Ministerstvo zahraničia hneď v prvý deň po nástupe nového ministra v našom mene vyjadrilo slepú poslušnosť euroatlantickému pánovi

Ministerstvo zahraničia hneď v prvý deň po nástupe nového ministra v našom mene vyjadrilo slepú poslušnosť euroatlantickému pánovi

Bratislava 10. apríla 2020 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Ministerstvo zahraničných vecí SR, napriek radu veľmi vážnych pochybností, bez mihnutia oka prijalo kontroverznú správu Organizácie pre zákaz chemických zbraní, podľa ktorej Sýria v roku 2017 útočila chemickými zbraňami

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) prostredníctvom svojho tlačového odboru vydalo hneď v prvý deň po nástupe nového ministra správu, že „Slovenská republika víta zverejnenie prvej správy Vyšetrovacieho a identifikačného tímu (IIT) Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), podľa ktorej sú za vykonanie útokov chemickými zbraňami v Sýrii v marci 2017 zodpovedné ozbrojené sily Sýrskej arabskej republiky.“

Reklama

Ministerstvo tiež odsudzuje akékoľvek použitie chemických zbraní a „vyjadruje svoju plnú podporu a dôveru v profesionálnu a nestrannú prácu OPCW, vrátane činnosti IIT, ktorého návrh na vytvorenie v roku 2018 kosponzorovala. Zároveň odsudzujeme snahy spochybňovať činnosť a zdiskreditovať zistenia OPCW,“ píše sa vo vyhlásení MZVaEZ (Písali o tom TU).

A už je tu to, čoho sme sa obávali. Ministerstvo teda v mene celého Slovenska vyjadrilo absolútnu oddanosť ríši Západu a ňou zjaveným „pravdám“, keď bez akéhokoľvek vlastného skúmania automaticky vyhlasuje, že činnosť OPCW je v poriadku a kto ohľadne toho vznáša pochybnosti, toho odsudzuje. A to aj napriek tomu, že medzinárodná verejnosť v tejto veci vôbec nie je jednotná a sú veľmi silné dôvody pochybovať o tom, či je správa OPCW ovládanej západnými veľmocami objektívna.

Reklama

Podľa správy IIT OPCW mali v dňoch 24., 25. a 30. marca 2017 sýrske vojenské lietadlá zhadzovať letecké bomby naplnené sarínom a chlórom na južnú časť mesta Ltamenah, vrátane budovy nemocnice. Ide o prvý prípad, kedy táto medzinárodná inštitúcia explicitne obvinila Sýriu z útokov chemickými zbraňami.

Objavilo sa však množstvo svedectiev, ktoré tento záver spochybňujú. V decembri 2019 o tejto veci napríklad Wikileaks zverejnili dokumenty, z ktorých vyplýva, že pri „vyšetrovaní“ touto politicky podchytenou organizáciou OPCW má ísť o jednoznačný propagandistický podvod a frašku na spôsob vyšetrovania zostrelenia letu MH17 alebo procesu so srbským prezidentom Slobodanom Miloševičom v Haagu.

Wikileaks zverejnili napríklad e-mailovú komunikáciu člena vyšetrovacej misie OPCW s nadriadeným, v ktorej vyjadruje najvážnejšie obavy z úmyselného a zásadného skresľovania výsledkov vyšetrovania a nehoráznych zásahov vedenia OPCW do prvotnej správy, ktorú vypracoval ako spoluautor.

Pamätáme sa, ako sa to odohralo: na základe tvrdení proamerických teroristov (tzv. rebelov) bol sýrskej armáde pripisovaný chemický útok, pričom vlády USA, Veľkej Británie a Francúzska sa s týmto tvrdením okamžite stotožnili a následne vykonali na ciele sýrskej vlády letecké útoky. Až o dva týždne po tomto leteckom útoku sa do lokality údajného chemického útoku dostal vyšetrovací tím OPCW, ktorý po príchode na miesto konštatoval, že väčšina fyzických dôkazov, vrátane tiel obetí, už dávno nie je k dispozícii.

Na mieste zistili stopy chlóru, avšak ten mohol pochádzať z najrôznejších bežných chemikálií ako sú bielidlá či čistiace prostriedky. Pôvodný text správy zdôrazňoval, že neexistujú dôkazy, že by chlór pochádzal z fliaš, ktoré mali byť údajne zhodené lietadlami sýrskej armády, avšak správa upravená vedením OPCW to práve takto predkladá.

Reklama

Podľa informácií Wikileaks správa tiež enormne zveličila skutočnú koncentráciu nameraných hladín rôznych chlórovaných organických látok, ktoré boli v skutočnosti zistené len v stopových množstvách.

Televízie celého sveta prebrali video, ktoré ukazuje, ako sú údajné obete chemického útoku liečené v nemocnici v meste Douma. Príznaky týchto „obetí“ však boli úplne iné, ako by mali byť, pričom podrobná diskusia o tejto téme bola z upravenej správy OPCW vyhodená. „Vynechanie tejto časti správy (vrátane epidemiológie, ktorá bola celkom odstránená) má vážny negatívny dopad na správu, pretože táto časť je neoddeliteľne spojená s identifikáciou chemického činiteľa… V tomto prípade je dôvera v identitu chlóru alebo akéhokoľvek iného dusivého prostriedku spochybňovaná práve pre nekonzistentnosť s hlásenými a pozorovanými symptómami,“ píše expert OPCW.

Podobne je sporné tvrdenie o tom, že valce, v ktorých malo byť predmetné chemické činidlo, mali byť zhodené zo vzduchu. Podľa uniknutého e-mailu stav týchto valcov, vzhľadom na stav okolia, tomuto tvrdeniu nezodpovedá. Ani táto informácia sa vo finálnej verzii správy neobjavila.

Pochybnosti o objektívnosti práce OPCW vyslovil na plné ústa na zasadnutí Výkonnej rady OPCW stály predstaviteľ Ruskej federácie (RF) pri OPCW, veľvyslanec A. V. Šuľgin. V súvislosti s údajným použitím chemických zbraní v meste Douma v apríli 2018 povedal: „Početné dôkazy, obsiahnuté v uverejnených interných dokumentoch Technického sekretariátu, ako aj korešpondencia medzi jeho zamestnancami, nasvedčujú o skutočnom našvindľovaní výsledkov vyšetrovania.“

Ruský veľvyslanec hovoril o celom rade informácií svedčiacich o podvodoch pri vyhotovovaní správy o tomto údajnom chemickom útoku. Hovoril o tom, ako boli závery predbežnej správy nehanebne prepísané, aby získali presne opačný zmysel, osobami, ktoré nikdy neboli na mieste incidentu. Hovoril tiež o tom, že experti, ktorí pracovali priamo v meste Dúma, boli z vyšetrovania odvolaní, ich názor bol ignorovaný a expertné závery zavrhnuté.

Reklama

Ruský veľvyslanec poukázal na fakt, že hlavné technické závery, napríklad o balistike, robili externí „nezávislí experti“, ktorých mená a štátna príslušnosť sa starostlivo utajujú. Prečo, pýta sa, a navrhuje aj odpoveď: pravdepodobne aby nevyšla najavo skutočnosť, že týchto odborníkov poskytli štáty, ktoré majú zásadný záujem o to, aby bola z chemického útoku obvinená sýrska vláda.

Infomácie o vnútornom fungovaní OPCW považuje ruský veľvyslanec za šokujúce a absolútne neprijateľné. Spomína brífing venovaný informáciám o úniku dôverných údajov z priestorov OPCW, kde bola delegáciám odmietnutá možnosť klásť otázky a vyjadrovať sa k veci: „Skutočnosť, že sme neskôr dostali na naše otázky písomné odpovede, nás vôbec neuspokojuje. V podstate nič nebolo zodpovedané, dostali sme byrokratickú formálnu písomnú odpoveď.“

„Zúčastnené štáty doteraz nemali príležitosť prediskutovať tak dôležitú a citlivú otázku na pôde OPCW. Pripomeniem, že z našej strany sme sa viackrát pokúsili zorganizovať brífing na pôde OPCW za účasti všetkých bývalých a činných členov IFFM podieľajúcich sa na vyšetrovaní v Dume. Tento náš návrh bol odmietnutý. Teraz už asi každý rozumie prečo. Snahy predstaviteľov USA a niektorých iných štátov orientované na zamlčiavanie nepeknej situácie, nás prinútili vyjadriť sa k tomu v New Yorku, kde sa 20. januára uskutočnilo neformálne stretnutie členov Rady bezpečnosti OSN,“ uviedol veľvyslanec Šuľgin.

A otvorene povedal: „V Dúme – to je nesporný fakt – bola odhalená provokácia s použitím chemických zbraní, z ktorej sa pokúšajú obviniť Damask. Ak OPCW o tom bude naďalej mlčať, teroristi to budú brať ako zhovievavosť voči ďalším podobným činom. Práve v týchto dňoch v oslobodenom meste Sarakib našli ruskí a sýrski vojaci muníciu naplnenú chlórom patriacu militantom, ktorú sa títo chystali použiť. Ale niečo sa pokazilo, došlo k úniku chlóru a náboje boli odhodené. To je nevyvrátiteľný dôkaz, že teroristickí bojovníci vlastnia chemické zbrane a chystajú sa ich použiť. A keď sa tak stane, znova začujeme výkriky, že to vraj sýrska armáda používa chemické zbrane?“ Šuľgin tiež konštatoval, že podobný názor na dianie v OPCW majú aj mnohé ďalšie delegácie.

Ruský veľvyslanec okomentoval aj správu OPCW o chemickom útoku v Sýrii: „Dokument v existujúcej podobe nezohľadňuje osvedčené postupy nezávislých správnych a rozpočtových orgánov iných medzinárodných organizácií; spochybňuje zvrchované právo členských štátov nominovať a odvolať svojich zástupcov. Možnosť odvolať akéhokoľvek nežiaduceho odborníka z tejto štruktúry predstavuje precedens pre iné medzinárodné organizácie.“ Šuľgin tiež nezabudol pripomenúť: „K dnešnému dňu zostal už len jeden zmluvný štát, ktorý vlastní chemické zbrane – sú to USA.“

A teraz sa pozrime na reakciu nášho MZVaEZ. Potom ako vyšla správa, hneď na druhý deň po nástupe nového ministra má naše ministerstvo, napriek všetkým týmto informáciám, vo veci úplne jasno. Cez noc zrejme stihli expertné tímy preštudovať všetky dostupné materiály a v ranných hodinách vypracovať jednoznačné stanovisko potvrdzujúce závery politicky podchytenej komisie OPCW…

Treba zdôrazniť, že otázka chemického útoku v Sýrii je z medzinárodnopolitického hľadiska veľmi vážna, pretože v prípade, že by bola vinníkom sýrska armáda, OSN (rozumej Západ) by dostala legitímne právo do konfliktu zasiahnuť, čo by mohlo zmeniť mocenské pomery v Sýrii a tým aj celkovú svetovú geopolitickú rovnováhu.

Po vstupe Ruskej federácie do sýrskeho konfliktu sa začali misky váh nakláňať jednoznačne na stranu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, čo znamená, že on od toho momentu už nemôže použitím chemických zbraní nič získať, zato by mohol všetko stratiť – bol by úplný blázon, keby to urobil. Presne naopak to však majú proamerickí teroristi (tzv. „rebeli“): ak urýchlene neurobia niečo dramatické, čo by motivovalo Západ naplno pod vlastnou vlajkou vstúpiť do sýrskej vojny, tak sú ich dni zrátané. Tu niekde bude s najväčšou pravdepodobnosťou ukrytá pravda o chemických útokoch v Sýrii…

Lenže naše ministerstvo zahraničných vecí nesmie nad ničím takým ani len uvažovať. Hneď na úvod pôsobenia nového ministra v úrade vyslalo jasný signál, že nová zahraničná politika bude mať neomylnú líniu: bez rozmýšľania, slepo na povel okamžite odkývať, čo pán spoza oceánu ani nemusí povedať – ešte skôr ako dá príkaz, my jeho prianie uhádneme z jeho pohľadu.

A to všetko v mene celého Slovenska, v mene každého z nás.

Reklama

Ivan Lehotský

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:00

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku, ale ak Západ dodá Ukrajine stíhačky F-16, ruské sily ich zostrelia, vyhlásil v stredu večer ruský prezident Vladimir Putin.

12:47

Pakistanská polícia zadržala otca a syna po tom, čo sa na internete začalo šíriť video, na ktorom muž škrtí svoju sestru. Oznámili to vo štvrtok pakistanskí policajní predstavitelia.

12:39

Dovedna už štyri úmrtia preveruje japonská farmaceutická spoločnosť Kobayashi Pharmaceutical v súvislosti s ich možným prepojením na užitie výživových doplnkov, ktoré minulý týždeň stiahla z predaja. Prípadom sa zaoberá aj japonské ministerstvo zdravotníctva.

12:05

Jeden zo šoférov autobusu, ktorý v stredu havaroval pri nemeckom Lipsku, bol 53-ročný Slovák. V čase nehody, ktorá si vyžiadala štyri obete na životoch, však šoféroval jeho 62-ročný český kolega. Vodiči medzi obeťami nie sú.

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

Navalny
Na snímke obraz Alexeja Navaľného na múre
11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali