Hrabko: Skokanmi eurovolieb sú PS – Spolu a ĽSNS, účasť je opäť sklamaním

Hrabko: Skokanmi eurovolieb sú PS – Spolu a ĽSNS, účasť je opäť sklamaním

Bratislava 28. mája 2019 (TASR/HSP/Foto:Foto: Screenshot Tablet.TV)

 

Za jednoznačný úspech môže podľa publicistu Juraja Hrabka považovať voľby do Európskeho parlamentu (EP) koalícia Progresívne Slovensko (PS) – Spolu a strana Kotleba – ĽSNS, ktorým spoločný konflikt pomohol v porovnaní s konkurenciou omnoho lepšie mobilizovať voličov. „Konflikt vždy zákonite priláka k voľbám jednu aj druhú stranu. Ukázalo sa, kde je väčšina ľudí. Ale vždy to musíme vzťahovať na tú ani nie štvrtinovú volebnú účasť,“ povedal v diskusii na Tablet TV

Na snímke publicista Juraj Hrabko

Dodal, že pri nízkej volebnej účasti hrá kľúčovú úlohu práve mobilizácia voličov, a tohoročná účasť voličov na Slovensku podľa neho vysoká nebola, aj keď bola zo všetkých štyroch doterajších slovenských eurovolieb najvyššia. „Jednoznačne to druhé, teda pokračovanie neúspechu,“ odpovedal Hrabko na otázku, či je historicky najvyššia volebná účasť slovenských voličov na úrovni 22,74 percenta úspechom alebo len pokračovaním neúspechu na vyššej úrovni, keďže to bolo opäť najnižšie číslo v celej Európskej únii.

Reklama

„Nedá sa to podľa môjho názoru hodnotiť inak, keďže sme opäť poslední. Štyrikrát sme volili do Európskeho parlamentu a štyrikrát sme skončili úplne na chvoste, poslední,“ dodal Hrabko.

Jedným z dôvodov nízkej účasti je podľa neho to, že pre veľkú časť voličov je Brusel stále ďaleko. „Nevnímajú sa až tak ako súčasť Európskej únie, ale v prvom rade ako Slováci alebo menšiny, ktoré tu žijú. Nerozumieme politike, ktorú robia europoslanci. Pritom podľa prieskumov väčšina občanov nevidí inú alternatívu ako účasť v Európskej únii, ale to členstvo pokladáme za samozrejmosť,“ dodal Hrabko.

Reklama

„Účasť 23 percent je hanebná, aj keď si to ťažko priznávame. Priemer v celej Únii bol viac ako 50 percent. Pod 30 percent boli len štyri krajiny, Slovensko, Slovinsko, Česko a myslím, že ešte Chorvátsko,“ zhrnul Hrabko.

Tým, že koalícia PS – Spolu a Kotlebova ĽSNS lepšie mobilizovali svojich voličov, na jednej strane o niečo zvýšili volebnú účasť, na druhej strane ňou plošne stlačili o niečo nižšie volebné výsledky strán, ktorých voliči prišli k urnám v podobných počtoch ako pred piatimi rokmi.
Za úspech by teoreticky mohla výsledok eurovolieb považovať ešte SaS, ktorá získala o jedného poslanca viac, ako mala doteraz. Jej volebný výsledok na úrovni 9,62 percenta je však v porovnaní s konkurenčnou PS – Spolu (20,11 percenta) polovičný a neveští nič dobré smerom k budúcoročným parlamentným voľbám.

„SaS môže považovať voľby za úspech, lebo si zvýšila o jeden počet získaných mandátov. Ale oni už to dávajú do súvislosti s parlamentnými voľbami, kde to akoby na úspech nevyzerá, lebo Progresívne Slovensko ich predbehlo. Cítia sa byť ohrození a sen Richarda Sulíka o tom, že bude premiérom, sa rozplýva,“ poznamenal Hrabko.

„Druhá vec je, že to treba hodnotiť z toho pohľadu, že 23-percentná účasť na eurovoľbách generuje iné výsledky ako omnoho vyššia účasť na parlamentných voľbách. A je celkom možné, že PS siahlo až na dno svojej voličskej základne,“ dodal.

Na druhej strane, konkurenciou pre SaS nebude len PS – Spolu, ale zrejme aj vznikajúca nová strana prezidenta Andreja Kisku. „Aj SaS bola na začiatku internetovou a facebookovou stranou. Ukazuje sa, akoby malo prísť k výmene celej tej politickej generácie. Za výborný politický ťah PS a Spolu je možné považovať to, že sa pred eurovoľbami spojili, ako aj to, že vyzývajú Andreja Kisku, aby nezakladal politickú stranu a pridal sa k nim. Ak Andrej Kiska založí tú stranu, a podľa mňa ju založí, tak bude konkurentom aj PS – Spolu,“ zhrnul Hrabko.

Reklama

SaS v eurovoľbách okrem prvého PS – Spolu predbehli aj Smer-SD (15,72 percenta), ĽSNS (12,07 percenta) a KDH (9,69 percenta). Hoci KDH dosiahlo o niečo nižší percentuálny výsledok ako pred piatimi rokmi, môže ho podľa Hrabka považovať za úspech, lebo ho dosiahlo v omnoho ťažších podmienkach. „KDH išlo do týchto volieb s väčšou konkurenciou. O kresťanských voličov sa uchádzali až dve ďalšie strany. Kresťanská únia dosiahla skoro štyri percentná a tá ďalšia strana okolo dvoch percent. KDH vyšlo z toho súboja so cťou a jeho voliči sú disciplinovaní,“ zhrnul Hrabko.

Hoci Smer-SD skončil druhý, za úspech to podľa Hrabka považovať nemôže, a nie iba preto, lebo stratil jeden europoslanecký post, v EP ho budú zastupovať namiesto štyroch iba traja poslanci. „Je to zo strany Smeru prehra a ľudia nemajú radi tých, čo prehrávajú,“ reagoval Hrabko na poznámku, že Smer-SD pravdepodobne s možnosťou straty jedného mandátu počítal a viac ho mrzí strata prvej pozície medzi postupujúcimi stranami.

„Trajektória Smeru je zostupná, začala sa pred piatimi rokmi, a odvtedy Smer už iba postupne klesá. Zatiaľ však nevidím nikoho relevantného, kto Smer nahradí,“ povedal Hrabko.

Igorovi Matovičovi jeho predvolebné manévre, na základe ktorých figuroval na volebných lístkoch svojej strany, hoci v skutočnosti nekandidoval, napokon vyšli a OĽaNO tesne obhájilo jeden euromandát. „Igor Matovič ušiel hrobárovi z lopaty. Keby nebol urobil ten krok, ktorý urobil, teda, že sa vzdal kandidatúry do europarlamentu, musel by sa dnes už vzdávať mandátu v Národnej rade SR. Narážam na jeho verejný sľub, že ak nezíska 50.000 preferenčných krúžkov, z NR SR odíde. Podľa mňa mu to aj tak budú politickí oponenti otĺkať o hlavu,“ poznamenal Hrabko.

Do europarlamentu nepostúpili SMK ani Most-Híd, aj keď SMK ušiel euromandát len o niekoľko stoviek hlasov. „Je to na nich. Ak niečo nevymyslia, tak sa to tak skončí,“ odpovedal Hrabko na otázku, či sa budú predstavitelia maďarskej menšiny pokojne prizerať tomu, ako po strate zástupcov v Európskom parlamente prídu aj o reprezentáciu v Národnej rade SR. „Problém je tam personálny, ideologické bariéry medzi Mostom–Híd a SMK by sa dali zvládnuť,“ dodal.

Reklama

Voličov SNS ani hnutia Sme rodina sa nepodarilo mobilizovať natoľko, aby prišli v počtoch zodpovedajúcich preferenciám v prieskumoch. „SNS aj Sme rodina dali podľa mňa na kandidátku to najlepšie, čo mohli dať. Je to jednoznačne prehra z hľadiska SNS, zrejme voličom neponúkli témy a zrejme nemajú to voličské jadro také silné ako KDH. Stále treba vnímať to, že hovoríme o 23-percentnej voličskej účasti,“ reaguje Hrabko.

„Ukazuje sa, že voliči Sme rodina kopírovali výsledok, ktorý v prezidentských voľbách dosiahol Milan Krajniak. Jednoducho povedané, ak nekandiduje Boris Kollár, tá strana nemá šancu,“ dodal.

„Vo všeobecnosti sa dá povedať, že pre niektoré politické strany môžu byť výsledky volieb do europarlamentu povzbudením a pre iné zase varovaním. Je na politických stranách, ako si to zanalyzujú, ale parlamentné voľby sú už za rohom,“ upozornil Hrabko.

Ak si porovnáme výsledky eurovolieb z roku 2014 a následných parlamentných volieb z roku 2016, zistíme, že súviseli len veľmi slabo. V eurovoľbách vyhral Smer-SD pred KDH a SDKÚ-DS, do parlamentu sa však KDH ani SDKÚ-DS už neprebojovali. Podobne ako SMK, ktorá ešte v eurovoľbách v roku 2014 uspela. Ak si k tomu prirátame fakt, že hnutie NOVA, ktoré v eurovoľbách mandát získalo, do NR SR samostatne ani nekandidovalo, jeho členovia figurovali na kandidátnej listine OĽaNO, ukazuje sa, že polovica strán úspešných v eurovoľbách 2014 v parlamentných voľbách 2016 neuspela a naopak, presadili sa iné subjekty, napríklad SNS, ĽSNS a Sme rodina.

Preto by strany mali pri svojich stratégiách prihliadať skôr na celý kontext volieb za posledné roky než len na výsledky eurovolieb. „Strany by si mali urobiť analýzy všetkých posledných volieb od VÚC, komunálnych, prezidentských až po aktuálne európske. Keď sa to dá do mixu a vytvorí sa mapa, uvidia, aké témy a do ktorých krajov majú nosiť. Každá strana by mala mať svoje analytické oddelenie. A, samozrejme, parlamentným stranám ostáva aj práca v NR SR,“ povedal Hrabko.

Hoci sa celá Európska únia obávala výrazného nárastu vplyvu radikálnych pravicových strán v Európskom parlamente, napokon sa viac posilnili liberáli a Zelení, ktorých zisk prevyšuje straty dvoch najsilnejších frakcií, ľudovcov a socialistov. „Strašenie bolo súčasťou predvolebnej kampane. Strašili všetci, médiá, európske inštitúcie, ktoré robili kampaň aj tu. Dnes sa samotné médiá čudujú, že ich strašenie nevyšlo. Isté je, že nadvláda ľudovcov a socialistov sa končí a budú musieť pribrať tretieho do partie. A je možné preskupovanie síl aj počas volebného obdobia. Uvidíme, ako sa uskutoční brexit,“ zhrnul Hrabko.

„V každom prípade sa Európska únia z hľadiska svojho vedenia skladá nanovo a s novými ľuďmi môžu prísť aj nové časy,“ dodal na záver.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:00

Pri izraelskom útoku v sýrskej provincii Aleppo zahynulo najmenej 42 ľudí vrátane šiestich militantov z libanonského hnutia Hizballáh, uviedlo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa sýrskej agentúry SANA došlo k útoku približne o 01.45 h miestneho času.

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali