Aprílové údaje Číny vyvracajú tvrdenia “ekonómov” na Západe

Aprílové údaje Číny vyvracajú tvrdenia “ekonómov” na Západe

Peking 18. mája 2023 (HSP/globaltimes/Foto:Pixabay)

 

Celý rad hospodárskych údajov, ktoré v utorok zverejnil čínsky Národný štatistický úrad (NBS), poukazoval na pokračujúce oživenie čínskeho národného hospodárstva, ale niektoré západné médiá tieto údaje interpretovali ako znak slabnúceho oživenia čínskej ekonomiky, čo len odráža ich neobjektívny a skreslený úsudok o hospodárskych vyhliadkach Číny

Ilustračné foto

Podľa utorkových údajov NBS čínske maloobchodné tržby v apríli medziročne vyskočili o 18,4 %, čím sa zrýchlilo tempo rastu z 10,6 % zaznamenaného v marci, zatiaľ čo priemyselná produkcia medziročne vzrástla o 5,6 %, čo predstavuje nárast z 3,9 % v marci a najrýchlejší rast od septembra 2022.

Reklama

Ako hlavné ukazovatele hospodárskej výkonnosti krajiny vyzerajú tieto údaje pomerne robustne. Napriek tomu je zvláštne, že západné médiá sú vo všeobecnosti pesimistické, pokiaľ ide o to, čo vypovedajú o čínskej ekonomike. Napríklad agentúra Bloomberg v utorok tvrdila, že čínska priemyselná výroba a maloobchodné tržby “potvrdzujú signály z iných nedávnych ukazovateľov, ktoré naznačujú, že oživenie slabne”, keďže údaje zaostali za prognózami. V nedávnom článku časopis The Economist naznačil, že čínsky rast čoskoro dosiahne svoj vrchol.

Západná verejná mienka o hospodárskych vyhliadkach Číny je do istej miery čoraz paranoidnejšia. Na jednej strane majú vo všeobecnosti veľké očakávania v súvislosti s robustným oživením čínskeho hospodárstva. Na druhej strane však, akonáhle skutočná situácia nenapĺňa ich vysoké očakávania, rýchlo dospejú k opačnému záveru, že oživenie Číny je neisté a spomaľuje sa, pretože jej rast čoskoro dosiahne vrchol. V skutočnosti ide o novú vlnu západných médií, ktoré so zlým úmyslom ohovárajú čínsku ekonomiku.

Reklama

Niektorí ľudia na Západe neustále hľadajú údaje, ktoré by potvrdili správnosť teórie o vrchole čínskej ekonomiky, ale zakaždým sa ukáže, že sú nepresné alebo dokonca smiešne. Údaje vyberajú neobjektívne, čo znemožňuje komplexný a spravodlivý pohľad na hospodársky vývoj Číny. A ich používanie teórie a ekonomického modelu má ďaleko od správnej interpretácie hospodárskeho vývoja Číny.

Napriek tomu, či sú očakávania Západu vysoké alebo nízke, neovplyvní to Čínu v tom, aby pokračovala vo svojom vlastnom tempe, ktorým v súčasnosti starostlivo chráni svoju dynamiku návratu na normálnu cestu rastu.

Čínske hospodárstvo je stále na postupnej ceste k oživeniu a je dôležité uznať, že vonkajšie prostredie, ktorému krajina v súčasnosti čelí, je komplikovanejšie a závažnejšie ako to, ktorému čelila počas predchádzajúcich oživení. Na začiatok treba povedať, že v minulosti bolo predchádzajúce hospodárske oživenie Číny vo všeobecnosti synchronizované s globálnou ekonomikou. Ale tento rok, keď sa čínska ekonomika začína zotavovať zo zásahu pandémie, svetové hospodárstvo, najmä rozvinuté ekonomiky, klesá, pričom USA a ďalším západným krajinám dokonca hrozí, že sa prepadnú do recesie a finančnej krízy. Táto situácia určite obmedzí zahraničný dopyt, podkope vývoz a dynamiku oživenia.

Po druhé, ťažkosti pri oživení Číny spôsobuje aj geopolitické prostredie. Embargo, ktoré USA a ich spojenci uvalili na dovoz špičkových technológií do Číny, má priamy vplyv na technologický pokrok a modernizáciu čínskeho priemyslu, čo môže ovplyvniť investičnú dôveru v súvisiace odvetvia.

Napriek týmto vonkajším prekážkam zostáva dôvera nadnárodných spoločností v čínsky trh silná. Podľa CNBC americké spoločnosti ako Procter & Gamble, Starbucks a MGM Resorts International nedávno uviedli, že oživenie v Číne zvyšuje ich celkový predaj.

Reklama

Ich dôvera v skutočnosti vyplýva z významnej zmeny v dynamike čínskeho hospodárstva, t. j. kľúčovou hnacou silou rastu sa stala spotreba, ktorá je zároveň kľúčom k súčasnému oživeniu.

Ak niečo, tak spotrebiteľské výdavky zaznamenané počas prvomájových sviatkov dostatočne naznačujú, aký silný môže byť domáci dopyt v Číne. Podľa čínskeho ministerstva kultúry a cestovného ruchu sa počas prvomájových sviatkov v roku 2023 uskutočnilo v celej krajine celkovo 274 miliónov domácich ciest, čo predstavuje medziročný nárast o 70,83 % a prekonanie úrovne z roku 2019 pri rovnakom sviatku.

Niektorí môžu mať stále obavy o rast spotreby v Číne v dôsledku niektorých krátkodobých údajov, ale z dlhodobého hľadiska je potenciál spotreby v Číne zabezpečený.

Po prvé, pokračujúca urbanizácia povedie k väčšiemu domácemu dopytu. V roku 2022 je miera urbanizácie Číny 65,2 %, čo je o viac ako 10 percentuálnych bodov menej ako priemerná úroveň urbanizácie 75 až 80 % vo vyspelých krajinách.

Po druhé, Čína má viac ako 400 miliónov ľudí so strednými príjmami, čo by sa malo premietnuť do reálneho domáceho dopytu, keďže krajina sa chce stať najväčším spotrebiteľským trhom na svete.

Reklama

Z hľadiska dlhodobého vývoja reálnej ekonomiky Čína zaujala dominantné postavenie aj v niektorých nových rozvíjajúcich sa oblastiach, ako sú umelá inteligencia, nová energia a elektrické vozidlá. Okrem silnej výrobnej sily majú potenciál na podporu budúceho rastu okrem iného aj čínska digitálna ekonomika, otváranie finančných trhov a hospodárske reformy.

Preto každý, kto pozná potenciál Číny v strednodobom a dlhodobom horizonte, vie, aká úzkoprsá a plytká je v skutočnosti teória “čínsky rast čoskoro dosiahne svoj vrchol”.

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:24

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyjadril na sociálnej sieti X sústrasť v súvislosti s nedeľňajším úmrtím iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejna Amira Abdollahjána.

20:17

Pohrebný sprievod za iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul v nedeľu pri havárii vrtuľníka, sa uskutoční v stredu v Teheráne. Oznámil to iránsky predstaviteľ.

20:13

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsúdil rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karima Khana požiadať o vydanie zatykača proti jeho osobe. Podľa Netanjahua ide o absurdný krok a útok na izraelskú armádu a celý Izrael. 

20:12

Spojené štáty Iránu oficiálne vyjadrili sústrasť po smrti iránskeho prezidenta Ebrahíma Raísího a ďalších predstaviteľov, uviedlo vo vyhlásení americké ministerstvo zahraničných vecí.

19:47

Západným krajinám trvá príliš dlho, kým prijmú kľúčové rozhodnutia o vojenskej podpore pre Ukrajinu. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre agentúru Reuters, píše TASR.

19:42

Kontajnerovú loď, ktorá pred takmer dvoma mesiacmi narazila do piliera mosta v americkom meste Baltimore v štáte Maryland, čo spôsobilo jeho zrútenie a smrť šiestich obetí, začali odťahovať do prístavu.

19:39

Britský premiér Rishi Sunak označil pondelok za deň hanby pre krajinu. Dôvodom je zverejnenie výsledkov rozsiahlej správy, ktorá odhalila dlhoročný škandál s podávaním infikovanej krvi počas transfúzií.

19:38

Automobilky Bayerische Motoren Werke (BMW), Jaguar Land Rover (JLR) a Volkswagen (VW) nakupovali automobilové diely od nelegálneho dodávateľa so sídlom v čínskom Sin-ťiangu, ktorý bol spojený s nútenými prácami. 

19:36

Nezamestnanosť naráža na mantinely, na jar klesala už len pod vplyvom sezónnych faktorov. Zhodnotil aktuálny vývoj nezamestnanosti na Slovensku analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Priblížil, že miera nezamestnanosti rátaná ako podiel z ekonomicky aktívneho obyvateľstva sa podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) v apríli znížila o 0,08 percentuálneho bodu (p. b.) na 4,99 % alebo 139.000.

19:33

Poľský prezident Andrzej Duda čelí vo svojej vlasti kritike za to, že prirovnal smrť iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího k smrti poľského prezidenta Lecha Kaczyňského pri nehode lietadla pred 14 rokmi. Iránsky prezident zomrel v nedeľu pri nehode vrtuľníka.

19:31

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) na vydanie zatykačov na izraelských politikov je nehorázny, vyhlásil prezident USA Joe Biden.

19:28

Švajčiarska výletná loď MS Heidelberg, ktorú po tragickej zrážke s motorovým člnom na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce zadržala polícia pri Komárome, už opustila územie Maďarska. 

19:27

Viac ako tretina talianskych tínedžerov chce v budúcnosti emigrovať z krajiny. Vyplýva to z prieskumu talianskeho národného štatistického inštitútu Istat. Podľa prieskumu sa tiež mladí Taliani viac obávajú o svoju budúcnosť.

19:23

Ronald Plasterk sa sám vylúčil z postu premiéra v budúcej holandskej vláde. Stalo sa tak po tom, čo sa objavili otázky etického charakteru spojené s vlastníctvom patentu na vakcínu proti rakovine, ktorý zobchodoval za 32 miliónov eur. 

18:25

Ukrajina oznámila, že jej vojaci zadržiavajú útok ruských síl v blízkosti obce Bilohorivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Rusko pritom tvrdí, že má obec pod kontrolou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali