Exkluzívny rozhovor s popredným ruským vojenským expertom Kozinom. Časť 5/5 – Čo nás čaká v budúcnosti? Čo robiť, aby sa nestalo to najhoršie?

Exkluzívny rozhovor s popredným ruským vojenským expertom Kozinom. Časť 5/5 – Čo nás čaká v budúcnosti? Čo robiť, aby sa nestalo to najhoršie?

Bratislava 3. mája 2019 (HSP/Foto:Screenshot:YouTube)

 

V apríli navštívil Slovensko Vladimír Petrovič Kozin, jeden z popredných ruských vojenských expertov. Pri tej príležitosti poskytol rozhovor RTVS a ďalším slovenským a českým médiám, vrátane Hlavných správ. To podstatné vám prinášame v piatich dieloch

Na snímke Vladimír Petrovič Kozin

Otázka: Čo by sa s planétou stalo po totálnej jadrovej vojne? Mnohí odborníci varujú, že by to bol úplný koniec, ale Američania hovoria o možnosti obmedzenej jadrovej vojny. Čo si myslíte vy?

Reklama

Kozin: Neverím v možnosť obmedzenej jadrovej vojny. Seriózni vojenskí aj civilní odborníci hovoria, že akákoľvek malá vojna s použitím jadrových rakiet môže prerásť v totálnu jadrovú vojnu a to bude s určitosťou koniec našej ľudskej civilizácie. U nás vznikla taká filozofická myšlienka, že s vynálezom jadrových zbraní ľudský rod stratil nesmrteľnosť. Preto Ruská federácia a predtým ešte Sovietsky zväz považujú za prvoradé nedopustiť, aby jadrová vojna bola rozpútaná, pretože v nej nebudú víťazi. Žiaľ, Američania a ich jadroví spojenci z NATO, Veľká Británia a Francúzsko, túto formuláciu prestali akceptovať. My na toto upozorňujeme, a tiež na to, že súčasná jadrová doktrína USA, ktorá bola prijatá súčasným prezidentom Donaldom Trumpom, obsahuje príliš veľa možností použiť jadrové zbrane Spojenými štátmi, vrátane prvého jadrového úderu. Počet situácií, ktoré im povoľujú použiť jadrové zbrane slobodne, podľa ich vlastného uváženia, je štrnásť: z nich osem sa týka možnosti prvého jadrového úderu a štyri sa týkajú použitia jadrových zbraní s malým účinkom, so silou od 0,3 do 5 kiloton TNT. Len pre porovnanie, v súčasnej jadrovej doktríne Ruskej federácie, ktorá bola prijatá v roku 2014, sú iba dve situácie, v ktorých Rusko môže siahnuť k použitiu jadrových zbraní.

 

Reklama

Otázka: Ktoré dva prípady to sú?

Kozin: Tie formulácie sú veľmi jednoduché: Po prvé, ak na Ruskú federáciu bude podniknutý útok zbraňami hromadného ničenia – tie môžu byť jadrové, chemické alebo bakteriologické. A druhý prípad, ak na Ruskú federáciu bude podniknutý taký útok inými druhmi zbraní, že bude v ohrození samotná existencia Ruskej federácie. Teda toto sa môže vzťahovať napríklad aj na naozaj mohutný útok konvenčnými zbraňami.

 

Otázka: Ako sa vyhnúť takejto katastrofe, ktorá sa môže rozpútať, ak bude niekde použitá jadrová zbraň, napríklad proti Iránu či Severnej Kórei zo strany USA?

Kozin: Následky budú v každom prípade veľmi negatívne. Preto sa zasadzujeme za to, aby sa jadrové zbrane nepoužili, ani v prípade prvého, ani v prípade odvetného úderu. Tieto myšlienky nie sú nové, ešte ako Sovietsky zväz sme ich formulovali v roku 1982. Od tých čias až do dnešného dňa na Západe nikto nepodporil túto prostú iniciatívu.

Reklama

 

Otázka: Bude jadrová vojna?

Kozin: Američania od 50. rokov umiestňujú v Európe taktické jadrové zbrane, rozširujú lety ťažkých strategických bombardérov, ktoré sú tiež nosičmi jadrových zbraní, majú vo svojej jadrovej doktríne stratégiu prvého jadrového úderu a majú v nej uvedených štrnásť prípadov, v ktorých môžu jadrové zbrane použiť. Teda šanca, že ich použijú je veľká. Ale ak ich použijú, dočkajú sa aj odpovede. Rozdiel medzi Rusmi a Američanmi bude v tom, že Američania budú žiť o 20-30 minút dlhšie, a tiež v tom, že Rusi pôjdu do neba a Američania do pekla.

 

Otázka: A čo my Európania?

Reklama

Kozin: Vy? Predovšetkým by ste nemali podporovať Američanov v tom, čo robia. Tesne predtým, ako som priletel do Bratislavy, som bol na veľkej medzinárodnej konferencii mierových organizácií a občianskych hnutí vo Florencii, ktoré znepokojene pozorujú nárast jadrových kapacít USA v Európe. Tam bola prijatá „Florentská deklarácia“, ktorá požaduje likvidáciu jadrových zbraní USA v Európe a likvidáciu všetkých amerických vojenských základní nielen v Taliansku, ale v celej Európe. Okrem toho Florentská deklarácia požaduje tiež likvidáciu všetkých protiraketových systémov, ktoré vykazujú znaky dvojakého (útočného i obranného) charakteru, ktoré USA už v Európe rozmiestnili (napríklad v Rumunsku). Do odpaľovacích šachiet týchto základní totiž je možné umiestňovať nielen obranné rakety protiraketového systému, ale aj útočné krídlaté rakety a ťažké bezpilotníky – drony.

 

Otázka: Myslíte, že aj hlások takej malej krajiny ako Slovensko môže pomôcť zastaviť americkú expanziu do Európy?

Kozin: Samozrejme. Ak tých hláskov bude viac, výsledkom bude jeden mocný hlas. Veď koniec koncov, na medzinárodnom fóre jedna krajina, to je jeden hlas. Čím viac hlasov bude, tým väčšia bude šanca na úspech. Ide o to, že takéto veci sa nikdy nerobia násilím: na dohodu treba dvoch. Tie zbrane do vašej krajiny nikdy neprídu, ak sa nenájde vláda, ktorá takú dohodu podpíše.

 

Otázka: A bude teda jadrová vojna?

Kozin: Nebude. Pravdepodobnosť tu určitá je, ale nebude. Viete prečo? Odpoveď sformulovali už Ronald Reagan spolu s Michailom Gorbačovom: „jadrová vojna nebude, pretože by nemala víťazov“. Problém dnešnej americkej moci spočíva v tom, že Američania na túto skutočnosť nejako pozabudli. Preto my sme v princípe za to, aby boli jadrové zbrane úplne zlikvidované – ibaže to sa nemôže stať jednostranne. Taký proces bude musieť prebehnúť vo všetkých jadrových mocnostiach súčasne, na etapy, pod nezávislou a spoľahlivou kontrolou. V princípe je to technologicky možné, napríklad by sa to mohlo stať k tragickému stému výročiu použitia jadrových zbraní Američanmi proti Japonsku, teda v roku 2045. Ale to iba ak bude konsenzus – ak by čo len jediná z jadrových mocností odmietla, v takom prípade sa cieľ nedosiahne.

 

Otázka: Ale v takom prípade by sa úplne stratil princíp jadrového odstrašenia. Nepoškodilo by to vojenskú rovnováhu vo svete?

Kozin: Civilizácia už dávno potrebuje prejsť na systém vzájomného zadržiavania, ale nejadrového, na princípe obyčajných, nejadrových zbraní. Či vysoko presných, či vysokorýchlostných, či s rôznymi trajektóriami, ale nie na jadrovom princípe. Je to plne realizovateľné. Aj v našej jadrovej doktríne je uvedené, že bude treba prejsť na nejadrové zadržiavanie.

Reklama

 

***

Vladimir Petrovič Kozin je člen korešpondent Ruskej akadémie prírodných vied a člen korešpondent Ruskej akadémie vojnových vied, vedúci expert Centra vojensko-politického výskumu Moskovského štátneho inštitútu medzinárodných vzťahov Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie (MGIMO), člen vedeckej rady Ruského národného výskumného inštitútu pre globálnu bezpečnosť a štátny radca Ruskej federácie.

Je absolventom Moskovského štátneho inštitútu medzinárodných vzťahov (MGIMO), postgraduálne štúdium absolvoval v Diplomatickej akadémii Ministerstva zahraničných vecí a v londýnskom Kráľovskom kolégiu obranných štúdií (Royal College of Defense Studies). Pred odchodom do dôchodku bol šéfom informačnej a analytickej divízie Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie (MZV RF) a zástupcom riaditeľa sekcie informácií a tlače MZV RF. Bol členom expertnej skupiny pri jednaniach s NATO o balistických raketách, bol hlavným poradcom Ruského inštitútu strategických štúdií. Napísal dlhý rad kníh a článkov, unikátna je tá najnovšia, vyše tisícstranová monografia s názvom „Vývoj strategických a taktických nukleárnych zbraní USA a osobitosti ich použitia v 21. storočí“.

 

Reklama

 

Prvú časť rozhovoru nájdete TU

Druhú časť rozhovoru nájdete TU

Tretiu časť rozhovoru nájdete TU

Štvrtú časť rozhovoru nájdete TU

Reklama

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali