Cesta k mieru, alebo čo čaká Sýriu po porážke ISIS

Cesta k mieru, alebo čo čaká Sýriu po porážke ISIS

Damask 2. októbra 2017 (HSP/rusvesna/Foto:TASR-Alexei Druzhinin, RIA-Novosti)

 

Ruskí analytici Alexej Zakvasin a Svjatoslav Petrov publikovali na rusvesne materiál o ďalších aspektoch budúceho vývoja v Sýrii, po porážke ISIS.

Dňa 30. 9. 2015 vstúpilo Rusko do sýrskej kampane a začalo s vojenskými operáciami v Sýrii. Za dva roky sýrske vládne sily, podporované ruskými ozbrojenými silami a letectvom, šiítskymi organizáciami a Iránom, oslobodili takmer 90% územia celej Sýrie a zlomili chrbticu sýrskym teroristickým frakciám.

Reklama

Odborníci tvrdia, že ISIS už nemá potenciál odolávať sústredeným útokom sýrskych ozbrojených síl a ich spojencov dlhšie ako niekoľko mesiacov a životnosť ISIS sa skončí pravdepodobne do konca roka 2017.

Efektívna činnosť ruského letectva a ruských špeciálnych síl, činnosť ruských inštruktorov a dodávky zbraní sýrskej armáde, kapacity iránskych dobrovoľníkov a šiítskych milícii, medzi ktorými hrá prím Hizballáh, totálne zmenili situáciu v Sýrii.

Reklama

Teroristi ISIS v Deir ez Zor už melú z posledného, v provincii Damask dokážu síce teroristi občas ešte bolestivo udrieť, kapacity na zvrátenie vývoja však nemajú. Izrael už drzo nad Sýriou nelieta, odborníci predpokladajú že do konca roka sýrske vládne sily úspešne postúpia aj na východnom brehu Eufratu.

Ešte na konci roku 2016 Rusko začalo riešiť problém pokojnej regulácie konfliktu v Sýrii. Samozrejme proti boli Američania a ISIS, no pozitívne sa k tomuto procesu postavili Turci a Irán. Vďaka sprostredkovaniu Turecka bolo možné presvedčiť mnohých členov protiasadovských skupín, aby opustili Aleppo, kde navyše utrpeli členovia protiasadovských frakcií ťažkú porážku a takisto aj ďalšie mestá v tejto provincii. Teroristi sa momentálne stiahli do provincie Idlib, ktorú nemá Damask pod kontrolou.

Na snímke sýrsky prezident Bašár Asad (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin Foto:TASR-Alexei Druzhinin, RIA-Novosti, Kremlin Pool Photo via AP

V januári 2017 sa v Sýrii začal presadzovať proces dohodnutý v Astane (mimo Američanov), na základe ktorého sa vytvorili štyri zóny deeskalácie, kam sa zvyšní členovia protiasadovských zoskupení presúvali. Garancie prebrali Rusi, ktorí k tomuto procesu využívajú svoju vojenskú políciu, zloženú z členov výsadkových jednotiek.

Dňa  28. 9. 2017 prezident RF Vladimír Putin uviedol, že realizácia mierových rokovaní v Sýrii bola značne obtiažna. Napriek tomu sa však Moskve, Ankare a Teheránu podarilo úspešne rozvíjať spoločné prístupy, ktoré  sa stali základom ďalšej politickej budúcnosti Sýrie. Podarilo sa vytvoriť základné podmienky k ukončeniu občianskej vojny v Sýrii, definitívnej likvidácie teroristov a návrat k mierovému životu.

Rusko a Turecko si želajú, aby Sýria ostala ako celistvý štát. Američania sú v delikátnej pozícii, pretože od začiatku občianskej vojny v Sýrii tvrdili, že Sýria musí ostať celistvým štátom, samozrejme bez Asada. Boli totiž presvedčení, že rovnako ako v Iraku nová bábková sýrska vláda vytvorená Američanmi bude poslušne plniť americké rozkazy.

Reklama

Vstup Ruska do vojny v Sýrii sa však Asada zachránil, ISIS je zničený a Američanom ostali v pozícii zástupnej armády len Kurdi. Podpora Kurdov v ich snahách o vytvorenie vlastného štátu však znamená, že všetky vyhlásenia USA o “jednotnej Sýrii” boli len prázdnymi rečami. Rýchle “salto v diplomatickej oblasti” už v dnešnej dobe nebude jednoduché Američanom vykonať, pretože dnes už nie sú v pozícii “superveľmoci”, Rusko výrazne oslabilo pozície USA na Blízkom východe.

Američania musia teda prehodnocovať svoje postoje ku Sýrii, o ktorých Sergej Lavrov už jednoznačne vyhlásil, že sú nejasné. Tillerson síce tvrdí, že jediným cieľom USA je porážka teroristov v Sýrii, no až po tejto porážke sa jasne ukáže, čo zase Američania vymyslia, len aby nevypadli z diania na Blízkom východe, kde sa ich predstavy vďaka aktívnemu pôsobeniu Ruska rúcajú.

Podľa viacerých analytikov po porážke ISIS sa bude vyhrocovať situácia medzi Ruskom a USA a takisto odborníci čakajú iskrenie aj medzi Ruskom a Tureckom a USA a Tureckom. Moskva bude aj ďalej pôsobiť v Sýrii a o tom, čo Sýriu očakáva v najbližšom období hovoril Sergej Balmasov, ruský expert pre Blízky východ.

Vyzerá to tak, že Bašár Asad ostane  pri moci a formálne obnoví svoju kontrolu nad krajinou, bude však mať množstvo preoblémov, pretože proti bude Washington, ktorý momentálne vsádza na autonómiu Kurdov. Oficiálny Washington bude podporovať Kurdov a obnovovať bojové strety, ktoré bude podporovať zvonku, občianska vojna môže preto na niektorých územiach pokračovať kvôli Američanom aj ďalej.

Hlavným americkým cieľom sa momentálne stáva snaha dostať Rusko z Blízkeho východu. Na rozdiel od roku 2011 už Američania neurčujú pravidlá hry na Blízkom východe, ale len reagujú na úspešné aktivity ruskej diplomacie a ozbrojených síl. Netreba zabúdať, že podpora Kurdov znamená automaticky pre Američanov zvyšovanie problémov s Tureckom a bokom neostane stáť ani Irán.

Reklama

Podľa Balmasova ruské vojská budú aj naďalej v Sýrii aktívne pôsobiť a Asad nebude môcť tvrdo jednať so sunnitami, ktorí tvorili z veľkej miery protiasadovskú opozíciu. Situácia v Sýrii preto bude podľa Balmasova aj budúci rok ešte stále značne napätá.

Podľa ruského analytika Aždara Kurtova, hlavného redaktora časopisu “Problémy národnej stratégie” je Rusko garantom regulácie občianskej vojny v Sýrii. Vďaka Rusku je momentálne ISIS vo fáze agónie, budúca konfigurácia síl je však stále nejasná. Podľa Kurtova, aj keď sa boje ukončia, môžu sa znova rozhorieť, pretože v Sýrii ostáva napätá atmosféra, stále tam žije dostatok radikálov a stále sa tam nachádza dostatok zbraní medzi obyvateľstvom. Ruské vojská budú preto v Sýrii pôsobiť aj naďalej.

Podľa Kurtova bude budúci rok v Sýrii veľmi zaujímavý, hrozí že po likvidácii ISIS získa občianska vojna v Sýrii novú formu. Zvýši sa počet teroristických útokov a diverzných akcií voči sýrskym vládnym silám, ktoré budú podporované spoza hraníc. ISIS je globálnou teroristickou organizáciou a nie lokálnym separatistickým hnutím. Verbovači ISIS sa nachádzajú po celom svete, teroristi dokážu pôsobiť v ilegalite a zasiahnuť ciele v Európe, Ázii a aj Amerike.

S teroristami bude Damask bojovať nielen vojenskou cestou, pre Damask bude kľúčové podchytiť oponentov režimu, unavených vojnou, pomocou hospodárskej obnovy krajiny. Ak sa bude zvyšovať životná úroveň v Sýrii, oslabia sa tak možnosti teroristov pôsobiť v krajine a získavať nových radikálov. Sýria musí úspešne obnoviť svoje národné hospodárstvo.

Momentálne veľké množstvo bývalých Asadových oponentov zaujalo veľmi negatívny postoj k USA a Západu, ktoré podľa ich slov “zradili sýrske protiasadovské hnutie” a takisto odmietajú tradičné islamské hodnoty a spôsob života. Na týchto pocitoch môže Asad stavať a upevniť svoje mocenské postavenie v krajine. Nenávisť voči Američanom sa od roku 2011 v Sýrii značne prehĺbila.

Americká podpora Kurdov takisto prehlbuje nenávisť sunnitov k Američanom a Západu (šiíti majú k Američanom a Izraelu tradične vo veľkej miere negatívny vzťah). Sunniti Kurdov nenávidia a ak by sa kurdský štát etabloval aj na území, kde žije sunnitské obyvateľstvo, sunniti  s najväčšou pravdepodobnosťou začnú aktívne proti Kurdom vystupovať. Podľa Kurtova by v takomto prípade proti Kurdom bojovali aj zvyšky ISIS.

Damask však bude jednoznačne potrebovať v najbližšom období veľké investície do svojho hospodárstva. Tie prídu najmä z Ruska, Číny a Iránu. Rusko je schopné v Sýrii investovať a takisto úspešne pomáhať Sýrčanom na medzinárodnej úrovni.

Alexej Zakvasin, Svjatoslav Petrov

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali