Blanár: SR bola za posilnenie Palestíny v OSN, aby podporila mierové riešenie

Blanár: SR bola za posilnenie Palestíny v OSN, aby podporila mierové riešenie

Bratislava 10. mája 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Pavel Neubauer)

 

Slovensko hlasovalo za rezolúciu o posilnení práv Palestínskeho štátu v OSN v prvom rade preto, aby podporilo mierové riešenie dvoch štátov. Vo vyhlásení k hlasovaniu v OSN to uviedol minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár (Smer-SD). Hovorí o jedinej ceste k dosiahnutiu udržateľného mieru v regióne a potvrdeniu historického práva Palestíny na sebaurčenie a miesto v OSN

Juraj Blanár
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Juraj Blanár

“Situácia si vyžaduje neodkladné prímerie a urýchlené mierové riešenie dosiahnuté dialógom a diplomatickou cestou. Podľa Slovenskej republiky sa dvojštátne riešenie ukazuje ako jediné spravodlivé a udržateľné. Len dvojštátne riešenie poskytne perspektívu rovnakých práv, základných slobôd a bezpečnosti ako pre izraelské, tak pre palestínske obyvateľstvo,” vyhlásil Blanár. Dodal, že aktuálne prebiehajú diplomatické iniciatívy na rôznych medzinárodných fórach vrátane Organizácie Spojených národov.

Reklama

Šéf rezortu diplomacie pripomína, že situácia v Pásme Gazy je kritická nielen pre miestnu samosprávu, ale bytostne pre Palestínčanov, ktorí sa stali vysídlencami a utečencami na vlastnom území. “Slovenská republika odsudzuje útoky radikálov z teroristickej organizácie Hamas, pri ktorých boli zmasakrovaní nevinní izraelskí civilisti. Toto konanie treba odmietnuť a vyjadriť Izraelu podporu,” skonštatoval.

Zároveň poukázal na už takmer 35.000 obetí konfliktu, najmä žien a detí. “Vojenské jednotky Izraela najnovšie vstúpili do mesta Rafah, kde je sústredené veľké množstvo palestínskych utečencov. Musíme preto zdôrazniť potrebu všestrannej ochrany civilistov na celom území Pásma Gazy,” podotkol minister. Izrael má podľa neho morálnu povinnosť chrániť civilné obyvateľstvo, zabrániť zbytočným stratám na ľudských životoch a vyhnúť sa ďalšiemu utrpeniu.

Reklama

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:14

Predseda gruzínskeho parlamentu Šalva Papuašvili v pondelok podpísal kontroverzný zákon o transparentnosti zahraničného vplyvu. S odvolaním sa na ruskú agentúru TASS a gruzínske médiá o tom informovala agentúra Reuters. Podpísaniu sporného zákona predchádzalo 28. mája hlasovanie gruzínskeho parlamentu, ktorý nezobral do úvahy pripomienky prezidentky Salome Zurabišviliovej a prehlasoval jej veto pomerom hlasov 84 k štyrom.

10:00

Južná Kórea úplne pozastaví platnosť vojenskej dohody so Severnou Kóreou z roku 2018, ktorej cieľom bolo zníženie napätia na Kórejskom polostrove. Oznámila to vo pondelok juhokórejská Rada národnej bezpečnosti po tom, ako Pchjongjang v uplynulých dňoch vypustil cez spoločné hranice stovky balónov s odpadkami. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

09:59

Medziročná miera inflácie v Turecku sa v máji zvýšila na 75,45 % z aprílovej úrovne 68,8 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa v pondelok odvolala na údaje štatistického úradu krajiny. Turecko čelí prudkému nárastu životných nákladov, čo prinútilo prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana upustiť od odporu voči zvyšovaniu úrokových sadzieb v boji proti inflácii. Centrálna banka začala sprísňovať menovú politiku v júni 2023 a svoju základnú úrokovú sadzbu postupne zvýšila z úrovne 8,5 % na súčasných 50 %.

09:32

Oživenie po pandémii nového koronavírusu a vyššie ceny leteniek priniesli leteckým spoločnostiam na celom svete v roku 2023 vyššie zisky ako pred krízou. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA. V minulom roku dosiahli letecké spoločnosti podľa odhadov zisk 27,4 miliardy amerických dolárov (25,25 miliardy eur), čo bolo o jednu miliardu viac ako v predpandemickom roku 2019, oznámilo v pondelok Medzinárodné združenie leteckých dopravcov (IATA). V tomto roku očakáva združenie ďalší nárast na približne 30,5 miliardy USD, čo by bolo o takmer päť miliárd viac, ako predpokladalo v decembri.

09:17

Klimatická vedkyňa a ľavicová politička Claudia Sheinbaumová dosiahla nezvratné prvenstvo v prezidentských voľbách v Mexiku a podľa prvých predbežných oficiálnych výsledkov sa stane prvou ženou na poste prezidenta Spojených štátov mexických, informovala v pondelok agentúra AP. V reakcii na prvé oficiálne výsledky Sheinbaumová v pondelok sľúbila, že ako prezidentka Mexičanov nesklame. Zaviazala sa tiež zaručiť slobodu slova.

Claudia Sheinbaumová
Na snímke prezidentská kandidátka mexickej vládnucej strany Claudia Sheinbaumová

 

08:44

Aktivita v čínskom výrobnom sektore rástla v máji najrýchlejším tempom za posledné dva roky vďaka oživeniu výroby a objednávok, najmä v menších firmách. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na výsledky prieskumu spoločnosti Caixin.

08:26

Z čiastkových výsledkov sčítania hlasov odovzdaných v parlamentných voľbách v Indii vyplýva, že pri moci zostane úradujúci indický premiér Naréndra Módí. Konečné výsledky parlamentných volieb, ktoré boli pre veľkosť Indie rozložené na sedem etáp, zverejnia v utorok, informovala v pondelok agentúra AFP. Módího najväčší oponent Arvind Kedžrivál sa medzičasom – v nedeľu – musel vrátiť do väzenia, z ktorého bol dočasne prepustený na kauciu, informovala agentúra Reuters.

08:25

Pri nálete na továreň neďaleko mesta Aleppo na severe Sýrie prišlo v noci na pondelok o život najmenej 12 provládnych ozbrojencov. Sýrske ministerstvo obrany tento útok pripísalo Izraelu, informovala v pondelok agentúra AFP. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedlo, že obeťami útoku sa stalo 12 “proiránskych bojovníkov sýrskej a cudzej národnosti”.

08:24

Ceny ropy sa v pondelok ráno takmer nezmenili. Vývoj ovplyvnil najmä krok skupiny OPEC+, ktorá sa počas víkendu rozhodla pokračovať v reštriktívnej produkčnej politike. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

08:23

Od začiatku júna je dostupný nový formulár pre firmy, ktoré podávajú žiadosti na udelenie národných víz pre pracovníkov z tretích krajín. Informovalo o tom Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) na svojej webovej stránke. Zmena má zjednodušiť spracovanie záznamov, ktoré doteraz posielali zamestnávatelia v starých formátoch.

07:50

Spojené štáty po predstavení návrhu na prímerie v Pásme Gazy naďalej naliehajú na Izrael, aby tamojšiu vojnu ukončil. Podľa Washingtonu už v Gaze dosiahol väčšinu svojich vojenských cieľov, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ v motýlej záhrade v obci Vlčkovce v okrese Trnava

Autor: TASR-Lukáš Grinaj

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Gustáv Murín

Miroslav Iliaš

Radovan Hrádek

Milan Šupa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali