Kým Amerika vysychá, Európa umiera – Čomu slúži “Veľká hospodárska kríza 2.0”

Kým Amerika vysychá, Európa umiera – Čomu slúži “Veľká hospodárska kríza 2.0”

Brusel 9. apríla 2023 (HSP/svpressa/Foto:Twitter)

 

Banková kríza ťahá so sebou problémy s financovaním priemyslu

Credit Suisse
Na snímke banka Credit Suisse

Udalosti v USA a EÚ čoraz viac pripomínajú Veľkú hospodársku krízu z 30. rokov 20. storočia. Analógie nie sú náhodné: problémy vo finančnom svete už za sebou potiahli reálnu ekonomiku, kde sa začali podobné procesy. Zatiaľ sa zdá, že rozsah katastrofy je malý, ale ako sa hovorí, zlý začiatok je zlý začiatok. Už sme boli svedkami rekordného počtu skrachovaných firiem a nikto nevie, čo bude nasledovať.

Reklama

O rekordnom počte bankrotov v USA informoval portál Axios. Počet zbankrotovaných firiem už poskočil na dvojnásobok oproti roku 2022. Dôvody sú banálne – problémy s financovaním. Po tom, ako americký Federálny rezervný systém (FED) zvýšil úrokové sadzby, sa bankové úvery stali veľmi drahými a pre mnohé spoločnosti nedostupnými.

Situácia je jednoducho rovnaká ako na jeseň roku 1929. Pred takzvaným “čiernym štvrtkom” 24. októbra 1929 boli úrokové sadzby na úvery v USA veľmi nízke, takmer nulové. A v jednom momente prudko vzrástli. Výsledkom bolo najväčšie prerozdelenie majetku v histórii krajiny, keď sa banky stali vlastníkmi približne 90 % amerického priemyslu.

Reklama

Vo všetkých učebniciach ekonómie sa udalosti z tých rokov prezentujú ako “spontánny” krach na burze; podrobnosti o úlohe FED-u sa neuvádzajú. Nie sú tam ani údaje o tom, koľko podnikov zmenilo majiteľa a kto sa stal novým vlastníkom. Nie je to potrebné – téma je v USA stále boľavá a ešte stále je veľa rodín, ktoré si to všetko pamätajú.

“Ak sa dá veriť americkým štatistikám, za desaťročie od roku 1931 do roku 1940 podľa dynamiky rastu obyvateľstva USA stratili nie menej ako 8 miliónov 553 tisíc ľudí. A ukazovatele prírastku obyvateľstva sa menia naraz, simultánne, dva (!) razy presne na prelome rokov 1930/1931, klesajú a zamrznú na tejto úrovni presne na desať rokov… V rozsiahlom, mnohostostranovom texte americkej správy ministerstva obchodu USA “Statistical Abstract of the United States” k tomu nie je žiadne vysvetlenie, – píše vo svojej knihe “Americký hladomor” historik Boris Borisov.

Napriek tomu v Amerike stále existuje priemysel, ktorý nie je pod kontrolou majiteľov FED-u, a to čo sa dnes deje nie je nič iné ako druhé kolo “konfiškoprivatizácie”. Bdelosť Američanov sa otupila, 90 rokov starý scenár je zabudnutý a miestni historici o ňom radšej mlčia. Skutočné autority USA sa nechystajú zničiť vlastnú ekonomiku – dokonca ani jej časť -, takže skrachované spoločnosti jednoducho zmenia majiteľov. Ktorými budú opäť bankári. A firmy budú naďalej pracovať ale už pre nových majiteľov.

Nepokoje pravdepodobne nebudú a Američania nebudú môcť pomstiť svojich zavraždených predkov. Už teraz sa pod zámienkou súdneho procesu s Donaldom Trumpom – ktorý sa, mimochodom, už zmenil na frašku – zaviedol v celej krajine “sprísňujúci” režim. A jasne dali najavo, že budú strieľať. Preto netreba v Spojených štátoch očakávať revolúciu alebo občiansku vojnu, pri moci majú tvrdé a kompetentné osobnosti.

Ale v Starom svete to tak nie je, tam to už zaváňa úplným chaosom.

Reklama

“Banka vedie mimoriadne opatrnú politiku a v prípade problémov nepočíta s finančnou pomocou od štátu. Dúfam, že sa nám nestane nič podobné ako pri krachu Credit Suisse, ktorá sa kvôli odlivu klientov ocitla v ťažkej finančnej situácii. Vedenie banky si starostlivo eviduje svoje aktíva a pasíva a nepodstupuje nadmerné riziko.

Udalosti spred mesiaca budú situáciu ovplyvňovať aj naďalej. Je možné, že to, čo sa stalo, by mohlo podkopať dôveru klientov vo švajčiarsky finančný sektor, ktorý slúži najbohatším ľuďom na svete,” povedal Philipp Riekenbacher, šéf spoločnosti Julius Baer.

Julius Baer je v súčasnosti druhou najväčšou švajčiarskou bankou podľa aktív, hneď za UBS a jej materskou spoločnosťou Credit Suisse. UBS je v procese masívneho prepúšťania zamestnancov v konsolidovanej štruktúre, viac ako 30 % zamestnancov bude vyhodených na ulicu. Pokiaľ ide o slová finančníka, v preklade z politicky korektnej reči do normálneho jazyka je to výkrik paniky – “Dajte nám peniaze, sme takmer mŕtvi, ak padneme, zrúti sa celá švajčiarska ekonomika.

To sa stane. Samotné banky a štruktúry okolo bánk – poisťovne, zaisťovne, finančné a iné podobné spoločnosti – vytvárajú viac ako 10 % HDP alpskej konfederácie. A ďalších 10 % tvoria poradenské, audítorské a iné súvisiace podniky. Inak povedané – peniaze zo vzduchu. A ak by sa “dôvera klientov vo švajčiarsky finančný sektor” vytratila, krajina by okamžite zbankrotovala.

Julius Baer je podľa všetkých štandardov malá štruktúra – jej aktíva sú len niečo vyše 100 miliárd eur. V tomto prípade je však dôležitejšia jej povesť, konkrétne jej postavenie druhej banky vo Švajčiarsku. Ak sa zrúti, zrúti sa aj UBS, hoci tá je mnohonásobne väčšia. Klienti jednoducho utečú – nezadržateľne.

Reklama

Európskych bankárov, podobne ako ich kolegov v USA, živí predovšetkým ten istý FED. Peniazmi. Ak sa dajú lacno získať v zámorí, finančný biznis kvitne a smrdí. Momentálne sú však kurzy v USA nevýhodné aj pre vlastných, miestnych, a v Európe sa už začali problémy. Úvery sú čoraz drahšie, nie síce také drahé ako v roku 1929, ale už dosť bolestivé. A podniky sú nútené spomaliť, začali mať problémy s prevádzkovým kapitálom.

Ešte nie také veľké ako v Ruskej federácii, ale problém je úplne rovnaký. A má rovnaký umelý dôvod. Priemysel EÚ sa dusí, Američania ho nepotrebujú. Majú svoj vlastný a konkurenti sú zbytoční.

Silno sa útočí na Raiffeisen Bank International, sú tu pokusy podkopať stabilitu Deutsche Bank a teraz vedenie Julius Baer piští od strachu. Štáty očividne hľadajú “najslabší článok” a útočia na viacerých frontoch naraz, aby niekoho zničili.

Zlyhanie veľkej banky nevyhnutne vyvolá celoeurópsky chaos, a to nielen vo finančnej sfére. Na účtoch uviaznu obrovské sumy peňazí a niekde zmiznú. Keďže peniaze nikdy neležia ladom, sú v obehu. Nie vždy však úspešne.

To isté platí aj o prostriedkoch súkromných vkladateľov. Niečo pravdepodobne vyplatí poisťovací systém, ak sa samozrejme sám nezrúti.

“Počas hospodárskej krízy v rokoch 1929 – 1932 zaniklo 40 % úverových inštitúcií v bankovom systéme USA. A s nimi aj miliardy dolárov peňazí Američanov na účtoch týchto bánk,” pripomína profesor Valentin Katasonov, doktor ekonómie.

Osud občanov EÚ môže byť teraz ešte horší. Napríklad v Nemecku existuje dobrovoľný fond na ochranu vkladov združenia nemeckých bánk (Der freiwillige Einlagensicherungsfonds beim BdB). Ako si ľahko domyslíte, má určité aktíva, na úkor ktorých sa majú vyplácať poistné plnenia nad štátny “limit” 100 tisíc eur, vypláca ho Bundesbank. Kde sa však tieto aktíva nachádzajú, ako bezpečne sú investované a kde sú zaúčtované? V týchto časoch sú to veľmi aktuálne otázky.

Bundesbank predpovedá, že nemecká ekonomika, ktorá je hnacou silou EÚ, sa v prvom štvrťroku 2023 zmenší. Predovšetkým sa to týka priemyslu. Zatiaľ nehrozí žiadna katastrofa, ale konanie zaoceánskych bankárov eroduje starý svet. Zatiaľ pomaly. Ďalej to už bude len horšie.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:52

Ceny energií sa v uplynulom týždni výraznejšie nemenili a zostávajú blízko tohoročných maxím. Zemný plyn s dodaním v júni sa na holandskej burze TTF v piatok (17. 5.) predával za 30,769 eura za megawatthodinu (MWh) a elektrina s dodaním v roku 2025 stála na pražskej burze PXE 96,99 eura/MWh.

10:39

Pakistan vyhlásil pondelok za deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul pri havárii vrtuľníka v iránskej provincii Východný Azerbajdžan. Na sociálnych sieťach o tom informoval pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf.

10:20

Za víťaza nedeľňajších prezidentských volieb v Dominikánskej republike sa vyhlásila úradujúca hlava štátu Luis Abinader. Jeho protikandidáti v noci na pondelok priznali porážku.

Podľa predbežných údajov volebných úradov získal Abinader 59,09 percenta hlasov, za ním nasledovali trojnásobný exprezident Leonel Fernandéz s 26,94 percenta a bývalý predseda parlamentu Abel Martínez s približne desiatimi percentami.

09:59

Rusko bolo aj v apríli najväčším dodávateľom ropy do Číny, keď objem dodávok zvýšilo medziročne takmer o tretinu. Prvú pozíciu najväčších dodávateľov tejto suroviny do najväčšej ázijskej ekonomiky si tak udržalo už 12. mesiac po sebe.

09:24

Obyvateľa ruského mesta Novosibirsk odsúdil v pondelok tamojší súd na 25 rokov väzenia za pokus o podpálenie budovy vojenskej správy. Informovala o tom agentúra Reuters.

08:35

Ceny ropy v pondelok vzrástli, pričom cena Brentu prekročila hranicu 84 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnila politická neistota v kľúčových producentských štátoch po tom, ako pri havárii vrtuľníka zahynul iránsky prezident Ebráhím Raísí a saudskoarabský korunný princ zrušil návštevu Japonska pre zdravotné problémy saudskoarabského kráľa.

08:21

Ukrajinská armáda zlikvidovala v noci na pondelok všetkých 29 dronov typu Šáhid, ktoré Rusko nasadilo do útokov na ciele v rôznych častiach Ukrajiny.

07:28

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok zagratuloval novému taiwanskému prezidentovi Laj Čching-teovi k jeho inaugurácii a vyhlásil, že sa teší na spoluprácu medzi Washingtonom a Taipei pri udržiavaní “mieru a stability v Taiwanskom prielive”.

07:20

Japonské úrady v sobotu vydali výstrahy pre obyvateľov prefektúr na severovýchode krajiny. Dôvodom je niekoľko útokov medveďov, ktoré sa tam v uplynulom období odohrali.

07:10

Laj Čching-te zložil v pondelok počas inaugurácie v Taipei prezidentský sľub pred tisíckami hostí a ujal sa tak svojho prvého funkčného obdobia, počas ktorého sa očakáva pokračovanie taiwanskej nezávislosti od Číny a posilnenie obrany voči Pekingu.

07:00

KĽDR ostro odsúdila nedávny americký tzv. podkritický jadrový test v Nevade a v pondelok avizovala “silnú odstrašujúcu akciu” proti americkej “jadrovej hrozbe”. Informovala agentúra Jonhap.

06:47

Iránska vláda zvolala v nedeľu v neskorých večerných hodinách mimoriadne zasadanie pre pád vrtuľníku, v ktorom sa nachádzal iránsky prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján.

Schôdzu viedol prvý viceprezident Mohammad Mochber, ktorý inicioval ďalšie opatrenia pre zintenzívnenie pátrania.

06:30

Ďžihádistická skupina Islamský štát (IS) sa v nedeľu prihlásila k zodpovednosti za piatkový útok v obľúbenej turistickej destinácii Bámján v Afganistane, pri ktorom zahynuli traja občania Španielska a traja obyvatelia Afganistanu. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali