“Toto je možno moja posledná tlačovka, tiež som s Kočnerom komunikoval”, povedal Matovič a zverejnil 7 sms komunikácie Kočnera so Šufliarskym. Šufliarsky: “Získali ste to nelegálne, dávam súhlas na zverejnenie všetkých 430 smsiek”

“Toto je možno moja posledná tlačovka, tiež som s Kočnerom komunikoval”, povedal Matovič a zverejnil 7 sms komunikácie Kočnera so Šufliarskym. Šufliarsky: “Získali ste to nelegálne, dávam súhlas na zverejnenie všetkých 430 smsiek”

Bratislava 28. marca 2019 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann, Jakub Kotian)

 

Igor Matovič – líder opozičného hnutia OĽaNO – podľa všetkého disponuje prepisom komunikácie obvineného podnikateľa Mariana Kočnera s námestníkom generálneho prokurátora pre trestný úsek Petrom Šufliarskym. Na sociálnej sieti uviedol, že vo štvrtok 28. marca v mene “verejného záujmu” publikuje obsah tejto komunikácie

Na snímke Igor Matovič, Peter Šufliarsky, Marian Kočner

Prvý námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky si v priebehu pol roka vymenil 430 SMS správ s už vtedy obvineným Marianom K. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to oznámil líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý sedem z nich aj zverejnil.

Reklama

Matovič sa k tomuto kroku uchýlil v presvedčení, že verejný záujem stojí nad ochranou súkromia a ľudia si zaslúžia vedieť, kto je hlavou dozoru zákonnosti trestných konaní na Slovensku.

Zároveň avizoval, že časom bude zverejnená celá komunikácia. Uviedol, že zrejme až po definitívnom uzavretí kauzy vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Reklama

Šufliarsky a Marian K. sa podľa čiastočného prepisu SMS správ z druhej polovice roku 2017 bavili o voľbách, pocitoch a spomínal sa aj ich dlhý vzájomný rozhovor v aute.

 

SMSky

“Peter Šufliarsky: Ok. Porozmyslam a ozvem sa… to s tymi volbami ako myslis? Marian K.: Poviem Ti osobne. Je to na dlhší rozbor. Peter Šufliarsky: Uz tusim, ze ma zahrnies tolkymi info… ze budem mat hlavybol… Marian K.: Nebudeš. Nejdem otvárať trezor. Chcem len pofilozofovať ako sa pre budúcnosť zbaviť pocitov dezilúzie, sklamania a bezmocnosti… Peter Šufliarsky: Tak to som si vydychol… Marian K.: V jednom ‘Tvojom prípade’ som už raz tieto pocity mal. Dodnes ma to trápi, že som Ťa lepšie nepočúval…Len som sa musel na vlastnej koži presvedčiť že pravdu si mal Ty. Marian K.: Pamätáš si na náš dlhý rozhovor (cca 2 hod.) v aute?” uvádza sa v čiastočnom prepise.

Matovič je presvedčený, že Marian K. sa dostal za mreže nie vďaka, ale napriek vôli Šufliarskeho. “Objednávatelia vraždy Jána Kuciaka nie sú za mrežami vďaka Šufliarskemu a Jaromírovi Čižnárovi, ale napriek im,” odkázal šéf OĽaNO a Čižnára vyzval, aby čím skôr Šufliarskeho odvolal, keďže o tejto komunikácii vie.

Reklama

“Šufliarsky je človek, ktorý buď koná nadprácu v prospech niekoho, alebo tak, že nakoniec ľudia podozriví z ťažkých zločinov sa vyhnú trestu. Zabezpečí chod dejín na prokuratúre tak, že sa nepostavia pred súd. Je to škodná na piedestáli prokuratúry,” podčiarkol.

Šufliarsky podľa Matoviča kryl Mariana K. až do momentu vraždy Kuciaka a Martiny Kušnírovej, kedy cúvol. A keď to Marian K. zistil, mal si v júni 2018 objednať Šufliarskeho vraždu z pomsty, vraví Matovič.

Matovič okrem toho nazval elitného prokurátora “najlepším Kočnerovým kamarátom”; “mimoriadne nebezpečným, zákerným a zlým človekom”; “škodnou na Generálnej prokuratúre”.

 

Matovič však tiež komunikoval s Kočnerom: “Nepamätám sa, o čom presne, možno v našej komunikácii tiež bude niečo vážne”

Reklama

Opozičný poslanec pripúšťa, že to bol možno jeden z jeho posledných brífingov v politike. “Včera večer som dostal tri SMS, ktoré ma dosť výrazne vyzývali k tomu, aby som komunikáciu medzi Šufliarskym a Marianom K. nezverejňoval. Píše sa v nich: Nerob to, existuje nahrávka tvojho rozhovoru s Kočnerom, pochová ťa to,” citoval Matovič, ktorý z organizovania týchto správ podozrieva práve Šufliarskeho.

Neskôr však na otázku novinárov, prečo by to mala byť jeho posledná tlačová konferencia, uviedol, že nepamätá si presne, o čom s Kočnerom komunikoval a je možné, že tam bude aj niečo vážne.

Politik priznal, že sa s ním stretol v roku 2010, keď mu Marian K. zavolal, že má pre neho dôležitú informáciu o tom, čo naňho pripravuje Richard Sulík (SaS).

“Vtedy som o ňom veľa nevedel. Stretli sme sa, o Sulíkovi mi hovoril, že si vybavoval u vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku trestné stíhanie voči mne. Ja som sa poďakoval, o čom ďalej sme sa bavili, sám neviem. Ak to majú, nech to zverejnia. Moji voliči vyrieknu ortieľ,” dodal Matovič.

Šufliarsky je zároveň prokurátor, ktorý vystupoval pri obvineniach Matoviča voči Ficovi, ktoré sa týkali účtov na Belize.

 

SMS s Kočnerom za milión eur

V rámci novinárskych otázok žurnalistov zaujímalo najmä to, odkiaľ má Matovič k dispozícii materiál, ktorý je súčasťou vyšerovacieho spisu. Matovič uviedol, že mu to “pristál na stole list”. Povedal, že svoj zdroj neprezradí, no pripustil, že s Kočnerovou sms-komunikáciou sa môže kupčiť, pričom naznačil že cena sa môže pohybovať  na úrovni jedného milióna eur. “Možno, že sms kolujú za milión eur,” odpovedal na otázku novinárky.

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár vo štvrtok odkázal, že sa zaoberá komunikáciou svojho prvého námestníka Petra Šufliarskeho a obvineného Mariana K. Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

S dozorovým prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry sa podľa jej slov Čižnár stretol v stredu (27. 3.), stretnutie pokračuje aj vo štvrtok. “Dozorový prokurátor ÚŠP verifikuje prostredníctvom šéfa vyšetrovacieho tímu, či komunikácia, ktorá sa nachádza v spise, je kompletná. Následne generálny prokurátor rozhodne. Teda nie je pravdou, že sa vecou nezaoberá,” uviedla Predajňová.

Reklama

Samotný Šufliarsky ku komunikácii s Marianom K. 20. marca povedal, že jeho vzťah k nemu nikdy nebol priateľský, nepriateľský, príbuzenský, finančný, či majetkový. Komunikácia bola podľa Šufliarskeho vždy iniciovaná Marianom K., pričom z jeho strany išlo o slušnú reakciu.

“Predmetom komunikácie neboli žiadne trestné veci,” zdôraznil námestník. Na aktuálne zverejnenie komunikácie bude reagovať ešte dopoludnia.

Matovič na Facebooku uviedol, že generálny prokurátor Jaromír Čižnár “nejako nepochopiteľne otáľa s odvolaním Mariánom Kočnerom, ktorého nedávno obvinili z objednávky vraždy Kuciaka a Kušnírovej z februára 2018.

“Verejný záujem stojí nad ochranou súkromia – ľudia si zaslúžia vedieť, aká škodná je hlavou dozoru zákonnosti trestných konaní na Slovensku,” tvrdí Igor Matovič.

Opozičný politik v stredu večer okrem toho vedeniu GP odkázal: “Pán Čižnár, do 10:20 zajtrajšieho dňa môžete zachovať ešte akú takú vážnosť Generálnej prokuratúry. Do 10:20 máte čas škodnú poslať do karantény a spustiť jej vyšetrovanie. Karta sa obrátila, je čas sa začať baliť,” dodáva Matovič.

Reklama

Informácie o komunikácii cez sms-správy medzi Kočnerom a prokurátorom Šufliarskym prvý raz médiá priniesli pred niekoľkými mesiacmi a v januári k nej Šufliarsky podal vysvetlenie na tlačovej konferencii. Komunikácia má byť údajne aj súčasťou spisu Kuciak. To, že ju majú k dispozícii aj médiá, vysvitlo vo februári počas tlačovej konferencie GP.  Monika Tódová z Denníka N vtedy zaútočila na prokurátora, ktorý vystupuje v prípade objednávky jeho vraždy aj ako poškodený, že v prípade Kuciak údajne podľa nej môže ovplyvniť konanie.

Podľa Tódovej dokonca medializovaný presun časti spisu pod policajnú inšpekciu mohol súvisieť so Šufliarskeho sms-správami s Marianom Kočnerom. “Som tu v dvojjedinej úlohe. Ako námestník GP aj ako poškodený. Nevidím v tom nič zlé práve preto, že mám vedomosti, ako majú obete uplatňovať svoje práva aj v súvislosti so zisťovaním osobných údajov o mojej osobe,” povedal vo februári Šufliarsky.

Ku sms-správam s Kočnerom Tódovej odkázal, že všetko vysvetlil na tlačovej besede koncom januára, ktorá trvala hodinu a všetko do podrobnosti popísal.

Po otázke Tódovej “koľko bolo esemesiek” Marek Vagovič  z Aktualít uviedol, že sms sú súčasťou spisu. Keď na to Čižnár reagoval, Vagovič sa vyhováral, že len predpokladá. Následne Šufliarsky uviedol: “Pán Vagovič, vy ju máte. Ja viem, že ju máte.” (viac v článku).

 

Reklama

 

 

Prvý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky zverejní SMS správy medzi ním a podnikateľom Marianom K. Oznámil to vo štvrtok vo svojom vyhlásení pre médiá. Potvrdil, že si písali od januára do júla 2017. Šufliarsky svoje odpovede označil za prejav slušnosti a profesionality

Na snímke 1. námestník generálneho prokurátora Slovenskej republiky Peter Šufliarsky

“Ak prejav slušnosti a profesionality v komunikácii s M. K., ale aj inými osobami, ktoré ma denne kontaktujú rôznou formou a rôznym spôsobom, je chybou, tak som spravil chybu. Ospravedlňujem sa za ňu svojim kolegom, odbornej a laickej verejnosti,” povedal Šufliarsky.

Rozhodol sa, že komunikáciu zverejní napriek tomu, že to môže sťažiť alebo zmariť objasnenie motívu jeho vraždy viacerými páchateľmi. Šufliarsky udelí osobe, ktorá o komunikáciu požiada, súhlas na jej zverejnenie.

Komunikáciu s Marianom K. označil za dôkaz v trestnej veci prípravy jeho likvidácie. “Žiadnym spôsobom nesúvisí so skutkom usmrtenia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej,” zdôraznil s tým, že všetci by mali spozornieť, ak je pripravovaná fyzická likvidácia prokurátora. “Ide o zásah do nezávislosti, zákonnosti nielen konkrétnej osoby, ale aj zásah do fungovania inštitúcie samotnej,” vyjadril sa.

Reklama

 

Šufliarsky poukázal na to, že tí, ktorí spomínanou komunikáciou v súčasnosti disponujú, ju majú nelegálne z dôvodu úniku z vyšetrovacieho spisu. “V snahe zdiskreditovať ma flagrantným spôsobom porušujú zákony tohto štátu,” uviedol s tým, že ich nezastaví, ale bude bojovať. Tvrdí, že niektorí z nich pri presadzovaní svojich osobných záujmov hrajú politické hry. Komunikáciu sa rozhodol zverejniť aj preto, lebo sa do nich nechce zapojiť.

K predsedovi hnutia OĽaNO Igorovi Matovičovi sa nechcel vyjadrovať, pretože podľa neho nespĺňa atribúty ústavného činiteľa. Matovič vo štvrtok informoval o tom, že Šufliarsky si s Marianom K. vymenili 430 SMS správ, sedem esemesiek aj zverejnil. Avizoval, že časom sa zverejnia všetky.

 

Komunikáciou Šufliarskeho s obvineným podnikateľom sa zaoberá aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár. “Dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry verifikuje prostredníctvom šéfa vyšetrovacieho tímu, či komunikácia, ktorá sa nachádza v spise, je kompletná. Následne generálny prokurátor rozhodne,” uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

Podnikateľ Marian K. je v súčasnosti väzobne stíhaný v kauze televíznych zmeniek. Obvinený je aj z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zabili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

18:56

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac. Ide o úsek Čadca, Bukov – Oščadnica s tunelom Horelica. Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) o tom informoval v novom seriáli na sociálnej sieti.

18:56

Udržateľnosť dôchodkového systému sa ani po zmenách, ktoré vo štvrtok schválila Národná rada (NR) SR v novele zákona o sociálnom poistení, nezlepšila. Na sociálnej sieti na to upozornila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

18:55

Ustanovenia Zákonníka práce (ZP) o povinnosti dodávateľa služby na území SR vyplatiť mzdu, ktorá nebola vyplatená zamestnancovi zamestnávateľom, by sa mali zmeniť. Vyplýva to z návrhu novely ZP z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok do druhého čítania. Nadobudnutie účinnosti novely sa navrhuje od 1. augusta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali