Bude druhý Černobyľ?

Bude druhý Černobyľ?

Bratislava 9. augusta 2022 (HSP/Foto:Twitter, Pixabay)

 

Portál strana.ua sa rozprával s jadrovými expertmi o pravdepodobnosti katastrofy v jadrovej elektrárni v dôsledku vojnových akcií

Záporožská jadrová elektráreň
Na snímke záporožská jadrová elektráreň

Alexandr Kupnyj, jadrový fyzik, ktorý predtým pracoval v černobyľskej elektrárni uvádza:

Reklama

Hrozbu katastrofy v ZNPP, o ktorej sa teraz veľa hovorí, by som videl v dvoch rovinách:

Prvou je jadrová apokalypsa s výbuchom reaktora a radiačným zamorením rozsiahlych území Ukrajiny a Európy, teda „spálená zem”, ktorej sa teraz bojí celý svet. To by zahŕňalo kontamináciu Dnepra a „mŕtve” Čierne more, po ktorom sa nebudú môcť plaviť ani lode.
Druhou je únik radiácie s kontamináciou určitých území v Záporožskej oblasti a ďalej, „kam vietor zafúka”.

Reklama

Prvý scenár – jadrová katastrofa a „spálená zem” – by mohol byť reálny v prípade výbuchu reaktora Záporožskej jadrovej elektrárne alebo záchytného bazéna. Nechcem však o tom ani hovoriť, pretože je to jednoducho nereálne. Reaktor aj bazén s vyhoreným palivom sa nachádzajú v ochrannej nádobe (ktorá v Černobyle nebola, čo umožnilo výbuch). Zjednodušene povedané, ochranný plášť je špeciálny betónový plášť, ktorý pokrýva všetky kľúčové systémy jadrovej elektrárne (vrátane reaktora a bazénu). Tento plášť je schopný vydržať viac ako jeden zásah raketou a ani si neviem predstaviť, aký silný by musel byť výbuch, aby ho poškodil zvonku. A už vôbec nie to, čo by bolo potrebné na jeho poškodenie zvnútra. V Černobyle bol na dne reaktora iba betón a celý bol zakrytý stanom z betónových blokov, ktoré sa pri výbuchu jednoducho rozleteli. Keby v Černobyle v tom čase existovala ochranná nádoba, nedošlo by k takým hrozným následkom.

Medzi Záporožskou JE a Černobyľom je ešte jeden rozdiel – reaktor VVER neobsahuje grafitovú aktívnu zónu. Je to len „nádoba”, ktorá obsahuje palivové tyče. Keď ich vyberiete, zostane vám obyčajná nádoba s vodou. Mimochodom, dva reaktory v ZJE boli uvedené do studenej pohotovosti, t. j. jadrová reakcia v nich bola zastavená. Domnievam sa, že to malo byť vykonané na všetkých blokoch Záporožskej jadrovej elektrárne. Ak by sa to uskutočnilo na jar, riziko „krátkodobých” únikov rádionuklidov, ktoré v Černobyle v prvých dňoch a týždňoch po havárii mnohonásobne zvýšili radiačné pozadie, by bolo prakticky eliminované. Ale aj keď nie všetky jednotky boli uvedené do studenej pohotovosti, myslím si, že apokalyptický scenár je veľmi nepravdepodobný.

 

Druhý scenár – s únikom radiácie – je reálnejší.

Čo by sa muselo stať, aby sa to spustilo? Spúšťačom by bol napríklad výbuch v závode na výrobu dusíka a kyslíka, ktorý už bol poškodený. Prechodová galéria medzi jednotkami je dvojpodlažná a v prvom podlaží sa nachádza technologické potrubie, cez ktoré voda prechádza do špeciálnej úpravne. V prípade jej poškodenia by mohla uniknúť rádioaktívna voda, a to aj do rieky Dneper. Všetky uvedené udalosti môžu vyvolať zvýšenie radiačného pozadia – veľmi vážne pre personál, vážne pre obyvateľov Energodaru. Ďalšie šírenie a stupeň nebezpečenstva – podľa toho, odkiaľ fúka vietor. V rizikovej zóne sa nachádza prinajmenšom celý Záporožský región.

Reklama
radiácia
Ilustračné foto

Plus rieka Dneper v oblasti Záporožie a ďalej ku Kachovskej nádrži. Globálna kontaminácia Dnepra je však nepravdepodobná, pokiaľ sa do rieky nevyleje tekutý rádioaktívny odpad. Sudy s nimi sú uložené v zemi, sú pod pevným plášťom, takže na to, aby sa to všetko dostalo do Dnepra, nestačí náhodný zásah – treba plánovanú sabotáž.”

 

Jurij Korolčuk, analytik Inštitútu pre strategické štúdie:

V súčasnosti je veľmi ťažké vyjadriť sa k ZJE, pretože nie je úplne jasné, čo sa tam vlastne deje. Z toho, čo je zrejmé môžem spomenúť nasledujúce:

Porovnávanie ZJE s Černobyľom je nesprávne. V Černobyle bola príčinou katastrofy havarijná situácia vo vnútri reaktora. Hlavným rizikom je teraz vonkajšie poškodenie. Raketový útok alebo bombardovanie nemôže vyvolať výbuch reaktora. Teoreticky je možné umiestniť pod reaktor výbušniny, ale netuším, o koľkých kilotonách výbuchu hovoríme. Okrem toho nemožno porovnávať reaktory Černobyľskej a ZJE. V ZJE je reaktor VVER-100, ktorého bezpečnostné systémy sú z hľadiska bezpečnosti oveľa pokročilejšie ako reaktor RBMK (ktorý bol v JE Černobyľ). A aj v prípade mimoriadnej udalosti sú následky minimalizované.

Reklama

Ak si však teoreticky predstavíme výbuch na jednom z blokov ZJE, je jasné, že by bol zasiahnutý prinajmenšom celý Záporožský región a vodná oblasť Dnepra. Nikto nedokáže povedať, ako sa bude situácia vyvíjať ďalej. O tom všetkom sa rozhoduje „na mieste” – veľa závisí od charakteru poškodenia, smeru vetra atď. Mohlo by sa to prejaviť ako mrak nad polovicou Ukrajiny, alebo by sa to mohlo dostať do Európy.

Ak neberieme do úvahy výbuch a „jadrovú apokalypsu”, je možný únik radiácie. Enerhoatom upozorňuje na riziká, ktoré môžu skutočne nastať v prípade poškodenia závodu na výrobu kyseliny dusičnej. Nie je však jasné, aká veľká je pravdepodobnosť takýchto únikov, pretože neexistujú presné údaje o povahe škôd. V každom prípade je zasiahnutá oblasť a dôsledky pre ľudí a životné prostredie oveľa menšie ako v prípade výbuchu. Musím poznamenať, že toto nie je ani zďaleka prvý prípad, keď sa jadrové zariadenie ocitlo v epicentre vojenskej akcie. V každom prípade existujú riziká neštandardných situácií.

 

Gennadij Rjabcev, vedúci špeciálnych projektov v ukrajinskej spoločnosti NTC Psyche:

V jadrovom zariadení vždy existuje riziko mimoriadnej udalosti, najmä ak sa na jeho území alebo v jeho bezprostrednej blízkosti vykonávajú vojenské aktivity.

Na jednej strane sa od černobyľskej katastrofy výrazne zvýšila odolnosť a bezpečnosť systémov v jadrových elektrárňach. V prípade akýchkoľvek excesov automatika jednoducho všetko vypne.

Na druhej strane, ak by napríklad došlo k priamemu zásahu armády do prevádzky zariadenia, napríklad by jednoducho vyhodili do vzduchu všetko v riadiacej miestnosti, automatizácia by mohla zlyhať.

Skutočnosť, že teraz je v samostatnej dielni poškodené sklo a poškodené elektrické vedenie (kvôli čomu bol vyradený z prevádzky jeden z energetických blokov), ešte nepredstavuje predzvesť jadrovej katastrofy. Aj keby strela zasiahla napríklad sklad vyhoreného paliva, a takéto “strašiaky” sa teraz aktívne vyslovujú, nič kritické sa nestane.

Predovšetkým tí, ktorí strašia apokalyptickými scenármi, zrejme nikdy nevideli, ako a kde sa skladuje vyhorené jadrové palivo. Sú to betónové bloky, ktoré sa nedajú tak ľahko vyhodiť do vzduchu. Po druhé, aj keby tam došlo k poškodeniu, mohlo by ísť o nepatrné zvýšenie radiačného pozadia, nie o jadrovú katastrofu.

Pokiaľ personál zostáva v ZJE, vie, čo je potrebné urobiť a ktoré body protokolu je potrebné splniť, aby sa predišlo možným nebezpečenstvám.

Reklama

Vyhrážky jadrovým výbuchom a „Černobyľom-2″ alebo „ešte horším”, ktoré teraz zaznievajú, sú podľa môjho názoru strašením, vydieraním a informačnou kampaňou zo strany RF. Ide o akúsi „druhú porciu” po kampani na odpojenie ZJE od ukrajinského energetického systému a jej pripojenie ku Krymu.

Odpoveďou Ukrajiny by mala byť požiadavka, aby MAAE okamžite poskytla stálu misiu do Záporožskej jadrovej elektrárne. Ak MAAE nie je schopná zabezpečiť stálu misiu svojich zástupcov v Záporožskej jadrovej elektrárni, nie je jasné, prečo Ukrajina potrebuje členstvo v tejto organizácii (ktoré mimochodom predpokladá platenie nemalých poplatkov).

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali