Darčeky od emigrantov a stop v reprezentácii. Držiteľa dvoch medailí z OH 1948 Růžičku po rokoch dojala československá hymna

Darčeky od emigrantov a stop v reprezentácii. Držiteľa dvoch medailí z OH 1948 Růžičku po rokoch dojala československá hymna

Bratislava 8. októbra 2018 (SITA/HSP/Foto:wikimedia)

 

Zdeněk Růžička je len o sedem rokov mladší ako bývalé Československo a tiež organizovaná česká a slovenská gymnastika, ktoré oslavujú storočnicu od svojho vzniku. Práve dvojnásobný držiteľ bronzu z prvej povojnovej olympiády v Londýne 1948 bol najstarším účastníkom vydarených gymnastických osláv v Bratislave

Ilustračné foto

“Aby som bol úprimný, teším sa z toho, že som sa vôbec dožil takejto slávnosti,“ zdôraznil 93-ročný Zdeněk Růžička. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedol, najviac ho dojalo, keď sa slávnostné stretnutie začalo bývalou spoločnou československou hymnou. “Kto prežil chvíle, keď mu po súťaži na počesť víťazstva hrali hymnu, vie, o čom hovorím,“ zdôraznil Zdeněk Růžička, ktorému nedovolili reprezentovať po návrate z olympiády v austrálskom Melbourne 1956.

Reklama

“Nie, z histórie československej gymnastiky som ´vyretušovaný´ nebol, ale z vtedajšej československej reprezentácie áno. Bolo to zlé. Boli to ťažké časy, nerád by som spomienkou na ne kazil túto krásnu slávnosť,“ reagoval na otázku agentúry SITA rodák z Ivančíc pri Brne. Odchovanec predvojnového Sokola, v ktorom začínal ako štvorročný, nechcel hovoriť o tom, že pred odplávaním lode Gruzia z dejiska OH 1956 prevzal od krajanov – emigrantov darčeky, ktoré im do prístavu doniesli. Balíček s čokoládou, cigaretami a žuvačkami nechcel prevziať nikto z výpravy, tak to urobil on. Vtedy sa dvakrát dostal do konfliktu so strážcom, ktorý športovcom bránil v osobnom kontakte s krajanmi, ktorí do Austrálie emigrovali.

Po návrate domov (loďou sa plavili do Vladivostoku spolu so športovcami ZSSR, potom vlakom po Bajkalsko-amurskej magistrále cez Sibír do Moskvy, odtiaľ lietadlom do Prahy, čo trvalo celý mesiac, pozn.) mu odobrali cestovný pas, čím mu znemožnili ďalej reprezentovať. Vtedy si spomenul na konflikty so strážcom výpravy v melbournskom prístave. A hneď pochopil, odkiaľ vietor fúka. Vedel, že s reprezentáciou je koniec.

Reklama

“Mrzí ma, že mi už nebolo umožnené reprezentovať Československo. Bolo toho viac, čo som si vtedy musel prežiť. Vypadol som z národného výberu, hoci výkonnostne som tam stále patril. Žiaľ, aj také javy patrili do našej histórie. Som však rád, že som Československo mohol reprezentovať desať rokov predtým. To si na tom svojom životnom osude najviac cením,” zaspomínal si Růžička.

Z troch olympijských hier, na ktorých po druhej svetovej vojne štartoval (1948, 1952, 1956), najradšej spomína na londýnske, kde získal dve medaily a pridal aj siedme miesto z viacboja a šieste zo súťaže družstiev. Pekné spomienky má aj na OH u “protinožcov”. V Melbourne v roku 1956 bol vlajkonosič československej výpravy a bol súčasťou družstva, ktoré skončilo na 4. mieste.

“Na čo som myslel vo chvíli, keď som na veľkoplošnej obrazovke videl fotografie zo svojej bronzovej zostavy na kruhoch a v prostných na OH v Londýne? Pre mňa je to také povzbudzujúce. Po dlhých rokoch som zaznamenal svedectvo o tom, že som voľakedy niečo aj dokázal,“ reagoval na otázku, čo prežíval vo chvíli, keď na obrazovke videl seba počas úspešných OH 1948 v Londýne.

Po predčasnom skončení aktívnej činnosti sa stal trénerom v Brne. Svoje bohaté skúsenosti odovzdával zverencom až do roku 1989. Potom sa podujal obnoviť Sokol v Brne. Od roku 2004 bol starostom Sokola Brno I. “V dôchodku som iba päť rokov. Súčasnú gymnastiku pozorne sledujem, no mrzí ma, že Sokol sa v plnej sile už nikdy nevráti. Voľakedy to bola pre všestranných športovcov najlepšia organizácia,“ konštatoval bývalý trojnásobný majster Československa v gymnastike mužov. Z triumfu sa tešil v rokoch 1948, 1954 a 1956.

Růžičkovci majú vrcholnú športovú gymnastiku v rodine. Olympijské medaily (striebro a bronz) získala aj jeho manželka Matylda, ktorá súťažila pod rodným menom Šínová. Bola súčasťou strieborného tímu ČSSR z OH 1960 a bronzového z roku 1952. Růžičkova švagriná Věra bola zasa členkou československého družstva žien, ktoré zvíťazilo na OH 1948 v Londýne.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali