Ako často menia banky poplatky a cenníky?

Ako často menia banky poplatky a cenníky?

Bratislava 27. marca 2019 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Bankovníctvo je nevyhnutne spojené s pocitom istoty a dôvery. Istoty v zmysle nemennosti podmienok, ktoré zohrali dôležitú úlohu pri výbere konkrétnej banky. Ceny za služby sú jednou z týchto podmienok. Stabilita obsahu sadzobníka poplatkov a férový prístup ku klientovi pri obmenách jeho obsahu je základ spokojnosti klienta

Ilustračné foto

Portál Finančná Hitparáda denne sleduje dôležité zmeny cenníkov bánk, ktoré môžu mať vplyv na peňaženku klientov. Banky najčastejšie upravujú cenníky na prelome rokov, ale úpravy robia aj priebežne počas roka podľa vývoja situácie na trhu, napríklad aj z dôvodu zmien v legislatíve.

Reklama

 

Čo sa skrýva za zmenami poplatkov?

Reklama

Za zmenou poplatkov netreba hneď vidieť len príležitosť banky, ako zvyšovať zisk, ale aj ovplyvňovanie návykov klientov. Jedným z takýchto prípadov je napríklad presmerovanie klientov do online a mobilného sveta. Operácie ako prevody a platby na pobočke zbytočne vyťažujú pracovníkov banky, ktorí sa zatiaľ môžu venovať predaju ďalších produktov. Kým napríklad jednorazový príkaz na úhradu v pobočke banky môže stáť aj 4 eurá, elektronicky to môže byť aj zadarmo.

Potom sú to napríklad poplatky za služby s hotovosťou, ktoré sú z roka na rok v bankách drahšie, kedže aj banka má so spracovaním hotovosti vyššie náklady v porovnaní s bezhotovostným stykom.

To isté platí aj pre rôzne výpisy a potvrdenia v pobočke, ale aj výpisy zasielané poštou (napr.: z bežného účtu, kartového účtu kreditnej karty). Banky skôr preferujú elektronickú komunikáciu a tá je zvyčajne zadarmo.

Častou zmenou prechádzajú aj podmienky na získanie zľavy za vedenie balíka služieb k bežnému účtu. Keďže tento produkt využívame všetci, banky sa prostredníctvom neho snažia obstáť v konkurenčnom boji, ale aj nalákať klienta na ďalšie produkty. Klient si tak vie znížiť poplatok  a získať zľavu z poplatku za vedenie balíka služieb až do výšky 50% alebo 100% z poplatku.

 

Reklama

Ako často menia banky poplatky a ktorá banka ich mení najmenej?

V uplynulom roku banky menili cenníky spolu 39 krát. Priemerne sú to dve zmeny na banku ročne.

 

Stabilná banka roka

Pri posúdení počtu a charaktere zmien poplatkov sa víťazom stáva mBank, ktorá počas sledovaného obdobia vykonala iba jednu zmenu cenníka a aj tá bola pozitívna. Pre klienta to v praxi znamená nemenné ceny za služby a férový prístup banky.

Reklama

 

Čo ďalšie sme ešte hodnotili?

Portál okrem monitorovania zmien cenníkov porovnáva aj úrokové sadzby bánk. Pracovníci portálu si nechávajú pravidelne vypracovávať reálne ponuky zo všetkých bánk. Najvýhodnejšiu úrokovú sadzbu v uplynulom roku na produkte hypotéka ponúkala Oberbank. Na produkte pôžička ponúkala najvýhodnejšiu úrokovú sadzbu Tatra banka. Na produkte termínovaný vklad do 10.000 eur ponúkala už tradične najvyššiu úrokovú sadzbu Privatbanka. Najvýhodnejší pomer ceny a zloženie balíka služieb k bežnému účtu v banke ponúkala podľa nášho hodnotenia UniCredit Bank. UniCredit bank získala túto cenu už druhý rok po sebe.

Dnes majú klienti veľa spôsobov ako dokážu kontrolovať svoju banku. Či už pravidelným porovnávaním, alebo prostredníctvom služby, ktorá okamžite posiela zmeny poplatkov banky klientovi na email, ako napríklad služba zdarma Bankový Sliedič.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali