Rusko je „pod sankciami“ už vyše 100 rokov /3/

Rusko je „pod sankciami“ už vyše 100 rokov /3/

Bratislava 19. novembra 2017 (HSP/Foto: Facebook)

 

Dnes sa zasa budeme venovať téme storočných sankcií voči Rusku. Zistili sme, prečo a ako sa začali, kto ich väčšinou uvaľoval na Rusko a dnes sa porozprávame o sankciách v „boľševickom“ období – po revolúcii r. 1917.

Ilustračné foto

Boľševici naštvali celý Západ dva razy. Po prvé, uskutočnili socialistickú revolúciu a vyhlásili, že pôjdu úplne inou cestou, ako Západ. Po druhé, vyhlásili, že odmietajú dlhy baťušku – cára ako aj dlhy dočasnej vlády, ktorá polroka riadila politiku Ruska v r. 1917 – do novembrovej revolúcii. Západným krajinám sa strašne nepozdávali obidve tieto „novinky“ a hneď zorganizovali obchodnú blokádu Sovietskeho Ruska, ktorú „okorenili“ aj morskou blokádou zo všetkých strán, hlavne na Baltskom mori.

Reklama

Blokádu ešte prisnili po tom, ako v apríli r. 1918 Vladimír Lenin podpísal „Dekrét o znárodnení zahraničného obchodu“ a stanovil tým štátny monopol na zahraničný obchod, čo definitívne zbavilo Západ všetkých nádejí na to, že bude aj naďalej hospodársky vykorisťovať Rusko. Bola to prvá reálna odpoveď mladého socialistického štátu na blokádu Západu. Štátny monopol zahraničného obchodu oveľa lepšie bránil ruské hospodárstvo, ako colné tarify.

Európske štáty a USA odmietli obchodovať s Ruskom, s sovietskymi obchodnými organizáciami. Málopočetné obchody sa uzatvárali iba so spoločnosťami, ktoré mali kooperatívnu formu, ale drvivú väčšinu z nich aj tak kontroloval a riadil štát. Obchodnú blokádu Západ „okorenil“ kreditnou blokádou: neposkytoval Rusku žiadne úvery, pôžičky a ani investície. Dokonca použil dosť netradičnú – „zlatú“ blokádu: západné spoločnosti nedodávali tovary, ktoré veľmi potreboval mladý štát, ani za „cenu zlata“: Sovietske Rusko nemohlo nakupovať západné tovary ani za peniaze, ani za zlato.

Reklama

Prvý úspešnejší /aj keď iba čiastočne/ pokus o normalizáciu hospodárskych vzťahov sa Sovietskemu Rusku vydaril až v r. 1922 počas konferencie v Janove. Západné mocnosti zasa požiadali, aby Rusko zaplatilo dlhy cárskej vlády a dočasnej vlády z r. 1917 v celkovej sume 18,5 miliardy zlatých rubľov /pomaly celý ruský ročný rozpočet v tých časoch/ a aby vrátilo znárodnené podniky a aktívy starým majiteľom, hlavne cudzincom, alebo zaplatila vysoké „odstupné“.  Taktiež žiadali, aby Rusko zrušilo štátny monopol na zahraničný obchod.

V tom poslednom bode ruská delegácia bola neoblomná a odmietla zrušiť znárodnenie. Súhlasila čiastočne vyplatiť staré dlhy, ale za podmienky, že Západ poskytne Rusku pôžičky, aby mohlo prežiť ťažké obdobie a obnoviť národné hospodárstvo.

Bývalým zahraničným majiteľom podnikov a nehnuteľností v Rusku navrhli, aby vstúpili do spoločných podnikov ako koncesionári a dostávali zisk. Na neustále a netrpezlivé žiadosti západných mocnosti o vyplatení starých dlhov Rusko na oplátku požiadalo o kompenzáciu škôd, ktoré spôsobila niekoľkoročná vojenská intervencia koalície západných krajín a blokáda všetkých druhov. Ruské požiadavky dvojnásobne prevyšovali západné nároky. Prirodzene rokovania sa skončili v slepej uličke. Nik nechcel ustúpiť a kompromis sa nedalo nájsť.

Práve vtedy boľševistská vláda začala orientovať domáce hospodárstvo tak, aby krajina bola sebestačná: sovietske vedenie pochopilo, že sa so Západom nedohodne a nemôže sa spoliehať ani na jeho pomoc, ani na vzájomne výhodné obchodovanie s nim. Práve vtedy deduško Lenin začal presadzovať industrializáciu celej krajiny, ale už v tom čase bol ťažko chorý a svoje plány nedokázal splniť. Západ mimovoľne napomáhal Rusku obnovovať svoje hospodárstvo, pretože sa Moskva už mohla spoliehať iba sama na seba a obchodné sankcie Západu jej nedávali dýchať.

V 20.-ch rokoch minulého storočia sa začala ekonomická kríza na Západe a niektoré svetové mocnosti začali sa pozerať na Sovietsky zväz, ako na potenciálneho obchodného partnera. Lákali ich predovšetkým lacné suroviny, ktoré sa dali nakupovať v Rusku, a obrovský neobmedzený trh, na ktorom sa dalo predať fakticky všetko. Naštartovanie socialistickej industrializácie začalo sa presne vtedy, keď sa na Západe razantne prehĺbila hospodárska kríza – v októbre r. 1929.

Reklama

Kríza donútila niektoré západné štáty aspoň čiastočne spolupracovať so Sovietskym zväzom v hospodárskej a investičnej oblasti. Ale väčšina sankcií voči Moskve platila aj naďalej. Ekonomická kríza na Západe čiastočne poškodila aj ZSSR: na západe odmietali nakupovať sovietske tovary, pretože trh bol presýtený, ale kúpna sila obyvateľstva poklesla takmer na nulu. V USA to vyústilo prijatím zákona Lyndona Johnsona, ktorý zakázal americkým bankám a finančníkom poskytovať úvery a pôžičky krajinám, ktoré dlhovali Spojeným štátom. V sankčnom zozname Sovietsky zväz bol na „čestnom“ prvom mieste…

Zajtra dokončíme naše dobrodružné putovanie po storočných ruských sankciách…

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali