Iránsky prezident Rúhání: “Biely dom je mentálne retardovaný.” Skutočne to povedal alebo došlo ku skresleniu zo strany médií?

Iránsky prezident Rúhání: “Biely dom je mentálne retardovaný.” Skutočne to povedal alebo došlo ku skresleniu zo strany médií?

Teherán 27. júna 2019 (HSP/Independent/Foto:TASR/AP-Iranian Presidency Office via AP)

 

Iránsky prezident Hasan Rúhání okomentoval posledné americké aktivity voči Iránu. Podľa jeho slov kroky USA svedčia o americkom zúfalstve a Biely dom označil iránsky prezident za mentálne retardovaný. Informácie o výrokoch iránskeho prezidenta uviedlo viacero západných portálov, vrátane britského Independent

Na snímke iránsky prezident Hasan Rúhání

V prejave v iránskej televízii Rúhání  uviedol, že to čo robia Američania je aktom čistého zúfalstva. Podľa Ruhániho strategická trpezlivosť Iránu neznamená, že by sa Irán USA obával. Američania nevedia predýchať stratu svojho bezpilotného dronu, ktorý Irán zostrelil v iránskom vzdušnom priestore. Američania ako obyčajne klamú, že dron sa v čase útoku nachádzal mimo vzdušného priestoru Iránu. Iránci dron zostrelili v iránskom vzdušnom priestore, ušetrili však americký prieskumný Poseidon P-8 s približne 40 americkými vojakmi na palube.

Reklama

Ako ale informovala vo svojom komentári česká novinárka Tereza Spencerová, citácia Rúhániho, “Biely dom mentálne retardovaný a sankcie USA proti Teheránu zlyhávajú,” je zlá. V skutočnosti totiž Rúhání vyhlásil úplne niečo iné: “Žiadny múdry človek by takéto akcie (mienené sankcie) nepodnikal.”

“Stratené v preklade? Náhoda, alebo zámer prehĺbiť americko-iránsku krízu?”pýta sa novinárka.

Reklama

Trump vzápätí na pôvodné informácie pohrozil Iránu vojnou. “Je to podobné, ako keď západné médiá v roku 2005 pripísala vtedajšiemu iránskemu prezidentovi Ahmadínedžádovi snahu “vymazať Izrael z mapy”, čo v skutočnosti nepovedal, ale “jeho slová” si žijú ďalej a sú využívané v antiíránskej propagande,” píše Spencerová.

A keďže nebola Európa pod americkým tlakom schopná dodržať svoje záväzky vyplývajúce z jadrovej dohody z roku 2015, Irán začne obohacovať urán. “Irán počnúc dneškom začne obohacovať urán pre potreby svojich jadrových reaktorov.”

Na záver novinárka dodáva, že Irán “opätovne zdôrazňuje, že nemá “nikdy” v pláne produkovať jadrovej zbrane.”

Bolton, ktorý spoločne s Trumpom a Pompeom nekriticky podporujú Izrael uviedol, že Washington je pripravený rokovať s Iránom a to napriek sankciám, ktoré USA voči Iránu zaviedli. Američania takisto následne podnikli kybernetický útok voči iránskym elektronickým systémom. Američania tvrdia, že útok bol smerovaný proti vojenským cieľom. Bolton žiada, aby Irán okamžite zastavil podporu medzinárodného terorizmu, podľa cynikov ale nie sú známe prípady, že by Irán v posledných desaťročiach podporoval USA.

Na snímke sprava americký prezident Donald Trump a John Bolton

Trump uviedol že zastavil vojenský útok voči Iránu 10 minút pred bojovou akciou, takže sa americké lietadlá museli vrátiť z bojovej akcie krátko pred úderom. Ak by vypukla americko-iránska vojna, podľa väčšiny vojenských odborníkov by to bol nerovný boj, Američania majú príliš veľkú prevahu. V bojoch by Američania ale utrpeli značné straty, oveľa vyššie ako v Afganistane.

Reklama

Podľa vojenských odborníkov je pravdepodobnejšie, že sa Američania a Iránci stretnú v hybridnej vojne na území Sýrie. Pompeo sa už vyhráža, že ak umrie jediný americký vojak, Irán bude mať problémy. Iránci ale môžu zistiť pomerne jednoducho či Pompeo hovorí pravdu alebo nie. Stačí začať likvidovať amerických vojakov v Sýrii cez rôzne “arabské skupiny”.

Svojho času sa Američania takisto vyhrážali aj libanonským organizáciam, z ktorých sa neskôr sformovalo libanonské hnutie Hizballáh. Američania sa vyhrážali libanonským organizáciam, že akýkoľvek útok na amerických vojakov teroristi tvrdo oľutujú. Dňa 23. 10. 1983 však zaútočili Libanonci na sídla americkej námornej pechoty a francúzskej Cudzineckej légie (útoky s automobilmi plnými výbušnín). Zahynulo 58 francúzskych vojakov a 241 Američanov, pretože celý hotel v Bejrúte v  ktorom bývali Američania sa po útoku s výbušninami zrútil.

Hizballáh existuje dodnes, z Blízkeho východu po útoku  v Bejrúte  1983 veľmi rýchlo Američania stiahli svojich vojakov. Američania sťahujú aj svojich vojakov z Afganistanu, pretože Taliban si ťažkú hlavu s Američanov nerobí a na americké vyhrážky, že Talibanci oľutujú útoky na amerických vojakov Taliban nereaguje a  tvrdohlavo pokračuje v pomerne úspešnej likvidácii amerických okupantov vždy, keď má k tomu príležitosť.  Iránski vojenskí jastrabi majú dostatok informácii o tom, čoho sú Američania schopní a kde sa končí americká propaganda a začína realita.

Iránsky prezident Rúhání a náboženský vodca Alí Chamení však k jastrabom nepatria, takže trend vývoja iránskej politiky voči USA  sa budú veľmi pravdepodobne niesť v znamení strategickej opatrnosti, americkí vojaci v Sýrii si teda môžu uľahčene vydýchnuť.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali