Ukrajinské tanky a transportéry sa rozpadajú, kyborgovia utekajú z frontu

Ukrajinské tanky a transportéry sa rozpadajú, kyborgovia utekajú z frontu

Kyjev 22. júla 2016 (HSP/Foto:TASR/AP/APTN)

 

Včera na warfiles.ru vyšiel článok, v ktorom Rusi komentujú vyhlásenia Romana Romanova, riaditeľa najväčšieho ukrajinského zbrojárskeho komplexu Ukroborontprom. Riaditeľ závodu vyhlásil, že ukrajinskí politici nevydali dostatok financií na modernizáciu a opravu bojovej techniky a zbraní. Vyhlásenia ukrajinského prezidenta Petra Porošenka označil Romanov za skreslené. Presné znenie článku si môžete prečítať tu.

Na snímke Arsenij Jaceňuk
Na snímke Arsenij Jaceňuk

Porošenkove plány premeniť ukrajinskú armádu na najlepšiu armádu Európy utrpeli rovnaké fiasko, ako ukrajinská ekonomika, ktorá živorí len vďaka finančným injekciám USA a EÚ. Hospodársky potenciál krajiny sa rozpadol, školstvo a vzdelanie zdegradovali na africkú úroveň, z Ukrajiny pred mobilizáciou (Rusi ukrajinskú mobilizáciu označujú ako mohylizáciu) utekajú tisíce mladých mužov. Ukázalo sa, že pred dvoma rokmi povedal bývalý ukrajinský premiér Jaceňuk tesne pred Majdanom veľkú pravdu: “Dajte mi dva roky a Ukrajinu nespoznáte”.

Reklama

Porošenko nabubrelo rozpráva o sile ukrajinskej armády, pritom sa mu armáda rozpadá pod rukami. Mínomety, ktoré jeho firma predala armáde sú hrdzavé a nestrieľajú, bojové vozidlá sa rozpadajú a mnohé z nich sa nedokážu ani len po vlastnej osi presunúť do zóny ATO. Ako by sa aj mohli presunúť, keď ukrajinskí politici a vojaci rozpredali takmer všetku svoju techniku, ktorú sa pokúsili nahradiť narýchlo opravenou starou technikou z vojenských skladov. Ukrajinské letectvo v podstate neexistuje, rovnako však neexistuje ani letectvo LNR a DNR

Vojaci utekajú zo svojich jednotiek pri každej príležitosti, z kasárni sa strácajú zbrane a munícia, ktorú ukrajinskí poddôstojníci najmä v zóne ATO predávajú na čiernom trhu. Nebyť toho, že USA financujú chod ukrajinskej armády a skutočnosti, že na Ukrajinu prúdi podľa amerického rozkazu aj vojenská technika východoeurópskych štátov NATO (najmä z Rumunska, Poľska, Bulharska a Slovenska), ktorú Ukrajinci preberajú a presúvajú do zóny ATO, dnes by nemali ukrajinské jednotky s čím bojovať.

Reklama

Podľa vyhlásenia Romana Romanova za katastrofálnym stavom techniky ukrajinskej armády treba vidieť nedostatok financií. Ukroboronprom dokáže má k dispozícii len 30% financií potrebných na zbojaschopnenie ukrajinskej techniky, zvyšné financie chýbajú. O tejto skutočnosti upovedomili aj ministerstvo financií Ukrajiny a ministerstvo ekonomiky, obe ministerstvá však zaujali pozíciu mŕtveho chrobáka.

Ukrajinská armáda je kopa starého železa, plná vojakov, ktorí z veľkej väčšiny išli do armády z dôvodu mobilizácie. Malé percento ukrajinských vojakov predstavujú premotivovaní príslušníci nacionalistických organizácii, Pravého sektora, alebo otvorených neonacistov, ktorí slúžia v trestnom batalióne Azov. Skutočnú bojovú hodnotu má len Azov, výsadkové brigády a 30 a 73 brigáda (cvičili ich NATO inštruktori), ktoré tvoria chrbticu ukrajinských ozbrojených síl. Zvyšok armády nepôsobí bojaschopným dojmom a odborníci neočakávajú od týchto jednotiek oslnivé výkony.

Jednotky LNR a DNR sú motivované, pretože ich príslušníci bojujú za svoju zem a rodiny. Majú dostatok moderných zbraní, získali skvelý výcvik a momentálne tieto jednotky znova doplňujú ruskí kozáci a dobrovoľníci, ktorí bojovali na Donbase už aj pred dvoma rokmi v čase, kedy jednotky LNR a DNR nemali takmer žiadne ťažké zbrane, trpeli nedostatkom tankov, obrnených transportérov, delostrelectva a mínometov.

Tie časy sú už minulosťou, opolčenci spred dvoch rokov sa zmenili na skvele vycvičenú, vyzbrojenú a motivovanú armádu s vysokou morálkou a bojovou úrovňou. Vyzerá to tak, že po Ilovajsku (2014) a Debalceve (2015) očakáva ukrajinskú armádu ďalší debakel.

Branislav Krasnovský

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali