Izraelský najvyšší súd zamietol Netanjahuovu kontroverznú reformu súdnictva 8:7

Izraelský najvyšší súd zamietol Netanjahuovu kontroverznú reformu súdnictva 8:7

Bratislava 2. januára 2024 (HSP/ The Associated Press/Foto: TASR/AP-Ronen Zvulun)

 

The Associated Press informuje, že Izraelský najvyšší súd zamietol kľúčový prvok Netanjahuovej polarizujúcej reformy súdnictva

Izraelská vláda oznámila opatrenia na odobratie práv rodín teroristov
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelský najvyšší súd v pondelok zamietol kľúčový prvok kontroverznej reformy súdnictva premiéra Benjamina Netanjahua. Ide o rozhodnutie, ktoré hrozí opätovným otvorením trhlín v izraelskej spoločnosti, ktoré predchádzali prebiehajúcej vojne krajiny proti Hamasu.

Reklama

Tieto spory boli do veľkej miery odložené, zatiaľ čo sa krajina sústredí na vojnu v Gaze, ktorú vyvolal krvavý cezhraničný útok Hamasu. Pondelňajšie rozhodnutie súdu by mohlo znovu vyvolať toto napätie, ktoré vyvolalo niekoľkomesačné masové protesty proti vláde a narušilo súdržnosť silnej armády.

Netanjahu pre The Associated Press bezprostredne nereagoval.

Reklama

V pondelkovom rozhodnutí súd tesne odhlasoval zrušenie zákona prijatého v júli, ktorý sudcom bráni zrušiť vládne rozhodnutia, ktoré považujú za nerozumné. Oponenti tvrdili, že Netanjahuova snaha o zrušenie tzv. štandardov opodstatnenosti otvára dvere korupcii a nevhodnému menovaniu nekvalifikovaných spolupracovníkov do dôležitých pozícií.

Tento zákon bol prvým v rámci plánovanej revízie izraelského justičného systému. Táto revízia bola pozastavená po tom, ako militanti z Hamasu uskutočnili 7. októbra útok, pri ktorom zabili približne 1 200 ľudí a 240 ďalších uniesli. Izrael okamžite vyhlásil vojnu a pokračuje v ofenzíve, ktorá podľa palestínskych zdravotníkov zabila v Gaze takmer 22 000 ľudí.

V rozhodnutí 8:7 sudcovia Najvyššieho súdu zákon zrušili z dôvodu “vážneho a bezprecedentného poškodenia základného charakteru štátu Izrael ako demokratickej krajiny”.

Sudcovia tiež hlasovali v pomere 12:3, že majú právomoc zrušiť takzvané ” Základné zákony”, hlavné právne predpisy, ktoré slúžia ako akási ústava Izraela.

Bola to významná rana pre Netanjahua a jeho spojencov tvrdej línie, ktorí tvrdili, že konečné slovo v otázke zákonnosti právnych predpisov a iných kľúčových rozhodnutí by mal mať národný zákonodarný zbor, a nie najvyšší súd. Sudcovia na to uviedli, že Knesset, teda parlament, nemá “všemocnú” moc.

Reklama

Netanjahu a jeho spojenci oznámili svoj plán rozsiahlej revízie krátko po nástupe do funkcie pred rokom. Vyzývajú v ňom na obmedzenie moci sudcov – a to od obmedzenia možnosti Najvyššieho súdu preskúmavať rozhodnutia parlamentu až po zmenu spôsobu menovania sudcov.

Netanjahu a jeho spojenci uviedli, že cieľom zmien je posilniť demokraciu obmedzením právomocí nevolených sudcov a odovzdaním väčších právomocí voleným predstaviteľom. Oponenti však považujú tieto zmeny za prevzatie moci Netanjahuom, ktorý je súdený za obvinenia z korupcie, a za útok na kľúčový kontrolný orgán.

Pred vojnou vyšli do ulíc státisíce Izraelčanov na týždenné protesty proti vláde. Medzi demonštrantmi boli aj vojenskí záložníci vrátane pilotov stíhačiek a príslušníkov iných elitných jednotiek, ktorí vyhlásili, že ak bude revízia zákona schválená, prestanú sa hlásiť do služby. Práve títo záložníci tvoria chrbticu armády.

Hoci sa záložníci po útokoch zo 7. októbra rýchlo do služby vrátili na znak jednoty, stále nie je jasné, čo sa stane, ak sa úsilie o revíziu obnoví. Obnovenie protestov by mohlo narušiť národnú jednotu a ovplyvniť pripravenosť armády, ak sa vojaci odmietnu hlásiť do služby.

V izraelskom systéme vládne premiér prostredníctvom väčšinovej koalície v parlamente – čo mu v skutočnosti umožňuje kontrolovať výkonnú a zákonodarnú moc.

Reklama

V dôsledku toho zohráva Najvyšší súd rozhodujúcu úlohu pri dohľade. Kritici tvrdia, že Netanjahu a jeho spojenci sa snažia oslabením súdnictva narušiť kontrolné mechanizmy v krajine a upevniť moc nad treťou, nezávislou zložkou vlády.

K Netanjahuovým spojencom patrí celý rad ultranacionalistických a náboženských strán, ktoré majú voči súdu zoznam sťažností.

Jeho spojenci požadujú zvýšenú výstavbu osídlení na Západnom brehu, pričlenenie okupovaného územia, udržanie výnimiek z vojenských povolávacích rozkazov pre krajne ortodoxných mužov a limitovanie práv Palestínčanov a ľudí LGBTQ+.

USA už predtým vyzvali Netanjahua, aby tieto plány pozastavil a hľadal široký konsenzus naprieč politickým spektrom.

Súd vydal svoje rozhodnutie, pretože jeho odstupujúca predsedníčka Esther Hayutová odchádza do dôchodku a pondelok bol jej posledným dňom vo funkcii.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:23

Ronald Plasterk sa sám vylúčil z postu premiéra v budúcej holandskej vláde. Stalo sa tak po tom, čo sa objavili otázky etického charakteru spojené s vlastníctvom patentu na vakcínu proti rakovine, ktorý zobchodoval za 32 miliónov eur. 

18:25

Ukrajina oznámila, že jej vojaci zadržiavajú útok ruských síl v blízkosti obce Bilohorivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Rusko pritom tvrdí, že má obec pod kontrolou.

18:24

Viac než 30.000 ľudí sa od 70. do 90. rokov nakazilo vírusmi ako HIV a hepatitída po transfúzii krvi v Spojenom kráľovstve. Uvádza to správa zverejnená, podľa ktorej sa veľkej časti prípadov nákazy dalo predísť.

18:21

Členovia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov si minútou ticha uctili pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý v nedeľu zahynul pri havárii vrtuľníka.

18:18

V Moskve sa konal súdny proces s dramatičkou Jevgenijou Berkovičovou a divadelnou režisérkou Svetlanou Petrijčukovou, ktoré obvinili z ospravedlňovania terorizmu v ocenenej hre “Finist, statočný sokol”. Tento prípad poukazuje na klesajúcu umeleckú slobodu v Rusku.

18:16

Moskovský súd udelil pokutu 50.000 rubľov (507 eur) za diskreditáciu ruskej armády mužovi, ktorý si nafarbil vlasy farbami ukrajinskej vlajky.

17:21

Najvyšší súd v Juhoafrickej republike rozhodol, že bývalý prezident Jacob Zuma je nespôsobilý kandidovať v parlamentných voľbách 29. mája. Diskvalifikuje ho trest odňatia slobody za pohŕdanie súdom.

17:19

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán spojil sily s Taliankou Giorgiou Meloniovou a Francúzkou Marine Le Penovou, aby v kampani do volieb do Európskeho parlamentu podporili španielsku krajne pravicovú stranu Vox. Upozornil na to server telex.hu, podľa ktorého Orbán Španielov vyzval na “obsadenie Bruselu”, ako to urobil už aj v prejave v Budapešti 15. marca.

17:18

Vrtuľník, ktorý sa zrútil s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím na palube, nemal zapnutý signalizačný systém alebo takéto zariadenie nemal. Uviedol to turecký minister dopravy Abdulkadir Uraloglu.

17:01

Česká lekárska komora a odbory nie sú spokojné s tým, ako vláda plní dohodu o podmienkach práce z decembra minulého roka, ktorá prispela k ukončeniu protestu a stiahnutiu výpovedí tisícok lekárov. Hrozia preto razantnejšími protestami. Uviedol prezident ČLK Milan Kubek. Ministerstvo zdravotníctva však oponuje, že dohodu plní.

16:41

Spoločnosť Neuralink získala povolenie na implantáciu svojho mozgového implantátu Telepathy druhému pacientovi, informuje The Wall Street Journal.

Vydal ho Úrad pre kontrolu potravín a liečiv.

Spoločnosť Elona Muska však prisľúbila, že odstráni problémy, ktoré mal prvý pacient.

Po novom chce zaviesť ultratenké drôty ešte hlbšie do mozgu.

16:38

USA sú proti navrhovanej globálnej dani z bohatstva pre miliardárov. Uviedla to americká ministerka financií Janet Yellenová. Odmietla tak návrh Brazílie, Francúzska a ďalších krajín.

16:22

Rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu Karima Khana požiadať o vydanie zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristov po celom svete. Vyhlásil to izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutie odsúdil i izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac.

16:21

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU sa v apríli 2024 ustálil na hodnote 3,82 %. Počet ľudí bez práce tak klesol tretí mesiac po sebe. Nezamestnanosť medziročne klesla o 0,26 percentuálneho bodu (p. b.). V porovnaní s marcom 2024 klesol počet nezamestnaných o 0,06 p. b. Nezamestnanosť medzimesačne klesala vo všetkých krajoch, najvýraznejšie v Banskobystrickom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali