Čoskoro bude vyhlásený mier. Rusko si ponechá Donbas a Krym

Čoskoro bude vyhlásený mier. Rusko si ponechá Donbas a Krym

Bratislava 4. januára 2023 (HSP/Foto:Telegram)

 

Keď prezidentovi najchudobnejšej a najskorumpovanejšej krajiny v Európe vzdávajú ovácie v stoji obe komory Kongresu a jeho meno sa spomína jedným dychom s Winstonom Churchillom, viete, že sme dosiahli vrchol Zelenského, píše Robert Freeman vo svojom poslednom príspevku

Biden Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred) sa stretáva s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Vľavo prvá dáma USA Jill Bidenová

Je to fraška, takmer psychotická prehnaná propagácia, ktorú pravdepodobne prekoná len hanebné, hyperbolické mediálne hnanie krajiny do vojny s Irakom v roku 2003. Parafrázujúc Gertrúdu z Hamleta: “Myslím, že médiá príliš veľa propagujú.”

Reklama

Pripomeňme si, že Volodymyr Zelenskyj sa pred nástupom do funkcie prezidenta svojej krajiny preslávil najmä tým, že vedel hrať na klavíri svojím penisom. Nežartujem. A kandidoval na platforme, ktorá mala zjednotiť jeho krajinu v záujme mieru a nápravy pomerov s Ruskom. Opäť nežartujem.

Teraz je to európsky George Washington, FDR a Douglas MacArthur v jednej osobe, pred ktorým sa mocní a silní skláňajú. Prosím. Jediné miesto, kam sa dá odtiaľto ísť, je dolu. A to sa určite blíži. Čoskoro.

Reklama

Zvážte niekoľko nepríjemných faktov, o ktorých vás zhovievavé médiá, ktoré sú v podstate oddelením pre styk s verejnosťou zbrojárskeho priemyslu, nechcú informovať.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa nedávno nechala počuť, že ukrajinská armáda stratila za osem mesiacov od začiatku vojny viac ako 100 000 vojakov. Počas deväťročnej vojny vo Vietname stratili USA so šesťkrát väčším počtom obyvateľov ako Ukrajina spolu 58 220 mužov.

Inými slovami, v prepočte na deň a na obyvateľa stráca Ukrajina 141-krát viac vojakov ako USA vo Vietname. USA stratili vo Vietname verejnosť, keď sa bieli chlapci zo strednej triedy začali vracať domov vo vreciach na mŕtvoly. Verí niekto s polovicou mozgu, že takéto straty na Ukrajine sú udržateľné? Má niekto iný plán na odvrátenie takéhoto masakru?

Von der Leyenová patrí medzi najbystrejšie verejné osobnosti na svete. Tým, čo robí, vytvára predpoklady na stiahnutie Západu z Ukrajiny a ukončenie vojny. Ak sa pozriete na fakty v teréne, a nie na oslavnú propagandu, ktorú chŕlia médiá, pochopíte prečo.

V priebehu niekoľkých týždňov Rusko svojimi nadzvukovými raketami zničilo polovicu ukrajinskej elektrickej infraštruktúry. A to v čase, keď sa blíži zima. Rovnako ľahko môže zlikvidovať aj druhú polovicu, čím by Ukrajinu fakticky zbombardovalo späť do doby kamennej. Chce to niekto?

Reklama

Zarážajúce, ba priam desivé na tom je, že ani Ukrajina, ani Západ nemajú proti týmto hypersonickým raketám žiadnu obranu. Pohybujú sa tak rýchlo a po premenlivých trajektóriách, že ich nemožno zostreliť ani najmodernejšími západnými systémami. Predstavujú jednu z najväčších asymetrií v doručiteľnej ničivej sile v dejinách vojenstva, ktorú pravdepodobne zatienilo len vlastníctvo atómových bômb USA na konci druhej svetovej vojny.

Opäť proti nim neexistuje účinná obrana. Rusi ich majú. Ukrajinci ich nemajú. Hra sa skončila. Chápete, prečo sa lídri na Západe začínajú prebúdzať?

Na konvenčnom fronte majú Ukrajinci problém zabezpečiť si dokonca aj konvenčné zbrane na obranu. Americkí dodávatelia zbraní pracujú nepretržite, aby nahradili svoje vlastné zásoby a zásoby, ktoré Ukrajine poskytli európske krajiny. Ale meškanie sa ráta na roky. Nedávny titulok denníka The Wall Street Journal znel: “Európa posiela zbrane Ukrajine, ale dochádza jej munícia”.

Napokon, USA vyčlenili pre Ukrajinu 112 miliárd dolárov. USD, ktoré sa práve dostali do súhrnného zákona o financovaní, pričom je pravdepodobné, že Snemovňa reprezentantov ovládaná republikánmi toto financovanie takmer určite výrazne zníži.

To je viac ako 10 miliárd dolárov mesačne od začiatku vojny vo februári. A to ani nepočítame dotácie, materiálne aj finančné, od EÚ, ktoré predstavujú ďalšie miliardy dolárov mesačne.

Reklama

Bez týchto dotácií by Zelenskyj vo vojne nevydržal ani mesiac. Čo myslíte, koľko hodín vydrží, keď tento tok vyschne? A to určite vyschne.

Európania si začínajú uvedomovať, že ich kontinent sa deindustrializuje, z hospodárskeho hľadiska sa doslova posúva o celú epochu dozadu, pretože sú ochotní slúžiť ako rohožka pre imperiálnu vojnu USA proti Rusku. Dokonca ani oni so svojou poslušnou oddanosťou americkej nadvláde nie sú ochotní spáchať kolektívnu hospodársku samovraždu v mene USA.

Francúzsky Macron a nemecký Scholz navrhujú, že na mierové urovnanie vojny treba navrhnúť ústupky ruským záujmom.

Macron v televíznom prejave k svojmu národu naznačil, že znepriatelené Rusko nie je v bezpečnostnom záujme Európy. “Musíme pripraviť, čo sme pripravení urobiť… poskytnúť Rusku záruky v deň, keď sa vráti za rokovací stôl.”

Scholz bol ešte konkrétnejší. V článku v časopise Foreign Affairs vyhlásil: “Musíme sa vrátiť k dohodám, ktoré sme mali v posledných desaťročiach a ktoré boli základom mieru a bezpečnostného poriadku v Európe.”

To je priame odmietnutie maximalistického postoja USA pred začiatkom vojny, že bezpečnostné potreby Ruska nie sú pre maródske NATO zaujímavé.

Dokonca aj americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken teraz polemizuje s myšlienkou, že na stole musia byť územné ústupky. V článku pre Wall Street Journal Blinken uviedol, že “Naším cieľom je… získať späť územie, ktoré bolo [Ukrajine] od 24. februára zabraté”.

Všimnite si, že ide o výrazný ústup od predchádzajúceho postoja USA, podľa ktorého sa všetky ruské zisky od roku 2014 vrátane Krymu musia vrátiť späť, kým sa začnú rokovania. A to je len Blinkenova úvodná ruka. Ďalšie ústupky budú určite nasledovať, pretože ruské zisky budú stále väčšie a pravdepodobnosť ich zvrátenia menšia.

Dajte si tieto štyri veci dohromady: ohromujúce, neudržateľné straty vojakov; desivá, neobhájiteľná asymetria ničivej sily; neschopnosť zásobovať sa dokonca aj konvenčnými obrannými zbraňami; a kategoricky znížená podpora od svojich najdôležitejších podporovateľov.

Znie to ako recept na víťazstvo vo vojne? Nie je. Je to vzorec na prehru vo vojne, a preto von der Leyenová, Macron, Scholz a Blinken teraz kladú fajky na vystúpenie. Pod Zelenského vedením sa príliv vytráca. Čoskoro si ho budeme pamätať ako otázku v Trivial Pursuits alebo odpoveď v Jeopardy: “Jediná moderná hlava štátu, o ktorej je známe, že dokáže hrať na klavíri svojím penisom.” Ding. “Súťažiaci č. 3?” “Kto je Volodymyr Zelenskyj?”

Reklama

Čoskoro bude vyhlásený mier. Rusko si ponechá Donbas a Krym na základe uznania skutočností na mieste. Obe strany na tom budú lepšie. Donbas je etnicky, jazykovo, nábožensky a kultúrne ruský, preto v drvivej väčšine hlasoval za asimiláciu s Ruskom. Okrem toho, ak by ich Kyjev tak veľmi miloval, nevyvraždil by 14 000 z nich za posledných osem rokov a neobnovil by masívne ostreľovanie začiatkom februára tohto roku, ešte pred ruskou inváziou.

Ukrajina sa zriekne akéhokoľvek budúceho členstva v NATO. To je Putinova najvyššia priorita a to, o čo žiadal – a čo mu bolo zamietnuté – vo svojej žiadosti adresovanej USA a NATO v decembri minulého roka pred začatím invázie. Ak Rusko začne svoju obávanú zimnú ofenzívu, ako mnohí očakávajú, ukrajinskí generáli radšej Zelenského pošlú do puču, ako by mali poslať svojich niekoľko zvyšných vojakov do istého vyhladenia.

Americké obilné a farmaceutické konglomeráty budú skupovať ukrajinskú poľnohospodársku pôdu – jednu z najlepších na svete – za drobné. Toto je štandardný postup amerických nadnárodných supov, ktorí prichádzajú po zabití, aby rozobrali mŕtvoly. Americkí výrobcovia zbraní budú hľadať a pomáhať vyprovokovať ďalšie kŕmenie, podobne ako zhmotnili Ukrajinu sotva rok po tom, čo ponižujúca porážka USA v Afganistane zmarila ich posledný vlak s omáčkou.

Rusko a Čína, poháňané spoločne šikanovaním zo strany USA, budú pokračovať v konštelácii národov globálneho Juhu do protizápadného bloku, ktorý sa zaviazal k spolupráci, vzájomne výhodnému mierovému rozvoju. USA a ich najbližší spojenci sa budú krčiť za hradbami, ktoré si vybudovali zo stále sa zmenšujúceho podielu globálnej ekonomiky, ktorý sa im darí držať ako vlastný.

Ukrajina sa ukáže ako zlomový bod pri odstraňovaní hegemónie USA nad globálnymi záležitosťami, ktorú si užívali – a povedzme si úprimne, často aj zneužívali – od roku 1945. Americká verejnosť nie je na takýto pád psychicky pripravená. Ale to je daň za život vo svete fantázie, ktorý médiá rozvíjajú, aby udržali tú istú verejnosť v nevedomosti, strachu, zmätku, zábave a rozptýlení.

Reklama

Napokon, neokonzervatívci, ktorí priviedli USA k sériovým debaklom v Afganistane, Iraku a teraz na Ukrajine, ktoré stáli krajinu desiatky biliónov dolárov a ešte väčšie množstvo zničeného kapitálu na zlepšenie reputácie, si budú nárokovať svoju zvyčajnú imunitu voči akejkoľvek zodpovednosti za svoje divoké zlyhania a veselo sa presunú k ďalšej katastrofe. Musíme sa mať na pozore pred ich ďalšou hrou na drancovanie štátnej pokladnice a presadzovanie ich vlastných súkromných záujmov nad záujmami národa. Určite to príde.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 19:51

Vstupný poplatok, ktorý Benátky zaviedli skúšobne pre jednodňových turistov, priniesol mestu za 11 dní približne 975.000 eur. Vstupný poplatok v hodnote 5 eur zaviedli Benátky skúšobne od 25. apríla do 5. mája.

Včera 19:35

Americký prezident Joe Biden zopakoval v pondelok izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi “svoj jasný postoj” v súvislosti s avizovaným útokom Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy. Oznámil to Biely dom po ich telefonickom rozhovore.

Včera 19:21

Spojené kráľovstvo v pondelok poprelo vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí o údajnom predvolaní britského veľvyslanca Nigela Caseyho v súvislosti s vyjadreniami šéfa britského rezortu diplomacie Davida Camerona.

Včera 19:20

Poľská prokuratúra zastavila vyšetrovanie ľudských ostatkov nájdených na mieste jedného z bývalých hlavných stanov nacistického vodcu Adolfa Hitlera počas druhej svetovej vojny. Dôvodom je pokročilý stav ich rozkladu, čo znemožňuje určenie príčiny smrti, vyhlásil v pondelok hovorca prokuratúry v meste Kętrzyn Daniel Brodowski.

Včera 19:20

Hamas informoval katarských a egyptských sprostredkovateľov o svojom súhlase s ich návrhom na prímerie v Gaze.

Informovala o tom Al-Džazíra s odvolaním sa na vysokopostavený zdroj v hnutí.

Hamas neskôr svoj súhlas oficiálne potvrdil a uviedol, že “loptička je teraz na strane Izraela”.

Izraelské médiá však s odvolaním sa na zdroje vo vláde uvádzajú, že dohoda, na ktorú je Hamas pripravený, je pre Izrael neprijateľná.

Včera 19:19

Skupina členských štátov Európskej únie vedená Českom vyzve Európsku komisiu (EK), aby presunula migračné konanie mimo Úniu. EÚ by tak podľa nej mala uzavrieť dohody s tretími krajiny, do ktorých by členské štáty mohli posielať migrantov zadržaných na mori.

Včera 19:18

Newyorský sudca udelil bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi v pondelok pokutu za porušenie zákazu buričsky sa vyjadrovať o členoch poroty, svedkoch a iných účastníkoch súdneho konania v kauze podplácania pornoherečky Stormy Daniels. V prípade ďalšieho porušenie tohto zákazu mu pohrozil väzením.

Včera 19:16

Ruské vojenské cvičenie, ktoré bude zahŕňať nácvik použitia taktických jadrových zbraní, je “ďalším dôkazom, že Kremeľ má záujem len na ďalšej eskalácii situácie, ktorú spôsobila jeho nezákonná agresia voči Ukrajine”. Uviedol to v pondelok hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Peter Stano.

Včera 18:49

Obhajcovia bosnianskosrbského generála Ratka Mladiča, ktorý si v Haagu odpykáva doživotný trest za svoju úlohu v krvavej vojne v Bosne z rokov 1992-1995, žiadajú jeho urýchlené prepustenie do Srbska zo zdravotných dôvodov.

Včera 18:43

Európska komisia schválila prevzatie americkej oceliarskej spoločnosti U. S. Steel japonským koncernom Nippon Steel v hodnote takmer 15 miliárd USD. Ako uviedla, kontrakt by podľa nej nemal predstavovať riziko pre hospodársku súťaž.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Husi odpočívajú v plytkej vode v Tallinskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali