Zbrojár Kuracina si pripomína 3. výročie odkedy požiadal Hospodárske noviny o zverejnenie odpovede na nepravdivé tvrdenia, ktoré o jeho spoločnosti uviedli

Zbrojár Kuracina si pripomína 3. výročie odkedy požiadal Hospodárske noviny o zverejnenie odpovede na nepravdivé tvrdenia, ktoré o jeho spoločnosti uviedli

Bratislava 20. decembra 2017 (HSP/Foto:HSP)

 

Hospodárske noviny vo svojom článku z pred troch rokov v rozhovore s ministrom vnútra Róbertom Kaliňákom publikovali nepravdivé tvrdenia o spoločnosti Grand Power, ktorú vlastní Jaroslav Kuracina. V článku uvádzajú, že polícia sa  pripravuje na nevyhnutné prezbrojenie, no voči pôvodnému tendru, ktorý bol vypísaný ešte za Lipšica, vystúpil Jaroslav Kuracina z Grand Power, ktorému sa zdalo, že je ušitý na vopred vybraného dodávateľa. Tender bol napokon zrušený.

Na snímke Jaroslav Kuracina

Kaliňák v tejto súvislosti v článku uviedol, že Kuracina sa sťažoval preto, že nemal pripravený subkompakt, teda jednu zo zbraní, ktorá sa požadovala čo považoval za diskriminačné. „Tak to dal na ÚVO a zdržal súťaž, pritom ďalším štrnástim firmám súťaž vyhovovala, len jemu nie. Súťaž bola zrušená neférovo,” uviedol Kaliňák.

Reklama

Pri otázke, prečo nepreferujeme pri nákupe zbraní domácich výrobcov, keď aj Česká zbrojovka dodáva pre Českú republiku, Kaliňák uviedol, že Kuracina vyrába najmä v Čezete, „netvárme sa, že to sú slovenské pištole. Fakt je, že toľko zbraní, čo tvrdí, nevyrobil. Niečo o strojárskej výrobe viem, pred právnickou fakultou som vyštudoval strojársku priemyslovku.“

„Potrebujeme mať masívnu firmu, ktorá nám garantuje zbrane na dvadsať rokov. Zbraň musí mať tisícky výstrelov, aby sme vedeli, ako sa správa.“

Reklama

V súvislosti so zavádzajúcimi tvrdeniami, požiadal Jaroslav Kuracina v zmysle zákona o uverejnenie stanoviska svojej spoločnosti. Na zverejnenie odpovede už čaká tretí rok.

Jeho žiadosť uvádzame v plnom znení:

Vec: Žiadosť o uverejnenie odpovede

K Vášmu článku “Pištole možno budú bez súťaže” zverejnenému dňa 15.12.2014 na internetových stránkach Vášho periodika Hospodárske noviny (hnonline.sk) rovnako ako v tlačenej podobe žiadame v zmysle §8 zákona č. 167/2008 Z.z. v znení a doplnení neskorších predpisov uverejnenie stanoviska našej spoločnosti:

“Spoločnosť GRAND POWER s.r.o. odmieta tendenčné a nepravdivé tvrdenia pána ministra Kaliňáka.

Reklama

Tvrdenie, že v čase zadania súťaže– verejného obstarávania nadlimitnej zákazky „Pištole kal. 9 mm Luger“ vyhlásenej verejným obstarávateľom Ministerstvo Vnútra Slovenskej Republiky v úradnom vestníku EÚ pod značkou 2011/S 107-175355 dňa 4.6.2011 a vo Vestníku verejného obstarávania č. 108/2011 dňa 3.6.2011 pod značkou 04069-MST- sme nemali pripravený subkompaktný model je nepravdivé. Verejná súťaž na pištole pre políciu bola vyhlásená v roku 2011. Naša spoločnosť uviedla na trh svoj subkompaktný model ešte v roku 2010. Nerozumieme preto vyjadreniu pána ministra o neschopnosti dodať subkompaktný model.

Vyššie uvedeným tendrom na prezbrojenie polície sa na základe námietok našej spoločnosti opakovane zaoberal Úradu pre verejné obstarávanie, ktorý opakovane konštatoval porušenie zákona verejnom obstarávaní a nezákonnosť viacerých súťažných podmienok a to pre ich zjavne diskriminačný charakter a nariadil odstránenie protiprávneho stavu. Z uvedeného vyplýva, že podania námietok našou spoločnosťou boli oprávnené a nie samoúčelné či účelové.

Tvrdenie, že pištole spoločnosti GRAND POWER s.r.o. sú vyrábané v “čezete” je úplne absurdné. Naša výroba prebieha v priestoroch v Slovenskej Ľupči kde zamestnávame viac ako 100 zamestnancov. Od spoločnosti Česká zbrojovka a.s. sme síce v minulosti odoberali hlavňové polotovary, avšak pre veľkú nespokojnosť s nízkou kvalitou ich produkcie sme boli nútení spoluprácu ukončiť. V súčasnej dobe (viac ako 5 rokov) neodoberáme žiadne subdodávky od spoločnosti Česká zbrojovka a.s., v predmetnej spoločnosti neprebieha a nikdy neprebiehala ani čiastočná montáž ani iné práce na našich produktoch.

Naše zbrane úspešne absolvovali vojskové skúšky OS SR kde preukázali spoľahlivosť a kvalitu, následkom čoho boli zavedené do výzbroje Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Naše zbrane využívajú športoví strelci po celom svete a vystrieľajú každoročne desaťtisíce rán. Naša spoločnosť bola založená v roku 2002 a v súčasnosti ponúka 32 modelov pištolí ktoré exportujeme do viac ako 70 krajín sveta vrátane USA, Kanady a Ruska.

Pištole vhodné na prezbrojenie ozbrojených zložiek MV SR vieme dodať za cenu 290 Eur v základnej výbave a vytvoriť pri tom približne 100 až 120 pracovných miest.

Reklama

Vyjadrenia pána ministra svedčia prinajmenšom o jeho neinformovanosti a nedostatku znalostí o zbraňovej problematike ak nie priam o zaujatosti voči našej spoločnosti. Vyjadrenia takéhoto charakteru pred blížiacim sa tendrom na prezbrojenie polície SR považujeme za nevhodné.”

Prosím o oznámenie predpokladaného termínu zverejnenia odpovede.

S pozdravom

Jaroslav Kuracina

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa stretne so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom 9. mája v Bielom dome. Agentúre AFP to v piatok povedal nemenovaný turecký predstaviteľ.

Za predpokladu, že dôjde k oficiálnemu potvrdeniu návštevy, by išlo o prvé stretnutie medzi Erdoganom a Bidenom v Bielom dome.

12:47

Na Filipínach sa na Veľký piatok nechalo niekoľko najradikálnejších veriacich po vzore Ježiša Krista ukrižovať. Iní sa v extrémnych prejavoch náboženskej oddanosti sebabičovali až do krvi. Informovala agentúra AFP.

Filipíny sú najväčšou rímskokatolíckou krajinou v Ázii a ku katolíckej viere sa hlási viac ako 85 percent obyvateľov. Zatiaľ čo väčšina si pripomínala ukrižovanie Krista v kostole počas pašií alebo trávila sviatky s rodinou, množstvo zvedavcov a turistov sa zhromaždilo v dedinách v okolí mesta San Fernando severne od Manily.

Na Filipínach sa najradikálnejší veriaci na Veľký piatok sebabičovali a nechali ukrižovať
Na snímke radikálny filipínsky veriaci sa necháva ukrižovať počas pašie na Veľký piatok v meste San Pedro Cutud, severne od Manily
12:35

Dva byty vyhoreli v piatok nadránom po výbuchu v bytovke v budapeštianskej mestskej časti Lágymányos. V jednom z bytov našli hasiči mŕtve telo staršej ženy, dve osoby boli zranené a 50 ľudí museli evakuovať. Pre agentúru MTI to uviedol hovorca maďarského Riaditeľstva úradu civilnej ochrany Dániel Mukics.

12:00

Pri izraelskom útoku v sýrskej provincii Aleppo zahynulo najmenej 42 ľudí vrátane šiestich militantov z libanonského hnutia Hizballáh, uviedlo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa sýrskej agentúry SANA došlo k útoku približne o 01.45 h miestneho času.

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali