Gábor Gál: Predčasné voľby pre Slovensko nikdy nedopadli dobre, sú politickým bojom a nie bojom v uliciach

Gábor Gál: Predčasné voľby pre Slovensko nikdy nedopadli dobre, sú politickým bojom a nie bojom v uliciach

Bratislava 18. marca 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svitok)

 

Každá krajina má nespokojných ľudí, liberálna demokracia ale nemôže “každý polrok” pristupovať k predčasným voľbám na základe masových protestov proti súčasnému vládnemu zoskupeniu. V diskusnej relácii televízie TA3 V politike to povedal Ľuboš Blaha zo Smeru-SD.

Na snímke koaličný poslanec Gábor Gál (Most-Híd)

Ten tvrdí, že nie každý je v tejto situácii proti Smeru-SD s tým, že strane chodí veľa podporných emailov a mnoho ľudí je ochotných ísť do ulíc na jeho podporu. Padajúce preferencie Smeru-SD Blaha berie ako “logické vyústenie štvavej kampane voči tejto vládnej strane”. Tvrdenia o prepojení organizovaného zločinu na politické špičky považuje za konšpiráciu. Budúci premiér Peter Pellegrini je podľa Blahu dobrou voľbou, označil ho za zmierlivého politika. Demisiu Roberta Fica vníma ako štátnické gesto.

Reklama

Gábor Gál z Mosta-Híd tvrdí, že strana, v ktorej pôsobí, vyhovela požiadavkám ulice, preto nerozumie, prečo sa v súvislosti so stranou hovorí o podvode na voličoch. “Tlačili sme na odchod Viliama Jasaňa aj Márie Troškovej, tiež na odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka, takisto sme žiadali odchod Roberta Fica a aj to sa stalo, takisto sme volali po medzinárodnom vyšetrovacom tíme” vysvetlil Gál s tým, že až potom prišla požiadavka verejnosti na predčasné voľby. Podľa Gála tie pre Slovensko nikdy nedopadli dobre. Predčasné voľby sú podľa neho “politickým bojom a nie bojom v uliciach”.

“My sme nikdy nepovedali, že sme za predčasné voľby, nastal šum v komunikácii,” uviedol Gál s tým, že verejnosť by toto rozhodnutie mala hodnotiť s odstupom času. Nepáči sa mu, že opozícia s istotou spája politické špičky s mafiánskym prostredím, “keďže aj jej predstavitelia sa s nimi stýkali”. Gál opäť nepotvrdil, či bude novým ministrom spravodlivosti, nepovedal ani, či o tento post záujem má. O kandidatúre na tento post rozhodne podľa neho predsedníctvo Mosta-Híd v pondelok (19.3.).

Reklama

SNS si nemyslí že v súčasnej politickej situácii je komunikačne v úzadí. “My komunikujeme v rámci koalície, nechceme si vymieňať odkazy cez médiá,” povedal Radovan Baláž z SNS. Pokiaľ je podľa neho vláda funkčná a takisto aj parlament, SNS nevidí dôvod na predčasné voľby. Baláž tvrdí, že ich nemusí chcieť každý občan na Slovensku. Opozícii odkázal, že ak chce predčasné voľby, nech sa zaoberá referendom. Tej takisto odporučil, aby niektorí poslanci z jej radov mali väčší kus sebareflexie a uvažovali nad tým, aby sa rozlúčili s politickým životom.

Opozičná SaS trvá na predčasných voľbách, označila ich za poctivé riešenie. “Demisia Roberta Fica a odchod Roberta Kaliňáka nestačí,” povedala Jana Kiššová z SaS s tým, že súčasné zloženie vlády a parlamentu nemá dôveru ľudu. “Ja pritom netvrdím, že tí, čo vládnu dnes, nech idú preč. SaS je za to, nech ľudia nanovo povedia, kto má viesť túto krajinu,” vysvetlila. Nesúhlasí s Gálom, že Most-Híd neurobil podvod na voličoch. “Potom by ste to nemuseli tak siahodlho vysvetľovať,” odkázala mu.

Jánovi Budajovi z OĽaNO sa nepáči, ako vládni predstavitelia pristupujú k situácii, ktorá vznikla po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. “Počúvame tu o Sorosovi, štátnom prevrate, je to nedôstojné,” povedal. Neverí, že Peter Pellegrini bude v role budúceho premiéra autonómny.

“Dočkali sme sa Ficovho úškrnu, aj slepý vidí, že sa chystá naďalej vládnuť,” uviedol s tým, že má pri ňom pocit, ako keby vypadol z reálnej skutočnosti. Smer-SD je podľa neho zodpovedný za to, o čom Kuciak písal vo svojich článkoch. “A verím, že prezident Andrej Kiska dával pánovi Pellegrinimu poverenie na zostavenie vlády s úmyslom, že čaká, že bude pre ľudí dôveryhodná. Ak ale podľa neho bude novým ministrom vnútra “Kaliňákova bábka”, tak nepredpokladá, že dôjde k zmenám.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali