Rusko a Čína úspešne vyháňajú USA od svojich hraníc

Rusko a Čína úspešne vyháňajú USA od svojich hraníc

Rusko 2. mája 2016  (HSP/Foto:TASR/AP-Ivan Sekretarev)

 

Ruská a čínska armáda sa svojím mohutným technologickým vývojom v mnohých aspektoch vyrovnáva americkej armáde. Informovali o tom vojenskí odborníci a analytici USA. Podľa ich slov nové zbrane Ruska a Číny sú schopné bez väčších problémov likvidovať americké lietadlá a loďstvo. Cieľ Moskvy a Pekinga je pritom jasný – zahnať americké letectvo a námorníctvo od svojich hraníc. O tom, že to s eliminovaním amerického vojenského vplyvu myslia Rusi a Číňania vážne, svedčí aj nárast spoločných vojenských cvičení oboch armád.

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Podľa slov amerických odborníkov Rusko bez pocitu strachu z odplaty zvyšuje napätie s Američanmi v Baltiku, kde ruské letectvo svojími manévrami ohrozuje americké lode i lietadlá. Takéto niečo bolo nemysliteľné za Jeľcinovej éry. Svedčí to o vysokom ruskom sebavedomí a viere v kvalitu ruských zbraní. Číňania zase tvrdo odmietli v posledných dňoch vstup americkej lietadlovej lode do prístavu v Honkongu. Tieto fakty svedčia o tom, že americká armáda už nebudí taký rešpekt, ako kedysi.

Reklama

Za posledných 20 rokov sa USA v konfliktoch v ktorých bojovali nikdy nemuseli stretnúť s protivníkom, ktorý by kvalitou svojích zbraní a výcvikom dosahoval úroveň USA. V prípade Číny a Ruska to neplatí, uviedli americkí vojenskí odborníci a analytici. Navyše ruskí a čínski vojaci sú motivovanejší ako ich americkí protivníci a ich bojaschopnosť je podstatne vyššia. Keďže ich zbrane sú kvalitou porovnateľné s americkými zbraňami, je podľa odborníkov zrejmé, že v prípadnom konflikte bez použitia jadrových zbraní by Rusi a Číňania slávili úspech.

Pre americké základne v blízkosti ruských a čínskych hraníc hrozí najväčšie nebezpečenstvo zo strany ruských alebo čínskych rakiet. Najmä ruské rakety, použité v Sýrii ukázali svoj obrovský ničivý potenciál a pozoruhodnú presnosť. Takéto rakety sú schopné bez problémov vymazať pozemné základne USA z povrchu zeme a eliminovať bojové aktivity jednotiek na základniach na minimum. Ruské bojové rakety, ktoré zlikvidovali vynikajúco opevnené podzemné centrá teroristov v Sýrii by základne na povrchu zničili bez najmenších problémov.

Reklama

Takisto v oblasti ponorkového ľoďstva urobili Rusi a Číňania obrovský pokrok. Nesmierne sa zlepšila kvalita čínskych ponoriek, pri ich vývoji zohrali dôležitú úlohu aj skúsenosti ruských odborníkov. Ruské ponorkové ľodstvo, ktoré v čase Jeľcinovej éry živorilo v prístavoch sa čoraz viac zapája do bojových plavieb a napriek americkým ekonomickým embargám má Rusko dostatok finančného potenciálu, aby každý rok uviedlo do služby novú a modernú jadrovú či dieselelektrickú ponorku.

Tŕňom v oku sú pre Pentagon najmä aktivity ruských ponoriek v oblasti Bieleho a Ochotského mora. Ponorky v tejto oblasti sú prakticky pre americkú stranu neviditeľné, pričom útok jadrových rakiet z ruských ponoriek cez severný pól by USA s určitosťou nedokázali odvrátiť. O hrozbe ruských ponoriek informoval aj zástupca ministra obrany USA Robert Work. Vrásky na čele robí USA aj koncepcia nových betónových ruských miniponoriek, ktoré sú vpodstate sonarom nezistiteľné.

USA začínajú byť nervózne aj z dokonalých systémov ruskej protileteckej obrany (systémy S-300, S-400 a S-500), ktoré v čoraz širšej miere kupujú aj iné štáty (India, Irán). Práve moderné S-400 a S-500 predstavujú najväčšiu hrozbu pre letectvo USA. V bezpečí pred týmito systémami protivzdušnej obrany nie sú ani tzv. “neviditeľné lietadlá” letectva USA

Americkí odborníci sa obávajú aj ruskej aj čínskej schopnosti v širokej miere produkovať jednoduché smrtiace zbrane, ktoré síce najmä v letectve technologicky nemusia dosahovať úroveň amerických zbraní, ich výroba je však podstatne lacnejšia ako americká výroba a ich množstvo dokáže úspešne eliminovať potenciál USA. Navyše tieto robustné zbrane sú menej poruchové ako ich najmodernejšie a predražené americké ekvivalenty.

USA sa čoraz viac musia spoliehať na pomoc partnerov z NATO, ukazuje sa, že s výnimkou Veľkej Británie je táto pomoc ozaj len iluzórna. Preč sú doby, keď USA hrali prím vo vojenskopriemyselnom komplexe a americká armáda bola najsilnejšou na svete.

Reklama

V dnešnej dobe už USA nedokázali poraziť ani pastierov kôz v Afganistane, pričom Rusko svojimi zbraňami a poradcami nepodporovalo protiamerický odboj. Porážka bývalého ZSSR v Afganistane v rokoch 1979-1989 sa uskutočnila vďaka výdatnej pomoci USA, rozpačitý odchod Američanov z Afganistanu a Iraku majú na svedomí naozaj len Afganci bez vlastného letectva, tankov, ťažkých zbraní a bez dodávok ruských prenosných protileteckých systémov.

Skutočnosť, že USA nedokázali po roku 2004 zvíťaziť v žiadnom konflikte s krajinou tretieho sveta je pre amerických odborníkov naozaj alarmujúca, pretože svedčí o vnútornej slabosti americkej armády. Letectvo a ponorky môžu síce vojenský konflikt výrazne ovplyvniť, vyhrať ho však osamotené nedokážu. Takisto taktika zástupných vojen má svoje limity a obmedzenia. Problémom pre USA je skutočnosť, že Rusko a Čína sa už naučili úspešne eliminovať prvú fázu zástupných vojen – tzv. “farebné revolúcie” a s taktikou eliminácie oboznámili aj odborníkov z iných štátov, ktorých USA nepovažuje za svojích vazalov.

Pred americkými odborníkmi navyše stojí ako nočná mora aj známa historická skutočnosť. Pri Napoleonovom a Hitlerovom útoku na Rusko podporovala Francúzov a Nemcov ekonomicky i vojensky  široká koalícia európskych štátov. Napriek tomu sa obe akcie skončili totálnym neúspechom.

Rusi sa vždy spoliehali len na svojich skutočných spojencov – ruskú armádu a námorníctvo. A s Moskvou za chrbtom Rusi vždy bojovali najtvrdšie a najlepšie.  Mŕtvi z “neporaziteľnej Napoleonovej a Hitlerovej armády” o tom vedia svoje.

Branislav Krasnovský

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:46

Miera nezamestnanosti vo Švédsku dosiahla v marci najvyššiu úroveň za posledných deväť mesiacov.

Sezónne neupravená miera nezamestnanosti sa minulý mesiac vyšplhala na 9,2 % z februárovej úrovne 8,5 %. Zvýšila sa aj v medziročnom porovnaní, keďže v marci 2023 predstavovala 7,7 %.

12:35

Slovenský hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %. Na údaj z modelu Erste Group Research odkazuje v analýze k 20. výročiu vstupu Slovenska do EÚ analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Od vstupu do EÚ nominálne mzdy na Slovensku vzrástli 2,7-násobne, zatiaľ čo ceny sú vyššie približne o 80 %.

12:22

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v utorok v Argentíne ľudí proti úsporným opatreniam vlády pravicovo-populistického prezidenta Javiera Mileiho a za “obranu bezplatných verejných univerzít”. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

protest, Argentína
Študenti protestujú proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho a požadujú tiež viac financií pre verejné univerzity v Buenos Aires
11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali