V prospech dieťaťa? Vedci hovoria niečo iné!

V prospech dieťaťa? Vedci hovoria niečo iné!

Texas 18. januára (La Stampa/HSP; foto: today.it)

 

Závery štúdie na Univerzite v Texase, ktorá dokazuje, že deti vychovávané pármi rovnakého pohlavia sú chorľavejšie, viac inklinujú k samovraždám a podvodom, pohýnajú verejnú mienku.

Spevák sir Elton John sa zosobášil so svojím dlhoročným partnerom Davidom Furnishom. V náruči držia ich adoptovaného syna. Ani tento pár nemožno zarátať k reprezentatívnej vzorke. Aj keď ťažko povedať, či dieťa dostane okrem blahobytu aj čosi viac

V júni minulého roku najprestížnejší americký vedecký časopis svojho druhu “Social Science Research” publikoval dve zaujímavé štúdie, ktoré skúmali deti vychovávané homosexuálnymi dvojicami. Tieto štúdie podstatne menia doterajšie domnienky, ako aj vážne spochybňujú východiskový bod snáh o legislatívne úpravy, ktorým je predpoklad, že nie je žiaden rozdiel v rozvoji psychického a emocionálneho stavu dieťaťa vychovávaného heterosexuálnym či homosexuálnym párom.  

Reklama

Avšak, ako Francesco Paravati, prezident talianskej únie pediatrov (SIPO), vysvetlil, problémy týchto „nových typov rodín“ sú len súčasným fenoménom a preto všetky doterajšie výskumy a ich výsledky boli len predbežné,  a čo je horšie, často ich viedli len malé skupiny a počas veľmi krátkeho až zanedbateľného času. 

Jedna z nových štúdií, ktorú viedol sociológ Mark Regnerus z univerzity v Texase, využíva inovatívnu metodológiu, čo sa týka kvality aj kvantity. Výsledky sú založené na širokej vzorke, sú na celonárodnej úrovni, a čo je najdôležitejšie, berie do úvahy priame svedectvá kompetentných osôb – „detí“ (už dospelých), ktoré vychovávali páry rovnakého pohlavia.   .

Reklama

Najväčší rozruch spôsobili údaje, z ktorých vyplynulo, že až 12% z týchto detí veľmi vážne uvažovalo nad samovraždou (proti 5% detí heterosexuálnych rodičov), zvýšené percento nevery a promiskuity 40 % proti 13%, ťažšie sa pretĺkajú životom – 28% nezamestnaných proti 8%, a 19% z nich musí navštevovať psychoterapeuta proti 8% detí z heterosexuálnych rodín. Taktiež sú omnoho častejšie v rukách sociálnych úradov. V 40% prípadoch majú sexuálne prenosné choroby, zatiaľ čo u detí z „hetero rodín“ je to o poznanie menej – 8%. Vo všeobecnosti sú tiež chorľavejšie, chudobnejšie, väčšina z nich sú fajčiari, a štatisticky je vyššia pravdepodobnosť že spáchajú trestný čin.  

Autor vyhlasuje, že tých pár štúdií, ktoré boli publikované doteraz a ktoré sa vyjadrovali v prospech umiestnenia detí do homosexuálnych rodín, „nie sú relevantné, pretože skúmali len malú, a nereprezentatívnu vzorku, na základe čoho je absolútne nemožné generalizovať širšiu populáciu lesbických a gay rodín.“

LGBT hnutie v Spojených Štátoch spustilo masívnu kampaň, aby delegitimizovalo výsledky bádania Regnerovej teórie. Táto ich kampaň hraničí s morálnym lynčovaním a urážkami dosť násilnou formou. Tiež spísali petíciu, aby výskumníka z univerzity vyhodili a vyzývali univerzitu, aby svojím interným vyšetrovaním spochybnili vedeckú presnosť tohto výskumu. Napokon však univerzita vydala na svojej webstránke vyhlásenie, že „ručí za výskum profesora a priznáva mu status legitimity, nakoľko tento výskum potvrdzuje a rešpektuje protokol metodologického výskumu“. Štúdia profesora Regnera bola tiež zastrešená skupinou 18 vedcov a univerzitných profesorov, a jej výsledky boli uznané psychológmi a psychiatrami za vážne a znepokojujúce.

Podľa “US News and World Report” sa Texaská Univerzita drží na 67. mieste v rebríčku najprestížnejších svetových univerzít.

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:05

Jeden zo šoférov autobusu, ktorý v stredu havaroval pri nemeckom Lipsku, bol 53-ročný Slovák. V čase nehody, ktorá si vyžiadala štyri obete na životoch, však šoféroval jeho 62-ročný český kolega. Vodiči medzi obeťami nie sú.

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali