Matovičova vláda po štyroch mesiacoch čelí útokom a pochybnostiam. Vymení ju Pellegrini s progresívcami?

Matovičova vláda po štyroch mesiacoch čelí útokom a pochybnostiam. Vymení ju Pellegrini s progresívcami?

Bratislava 18. júla 2020 (HSP/Foto:SITA/Úrad vlády SR)

 

Matovičova vláda sa do dejín slovenskej politiky zapíše výrazným spôsobom. Žiadne predchádzajúce vlády totiž neboli tak skoro od nástupu k moci zdiskreditované, demoralizované, rozhádané a na pokraji rozpadu. Tejto vláde sa stali osudné diplomové práce. Vláda Igora Matoviča to však zatiaľ zrejme ešte prežije, no s obrovskou morálnou poškvrnou

Na snímke Igor Matovič

Od volieb prešli len štyri mesiace, no Matovičova vláda je zanesená špinou, akoby vládla minimálne štyri roky. Do určitej miery si za to môže aj sama.

Reklama

Matovič nastúpil do funkcie premiéra v čase vypuknutia koronakrízy. Aj keď sa to možno na prvýkrát nezdá, mohlo mu to pomôcť. Totiž, vždy keď je nejaká kríza, prírodná katastrofa atď, za ktorej vypuknutie nenesie zodpovednosť daný politik, vo väčšine prípadov mu to pomôže (ak neurobí výrazné chyby), keďže ľudia v takýchto hraničných prípadoch majú tendenciu zomknúť sa a stáť za “vládcom”.

Dobrým príkladom je ešte vtedy dosluhujúci premiér Peter Pellegrini, ktorého vládnutie zasiahla koronakríza len minimálne, no aj to dokázal využiť na svoju popularizáciu a jeho dôveryhodnosť v spoločnosti výrazne vzrástla.

Reklama

Matovič však svojimi „plačovkami“ a v mnohých prípadoch až hlúpymi opatreniami postupne začal strácať dôveru.

Zrejme najhoršie nariadenie schválila Matovičova vláda na obdobie Veľkonočných sviatkov. Matovičovci totiž zaviedli zákaz vychádzania až na pár výnimiek, ako napríklad cesta do práce.

A tu nastal problém, policajti tak kontrolovali všetky autá, či spĺňajú podmienky opustenia svojho okresu. Na Slovensku preto skolabovala doprava. Autá stáli v kolónach a ľudia meškali do práce aj 3 hodiny.

Problematická bola aj štátna karanténa, kde ľudia prichádzajúci zo zahraničia zažívali doslova hororové podmienky.

Matovičovci nezvládli najmä ekonomický dopad koronakrízy. Namiesto tzv. “helikoptérových peňazí”, vytvorili komplikovaný systém, ktorým chceli údajne pomôcť podnikateľom. Týmto spôsobom však do podnikateľského prostredia naliali oveľa menej peňazí než plánovali, čo sa zrejme odrazilo aj na tom (samozrejme je to zapríčinené aj vonkajšími vplyvmi), že slovenská ekonomika sa výrazne prepadla.

Reklama

Ďalšími chybami súčasnej vlády je dosadzovanie „našich ľudí“ na rôzne štátne posty. Napríklad polititické nominácie na prednostov okresných úradov, či rodinkárstvo.

Čiernou škvrnou je tiež zmena zákona o voľbe generálneho prokurátora, ktorá je pravdepodobne šitá na mieru bývalému politikovi a advokátovi Danielovi Lipšicovi.

Momentálne však Matovičova vláda zažíva ešte väčší politický problém. Aj keď je to oproti ekonomickým dopadom koronakrízy len banalita, v politickej rovine je to hotová katastrofa. Tým problémom sú diplomové práce popredných predstaviteľov tejto vlády.

Vytiahla ich tzv. “progresívna sekta.” Ľudia z prostredia PS, Spolu a z Denníka N. A nie je to žiadnym prekvapením. Práve Denník N, ale aj iné liberálne médiá, pretláčali pred voľbami najmä dvojkoalíciu Progresívne Slovensko/Spolu, ktorá mala byť najsilnejšou vládnou stranou.

Opak sa však stal pravdou. Progresívci sa do parlamentu ani nedostali a hlavnými motormi v koalícii sú Matovičovci a Kollárovci, ktorí mali byť pôvodne len akýmisi príveskami v progresivistickej vláde.

Reklama

Prvou obeťou sa stal Boris Kollár, ktorý je najväčším tŕňom v oku pre našich liberálnych “kamarátov”. Následne, aby sa nepovedalo že útočia len na konzervatívcov, trochu “pohrýzkali” aj ministra školstva Branislava Gröhlinga, no najväčším trhákom sa stala pochybná diplomová práca samotného premiéra Igora Matoviča.

Matovičovci a Kollárovci si výrazne priťažili aj tým, že počas podobnej kauzy predchádzajúceho predsedu parlamentu Andreja Danka žiadali jeho odstúpenie. Ak by mlčali, nevyznievali by teraz ako najväčší pokrytci.

Frontálny útok liberálov na túto vládu, ktorá je ako tak do určitej miery konzervatívna a v určitej miere aj pronárodná (Kollárovci), sa dal očakávať, no prekvapuje, akou rýchlosťou to vykonali – už 3 až 4 mesiace po voľbách.

Nádej im zrejme vlial Pellegriniho odchod zo SMERu a založenie vlastnej strany zvanej Hlas – sociálna demokracia, ktorá aj napriek tomu, že ešte oficiálne nie je zaregistrovaná, v prieskumoch verejnej mienky už atakuje Matovičovcov a v niektorých ich už dokonca aj predbehla.

Rysuje sa tu nová koalícia Hlas + SaS + PS, prípadne Za ľudí, ak sa dostanú do parlamentu. Matovičovcom a Kollárovcom preto takýmito škandálmi je chcú skresať preferencie čo najviac a najlepšie vyvolať predčasné voľby.

Pellegriniho „Hlas“ okamžite zacítil príležitosť a vyzval premiéra Igora Matoviča na odstúpenie za “opajcovanú” diplomovú prácu.V prípade ak to premiér neurobí, je Pellegrini pripravený v parlamente zbierať podpisy na jeho odvolávanie.

„Pellemu“ však nie je čo vyčítať. Takýto postup je jednoducho povinnosťou opozície. A keďže Ficov SMER ešte nie je poriadne prebratý zo „zimného spánku“ a Kotlebovci stále spia ako „Šípková Ruženka“, jediný výrazný opozičný politik je Pellegrini, ktorý trefne reaguje na Matovičove prešľapy.

Matovičova vláda to však nateraz zrejme ešte prežije. Je nepravdepodobné, aby bol Matovič odvolaný. SaSkári a Zaľudia ešte nie sú poriadne pripravení na voľby a chcú si čo najviac užiť svoje vládne posty. Tlak zo strany mimoparlamentných liberálov a ich spriaznených médií sa ale bude zvyšovať a budú vyťahované ďalšie kauzy. A nie je vylúčené, že táto vláda nakoniec nevydrží vládnuť celé 4 roky.

Každopádne pre konzervatívne a pronárodne orientovaných Slovákov to nie sú dobré správy. Na tejto strane politického spektra nie sú momentálne žiadni schopní lídri, ktorí by vedeli osloviť masy ľudí. Naopak, liberáli sú na koni.

Staronovým premiérom po nasledujúcich parlamentných voľbách bude s najväčšou pravdepodobnosťou Peter Pellegrini, ktorý je klasickým sociálnym demokratom západného typu – teda liberál a spoločne s progresívcami, SaSkármi a Zaľuďmi môže vytvoriť vysnívanú liberálnu koalíciu, z ktorej budú mať LGBTI aktivisti ohromnú radosť.

Reklama

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali