť nová stránka, ale skôr zavrieť stará? Všetko asi závisí od toho, či turecký prezident dostane to, po čo prišiel…

Hlavné témy, ktoré zazneli z úst lídrov pred rokovaniami, možno opísať takto: možná operácia Ankary v Sýrii, vývoz ukrajinského obilia, význam plynovodu Turkish Stream, otázka JE Akkuyu, bilaterálne vzťahy.

Reklama

Turecká tlač sa domnieva, že kľúčovou témou rokovaní bola “sýrska otázka”, kvôli ktorej turecký prezident prišiel. Blížia sa turecké prezidentské voľby. “Malá víťazná vojna” by mohla ovplyvniť Erdoganov rating, ktorý vážne trpí kvôli hospodárskym problémom. Lenže to by nestačilo, potrebujeme stimulovať hospodárstvo, a to by bolo možné vďaka výmennej dohode s Moskvou. Takže toto by mohol byť jeden z kľúčových bodov diskusie medzi prezidentmi.

Najdôležitejšia otázka je, čo za to? Turecko sa svojou neutralitou, uzavretím prielivov, neuzavretím svojho vzdušného priestoru a nepripojením sa k protiruským sankciám prakticky stalo centrom pre ruský dovoz z Európy a Ďalekého východu a výrazne z toho ekonomicky profitovalo. Ankara má v rukáve aj ďalší tromf – neratifikovať členstvo Švédska a Fínska v NATO. Zatiaľ čo väčšina parlamentov Severoatlantickej aliancie ratifikovala členstvo škandinávskych krajín, Ankara tak ešte neurobila a ani neoznámila vypočutie. Ale či by Turecko mohlo podstúpiť takéto riziko, či by sa o niečom takom vôbec dalo diskutovať, je stále záhadou.

Existujú podozrenia, že Biden presviedčal Erdogana, aby podpísal memorandum so Švédskom a Fínskom za prísľub vyriešiť otázku nákupu F-16, sľúbil mu, že presvedčí Kongres, ale nepodarilo sa mu to. Kongres stanovil Turecku nesplniteľné podmienky.

A tu sa vynára ďalšia téma – spolupráca medzi Moskvou a Ankarou vo vojensko-priemyselnej sfére. Keďže USA odmietajú predať stíhačky F-16 a Turecko potrebuje alternatívu, je celkom možné, že obe strany diskutovali aj o tejto otázke. O nákupe ruských lietadiel Su-35 Ankarou sa už diskutovalo.

 

Niekoľko vyjadrení Erdogana po stretnutí s Putinom:
1. Turecko navrhuje uskutočniť stretnutie Putina a Zelenského na svojom území.

2. Moskva a Ankara chcú zvýšiť svoj obchodný obrat na 100 miliárd USD (vlani to bolo 33 miliárd USD).

3. “Seriózny pokrok” je načrtnutý pre používanie ruských kariet “Mir” v Turecku.

Súdiac podľa posledných dvoch bodov, Turecko sa môže stať jedným z hlavných partnerov Ruska pri obchádzaní sankcií.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali