Manželstvo a justícia v novele Ústavy SR

Manželstvo a justícia v novele Ústavy SR

Slovensko 14. júla 2014 (HSP/Foto:HSP)

 

Dňa 4. júna odhlasoval parlament novelu Ústavy SR o definícii a ochrane manželstva, ktorá vstúpi do platnosti už 1. septembra. Ústavnú ochranu manželstva pri hlasovaní podporilo 102 zo 128 prítomných poslancov. 

Na snímke Ján Figeľ

Postup prípravy novely a prijatie ukotvenia manželstva ako zväzku jedného muža a jednej žena, ako aj zmeny v justícii priblížil predseda Kresťanskodemokratického hnutia Ján Figeľ.

Reklama

 

Pán predseda, dátum 4. jún 2014 môžeme zaradiť medzi významné dni slovenského parlamentarizmu. Práve vtedy Národná rada odhlasovala novelu Ústavy SR o definícii a ochrane manželstva. Vstupuje do platnosti od 1. septembra. Aké máte pocity, keď sa za týmito hektickými týždňami obzriete?

Reklama

K naštartovaniu iniciatívy sme sa v KDH rozhodli na konci augusta pred rokom. Podnetom bola príprava vládnej Celoštátnej stratégie ľudských práv. Bol som presvedčený, že nastal čas na seriózny pokus o splnenie nášho programu, ktorý sme opakovane sľúbili voličom. Dáva legitimitu nášmu úsiliu, aj keď sme sa po predčasných voľbách ocitli v opozícii. Boli to náročné mesiace rokovaní, vysvetľovania, presviedčania. Čelili sme politickému a mediálnemu tlaku, ba osočovaniu.

Ústavný o ochrane manželstva bol pripravený „v zásuvke“ dlhší čas…

V roku 2005 vznikol návrh, ktorý reagoval na pokusy o harmonizáciu práva v EÚ vo veci uznávania manželstiev v rámci slobodného pohybu osôb. 10. septembra som pozval predsedov parlamentných strán na postupné dvojstranné konzultácie s cieľom ústavne ukotviť ochranu manželstva. Po absolvovaní rokovaní so všetkými okrem Smeru-SD bolo jasné, že pôvodne koncipovaný návrh nemá šancu na prijatie, že ho podporí okrem KDH len pár poslancov. Princíp ako taký nepodporil jednotne okrem klubu KDH nikto iný. SaS požadovala za podporu odobrenie legislatívy o registrovaných partnerstvách. Smer-SD považoval doterajšiu právnu úpravu za dostačujúcu.

Aká bola genéza tohto návrhu priamo parlamente?

Rozhodli sme sa v decembri, že vyjdeme v januári s oficiálnym návrhom. Aby bol úspešný a účinný, zvolil som iný prístup. Návrh vychádza zo zásad platného zákona o rodine. Preto mohol byť širšie priechodným. Citlivo a podstatne precizoval dve dôležité vety o definícii, ochrane a podpore manželstva. Cieľom však už nebolo prijatie ústavného zákona, ale priamo novelizácia Ústavy SR, teda najvyššieho zákona štátu. A po tretie, oslovil som 14. januára s touto iniciatívou za účasti známej aktivistky, manželky a matky Prof. Evy Sirackej a nášho ludskopravneho experta Martina Dilonga prostredníctvom médií slovenskú verejnosť a 149 listami som pozval k podpisu a spoločnému podaniu návrhu všetkých poslancov NR SR.

Reklama

Pôvodný návrh ústavného zákona podpísali zástupcovia všetkých poslaneckých klubov okrem SaS a Smeru-SD. Za novelizáciu ústavy napokon hlasovali všetci prítomní poslanci KDH a Smeru-SD, štyria poslanci OĽaNO, Ľudovít Kaník z SDKÚ-DS, Mikuláš Dzurinda a nezaradený poslanec Alojz Hlina. V číselnom vyjadrení to znamená 102 zo 128 prítomných. Kde sa podľa vás „stratili“ všetky ostatné hlasy? Nie je vám to ľúto?

Mňa teší jednota a akcieschopnosť KDH. Nezaoberáme sa sami sebou, ale riešime problémy ľudí a Slovenska. Tí, čo zmenu Ústavy nepodporili, si našli rôzne dôvody a alibi pre svoj postoj alebo neúčasť na hlasovaní. V živote sú rozhodujúce skutky, viac než slová; v parlamente sú to hlasovania, viac než rečnícke vystúpenia. Odpoviem nepriamo doplnením obrazu súčasnej slovenskej politiky. 4. júna bol podaný aj návrh doplniť do Ústavy uzákonenie registrovaných partnerstiev. Podpísali ho poslanci za SaS, NOVA, Most-Híd, OĽaNO.

Podľa prieskumu agentúry Focus zo začiatku tohto roka je za ústavnú ochranu manželstva až 80 % Slovákov. Ako si teda vysvetľujete takú masívnu antikampaň, ktorá novelizáciu Ústavy SR sprevádzala?

Antikampaň je obrazom postojov a sily médií. Médiá reprezentujú tiež záujmy a ciele svojich vlastníkov. Viaceré strany a politici sa orientujú viac podľa názoru novín než podľa pravdy a vlastného úsudku. Osočovania, poloprávd a útokov proti KDH, proti dohode so Smerom, proti Pavlovi Hrušovskému ako kandidátovi na prezidenta bolo neúrekom. Bol to silný tlak, ktorý mal vplyv aj na mnohých členov hnutia.

Ústavná definícia manželstva a jeho rodina sú iba prvým krokom. Aké bude mať táto zmena ústavy praktický význam a dôsledky pre našich občanov?

Reklama

Budeme sa usilovať na tomto základe rozvíjať účinnú prorodinnú politiku na prospech ľudí. Budeme usilovať s ešte väčším nasadením spájať podporu rodiny so zamestnanosťou a spravodlivosťou na Slovensku. Príkladom toho sú naše návrhy zákonov o rodinnom podnikaní, o viacgeneračnej solidarite čiže o troch grošoch, o ochrane subdodávateľov vo verejnom obstarávaní, o nedeli pre každého.

Ruka v ruke s ústavnou ochranou manželstva sa odhlasovali aj ústavné zmeny v justícii. Čo je obsahom tejto novelizácie Ústavy SR?

So stavom súdnictva je nespokojných vyše 70 % občanov. Aj podľa Európskej komisie je v našom súdnictve vysoká miera korupcie a nízka vymožiteľnosť práva. Preto sme novelizáciou oddelili do jedných rúk spojené posty predsedu Najvyššieho súdu a Súdnej rady, zrušili automatické členstvo predsedu NS v Súdnej rade, obmedzili sme trestnoprávnu imunitu sudcov a zaviedli preverovanie spôsobilosti na výkon sudcovskej funkcie nielen u kandidátov, ale aj u terajších sudcov. Vytvárajú sa tým podmienky pre viac transparentnosti a efektívnosti v súdnictve, sú stanovené presnejšie a prísnejšie kritériá pre nositeľov súdnej moci. Treba si uvedomiť, že mandát daný sudcovi, je doživotný. Všetky ostatné posty vo verejnej správe sú časovo obmedzené na niekoľko rokov.

Pri oboch týchto zásadných zmenách spolupracovalo KDH so stranou Smer-SD. žiaľ, veľa sympatizantov, ba dokonca aj členovia KDH, tento postup vníma ako spojenectvo, ba dokonca sa hovorí aj o „obchode“….

Treba si všímať, kto to hovorí a prečo to hovorí… KDH je konštruktívnou a dôslednou opozíciou. Na tom sa do volieb v roku 2016 nič nemení. Vláde Ivety Radičovej nevyjadrili dôveru poslanci okolo Sulíka a Matoviča. Táto koalícia mala vo svojom programe spomínané zmeny v justícii, vrátane bezpečnostných previerok všetkých sudcov. Pri manželstve plníme program a sľub daný voličom KDH. Smer pomohol naplniť program dôležitý nielen pre KDH, ale hlavne pre ľudí a pre Slovensko. Obviňovanie z kšeftov a našej asistencie Smeru šírili prezidentskí protikandidáti P. Hrušovského, opozičné skupiny z ješitnosti i nenávisti voči KDH a liberálne zameraní novinári, platení i spontánni osočovatelia kresťanskej politiky. Pred prvým hlasovaním 25. marca P. Frešo organizoval bojkot ostatnej opozície voči nám. Pred druhým to boli ataky hlavne od LGBTI aktivistov. A pri súdnictve sa ozvali i niektoré zoskupenia sudcov. Do zmien sme vložili celý rad poistiek proti zneužitiu previerok. Naša zodpovednosť nie je však komentovať zlý stav, ale riešiť ho. Som hrdý na hnutie, ktoré v tak dôležitej skúške prejavilo odvahu, akcieschopnosť a jednotu.

Otázka ochrany manželstva a rodiny dominuje už aj na európskej scéne. KDH to zdôrazňovalo aj počas kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu. Ako v tejto súvislosti vnímate výsledky volieb za SR, osobitne pre KDH?

Naša novela Ústavy vo veci manželstva vyvolala záujem aj za hranicami. Záujem prejavili médiá, politici i experti z Talianska, Nemecka, Španielska, Českej republiky, Švédska, Poľska, Macedónska, Francúzska.

Čo sa týka volieb, mrzí ma nízka účasť občanov. Nie je to dobrý signál pre demokraciu, ani obraz o Slovensku v spoločnej Európe. Výsledok pre KDH je povzbudením. Zisk 13,2 % hlasov a dvoch silných mandátov zaväzuje aj pre ďalšie obdobie byť spoľahlivým obhajcom skutočných hodnôt na pôde EP a lídrom slovenskej ľudovej politiky. Tretí mandát, ktorý nám tesne ušiel, získa hnutie od júla na pôde NR SR. Takže náš klub sa rozšíril na 15 členov, keďže M. Radošovský a J. Bobík posilnili jeho rady. Agenda Silnej rodiny a lepšej Európy nás pozýva k úsiliu o jej ďalšie napĺňanie.

Aký je váš pohľad hlasovanie všetkých členských štátov EÚ a z neho vyplývajúce zloženie nového Európskeho parlamentu?

Som rád, že skupina EĽS, ktorej súčasťou je aj KDH, má najviac poslancov. Ak bude zodpovedne a jednotne konať, môže vyrazne ovplyvniť vývoj inštitúcií a politiky EÚ v nasledujúcich rokoch. Na druhej strane pribudlo veľa poslancov s nacionalistickým a populistickým zameraním, proti EÚ. Je to výzva pre politiku EÚ, aby efektívnejšie slúžila záujmom svojich členov a ich občanov; aby prekonávala byrokraciu a trendy rastu centralizácie a ideologických vplyvov.

Reklama

lp

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali