Juhokórejci si kopú vlastný hrob, uprednostňujú domácich miláčikov namiesto detí

Juhokórejci si kopú vlastný hrob, uprednostňujú domácich miláčikov namiesto detí

Soul 5. februára 2019 (HSP/Foto: Instagram)

 

Juhokórejská ekonomika a priemysel sú na vzostupe a daňou za to je nízka, dokonca až najnižšia, miera pôrodnosti na svete (1,05 dieťaťa na ženu). Vysoké náklady na vzdelanie a bývanie, ako aj extrémne dlhé pracovné dni vedú k tomu, že Juhokórejci sa nemôžu venovať výchove svojho dieťaťa, ktoré si potom nahrádzajú domácim zvieracím miláčikom

Ilustračné foto

Agentúra Reuters uvádza príklad Kang Sung-ila a jeho manželky, podľa ktorých “deti sú príliš drahé a prinášajú príliš veľký tlak”, takže namiesto dieťaťa majú radšej psíka Sancha. Ale aj doňho investujú dosť, pretože na oslavy nového lunárneho roka mu neváhajú kúpiť nové oblečenie za 50 dolárov, aby urobil dojem na babičku, Kangovu matku.

Reklama

Kang vysvetľuje, že “sociálne tlaky v Južnej Kórei od rodičov vyžadujú po celé desaťročia finančne podporovať svoje deti”. Keďže náhradou za ne je psík Sancho, jeho teda obklopujú láskou a darčekmi a radi minú naňho možno aj 100-tisíc wonov (cca 90 dolárov) mesačne.

Pritom Juhokórejci musia výrazne šetriť na kúpu bývania strednej triedy. Podľa údajov z KB Kookmin Bank, priemernú juhokórejskú domácnosť to vyjde na takmer 13 rokov príjmu, kým v roku 2014 to bolo ešte 8,8 roka. Juhokórejci však medzi krajinami OECD majú po Mexiku a Kostarike tretí najväčší počet odpracovaných hodín ročne.

Reklama

A tak manažérka ekonomického inštitútu Samjong KPMG Kim Soo-kyungová musí konštatovať, že “počet domácich miláčikov rastie, pretože viac ľudí sa rozhodne, že nebudú mať deti, ba ani sa nezosobášia”.

Zo všetkých juhokórejských domácností v roku 2018 až 28% vlastnilo domáce zvieratá, kým v roku 2012 len 18%. To malo za následok nárast priemyslu zameraného na starostlivosť o domácich miláčikov, ako je napríklad jedlo či aj fotografovanie. V minulom roku sa v tomto smere dosiahol zisk 2,7 bilióna wonov (cca 2,4 miliardy dolárov), čo by sa podľa organizácie Kórejského vidieckeho hospodárskeho inštitútu mohlo do roku 2027 viac ako zdvojnásobiť.

Reklama

Firmy sa v konkurencii snažia o vysokú kvalitu a vyrábajú špecializované produkty. “Používame iba kvalitné prísady, ako sú losos a brusnice, takže naše výrobky sú viac ako dvakrát drahšie ako bežné suché krmivá pre domáce zvieratá,” uviedol Park Eun-byul z potravinárskej firmy Pet Pick zo Soulu s tým, že “mnohí zákazníci považujú svoje domáce zvieratá za svoje deti a sú ochotní aj zaplatiť viac”.

Podľa Gulf News, služby pre domácich miláčikov sú teda v každom smere veľmi pestré a ukazujú, čo všetko možné aj nemožné dokážu pre nich ponúkať: hračky, ručne vyrobené krmivo pre domáce zvieratá, kaktusový čistič vody pre mačky za vyše 100 dolárov, dodanie zvieratka len na obdobie dovolenky, špeciálne poistenie a pod.

Domáci miláčik sa stáva milovaným až natoľko, že ho majitelia nechajú riadne pochovať. Sám Kang Sung-il pracuje v pohrebnej službe zameranej len na takúto “klientelu” a vraví, že sú tiež čoraz obľúbenejšie. Kým pred dvoma rokmi zaobstarával 3 až 5 zvieracích pohrebov denne, teraz už aj viac ako 10.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v utorok oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali