Závislosti dominujúce súčasnému svetu

Závislosti dominujúce súčasnému svetu

Slovensko 5. júla 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Rapid City Journal, Eric Ginnard)

 

Látkové a nelátkové závislostí

Závislosti dominujú súčasnému svetu. Rozlišujú sa rôzne formy závislosti. Najvšeobecnejšie je rozdelenie na: látkové a nelátkové. Niektoré škodia len samotnému závislému, iné majú obrovský negatívny dopad na celé okolie závislého, národ či spoločnosť.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Posledné roky sa pozoruje veľký nárast nelátkových závislosti,  ako sú napríklad: nakupovanie (oniománia), hranie počítačových hier (gambling) a iné.

Medzi látkové závislosti patrí u nás veľmi rozšírená závislosť na alkohole, ktorú však posledné roky dobieha závislosť na liekoch (benzodiazepíny: Xanax, Neurol, Lexaurin, analgetiká: Tramal). Taktiež závislosť na jedle, resp. neustálej potrebe niečo stále jesť – čo je spôsobené aj pridávaním rôznych návykových látok do jedál a potravinárskych výrobkov. Medzi mladistvými dominujú závislosti na metamfetamíne (“pervitíne”) a marihuane. Sociálne slabšie vrstvy podliehajú najmä  závislosti na rozpúšťadlách a riedidlách.

Reklama

Závislosti na Metamfetamíne (“pervitíne”) majú obrovský dopad na okolie. Závislá osoba si naberie pôžičky cez nebankové subjekty, ktoré slúžia na nákup drogy (týmto subjektom umožňuje fungovať náš štát – Slovenská republika, pričom podobné subjekty sú v EÚ obmedzené alebo zakázané –  týmto štát prispieva k ruinovaniu rodín, spoločenstiev). Rodina nevie ako ďalej postupovať. V prípade, že závislý má trvalý pobyt u rodičov exekútor môže prísť do domu a zobrať si, čo patrí rodine. Pritom stačí zbaviť závislého trvalého bydliska.

Závislosť na výherných automatoch je de facto taká istá. Sám závislý sa zadlží a manipuluje s okolím, od ktorého si požičiava peniaze – tu je taktiež problém štátu, ktorý dovoľuje prevádzkovanie výherných automatov takmer v každej obci – a súvisí to aj s bohatnutím obce, starostov na úkor utrpenia rodín.

Riešením je dobrovoľný záujem absolvovať protitoxikománickú, protilátkovú alebo protialkoholickú liečbu. Avšak, na tú musí závislý chcieť nastúpiť sám. Ak nechce, je to znak toho, že nemá záujem so závislosťou skončiť a len manipuluje rodinou, s cieľom vymaniť ďalšie peniaze na drogy. A rodina, najčastejšie matka, zlyháva vďaka materinskému citu a nepriamo financuje pokračovanie v konzume drog závislého a tým prispieva k poškodzovaniu mozgu závislého.

Závislosti, obzvlášť na metamfetamíne (“pervitíne”) nezvratne poškodzujú mozog chorého. Ak závislá osoba užíva metamfetamín (“pervitín”) viac ako 5 rokov, pribúdajú príznaky typické napríklad pre schizofréniu: osoba začína byť paranoidná a/alebo má halucinácie. Pod vplyvom tohto poškodenia mozgu nie je zriedkavé, že spácha samovraždu alebo zabije niekoho v okolí. Príkladom sú väzenia, kde vyše 50% väzňov je závislých na tvrdých drogách ako je pervitín, heroín a iné. Štát daný problém nerieši. Namiesto toho propaguje a umožňuje reklamu na alkohol, ktorý má najširší negatívny dopad na spoločnosť – alarmujúcim príkladom je množstvo postihnutých alebo autistických deti narodených matkám, ktoré počas tehotenstva konzumovali alkohol.

 

Reklama

Predchádzanie  závislostí

Ako predísť tomu, aby človek a jeho okolie neskončili v pasci závislosti, prípadne aby dôsledky na okolie a človeka samotného boli čo najmenšie? A ako vlastne zistiť, že človek je závislý a bez vyhľadania odbornej pomoci sa naše úsilie pomôcť mu míňa svojmu efektu?

Návodom nám môže byť aj webová stránka www.zavislosti.org, kde sú uverejnené základné inštrukcie ako pomôcť závislému človeku a jeho okoliu. Krátke články o tom, ako rozoznať stupeň závislosti, alebo zistiť aké majú závislosti dôsledky.

Na stránke rovnako možno nájsť aj informácie o resocializačných centrách na Slovensku, ako aj krátke autentické foto/video reportáže z takýchto centier (v sekcii Fórum).

Okrem krátkych a výstižných článkov tu možno nájsť “Aktuality” z problematiky závislostí, miesta kde vyhľadať pomoc ako aj rozdelenie jednotlivých druhov závislostí. Fórum takisto slúži na výmenu názorov, ale aj odborného poradenstva pre širšiu verejnosť, zaujímajúcich sa o problematiku závislostí ako aj ľudí hľadajúcich pomoc.

Reklama

MUDr. Radoslav Čičala

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali