Závery summitu EÚ odkazujú na potrebu pokroku rokovaní o brexite do decembra

Závery summitu EÚ odkazujú na potrebu pokroku rokovaní o brexite do decembra

Brusel 20. októbra 2017 (TASR/HSP/Foto: TASR/AP-Virginia Mayo)

 

Lídri 28 členských krajín Európskej únie v piatok, druhý deň summitu, zhodnotili doterajší stav rokovaní o brexite, kde podľa nich celkovo nastal len malý pokrok, a snažili sa nájsť nové spôsoby, ako urýchliť zložité rozhovory s Londýnom poldruha roka predtým, ako Spojené kráľovstvo Úniu opustí. Predseda Európskej rady Donald Tusk oznámil začatie príprav na druhé kolo rokovaní o odchode Británie z EÚ, ktoré sa bude týkať obchodu

Na snímke Jeanc-Claude Juncker a Donald Tusk

Závery k rokovaniam o článku 50 Lisabonskej zmluvy ocenili pokrok dosiahnutý v oblasti práv občanov a vyzývajú vyjednávača EÚ pre brexit Michela Barniera, aby tieto práva boli rozšírené aj na rodinných príslušníkov – vrátane jednoduchých administratívnych postupov podľa jurisdikcie Súdneho dvora EÚ.

Reklama

Lídri ocenili pokrok pri zbližovaní názorov pokiaľ ide o hraničný režim medzi Írskom a britskou provinciou Severné Írsko v duchu zachovania Veľkopiatkovej dohody.

Do tretice sa v záveroch uvádza, že hoci sa Spojené kráľovstvo zaviazalo, že bude plniť svoje finančné záväzky vyplývajúce z členstva v EÚ, zatiaľ to nepremietlo do pevného a konkrétneho sľubu.

Reklama

Tusk po skončení tohto kola politických diskusií naznačil ochotu ostatných 27 členských krajín pripravovať sa na druhé kolo rokovaní o brexite. V záveroch zo zasadnutia sa špecifikuje, že lídri EÚ na decembrovom summite prehodnotia stav pokroku v rokovaniach, aby určili, či nastal dostatočný pokrok v každej z troch uvedených priorít z prvej fázy rokovaní. Ak dôjde k pokroku – do decembra sa uskutočnia ešte tri kolá rokovaní -, lídri prijmú dodatočné usmernenia týkajúce sa rámca budúcich vzťahov a možných prechodných opatrení.

Britská premiérka Theresa Mayová vo štvrtok večer vyzvala svojich partnerov, aby dali nový impulz rozvodovým rozhovorom, a to aj napriek tomu, že nedosiahla svoj cieľ, aby premiéri už teraz odsúhlasili prechod do druhej, obchodnej fázy rokovaní.

Na potrebu urýchliť rozhovory upozorňujú obe strany, rokovania však uviazli na slabom pokroku pri troch hlavných kritériách z prvej fázy, najmä však v otázke finančného vyrovnania. Zdroje EÚ odhadujú britské záväzky na sumu 60-100 miliárd eur, kým Londýn neoficiálne naznačil sumu 20 miliárd eur.

Donald Tusk dal zelenú začiatku príprav na druhé kolo brexitu

Predseda Európskej rady Donald Tusk dnes uviedol, že sa môžu začať prípravy na druhé kolo rokovaní o odchode Británie z EÚ, ktoré sa bude týkať obchodu. Informovala o tom v piatok spravodajská televízia Sky News.

Reklama

Rada EÚ pre všeobecné záležitosti pritom na utorňajšom zasadnutí v Luxemburgu rozhodla o tom, že na summite v Bruseli treba jasne odmietnuť požiadavky britskej strany na zrýchlený prechod do druhej fázy rokovaní o brexite, ktorá má upraviť budúce obchodné vzťahy medzi Londýnom a Bruselom.

“Závery brexitu prijaté. Lídri dali zelenú interným prípravám 27 (štátov) EÚ na 2. fázu,” uviedol na Twitteri Tusk.

V prijatom vyhlásení 27 lídrov štátov EÚ uviedlo, že na decembrovom summite “znovu posúdia stav pokroku v rozhovoroch”, aby sa presvedčili, či bol v základných otázkach dosiahnutý dostatočný pokrok, ktorý umožní, aby sa rozhovory presunuli k diskusii o budúcom vzťahu (medzi EÚ a Britániou).

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:12

V Španielsku v pondelok očakávajú vyhlásenie premiéra Pedra Sáncheza o odstúpení.

Sánchez minulú stredu uviedol, že zvažuje odstúpenie pre vyšetrovanie jeho manželky Begone Gómezovej na základe podozrení z korupcie. Vyhlásil, že svoje rozhodnutie oznámi v pondelok a dovtedy pozastavuje svoj oficiálny program.

09:51

Burkina Faso pozastavila činnosť niekoľkým zahraničným médiám, niektorým z nich na dobu neurčitú. Uvádza sa to vo vyhlásení tamojšieho regulačného orgánu pre komunikáciu CSC.

09:30

Ukrajinská armáda v pondelok oznámila, že odrazila 55 ruských útokov na niekoľko obcí v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

09:15

Severná Kórea umiestňuje nášľapné míny na ceste v demilitarizovanej zóne (DMZ), ktorá oddeľuje KĽDR od Južnej Kórey.

Juhokórejská armáda minulý rok zaznamenala, ako vojaci KĽDR ukladajú míny na neupravenej ceste. Ide o jeden z krokov na uzavretie ciest medzi oboma Kóreami, komentuje agentúra Jonhap.

08:44

Väčšina Nemcov súhlasí s tým, aby Nemecko a jeho európski spojenci v Severoatlantickej aliancii v zmenenej bezpečnostnej situácii výrazne zvýšili výdavky na obranu. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý vykonal inštitút Forsa pre magazín Internationale Politik.

08:35

Správny okamih na prijatie eura, ktorý využilo aj Slovensko, ČR premárnila. Spravodajkyni TASR to povedala predsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová, ktorá však podľa vlastných slov verí, že Česko sa raz stane členom eurozóny.

08:28

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková žiadala urýchlené prijatie kandidátskych krajín zo západného Balkánu do EÚ. Urobila tak pri príležitosti 20. výročia rozšírenia EÚ o desiatku krajín v roku 2004.

Tretí deň rokovania ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
08:15

Ceny ropy v pondelok ráno klesli. Správa o mierových rokovaniach medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas zmiernila obavy z rozšírenia konfliktu na Blízkom východe a údaje o inflácii v USA ešte viac zhoršili vyhliadky na skoré zníženie úrokových sadzieb.

07:54

Dvojdňová medzinárodná konferencia o autonómnych zbraňových systémoch sa v pondelok začne vo Viedni. Rakúske ministerstvo zahraničných vecí ju zorganizovalo po tom, ako rokovania odborníkov pod záštitou OSN v Ženeve neviedli za posledných desať rokov k rozhovorom na diplomatickej úrovni.

07:45

Tadžikistan odporúča svojim občanom, aby sa zdržali cestovania do Ruska. Uvádza sa to vo vyhlásení tadžického ministerstva zahraničných vecí.

07:35

Biely dom v nedeľu zdôraznil, že propalestínske protesty, ktoré sa v posledných týždňoch konajú na amerických univerzitách, musia zostať pokojné. Polícia počas víkendu zadržala v štyroch z nich okolo 275 ľudí.

07:17

Ukrajina a Spojené štáty chcú spolupracovať ešte užšie na základe bilaterálnej bezpečnostnej dohody. Obe krajiny už pracujú na konkrétnom texte, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

07:05

Palestínske militantné hnutie Hamas v nedeľu uviedlo, že nevidí žiadny vážny problém v najnovšom návrhu Izraela na dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov v Pásme Gazy. Informovala o tom agentúra AFP.

06:55

Írsky premiér Simon Harris v nedeľu varoval, že jeho krajina podnikne kroky na zastavenie prílevu žiadateľov o azyl z britského Severného Írska. Dublin podľa neho nedovolí, aby iné krajiny využívali Írsko na riešenie vlastných imigračných problémov.

Simon Harris
Na archívnej snímke írsky premiér Simon Harris
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali