Čína uplatňuje proti Spojeným štátom zbrane preverené časom

Čína uplatňuje proti Spojeným štátom zbrane preverené časom

Peking 9. júla 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)

 

Orgány Čínskej ľudovej republiky vyzývajú svojich občanov, ktorí cestujú do USA, aby zvážili všetky výhody a nevýhody predtým, ako sa tam rozhodnú odcestovať a informujú ich o nebezpečenstvách, ktoré ich v zámorí čakajú. Varovanie bolo zverejnené tiež pre študentov, ktorí budú študovať na amerických univerzitách

Ilustračné foto

Turistické varovania boli vydané Ministerstvom zahraničných vecí Číny a Ministerstvom kultúry a cestovného ruchu v júni. Bolo v nich uvedené, že v Spojených štátoch môže byť nebezpečne a že čínski občania môžu byť obeťami útoku zločincov. Ministerstvo varuje tiež pred veľkým množstvom lúpeží a situáciami, pri ktorých dochádza aj k streľbe.

Reklama

Ministerstvo zahraničných vecí Čínskej ľudovej republiky tiež konštatuje, že existuje hrozba útlaku čínskych občanov zo strany polície. Čínske ministerstvo zahraničia uviedlo, že čínski občania cestujúci do Spojených štátov opakovane čelili útlaku zo strany orgánov činných v trestnom konaní vo forme pohraničných výsluchov a ďalších činností.

Úrad vyzýva čínskych občanov, aby zvýšili ostražitosť. Ministerstvo školstva ČĽR tiež uviedlo, že čínski študenti a vedci čelili prísnym vízovým obmedzeniam zo strany Spojených štátov vrátane oneskorenia v spracovaní alebo dokonca odmietnutí udeliť vízum.

Reklama

Po tom, čo začali obchodné spory medzi oboma krajinami sa študenti študujúci v USA sťažovali na ťažkosti pri získavaní víz. Niektorí nemohli dokončiť semester, pretože im neobnovili víza. Trump tvrdo napísal, že je nevyhnutné skomplikovať vízové postupy pre čínskych študentov, študujúcich technické špecializácie, najmä tie, ktoré majú strategický význam pre Spojené štáty, ako je umelá inteligencia, robotika atď.

V dôsledku vyjednávaní s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v Osake však americký prezident naopak povedal, že privítal čínskych študentov študujúcich v Spojených štátoch. Vyjadril nádej, že mnohí z nich budú aj naďalej pracovať v Amerike. A pre tých, ktorí sú obzvlášť nadaní, môže byť zjednodušený postup na získanie povolenia na pobyt v Spojených štátoch.

Na jednej strane to môže znamenať zlepšenie vzťahov medzi oboma krajinami. Na druhej strane sa Trump samozrejme riadi čisto pragmatickými úvahami. Čína je najväčším zahraničným študentským darcom pre americké univerzity. Strata stabilného zdroja príjmov cez noc by bolo preto veľkým šokom, povedal pre Sputnik junior špecialista z Vedeckého centra vo Fudan University (USA), Wang Xiaofeng.

“Po prvé, USA sú príťažlivým miestom pre študentov z Číny. Turistické výlety sú, nielen okružné. Môžu tiež zahŕňať študentské výlety do amerických letných táborov. V posledných rokoch počet Číňanov, ktorí prichádzajú do Spojených štátov na dovolenku vo vzdelávacích centrách, neustále rastie. Ale všetky tieto služby stoja peniaze. Napríklad, osoba, ktorá prišla na letný tábor na krátku dobu platí niekoľko tisíc alebo dokonca dve desiatky tisíc dolárov. A tí, ktorí prichádzajú študovať na dlhú dobu, za to zaplatia 50-80 tisíc dolárov za akademický rok. Existuje veľa takých študentov, takže v tejto oblasti majú Spojené štáty jasný obchod s Čínou. Po varovaní čínskych úradov americký cestovný ruch samozrejme získa oveľa menej príjmov,” dodal.

V mnohých krajinách sú čínski turisti najsilnejším hnacím motorom hospodárskeho rastu. Odchádzajúci turistický tok z Číny v posledných rokoch rástol dvojciferným tempom. Podľa medzinárodnej organizácie cestovného ruchu môže odchádzajúci turistický tok do roku 2020 dosiahnuť až 200 miliónov ľudí. A čo je najdôležitejšie, Číňania nešetria na suveníroch a iných nákupoch v zahraničí a minú oveľa viac než priemerní turisti z iných krajín. Takže v minulom roku podľa štátnej správy cestovného ruchu Číny čínski turisti v zahraničí minuli viac ako 110 miliárd dolárov.

Reklama

Obmedzenia toku cestovného ruchu, aj keď sú neformálne, vo forme varovania a vytvárania vlasteneckých pocitov sú preto vážnou ekonomickou zbraňou v boji s krajinami, s ktorými sa politické vzťahy z nejakého dôvodu skomplikovali. Tak to bolo v prípade Južnej Kórey, keď sa ako znamenie protestu proti nasadení americkej raketovej obrany THAAD počet turistov z Číny znížil o takmer 50%. To okamžite ovplyvnilo ziskovosť najväčších kórejských spoločností. Predaj spoločnosti Hyundai v Číne klesol o tretinu, podiel smartphonov Samsung na čínskom trhu sa znížil z 8 na 1%.

Spojené štáty samozrejme nie sú tak závislé na čínskom trhu ako Južná Kórea. Avšak, účinok bude tiež, hovorí Wang Xiaofeng.

“Čína je najväčším trhom pre Spojené štáty. Avšak, americký cestovný ruch nie je závislý na Číne, na ktorom závisela Južná Kórea. Ale áno, rétorika varovania pre čínskych turistov, cestujúcich do Spojených štátov bola trochu mierna. Okrem toho niektorí čínski občania už mali v pláne študovať v Spojených štátoch, svoje životy už vybudovali na základe týchto plánov a teraz majú všetko zmeniť? Naozaj v USA boli prípady ozbrojených útokov, vrátane kampusov. Navyše, USA posilnili previerky voči čínskym občanom, takže toto varovanie je len odvetným opatrením,” doplnil.

Ukazuje sa, že agresívna rétorika proti čínskym občanom pripravujú USA o významnú časť svojich príjmov. Aj keď Spojené štáty kupujú o 375 miliárd dolárov viac od Číny, ako predáva Číne, situácia je v sektore služieb opačná.

Len v roku 2017 dodali USA do Číny služby vo výške 58 miliárd dolárov a v reakcii na ne dostali len 18 miliárd dolárov, prebytok predstavoval 40 miliárd, a zároveň viac ako polovica tejto sumy išla na vzdelávanie a turistický ruch. Podľa Národného oddelenia pre cestovný ruch a cestovný ruch Spojených štátov (NTTO) sa počet čínskych turistov v krajine prvýkrát za 15 rokov znížil o 5,7% na 2,9 miliónov ľudí.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali