EÚ zverejnila detaily usmernení pre rokovania o brexite. Barnier potvrdil, že EÚ trvá na dvojfázovom procese rokovaní o brexite

EÚ zverejnila detaily usmernení pre rokovania o brexite. Barnier potvrdil, že EÚ trvá na dvojfázovom procese rokovaní o brexite

Brusel 3. mája 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Virginia Mayo)

 

Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier dnes v Bruseli zverejnil technické detaily usmernení, podľa ktorých sa jeho tím bude riadiť počas rokovaní s Londýnom o spôsobe odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie

Európska únia už vie, ako chce rokovať s Londýnom o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Podrobnosti usmernení dnes v Bruseli zverejnil hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier. Podľa nich Spojené kráľovstvo prestane byť členom EÚ o polnoci 29. marca 2019.

Reklama

Rokovania medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom o brexite sa ale začnú až po britských predčasných voľbách, ktoré sa budú konať 8. júna.

Michel Barnier

Barnier: Keď bude Británia pripravená, musíme začať rokovať (AKTUALIZOVANÉ)

Reklama

 

V momente, keď bude Spojené kráľovstvo pripravené, mali by sa začať rokovania – hodiny tikajú, vyhlásil dnes v Bruseli hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier, ktorý predstavil konkrétne negociačné usmernenia Európskej komisie (EK) pre rokovania o brexite.

okovania podľa neho budú náročné, ale je odhodlaný dosiahnuť dohodu. Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit avizoval citeľné dôsledky brexitu a pripomenul, že ukončenie 43-ročného britského členstva v spoločenstve bude zložité. “Tí, čo tvrdia opak, klamú,” povedal.

V duchu záverov sobotňajšieho summitu lídrov členských štátov EÚ zopakoval, že prioritou na rokovaniach budú práva občanov, finančné vyrovnanie a dohoda o hraničnom režime, najmä v Írsku. Britániu vyzval na zvýšené úsilie v týchto oblastiach s tým, že to zvýši šancu na rýchlejšie uzavretie dohody.

Práve hroziacej “tvrdej hranici” medzi Írskom a Severným Írskom sľúbil Barnier venovať osobitnú pozornosť a avizoval, že Írsko navštívi budúci týždeň.

Reklama

EÚ bude od Británie vyžadovať vynútiteľné práva a garancie pre občanov, ktorí tam žijú a pracujú, to isté platí pre Britov žijúcich v EÚ. Takýchto ľudí je v súčasnosti približne štyri a pol milióna, ale týkať sa to bude aj ďalších, ktorí v minulosti pracovali v Británii a vznikol im tak nárok na starobný dôchodok.

O plnení a výklade práv občanov EÚ bude do dňa brexitu rozhodovať Európsky súdny dvor. Diplomatické zdroje zatiaľ nevedeli s istotou povedať, či to bude platiť aj po odchode Spojeného kráľovstva z EÚ.

Pri finančnom vyrovnaní Barnier zdôraznil, že bude jediný konečný účet. “Nie je to trest, ani daň za odchod, iba vyrovnanie účtov,” vyhlásil. Odmietol povedať celkovú sumu. Tá bude pozostávať z britských príspevkov do rozpočtu, Európskej centrálnej a Európskej investičnej banky a do ďalších fondov a agentúr EÚ.

Diplomatické zdroje uviedli, že sumu ťažko povedať, pretože najprv sa musí Únia s Britmi dohodnúť, čo presne a akým spôsobom bude do nej započítané. Zároveň sa suma bude ešte meniť v závislosti od finančných rozhodnutí, ktoré budú v rámci EÚ prijaté až do dňa brexitu.

“Budem pracovať s faktami, číslami, zákonmi a riešeniami,” uviedol vyjednávač EÚ s tým, že si mieni počas rokovaní zachovať chladnú hlavu a sústredí sa na dosiahnutie dohody.

Reklama

Barnier označil minulotýždňové stretnutie s britskou premiérkou Theresou Mayovou za veľmi príjemné a dúfa v uzavretie srdečnej dohody. S úsmevom skonštatoval, že on i Mayová majú obaja radi turistiku v horách. “Keď chodíte po horách, musíte dodržiavať viacero pravidiel, rátať s úrazmi, padajúcimi skalami. Musíte stačiť s dychom, mať vytrvalosť a stále sa pozerať na vrchol,” vysvetlil.

EK dnes predstavila usmernenia, ktoré sa týkajú rokovaní o odchode Británie z EÚ. K rokovaniam o nastavení vzťahov medzi dvoma celkami po brexite EK predloží osobitné usmernenia.

Barnier predpokladá, že dostatočný pokrok v rokovaniach by mohli obe strany dosiahnuť na jeseň 2017. Potom by EÚ mohla začať rokovať s Londýnom o nastavení vzťahov po brexite. Plán EÚ počíta s uzavretím finálnej dohody v októbri 2018.

Dátum skutočného brexitu bol stanovený na 29. marca 2019, ak sa dovtedy Európska rada jednomyseľne nerozhodne o predĺžení dvojročného rokovacieho obdobia. Obdobie medzi októbrom 2018 a marcom 2019 by malo slúžiť na ratifikáciu vyrokovanej dohody oboma stranami.

Detailné usmernenia predstavujú právny nástroj, ktorý umožní konkrétne vyjednávanie. Schváliť ich musia členské štáty na zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti, ktorá pravdepodobne bude 22. mája. Tým udelia mandát Barnierovi na spustenie rokovaní.

 

Barnier potvrdil, že EÚ trvá na dvojfázovom procese rokovaní o brexite

Na sobotňajšom summite 27 lídrov EÚ zameranom na brexit bolo oznámené, že po potvrdení politickej jednoty pre rokovania s Londýnom bude ako doplnok nasledovať aj oznámenie “technickej podoby” usmernení. Tie dnes predstavil Barnier s odporúčaním pre Radu EÚ, aby v súvislosti s článkom 50 Lisabonskej zmluvy začala oficiálne rokovania so Spojeným kráľovstvom o jeho odchode z EÚ.

Tieto technické usmernenia musia “silnou kvalifikovanou väčšinou” odsúhlasiť ministri zahraničných vecí EÚ 22. mája na zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti. Vďaka tomuto právnemu rámcu sa proces rokovaní môže začať. Ako však naznačil dnešný dokument Európskej komisie, podľa všetkého k tomu dôjde až po predčasných parlamentných voľbách v Spojenom kráľovstve, ktoré sa uskutočnia 8. júna.

Podľa dnes zverejneného dokumentu sa na praktických záležitostiach rokovaní, ako sú pracovný jazyk či rokovacia štruktúra, dohodnú spoločne oba tímy – európsky aj britský. Európska komisia pripomenula, že rokovania o brexite budú transparentným procesom a verejnosť bude mať prístup k ich výsledkom.

Reklama

Dátum skutočného brexitu bol stanovený na 29. marca 2019, ak sa dovtedy Európska rada jednomyseľne nerozhodne o predĺžení dvojročného rokovacieho obdobia. Od momentu vystúpenia z Únie bude Spojené kráľovstvo v Bruseli vnímané ako “tretia krajina”.

Proces rokovaní má byť založený na dvojfázovom prístupe, na rovnováhe medzi právami a záväzkami a na princípe, že “kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič”.

Eurokomisia odkazuje, že štyri základné slobody občanov EÚ sú nedeliteľné a ohľadom prístupu na jednotný trh EÚ Londýn nebude mať možnosť “vyberať čerešničky z koláča”. Zároveň Londýnu odkázala, že EÚ bude jednotná a do konca rokovaní o brexite nedovolí separátne rozhovory medzi Britániou a jej členskými štátmi vo veciach súvisiacich s brexitom.

Británia na základe dohody o brexite bude musieť rešpektovať rozhodovací proces EÚ, ako aj úlohu Súdneho dvora EÚ.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali