Lesníci chcú chrániť ohrozeného hlucháňa aktívnym prístupom

Lesníci chcú chrániť ohrozeného hlucháňa aktívnym prístupom

Zvolen 22. februára 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Lýdia Vojtaššáková)

 

Bezzásahové územia často nie sú najlepším riešením ochrany ohrozeného hlucháňa, tvrdia lesní odborníci z Národného lesníckeho centra (NLC) vo Zvolene

Ilustračné foto

Ako na dnešnom stretnutí s novinármi uviedol Jozef Bučko z NLC, ktorý sa dlhodobo zaoberá problematikou hlucháňa, bezzásahovosť odporúčaná ochranármi má svoje riziká a preto lesníci odporúčajú skôr aktívny prístup. „Na rozdiel od bezzásahovému režimu vieme premeniť prostredie v hlucháních lokalitách vo veľmi krátkom čase a aj na relatívne veľkých plochách,“ uviedol s tým, že takto je možné aktívne rozširovať vhodný životný priestor hlucháňa. Okrem biotopu sú podľa odborníkov jedným z významných faktorov poklesu stavov hlucháňa aj predátori.

Reklama

Do bezzásahovej zóny sú často zahrnuté aj porasty nevyhovujúce hlucháňom vekom, ani priestorovou štruktúrou. Tento živočích však nemá čas čakať, kým sa porast prirodzene preriedi a podľa Bučka je potrebné k oblastiam, kde chceme podporiť hlucháňa, pristupovať citlivo, ale aktívne. Ochranu je potrebné skĺbiť s lesníctvom a životom vidieckeho obyvateľstva, nie ich stavať proti sebe. Navrhuje každé územie rozdeliť na oblasti s ešte vhodnými podmienkami pre hlucháňa a oblasti s potenciálne vhodnými podmienkami. V tých prvých odporúča vykonávať minimum zásahov, prípadne prijať bezzásahovosť. Druhé oblasti s potenciálne vhodnými podmienkami je možné podporiť aktívnymi zásahmi. Ide o presvetlenie lesa a vytvorenie ďalších vhodných zásahov, ktoré podporia existenciu hlucháňa v danej lokalite.

„Proces však nebude úspešný, ak sa okrem prostredia nebudeme dostatočne zaoberať aj predátormi a možnosťou, ako financovať zvýšené finančné výdavky a ekonomickú ujmu na hospodárení,“ doplnil Bučko. Spolu s ďalšími lesníkmi upozornil aj na nutnú kontrolu stavu prirodzených predátorov, ktorí sú tiež zodpovední za úbytok hlucháňa. V súčasnosti je premnožená diviačia zver, pričom veľké škody robia aj zvýšené stavy medveďov, kún, líšok, krkavcov, myšiakov, sov dlhochvostých, ale aj nenápadná sojka škriekavá.

Reklama

Stabilizovať populáciu tetrova hlucháňa na Slovensku a zastaviť klesajúci trend stavu tohto kriticky ohrozeného druhu, ktorý je na pokraji vymretia, je hlavným cieľom programu envirorezortu záchrany hlucháňa hôrneho na roky 2018 až 2022, ktorý vstúpil do platnosti v apríli minulého roka. Program záchrany obsahuje údaje o rozšírení hlucháňa, o jeho biologických a ekologických nárokoch a faktoroch ohrozenia a stanovuje tiež šesť strategických cieľov a 14 opatrení na jeho záchranu. Medzi ne patrí napríklad zastavenie straty vhodných biotopov hlucháňa ako aj zvýšenie ich kvality a rozlohy či obmedzenie negatívneho vplyvu predácie a vyrušovania. Dokument má zároveň slúžiť okresným úradom životného prostredia pri určovaní vhodných spôsobov hospodárenia v chránených územiach.

Hlavnou príčinou veľkého poklesu populácie hlucháňa je podľa ochranárov intenzívna ťažba dreva v horských oblastiach a úbytok starých lesov. Od roku 1972 klesla populácia hlucháňa na Slovensku asi o 76 percent, pričom trend pokračuje. V roku 1972 uvádzali štatistiky 3 697 jedincov, v roku 2015 iba maximálne 900 jedincov. Jeho súčasná populácia sa u nás podľa ochranárov odhaduje na 646 až 866 jedincov a podľa poľovníckej štatistiky je to okolo tisíc jedincov. Za posledných 10 rokov v niektorých územiach Slovenska, napríklad v Strážovských vrchoch, Vtáčniku, Považskom Inovci, Čergove a Javorníkoch hlucháň úplne vyhynul. Posledné jedince dožívajú v Kremnických vrchoch, Malej Fatre, vo Volovských vrchoch, v Slovenskom raji a na Poľane. Prudký pokles počtu nastal aj v Nízkych Tatrách, ktoré sú kľúčové pre prežívanie tohto druhu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:44

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine.

16:43

Fínsku metropolu Helsinki v utorok prekvapili neobvyklé snehové prehánky, ktoré skomplikovali pozemnú aj leteckú dopravu.

16:43

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzval v utorok na medzinárodné vyšetrenie správ o masových hroboch v nemocniciach v Pásme Gazy, ktoré boli zničené pri obliehaní izraelskej armády. Podľa OHCHR mohlo totiž prísť k páchaniu vojnových zločinov.

16:42

Neformálne zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí sa uskutoční 30. – 31. mája v Prahe.

16:38

Ruská armáda zintenzívni útoky na ukrajinské sklady so západnými zbraňami. Uviedol to v utorok ruský minister obrany Sergej Šojgu.

16:05

Grécko uskutočňuje na turistickom ostrove Kréta trojdňové cvičenie zamerané na riešenie katastrof. Návštevníci a cestovné kancelárie zdôrazňujú, že sa treba pripraviť na núdzové stavy spôsobené napríklad zemetrasením a požiarmi.

15:56

Spoločnosť Slovnaft začne v polovici budúceho týždňa jarnú časť generálnych revízií. Odstavených bude postupne 25 výrobných jednotiek, z toho 22 v jarnej fáze. Ich opätovný nábeh na plnú produkciu sa plánuje na druhú polovicu júna. Druhá časť generálnych opráv sa bude realizovať v septembri a októbri. Celkové investície Slovnaftu v rámci generálnych revízií presiahnu 130 miliónov eur. Informoval o tom hovorca spoločnosti Anton Molnár.

15:48

Rómske obete nacistického režimu česká verejnosť dlho prehliadala. Vznikom Pamätníka holokaustu Rómov a Sintov pri juhočeskej obci Lety spláca Česko desaťročia trvajúci dlh voči obetiam aj preživším. Na otvorení pamätníka to v utorok povedal český prezident Petr Pavel.

15:45

Západné tajné služby zabránili vlani najmenej desiatim džihádistickým útokom po celej Európe a súčasná vojna medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas zvýšila hrozbu ďalších útokov. Oznámila to v utorok holandská Všeobecná spravodajská a bezpečnostná služba (AIVD).

15:44

Časť americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu sa už nachádza v skladoch v Nemecku a Poľsku, čo zjavne zníži čas potrebný na jej dodanie. TASR informuje podľa utorkovej správy stanice CNN. Predstavitelia americkej vlády to oficiálne nepotvrdili.

15:38

Prísna menová politika Európskej centrálnej banky (ECB) “prináša ovocie” a zatiaľ sa jej úspešne darí obmedzovať infláciu. No rozhodnutie o znížení jej úrokových sadzieb bude závisieť aj od toho, či nové prognózy a čerstvé údaje potvrdia, že rast spotrebiteľských cien smeruje k cieľu banky na úrovni 2 %. Uviedol to v utorok člen Rady guvernérov ECB a prezident nemeckej Bundesbanky Joachim Nagel v prejave v Berlíne.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali