Rok 2014: zlý rok pre ateistov?

Rok 2014: zlý rok pre ateistov?

Svet 10. septembra (HSP/WRN/Foto:cj)

 

Február 2014

Vo februári sa verejnosť dozvedela, že na svete je omnoho viac vedcov, ktorí prislúchajú k náboženskej skupine, než vedcov-ateistov. Americká asociácia pre pokrok vedy (AAAS) zverejnila predbežné výsledky výskumu o náboženských komunitách a vede, pričom zistila, že len 25% vedcov sa považuje za ateistov, agnostikov, resp. nenáboženských. Až 75% vedcov sa identifikuje s nejakou náboženskou skupinou, čo potvrdilo súčasný trend, kedy si čoraz viac ľudí uvedomuje, že veda a viera sú vzájomne kompatibilné.  

Reklama

Ďalšia výskumná správa v tom istom mesiaci odhalila prudký nárast náboženskej afiliácie po páde ateistického ZSSR. V roku 1991 sa len 31% Rusov považovalo za pravoslávnych kresťanov, ale v roku 2008 sa toto percento vyšplhalo až na 72%. Zo žien tvorí tento podiel až 81%. Prakticky to znamená, že desiatky miliónov Rusov, ktorí boli kedysi ateistami, resp. neprislúchali k žiadnemu náboženstvu, začali veriť v Boha. Súčasný trend v Rusku a v oficiálne ateistickej Číne smeruje k viere v Boha a čoraz viac ľudí sa odkláňa od ateizmu. Predpokladá sa, že do roku 2030 bude mať Čína najväčšiu kresťanskú komunitu na svete počtom 250 miliónov kresťanov. 

Máj 2014

Reklama

Začiatkom mája Najvyšší súd v Spojených štátoch rozhodol, že otváracie modlitby na zasadaniach či konferenciách sú v súlade s ústavou. Justice Kennedy napísal: “zahrnutie krátkych slávnostných modlitieb ako súčasť väčšej akcie v občianskom ponímaní naznačuje, že účel a účinok takejto modlitby je uznanie náboženského vodcu a inštitúcie, ktorú reprezentuje a nie diskriminácia, či nútenie neveriacich.” Rozhodnutie súdu legalizovalo modlitbu na vládnej úrovni a uznalo kľúčovú úlohu, ktorú zohráva náboženstvo v životoch zákonodarcov. Ateisti tak nechtiac otvorili dvere k opätovnému posúdeniu prípadu Engel vs. Vitale, kedy súd v podstate rozhodol, že modlitba na školách nie je v súlade s ústavou.

Ilustračné foto

Koncom mája odvolávací súd rozhodol, v neprospech organizácie “The Freedom from religion” (sloboda od náboženstva) a deklaroval, že slová “In God We Trust” (veríme v Boha) na americkej mene sú legálne. Toto motto má americký dolár vo svojom dizajne už od roku 1955, kedy americký kongres zareagoval na militantnosť štátneho ateizmu Sovietskeho zväzu tým, že za konečnú autoritu, darcu ľudských práv človeku označil Boha a nie mylného a slabého človeka. Súd rozhodol, že motto na americkom dolári “nemá náboženský účel, ani nenapomáha náboženstvu, ani nekladie bremeno na neveriaceho, aby praktizoval náboženstvo”. Konečným výsledkom bolo, že mestské rady po celej Amerike hlasujú, aby motto “In God We Trust” bolo znázornené aj v zasadacích miestnostiach, na všetkých oficiálnych dokumentoch a na budovách súdu. Ak by ateisti nevzniesli požiadavku stiahnuť toto motto z dizajnu americkej meny, pravdepodobne by sa nespustila “biblická záplavová vlna” hesla “In God we trust” po celom národe. Hádam jednou z najväčších irónií je fakt, že organizácia Freedom from religion, ktorej misia bola prinútiť americkú vládu, aby bola menej “zapletená s Bohom”, napokon inšpirovala miestne parlamenty v krajine, aby boli ešte viac s Bohom “spojené”.   

V máji sa tiež zrodila malá facebookova skupina a organizácia the Freedom From Atheism Foundation (Sloboda od ateizmu, FFAF), ktorá mala byť odpoveďou na tú predošlú. V súčasnosti naberá na ohromnej popularite a snaží sa riešiť problémy s militantným a štátnym ateizmom, podporuje obete nepriateľských ateistov a chráni a obraňuje náboženskú slobodu. Od jej vzniku a od času, kedy sa o tejto skupine objavil prvý článok v The Christian Post, organizácia sa rozšírila a získala stovky tisíc stúpencov a momentálne má svoju vlastnú vzdelávaciu stránku www.ffafintl.org, kampaň a iné aktivity.

Jún 2014

Jún tohto roku bol zasa zaplavený morom štúdií dokazujúcich, že náboženstvo je pre človeka prospešnejšie než žiadne náboženstvo. Štúdia, ktorú si objednala BBC, zistila, že ľudia, ktorí sa identifikujú s náboženstvom, sú dobročinnejší. Podľa nej na charitu prispieva 66% “nenáboženských” ľudí, zatiaľčo spomedzi veriacich je to 80%. Hoci sa táto štúdia týkala Veľkej Británie, potvrdila staršiu štúdiu z USA roku 2007, ktorá dokázala, že veriaci ľudia v USA viac prispievajú na charitu, spomedzi nich je omnoho viac dobrovoľníkov, sú aktívnejší vo svojom okolí a komunite a viac sa zúčastňujú volieb než tí čo neveria.

Reklama
Ilustračné foto

Rovnako v júni, štúdia, ktorú viedla Univerzita v štáte Mississippi, došla k záveru, že náboženstvo pôsobí na deti blahodárne. Podľa Melindy Weinerovej z Live Science “deti, ktorých rodičia pravidelne navštevujú náboženské bohoslužby a rozprávajú svojim deťom o náboženstve, majú lepšiu sebakontrolu, sebaovládanie, lepšie sociálne zručnosti a prístup k učeniu než deti, ktorých rodičia sú neveriaci.” Vychovávanie dieťaťa v nenáboženskom prostredí dokonca vyústilo k prejavom dieťaťa ako nešťastné a s nespolupracujúce, čo pokorilo hádam najznámejšieho ateistu Richarda Dawkinsa a jeho nepremyslené tvrdenie, že “vychovávanie detí v náboženstve je detským zneužívaním”.

Náboženstvo je dobré nielen pre deti, ale prináša taktiež benefity chorým. Štúdia, ktorá vyšla v žurnále Liver Transplantation, preukázala, že veriaci pacienti žijú dlhšie než pacienti, ktorí neveria. Pacienti, ktorí sa utiekali “k Božej pomoci” a mali vyšší stupeň náboženského vnímania, “žili po transplantácii dlhšie, než pacienti s nízkou religiozitou”. Tri roky po transplantácii umieralo len 7% veriacich, zatiaľčo spomedzi neveriacich ich bolo až 20%.

Júl 2014

Začiatkom júla dostali samozvaní ateisti azda najzdrvujúcejšiu správu. Do pochybností sa totiž dostalo samotné označenie “ateista”. Viacero dôkazov priviedlo kognitívnych vedcov k záveru, že ateisti pravdepodobne ani nejestvujú. Nury Vittachi, ktorý prispieva do žurnálu Science 2.0, poznamenal: “viacero disciplín dokazuje, že to, čomu veríte, nie je rozhodnutím, ktoré robíte sami za seba. O našej fundamentálnej viere rozhoduje omnoho hlbší level vedomia.” To viedlo zarytého ateistu Grahama Lawtona k ironickej poznámke: “Zatiaľčo väčšina ateistov má obrovskú záľubu vo vede, niečo mi hovorí, že oni sami tak skoro nedôjdu k vedeckému záveru.”

Kríž, ktorý ostal po zrútení sa dvojičiek a ktorý je vztýčený ako pamiatka na WTC

Najnovšie, koncom júla americkí ateisti prehrali v prípade “9/11 Ground Zero Cross case”, v ktorom žiadali, aby bol kríž z pozostatkov oceľovej konštrukcie padnutých dvojičiek odstránený. Sudcovia však rozhodli jednohlasne a prehlásili: “rozumný pozorovateľ vidí primárny efekt tohto kríža uprostred stoviek iných (predovšetkým sekulárnych) pozostalých artefaktov ako historickú úplnosť a nie ako propagovanie náboženstva”. Milióny návštevníkov každoročne okrem iného vidia pozostatky priečnych nosníkov, ktoré vytvárajú kríž, ako symbol nádeje.

Reklama

Udalosti roka 2014 boli, metaforicky povedané, akoby ochutnávkou pekla pre mnohých ateistov.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali