Čína je najväčším vlastníkom v Európe

Čína je najväčším vlastníkom v Európe

Peking 13. septembra 2017 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)

 

V rokoch 2000 – 2016 Čína investovala 101,386 miliardy EUR formou priamych zahraničných investícií (PZI) do Európy. Tieto informácie sú založené na najnovšom prieskume Inštitútu pokročilého a aplikovaného výskumu Číny – Mercator Institute for China Studies (MERICS), ktorý sídli v Berlíne

Ilustračné foto

Najpriaznivejšie pre investorov boli Veľká Británia, Taliansko, Nemecko, Francúzsko, Fínsko a Portugalsko.

Reklama

Najväčším tempom sa podľa MERICS zvyšujú investície do komunálnych služieb, dopravy a infraštruktúry, priemyslu a zariadení, energetiky, obchodu, spotrebného tovaru a služieb. Rast prílivu kapitálu v týchto odvetviach v roku 2016 bol o 15 % viac v porovnaní s obdobím 2013-2015.

 

Reklama

Číňania idú do popredných krajín

Podľa tohto zdroja celosvetové priame zahraničné investície v Číne v roku 2016 vzrástli na 220 miliárd dolárov, čo predstavuje 9,5 % svetového trhu. Experti MERICS tvrdia, že expnzia čínskeho kapitálu znepokojila nielen čínskych zahraničných partnerov. Vďaka vývozu kapitálu spozornela aj čínska vláda.

V roku 2016 bolo 59 % priamych investícií Číny nasmerovaných na veľkú “trojku” – Veľkú Britániu, Francúzsko a Nemecko. U tejto “trojky” bola hranica vyššie len trikrát: 71,1 % v roku 2009, 59,9 % v roku 2011 a 65,2 % v roku 2013. Toto je tradične prvé miesto medzi ostatnými regiónmi Európy. Na druhom mieste je severná Európa, kde skončilo približne 27 % čínskych PZI. Skok je značný, ak vezmeme do úvahy, že v rokoch 2011 – 2013 to bolo len 2-3 %.

Tretie miesto je južná Európa, s približne 10 %. V porovnaní s rokom 2015 klesla z druhého miesta, keď jej podiel PZI presiahol 40 %. Tieto tendencie považuje odborník ruského Inštitútu fondového trhu a riadenia Michail Beljayev za všeobecne vysvetliteľné.

“Prvá skupina je jasná. Čínske investície sú tam, kde sú najväčšie a najsľubnejšie ekonomiky. To je miesto, kde sa Číňania musia upevňovať. Číňania idú do tých krajín, ktoré sú európskymi lídrami. A Británia je považovaná za najväčšiu krajinu. Tá odišla a pláva sama, ale roztrhať spojenie s EÚ sa nechystá. Krajiny severnej Európy sa tiež ukazujú ako dostatočne úspešné, perspektívne, ako krajiny, ktoré možno nemajú tak silný ekonomický vplyv, ale predstavujú jasný záujem pre Čínu z pohľadu geopolitických akcentov. Sú to krajiny s autoritou, ktoré majú dostatočnú váhu pri formovaní politických rozhodnutí. Samozrejme, je tam príjemné investičné prostredie, sú to krajiny so stabilnou ekonomickou situáciou, v ktorej je celkový pokoj pre biznis. Ani z hľadiska politickej váhy nie sú posledné. A južná skupina krajín je samozrejme divná. Ide o krajiny so zvýšeným rizikom, avšak s najväčším rizikom kráčajú najväčšie potenciálne príjmy. A keďže pre Číňanov s ich politikou hrajú vo vonkajšom vektore veľkú úlohu politické faktory a politické zmysly, v žiadnom prípade nie je možné nechať južnú Európu bez pozornosti. Tento región je teraz vo veľmi ťažkej situácii, ale to neznamená, že krajiny budú v tejto situácii navždy,” hovorí Belyaev.

Reklama

Medzi 140 aktmi, do ktorých boli vložene prostriedky od 500 miliónov do 15 miliárd USD v roku 2017, patria: Outfit7 Investments, High Technology, Veľká Británia; Logicor, Real Estate, Veľká Británia; Autostrade per l’Italia, infraštruktúra, Taliansko; Glencore Storage & Logistics, Priemysel, Švajčiarsko; Carlson Hotels Inc, hotely, Francúzsko.

Čína sa stala najväčším vlastníkom v Európe. Po prvýkrát v roku 2016 Európa prekonala Spojené štáty v nákupe aktív uo strany čínskeho biznisu na trhu M&A. Fundamentálny analytik trhu Dmitrij Taras vysvetľuje, že je to spôsobené väčšími prekážkami na ceste k čínskym investíciám v USA.

“Predpokladám, že vláda USA a regulačné orgány aktívne hádžu palice pod nohy Číne. Obchodné vzťahy medzi USA a Čínou boli vždy napäté. Hoci pri pohľade zvonku ide o partnerstvo, USA v skutočnosti neustále obviňujú Čínu z dumpingu, štátnej pomoci a nespravodlivých cien komodít. Zo strany Číny je počuť obvinenia z vytvárania umelých príležitostí pre americké spoločnosti. Čína teraz má veľa voľných peňazí, na rozdiel od USA, kde neustále rastie dlh. A čínske spoločnosti aktívne rozširujú trh. Podľa toho, ako tomu rozumiem, tak pred čínskymi spoločnosťami stojí taká situácia – kupovať všetko a všade, kde sa niečo predáva, čo znamená upevňovať sa na všetkých trhoch – v Afrike, Amerike a Európe. Predpokladám, že v Európe sú podmienky na prilákanie kapitálu liberálnejšie než v USA, a preto preniká Čína do Európy,” vysvetlil Taras.

Druhá najväčšia ekonomika na svete prvýkrát prekonala prvého v tempe rastu nakupovania zahraničných aktív. Podľa situácie do polovice roku 2016 investovali čínske spoločnosti 206,6 miliárd dolárov do zahraničných spoločností. To je o 212 % viac ako v rovnakom období minulého roka.

 

Reklama

Čo núti čínskych investorov nakupovať aktíva za hranicami

Expert Centra ekonomiky a financií Akadémie vied Číny Zhang Ning si myslí, že devalvácia juanu v mnohom popohnala investorov k aktívnemu nakupovaniu za hranicami.

“Medzi rokmi 2015 a 2016 objemy a tempo čínskych investícií v zahraničí rástlo rýchlo nielen v Európe, ale aj v USA. Príčiny sú viaceré. Jednou z nich je volatilita výmenného kurzu. Devalvačná tendencia juanu je pomerne zrejmá, najmä od 11. augusta 2015, keď kurz juanu prudko klesol. Tento trend pocítili mnohé čínske podniky. Začali sa rozvíjať cezhraničné investičné operácie. Medzi nimi boli aj tí, ktorí sa pokúsili získať výhody z operácií a iných aktivít, ktoré súvisia s rôznymi výmennými kurzami. Okrem toho podľa miery pokroku v zavádzaní praxe “zníženia výrobných kapacít, zníženia zásob výrobkov a zníženia kreditnej záťaže”, sa znížil priestor pre možnosti vytvorenia zisku v mnohých tradičných oblastiach. Kvôli tomu mnohé neštátne podniky musia znížiť výrobné kapacity v čase, keď si ich štátny podniky tradične zachovávajú. Podniky orientované na vnútornú spotrebu tiež pocítili zníženie investícií v bankovom sektore, čo viedlo k zostreniu konkurencie vnútri krajiny. V týchto podmienkach si mnohé čínske spoločnosti vybrali cestu investovania za hranicami,” myslí si Zhang Ning.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali