Ako ovplyvní rozhovor Putina a Trumpa ďalšie osudy európskych politikov?

Ako ovplyvní rozhovor Putina a Trumpa ďalšie osudy európskych politikov?

Washington/Moskva 29. januára 2017 (HSP/Foto: TASR/AP-TASR/AP-Dmitri Lovetsky, Axel Heimken,pool, Markus Schreiber)

 

Portál politexpert sa venoval rozhovoru Vladimíra Putina a Donalda Trumpa, ktorý sa uskutočnil večer 28. januára 2017

Na snímke matriošky s novozvoleným americkým prezidentom Donaldom Trumpom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom v predajni suvenírov 20. januára 2017 v Petrohrade
Na snímke matriošky s novozvoleným americkým prezidentom Donaldom Trumpom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom v predajni suvenírov v Petrohrade

Počas telefonického rozhovoru hlavy dvoch najdôležitejších štátov na Zemi posúdili existujúce problémy, najmä sýrsky konflikt, boj s medzinárodným terorizmom (Trumpov plán na likvidáciu ISIS za 30 dní) a situáciu na Ukrajine.

Reklama

Rozhovor oboch štátnikov opätovne nepríjemne zaskočil európskych lídrov, ktorí si teraz kladú otázku, či sa má Európa pripraviť na kolosálne zmeny a nástup novej geopolitickej éry.

Už krátko po Trumpovej inaugurácii sa znervóznila nemecká ministerka obrany Ursula von der Layen, ktorá nesúhlasí s Trumpovými názormi na NATO, optimizmom príliš nesrší ani britská premiérka Theresa Mayová, tá však má v súvislosti s Brexitom iné priority. Odchádzajúci francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý je de facto “politickou mŕtvolou” vyzýva na rozhodný odpor Európy voči USA, vychádzajúci zo základov “klasických demokratických a civilizačných európskych hodnôt”, s výnimkou Merkelovej ho však nikto neobdivuje. Panika sa šíri na Ukrajine, pretože Ukrajinci pravdepodobne ostanú bez podpory USA.

Reklama
Na snímke nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová
Na snímke nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová

45 minútový rozhovor medzi Vladimírom Putinom a Donaldom Trumpom ešte viac prehĺbil ponurú náladu medzi rusofóbnymi a skompromitovanými európskymi lídrami, ktorí po odchode Obamu nevedia, ako majú reagovať. Išlo už o druhý rozhovor medzi Putinom a Trumpom, prvý rozhovor sa uskutočnil dňa 14.11.2016, krátko po víťazstve Donalda Trumpa v prezidentských voľbách, v tomto krátkom rozhovore však ruský prezident Vladimír Putin len poblahoželal Donaldovi Trumpovi k víťazstvu.

Tento druhý rozhovor medzi Putinom a Trumpom hodnotia politickí analytici ako pozitívny. Alexej Puškov na Twitteri priamo uviedol že rozhovor sa stal prológom k osobnému stretnutiu oboch lídrov, ktorí sa zhodli na riešení väčšiny existujúcich problémov.

Podľa Konstantina Kosačeva rozhovor Putina a Trumpa vrátil rusko-americkému dialógu zmysel a naznačil záujem oboch lídrov nájsť nový a lepší formát vzájomných vzťahov.  Ruský politológ a analytik Leonid Krutakov uviedol, že rozhovor jednoznačne naznačuje zlepšenie vzťahov medzi Ruskom a USA, ktoré sa narušili vďaka Obamovi a politike neoconov a vojenských jastrabov.

Veľmi pozitívne vníma rozhovor Vladimíra Putina a Donalda Trumpa aj americká strana. Tlačový sekretár Trumpovej administratívy Sean Spicer označil telefonický rozhovor takisto ako dôležitý krok smerujúci k zlepšeniu vzájomných vzťahov.

Kým Američania nemajú žiaden problém zlepšiť vzájomné vzťahy s Ruskom, európski politici, ktorí spájali svoju existenciu s pôsobením Baracka Obamu a Hillary Clintonovej, majú hlavy v smútku. Hollande žiadal Donalda Trumpa, aby nezrušil sankcie voči Rusku, pokiaľ ruská strana nevyplní Minské dohody. V podobnom duchu sa vyjadrovala aj Merkelová.

Reklama

Samozrejme americký prezident Donald Trump chápe rozdiel, ktorý Hollandovi a Merkelovej evidentne uniká – Rusko je signatárom Minských dohôd, ktoré majú upraviť vzťahy medzi Doneckom a Luhanskom na jednej strane a Ukrajinou na druhej strane. Rovnakým signatárom je aj Nemecko a Francúzsko. Rusko, Nemecko a Francúzsko nie sú stranami konfliktu, takže žiadne Minské dohody neplnia.

Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová (vľavo) a francúzsky prezident Francois Hollande Foto:Markus Schreiber
Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová (vľavo) a francúzsky prezident Francois Hollande Foto:Markus Schreiber

Mnohí európski lídri a “bruselské kapacity” majú jeden veľký problém. Príliš sa angažovali na strane Obamu a Clintonovej, ukázali svoju neschopnosť, pretože chybne vyhodnotili výsledok amerických prezidentských volieb. Navyše sú odkázaní na americkú pomoc, ak USA opustia NATO, reálna európska obrana neexistuje. Európa nemá zdroje, borí sa s migračnou krízou, ekonomické ukazovatele nie sú práve najlepšie. Jednoducho Európa nie je v pozícii, aby mohla s Trumpom alebo Putinom rokovať v pozícii rovnocenného partnera.

Zdá sa, že vzájomné vzťahy medzi Ruskom a USA sa budú zlepšovať. Čo očakáva Európa od príchodu nového amerického prezidenta a v akej miere budú jej nádeje naplnené je otázne. Zatiaľ to vyzerá tak, že európski lídri budú musieť prehodnocovať svoje postoje, najviac skompromitovaní európski politici sa postupne pravdepodobne stratia z výslnia politického života. Dúfajme, že navždy.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali