Palestínsky utečenec a spisovateľ žijúci vo Francúzsku: ľavicoví politici, hnutia a médiá vedome a zámerne podporujú politický islam

Palestínsky utečenec a spisovateľ žijúci vo Francúzsku: ľavicoví politici, hnutia a médiá vedome a zámerne podporujú politický islam

Paríž 13. júna 2017 (HSP/Foto:TASR/AP-Achmad Ibrahim)

 

Waleed al-Husseini, palestínsky utečenec a zároveň spisovateľ žijúci vo Francúzsku vydáva svoje štvrté dielo pod názvom Francúzska zrada (Un trahison française). V knihe sa autor venuje vzťahu medzi terorizmom a radikálnym islamom. O knihe sa s autorom rozprával týždenník Valeures actuelles. V rozhovore padli zo strany al-Husseiniho veľmi tvrdé slová na adresu francúzskych ľavicových politikov, ktorí podľa neho vedome spolupracujú s radikálnym islamom kvôli získaniu voličských hlasov moslimského elektorátu

Ilustračné foto

Na otázku ako sa stalo, že sa vo Francúzsku rozvinul radikálny islam, Waleed odpovedá, že existuje mnoho kanálov, “netušené prepojenia”, ktorými preniká islamizácia do Francúzska. Ako príklad uvádza niektoré známe aféry. “Je to spojenie niektorých lokálnych a národných politikov s politickým islamom. Najbolestivejší a najprekvapujúcejší je fakt, že tieto spojenia realizujú ľudia a hnutia, ktoré sa označujú za progresívnu ľavicu a hlásia sa k laicite, ale kvôli volebným hlasom hladkajú politický islam. Títo ľudia prispievajú k vytváraniu podhubia pre politický islam… Od konca 80. rokov sa Francúzsko neprestáva podriaďovať islamizácii, pod zásterkou zachovania občianskeho mieru. Ale zatiaľ pošliapáva svoje hodnoty, rýchlo a nezvratne stráca svoju slobodu bez toho, aby získalo občiansky mier.

Reklama

Týždenník sa autora pýta o aké “netušené prepojenia” sa jedná. Autor vysvetľuje, že ide o kultúrne asociácie podporované radnicami, pričom sú si tieto vedomé, že v skutočnosti ide v prvom rade o náboženské spoločnosti. To isté platí aj v prípade charitatívnych organizácií. Ako ukážkový príklad uvádza Waleed prípad odborovej organizácie, ktorá pred voľbami do odborovej rady rozdala zamestnancom kalendáre s časom modlitieb v továrňach. “Aby získali moslimské hlasy, zaviedli modlitby do  tovární. Nakoniec vrcholom je servilita niektorých médií voči politickému islamu. V mene “spolunažívania” tieto médiá skresľujú realitu a zastierajú hrozbu.“

Autor sa v knihe venuje i trom formám džihádu: globálny politický džihád, ekonomický džihád a nakoniec individuálny džihád. Teroristické organizácie nie sú jedinými predstaviteľmi džihádistov. Každý moslim má povinnosť šíriť islam, čo vlastne znamená individuálny džihád a cez jeho nositeľov vyčerpávať nepriateľa. Ako príklad uvádza to množstvo individuálnych útokov, ktoré Francúzsko zažilo v posledných rokoch. Tieto útoky znamenali mobilizáciu tisícok policajtov a agentov, čo viedlo k určitému vyčerpaniu.

Reklama

Teóriu individuálneho džihádu rozpracoval Sýrčan Abou Moussab al-Souri, vlastným menom Moustapha Abdelkader Sitt Mariam Nassar. Tento človek, ženatý so Španielkou a vlastniaci španielsky pas, bol organizátorom atentátov v Madride 11 marca 2004. Vo svojej knihe “Výzva na islamský odpor” odkazuje k formám džihádu. Tieto útoky majú okrem iného za cieľ i poškodiť  ekonomické a bezpečnostné prostredie krajiny a tým zhoršiť ekonomiku, čo zodpovedá ekonomickému džihádu.

Ako východisko vidí al-Husseini v reforme islamu: “Ale obnova sa nesmie obmedzovať iba na texty. Problém je predovšetkým v zavedení sekularity do občianskeho života, čo pravdepodobne zmení pohľad moslimov na ich zakladajúce texty. V skutočnosti je nemysliteľné, aby sa tieto historické texty aplikovali na každú dobu a každé miesto. Čo sa týka mešít, tie by museli slúžiť iba ako miesta modlitby a nie sa premieňať na politické platformy a miesta indoktrinácie tak, ako je tomu dnes vo Francúzsku.“

Katarína Hanzlíková

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali