Praha 23. novembra 2022 (HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)
4. októbra všetky supermarkety v Nemecku zvýšili ceny cukru a českí predajcovia jednoducho kopírovali ceny svojich susedov, informuje portál REMIX News
Česko síce vyrába väčšinu vlastných potravín, ale to nezabránilo tomu, aby krajina zaznamenala dramatický nárast cien potravín. Okrem obvyklých podozrivých, ako sú rastúce ceny energií, je súčasťou problému Čechov aj to, že značná časť doma vyrobených potravín sa vyváža do zahraničia.
V októbri sa ceny potravín v Českej republike zvýšili o viac ako štvrtinu. Dôvodom bol nielen prudký rast cien energií, ale čiastočne aj to, že české obchody kopírujú ceny v Nemecku, ktoré tento rok tiež zaznamenalo prudký rast cien potravín.
Údaje ukazujú, aká zlá je inflácia potravín v Česku. Krajina zaznamenala najväčší percentuálny nárast cien cukru v Európe, druhý najväčší nárast cien rastlinných olejov a tretí najväčší nárast cien masla, mlieka a chleba.
Podľa českého spravodajského portálu Seznam Zprávy je časť problému v tom, že českí výrobcovia pokračovali vo vývoze mnohých z týchto komodít do zahraničia, čím spôsobili ich nedostatok doma a udržiavali vysoké ceny. Situácia, v ktorej sa krajina ocitla, odhaľuje niektoré nevýhody voľného obchodu a globalizácie, v rámci ktorých môžu spoločnosti a výrobcovia často viac profitovať z predaja kľúčových produktov do zahraničia namiesto predaja na domácom trhu.
V októbri podľa údajov Eurostatu vzrástli domáce ceny potravín o 26,7 %, čo je po Maďarsku, Slovensku a Bulharsku siedme najrýchlejšie tempo v Európe. Česko má pritom dostatok potravín z vlastnej produkcie, alebo aspoň dostatok na pokrytie väčšiny domácich potrieb.
Nárast cien cukru o 100 percent a masla, múky a rastlinných olejov o viac ako 50 percent je v Európe ťažko porovnateľný. Infláciu drží pod únosnou úrovňou najmä dovoz tovarov, ako sú ryby, zelenina, ovocie a čokoláda, kde sa rast cien oproti minulému roku pohybuje pod hranicou 10 percent.
Oldřich Reinbergr, bývalý riaditeľ najväčšej cukrovarníckej spoločnosti v Česku, Tereos TTD, vysvetlil zvýšenie cien cukru, ku ktorému došlo začiatkom októbra vo všetkých supermarketoch. Uviedol, že cukrovarom vypršali staré zmluvy na energie a teraz musia nakupovať energiu na výrobu cukru za vyššiu cenu.
“Poľnohospodári čelia rovnakému problému,” povedal v rozhovore pre spravodajský portál Seznam Zprávy.
Existuje však aj jednoduchšie vysvetlenie. Dňa 4. októbra všetky supermarkety v Nemecku zvýšili cenu cukru; namiesto 80 centov za kilogram zrazu žiadali 1,30 eura. Českí maloobchodníci jednoducho kopírovali ceny svojich susedov. Pre domácich zákazníkov to má tú nevýhodu, že za cukor platia rovnako ako bohatí Nemci.
To doteraz nebolo pri väčšine potravín pravidlom, pretože podľa Eurostatu Česi vlani za potraviny zaplatili menej ako 90 percent európskeho priemeru. Keďže tohtoročná inflácia zasiahla Česko v oblasti cien potravín výraznejšie, miestne ceny dosiahli 96 percent priemeru EÚ. Ešte horšia situácia môže byť v prípade potravín vyrobených v Českej republike.
Z podrobných štatistík zahraničného obchodu Českého štatistického úradu vyplýva, že v priebehu roka využili miestni výrobcovia nedostatky v zásobovaní niektorými potravinami, najmä na juhu Európy, a začali viac vyvážať. Napríklad dočasný nedostatok v susedných krajinách im umožnil zvýšiť vývozné ceny pšenice a slnečnicového oleja o 40 až 50 %. Logicky požadovali rovnaké ceny aj od domácich zákazníkov. V iných prípadoch, napríklad v prípade cukru a vajec, zvýšili vývozné kvóty, a tým obmedzili ponuku na českom trhu.