Martin Vlachynský vníma HTA agentúru ako dielik do skladačky zadefinovania nároku

Martin Vlachynský vníma HTA agentúru ako dielik do skladačky zadefinovania nároku

Bratislava 8. apríla 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Martin Vlachynský vníma Národný inštitút pre hodnotu a technológie v zdravotníctve, teda tzv. HTA agentúru, ako jeden dielik do skladačky zadefinovania jasného nároku vo verejnom zdravotníctve

Martin Vlachynský, lockdown
Na snímke Martin Vlachynský

Ako povedal pre TASR, slovenská HTA agentúra je témou už roky a zažila aj opatrný pokus o rozbeh, ktorý sa nakoniec nikam nedostal.

Reklama

 

Úlohou HTA agentúry je zhodnotenie výskumu medicínskych prínosov určitej technológie

Úlohou HTA agentúry je podľa jeho slov zhodnotenie výskumu medicínskych prínosov určitej technológie, napríklad priemerný počet dodatočných mesiacov života pacienta, zníženie invalidity po zákroku, vyvážiť ho ekonomickými nákladmi a následne posúdiť zavedenie tejto technológie v slovenskej realite.

Reklama

“Tým, ako sa zjavuje čoraz viac nových inovácií, ktoré sú drahé, a zároveň majú len mierny zdravotný prínos, úloha takéhoto posudzovania bude vo svete obmedzených zdrojov narastať,” tvrdí analytik.

Myslí si, že takáto agentúra na Slovensku za rok vzniknúť môže, otázne však podľa neho je, ako dobre bude fungovať.

Za prekážku vzniku HTA agentúry Vlachynský považuje špecifickú expertnú činnosť. Pokiaľ budú ambície slovenskej HTA agentúry príliš široké, nepovažuje za jednoduché ju za rok naplniť ľudskými zdrojmi a zaviesť v nej kvalitné procesy. Myslí si však, že inšpiráciu možno nájsť v zahraničí.

“HTA agentúra v princípe hovorí, aká je hodnota za peniaze rôznych medicínskych technológii. Nevyhnutne sa dostane do situácie, keď o nejakej technológii prehlási, že je pre Slovensko príliš drahá a pacienti by ju nemali mať preplatenú z verejného zdravotného poistenia,” skonštatoval.

Vlachynský si myslí, že tieto závery politici pod tlakom verejnosti neradi akceptujú a hľadajú spôsoby, ako takéto odporúčanie obísť alebo ignorovať.

Reklama

“Videli sme to u nás napríklad v prípade niektorých liekov. Pokiaľ ale nebude politická vôľa rozhodnutia HTA agentúry rešpektovať, jej existencia by bola zbytočná,” tvrdí analytik INESS.

Zdôraznil však, že určitá forma kontroly musí existovať.

“Experti v technokratických inštitúciách môžu mať časom tendenciu opúšťať svoje ‘pieskovisko’ a zasahovať do širšieho spektra spoločenského diania, než bolo pôvodne myslené,” uzavrel.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali