Prekvapivé štatistiky: V Rusku začali menej piť a fajčiť a viac sa venujú telesnej výchove a športu

Prekvapivé štatistiky: V Rusku začali menej piť a fajčiť a viac sa venujú telesnej výchove a športu

Moskva 2. mája 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Jockel Finck)

 

Keďže sme sa včera venovali takej krásnej téme – fľašiam a alkoholu, v tejto príťažlivej téme budeme pokračovať aj dnes. Včera sme si trochu posvietili na to, čo je v tejto oblasti nové v EÚ a dnes nahliadneme, aké sú novinky na Východe…

Nuž, a tie novinky skutočne vyrážajú dych: v Rusku začali menej piť! Pred niekoľkými dňami Ruský štatistický úrad zverejnil údaje o použití alkoholu a tabaku v ostatných rokoch v Rusku, ako aj štatistiky o počte ľudí, ktorí pravidelne športujú, venujú sa telesnej a duchovnej výchove. Ako informujú média, momentálne tento materiál pozorne študuje ruská vláda a neskôr navrhne opatrenia, aby ešte viac zlepšila situáciu.

Reklama
Ilustračné foto

Samozrejme, niekomu sa môže zdať, že Rusi prestali veľa piť a viac sa venujú športu v súvislosti s udalosťami na Kryme a juhovýchode Ukrajiny, avšak takéto údaje Ruský štatistický úrad neuvádza. Vyzerá to tak, že sa situácia začala meniť ešte predtým. Celkovo počet ľudí, ktorí sa pravidelne venujú športu a cvičeniam, v priebehu ostatných 2 rokov zvýšil o 40 percent. Naopak použitie alkoholu v priemere na jedného obyvateľa sa v priebehu ostatných 5 rokov znížilo takmer o tretinu. Vláda iba v ostatných mesiacoch vyčlenila na výstavbu športových objektov viac ako 7 miliárd rubľov /podľa dnešného kurzu je to cca 150 miliónov eur/. Sľubuje, že bude stále viac financií investovať na podporu športu.

Ruský štatistický úrad uvádza, že počet osôb vo veku od 15 rokov a viac, ktorí nepoužívajú alkohol, sa v Rusku pravidelne zvyšuje. Kým v r. 2011 to bolo 38,2%, vlani už 41,6%. V r. 2008 priemerný Rus „vytrúbil“ 16,2 litra alkoholu ročne, ale v r. 2013 to už bolo iba 11,6 litra ročne. Podľa Ruského štatistického úradu vlani 29,3% občanov Ruska pravidelne športovali a venovali sa cvičeniam a telesnej kultúre. V r. 2013 to bolo 27,5% a v r. 2012 iba 20,6% obyvateľov. Navyše Ruský štatistický úrad konštatuje aj zníženie počtu fajčiarov v Rusku. Kým v r. 2008 v Rusku fajčilo 33,7% percent dospelej populácie, v r. 2013 to už bolo o 16 percent menej – 28,3%.

Reklama

Ruské média v tejto súvislosti pripomínajú krajanom, že mýty o tradičnom alkoholizme Rusov sa, jemne povedané, nezakladajú na pravde a preto niet sa čomu čudovať, že sa situácia v tejto oblasti vracia do normálu. Bezpochyby minulé storočie by sa dalo označiť ako „ponorenie Ruska do alkoholu“. Práve pred 100 rokmi tam vznikol alkoholický ošiaľ, ktorý zapríčinila ničivá prvá svetová vojna, 3 ruské revolúcie/ december 1905, marec a november 1917/ a krvavá občianska vojna. Keď k tomu pripočítame strašné Stalinové represie 30. rokov a katastrofálne následky druhej svetovej vojny, tak už sa tak nemusíme čudovať, že mnohí Rusi zalievali žiaľ a nenávisť alkoholom.

Napriek všetkým mytom a rozprávkam, do začiatku 20. storočia Rusko bolo jednou z krajín, kde sa alkohol používal veľmi málo. Popíjala iba úzka vrstva šľachty a zbohatlíkov, ale drvivá väčšina Rusov sa alkoholom nezabávala. Ruské média zdôrazňujú, že sa vracajú staré dobré časy a patrioticky naladení Rusi po udalostiach na Kryme a juhovýchode Ukrajiny budú ešte menej piť a fajčiť.

eu

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

15:09

Španielsko v sobotu odsúdilo vyjadrenia argentínskej prezidentskej kancelárie, ktorá obvinila vládu v Madride z toho, že Španielom prináša “chudobu a smrť”.

Kancelária argentínskeho prezidenta Javiera Mileia zverejnila na sociálnej sieti vyhlásenie, v ktorom obvinila španielskeho premiéra Pedra Sáncheza, že ľavicovou politikou poškodzuje ekonomiku a stabilitu Španielska.

14:58

Poľsko odsúdilo v sobotu kybernetické útoky ruskej skupiny APT28 na Nemecko a Česko. Poľské ministerstvo zahraničných vecí pritom poukázalo na to, že aj samotné Poľsko je terčom takýchto útokov.

14:25

Nemeckého europoslanca Matthiasa Eckeho napadli a vážne zranili pri vylepovaní plagátov v Drážďanoch. Oznámili to v sobotu tamojšia polícia a jeho Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD).

Matthias Ecke
Na archívnej snímke nemecký europoslanec Matthias Ecke
14:18

Iránska vojenská loď Šahíd Mahdaví vyzbrojená dronmi a raketami prekročila prvýkrát rovník a vplávala do vôd južnej hemisféry. Oznámila to v sobotu iránska štátna rozhlasová stanica IRIB.

14:07

Stavebníctvo na Slovensku dlhodobo stagnuje, pomôcť by mohla digitalizácia odvetvia. Prioritou by pritom mala byť digitalizácia povoľovacích procesov. Uviedol to expert na digitalizáciu spoločnosti PlanRadar Ivan Petráš.

13:57

Ozbrojené skupiny v Pásme Gazy vrátane jednej s predpokladanými väzbami na hnutie Hamas okradli v apríli Palestínsku banku o približne 70 miliónov dolárov. Informoval o tom v sobotu francúzsky denník Le Monde.

13:45

Štvormesačné vojenské cvičenia NATO blízko ruských hraníc, ktoré sú známe ako Steadfast Defender, sú dôkazom toho, že Severoatlantická aliancia sa pripravuje na potencionálny konflikt s Ruskom. Vyhlásila to v sobotu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali