Kolíková: “V takejto kritickej situácii je dôležité silne cítiť za sebou podporu strany a nemôžem povedať, že by som ju cítila.” Odchod je jednou z možností

Kolíková: “V takejto kritickej situácii je dôležité silne cítiť za sebou podporu strany a nemôžem povedať, že by som ju cítila.” Odchod je jednou z možností

Bratislava 16. júla 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/SITA/Foto:TASR – Jaroslav Novák)

 

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková necíti podporu vo svojej vlastnej strane. Spor medzi ňou a predsedníčkou strany Veronikou Remišovou už zasahuje aj do medzirezortnej spolupráce. Situácia začína byť neúnosná, v hre je odchod nespokojného krídla zo strany

16. rokovanie vlády SR
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí)

Napätie v strane Za ľudí trvá už niekoľko mesiacov. Strana sa rozštiepila na dve časti. Jedna časť strany podporuje súčasnú predsedníčku Veroniku Remišovú, druhá časť, tzv. nespokojné krídlo, sa združila okolo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Minulý víkend sa v Piešťanoch uskutočnilo neformálne stretnutie strany. Ľudia okolo Márie Kolíkovej na ňom chceli riešiť predsednícku stoličku, čo sa im však nepodarilo. O tom, ako sa teraz v strane cíti, porozprávala pre  internetový portál Aktuality.sk.

Reklama

Podpredsedníčka strany Mária Kolíková je presvedčená, že nie je potrebné, aby boli v politickej strane všetci priatelia. Stačí, že vedia konštruktívne spolupracovať. Vzhľadom na zhoršenie vzťahov už aj to v strane Za ľudí začína byť problém. To je dôvod, prečo 5 zo 7 členov predstavenstva tlačí na zvolanie snemu a prípadnú výmenu na predsedníckej stoličke.

Situácia, v ktorej sme, už začína byť nedôstojná. Je dobré, aby aj druhá strana vedela, že ak nedôjde k nejakému posunu, tak pre nás je už toho príliš veľa, už sa to nedá. K nejakému rozhodnutiu teda bude musieť dôjsť, takto sa to ťahať nedá,“ vysvetlila svoj postoj Kolíková.

Reklama

Potvrdila, že ak situáciu nebude Veronika Remišová riešiť, odchod zo strany je jednou z možností riešenia tejto krízy.

Ako ministerka spravodlivosti, ktorá má za úlohu uskutočniť veľkú reformu súdnictva, potrebuje v strane cítiť veľkú podporu. A k tomu momentálne nedochádza.

Práve v takejto kritickej situácii je dôležité silne cítiť za sebou podporu strany a nemôžem povedať, že by som ju cítila. Ja si to osobne predstavujem inak. Je dôležité, aby strana, ktorej som súčasťou, bola pevná vo svojom základe. A ja to tak necítim,“ povedala ministerka.

 

Dôležitý je snem

V strane podľa nej prevláda silné napätie. Obáva sa, že takúto atmosféru členovia nevydržia znášať dlhodobo. Nevyriešené veci a emócie sa kopia aj v nej, začína hovoriť o neúnosnej situácii. Preto je také dôležité zvolať čo najskôr snem. Nech už pozíciu predsedu strany obháji ktokoľvek, výsledky volieb môžu upokojiť silné emócie a vyriešiť hodnotové otázky.

Reklama

O svojej vlastnej kandidatúre zatiaľ nechce špekulovať.

Nechcem sa k tomu vyjadriť, pretože zatiaľ tu takáto situácia nie je. Keby takáto situácia bola a bola by som oslovená, čo som zatiaľ nebola, a cítila by som, že moja vízia by mohla mať podporu väčšiny v strane, tak by som do toho išla,“ vyslovila sa Kolíková.

 

Bude očkovanie povinné?

Ministerka Kolíková vyjadrila aj svoj jednoznačný postoj k téme očkovania. Podľa nej je očkovanie dôležité. Štát by ale nemal ľudí nútiť, aby ho podstúpili. Najprv je potrebné skúsiť ich presvedčiť argumentami. Preto sa veľmi nezasadzuje za povinné očkovanie, aj keď potvrdzuje, že zákon túto možnosť dovoľuje minimálne pre určité skupiny obyvateľov. Veď povinné očkovanie u nás už existuje.

No „v prvom rade treba robiť veľa pre to, aby sme vysvetľovali v rovine osvety, prečo očkovanie, voči akým skupinám je potrebné. Takže áno, povinné očkovanie prichádza do úvahy, ale mali by sme urobiť viac,“ dodala na záver Mária Kolíková.

Reklama

 

Kolíková a jej frakcia nevysvetlili, prečo sa začali snažiť o funkcie na čele strany, tvrdí Leščáková

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) ani členovia jej frakcie doteraz nevysvetlili predsedníctvu a členskej základni, prečo sa po vládnej kríze začali tak intenzívne snažiť o obsadenie funkcií na čele strany Za ľudí. Skonštatovala to poslankyňa Národnej rady SR SR, podpredsedníčka a regionálna koordinátorka strany Za ľudí Viera Leščáková v stanovisku niektorých poslancov a členov predsedníctva strany k „opätovným zavádzajúcim informáciám zo strany Márie Kolíkovej“. Člena predsedníctva strany a štátneho tajomníka ministerstva investícií Dušana Veliča mrzí, že Kolíková komentuje situáciu, ktorú sama s kolegami v strane vyvolala, ako nedôstojnú a neznesiteľnú.

„Rozumiem sporu, ak je založený na rozdielnych názoroch a hodnotách, ale nerozumiem sporu, ktorý náš spoločný projekt rozbíja. Hodnotovým bojom bola vládna kríza, kde predsedníčka strany (Veronika Remišová, pozn. SITA) v súlade s našimi hodnotami odmietla návrat Smeru a Hlasu, s čím sa plne stotožňujem. Hodnoty sú pre mňa práca pre občanov, boj proti korupcii, transparentné a zodpovedné vládnutie. Som z tejto situácie sklamaná a kolegov vyzývam, aby s mediálnymi útokmi a klamstvami prestali,“ uviedla poslankyňa parlamentu a podpredsedníčka strany Miriam Šuteková.

Leščáková dodala, že strana mala začiatkom roka preferencie na úrovni šiestich percent a po „nepochopiteľnom samovražednom útoku kolegov“ na vlastnú stranu sa podpora prepadla. Zároveň zdôraznila, že nesúhlasí s argumentáciou v médiách, že sa za konanie predčasného snemu vyjadrili aj krajské organizácie.

„Začínam nadobúdať dojem, že skupina okolo Márie Kolíkovej sleduje skôr osobné záujmy a ambície, ktoré sa snaží presadiť za každú cenu. Dokonca je najnovšie zo strany frakcie aj snaha silovo odvolávať predsedníčku klubu Janu Žitňanskú, ktorá sa do konfliktu vôbec nezapájala. Ak celý konflikt je len zámienkou na odchod Márie Kolíkovej zo strany, ako to naznačuje v médiách, mohli to kolegovia urobiť hneď a bez tohto cirkusu, ktorý strane škodí a znechucuje občanov,“ uzavrela.

Podľa Dušana Veliča sa verejnosti podsúvajú skreslené informácie a Mária Kolíková mala zo strany Veroniky Remišovej, ale aj predsedníctva a poslaneckého klubu, vždy silnú podporu pri reformách a pri odborných riešeniach, ktoré presadzovala.

„Ak odôvodňuje požiadavku na mimoriadny snem tým, že potrebuje takúto podporu mať, pokladám to už len za hľadanie zámienky na odchod a na rozbitie strany. Ak sa kolegovia po vládnej kríze takto nepochopiteľne rozhodli, mohli to povedať hneď a nepoškodzovať stranu neustálou mediálnou kampaňou,“ uzavrel.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali