Matovič si prevzal úrad, nová vláda sa zišla na svojom prvom zasadnutí. Noví ministri si prevzali svoje ministerstvá

Matovič si prevzal úrad, nová vláda sa zišla na svojom prvom zasadnutí. Noví ministri si prevzali svoje ministerstvá

Bratislava 21. marca 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák, Michal Svítok, Pavel Neubauer, Vladimír Benko)

 

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenuje novú vládu. Kabinet Igora Matoviča vystrieda vládu Petra Pellegriniho, ktorá už podala demisiu. Dopoludnia koalícia v zložení OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí podpísala na Bratislavskom hrade koaličnú dohodu. Následne prezidentka vymenovala Igora Matoviča za predsedu vlády a ostatných členov za ministrov a ministerky. Nová vláda sa po prevzatí úradu zišla na svojom prvom zasadnutí

Na snímke zľava minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO), minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO), minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS), minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík (SaS), minister financií SR Eduard Heger (OĽaNO), predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO), minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO), ministerka pre investície a regionálny rozvoj SR, podpredsedníčka vlády SR Veronika Remišová (Za ľudí), ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí), podpredseda vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (Sme rodina), minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) a minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (Sme rodina) počas prvého zasadnutia novovymenovanej vlády SR

20.15  Exministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) odovzdala v sobotu večer rezort novému ministrovi Romanovi Mikulcovi (OĽaNO). Je členom vlády Igora Matoviča (OĽaNO), ktorú v sobotu vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Reklama

Mikulec už pred piatkovou (20. 3.) ustanovujúcou schôdzou parlamentu prezradil, že jeho prvé kroky budú súvisieť s riadením krízového štábu a so šírením nového koronavírusu na Slovensku. Mikulec vtedy tiež povedal, že má svoje predstavy o tom, čo bude robiť vo vedení rezortu. Nekonkretizoval ich, najskôr sa musí oboznámiť s fungovaním rezortu a samotného krízového štábu.

Na snímke sprava novovymenovaný minister vnútra SR Roman Mikulec (OľaNO), ktorý si prišiel na ministerstvo vnútra prevziať rezort od svojej predchodkyne Denisy Sakovej (Smer-SD)

20.00 Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) si prevzal rezort z rúk predchodkyne Martiny Lubyovej (SNS). Preberá ho podľa vlastných slov v náročnom období a sľubuje, že urobí všetko pre to, aby mal nový koronavírus na vzdelávanie čo najmenší dosah.

Reklama

“Rezort preberám v náročnom období, a hoci som očakával, že bude pred nami veľa výziev, situácia s vírusom je niečo, čo sa nedalo ani len tušiť. Okrem zatvorených škôl máme pred sebou otázky, čo s maturitami, ‘talentovkami’, prijímačkami a čo so školským rokom celkovo,” vysvetlil pre TASR Gröhling.

Práve tomuto sa mieni venovať prioritne. “A urobím všetko pre to, aby nový koronavírus mal čo najmenší dosah na vzdelávanie a aby sa po jeho pominutí mohlo školstvo zlepšovať,” doplnil.

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS)

 

19.40 Nový minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) si v sobotu prevzal ministerstvo po svojom predchodcovi Petrovi Pellegrinim (Smer-SD). Na tlačovej konferencii Krajčí informoval, že prináša reformu riadenej zdravotnej starostlivosti.

Krajčí zdôraznil, že musí teraz prevziať zodpovednosť vo veľmi ťažkej situácii. “Zdravotníctvo musí byť v prvej línii záujmov tohto štátu. Musí byť jeho prioritnou sociálnou službou hlavne teraz, keď sa ocitáme na takejto križovatke, ktorá preverí kvality nášho zdravotného systému,” uviedol na margo šírenia sa nového koronavírusu.

Reklama
Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OľaNO)

19.15 Odchádzajúci šéf rezortu obrany Peter Gajdoš (SNS) urobil pri riadení ministerstva kus roboty. Uviedol to dnes pri preberaní ministerstva jeho novovymenovaný šéf Jaroslav Naď (OĽaNO). „Vieme to aj my dvaja, že nie vždy sme sa zhodli na tých veciach, ktoré sa diali, ale viem povedať s určitosťou, že robil všetko, čo považoval za správne,“ povedal Naď. Doplnil, že dúfa, že aj po odchode Gajdoša z rezortu budú obaja neformálne spolupracovať.

Na snímke vpravo odchádzajúci minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS) a vľavo novovymenovaný minister obrany Jaroslav Naď (OľaNO)

18.40 Novozvolený minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) dnes krátko po 18:00 oficiálne prebral z rúk generálnej tajomníčky služobného úradu Ministerstva životného prostredia (MŽP) Ľubomíry Kubišovej vedenie envirorezortu.

Budaj si uvedomuje, že v pozícii nového ministra životného prostredia ho bude čakať množstvo náročných úloh. „Rezort rozbehol rôzne výzvy a programy, ktoré som aj ako opozičný poslanec podporil a veci, ktoré sú nedokončené. Máme aj od Európskej komisie požiadavky na vypracovanie koncepčných materiálov, ktoré čakajú na splnenie. Máme krízovú situáciu na Muránskej planine a mimoriadny stav na východnom Slovensku kvôli envirozátažiam či rozbehnuté vážne zákony,“ povedal pre agentúru SITA.

Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj (OľaNO)

18.10 Premiér Igor Matovič (OĽaNO) chce vedieť, akým spôsobom Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR postupovala pri zabezpečovaní ochranných prostriedkov najmä pre nemocnice a zdravotníkov. V nedeľu (22. 3.) o 8.00 h ráno chce prísť na SŠHR a stretnúť s predsedom Kajetánom Kičurom. Premiér to povedal po sobotňajšom prvom zasadnutí jeho vlády. V pondelok (23. 3.) podľa Matovičových slov opäť zasadne vláda.

 

Reklama

18.00 Richard Sulík a Martin Klus (obaja SaS) budú riadenie rezortu zahraničných vecí zatiaľ konzultovať nadiaľku s budúcim ministrom Ivanom Korčokom (nom. SaS). Ten sa totiž momentálne nachádza v Spojených štátoch amerických. Uviedli to na dnešnom brífingu krátko po tom, ako im odovzdal rezort jeho bývalý šéf Miroslav Lajčák. Ten zdôraznil, že je pripravený pomôcť, ak to bude potrebné. Druhou štátnou tajomníčkou ministerstva budeIngrid Brocková, ktorá momentálne pôsobí ako stála predstaviteľka Slovenska pri OECD v Paríži.

„Myslím si, že kontinuita je zabezpečená. Sme naozaj v situácii, kedy je dôležité, aby občania nepocítili, že došlo k nejakej zmene. Prajem obidvom pánom veľa úspechov a môžu aj naďalej počítať s mojou podporou, pokiaľ budú cítiť potrebu,“ povedal Lajčák pri odovzdávaní úradu. Podľa neho sa odovzdávanie ministerstva uskutočnilo priateľsky a dôstojne, povedal, že s Klusom a Sulíkom sa stretli už v piatok 20. marca. Exšéf rezortu nechcel komentovať svoju ďalšiu budúcnosť, uviedol však, že bude pôsobiť v medzinárodnej diplomacii.

 

17.50 Nový minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) si v sobotu prevzal rezort obrany od svojho predchodcu Petra Gajdoša (SNS). Je súčasťou vládneho kabinetu premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), ktorého v sobotu vymenovala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Transparentnosť, odbornosť, systémovosť a boj proti korupcii sú hlavnými prioritami nového ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO). “Chcem ukázať ľuďom, že obrana je veľmi dôležitým prvkom fungovania štátu a tiež vojakom, že to so zlepšením ich postavenia myslím vážne,” uviedol pre TASR. Uvedomuje si, že to nebude jednoduché.

 

17.00  Pri sudcoch je potrebné detailne kontrolovať ich majetkové prírastky a nastaviť systém tak, aby aj preventívne fungoval proti korupcii vo všetkých smeroch. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedla nová ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). V najbližšom volebnom období pre ňu bude prioritou aj takzvaná súdna mapa a tiež zmeny v rámci Súdnej rady SR. Kolíková má podľa vlastných slov konkrétne predstavy o tom, ako je potrebné nastaviť procesy. Tvrdí tiež, že v súčasnosti je nevyhnutná očista justície, a to viacerými opatreniami. V dohľadnej dobe by tak mohla byť známa podoba súdnej mapy, čo je v zásade reorganizácia súdov tak, aby boli vytvorené užšie špecializované pracoviská. Túto tému otvorila ešte exministerka Lucia Žitňanská, pod ktorou Kolíková pôsobila ako štátna tajomníčka.

Na snímke sprava novovymenovaná ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíkováj (Za ľudí)

15.20 Novým vedúcim Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu (ÚPVII) bude Roman Krpelan (Za ľudí). Vo funkcii nahradí Patrika Krauspeho. Rozhodla o tom nová vláda na svojom prvom rokovaní.

Krpelan v minulosti pôsobil v prezidentskej kancelárii bývalej hlavy štátu Andreja Kisku a zakladal s ním stranu Za ľudí.

Podpredsedníčkou vlády pre investície a informatizáciu je od soboty Veronika Remišová (Za ľudí). Jej úrad by sa mal postupne transformovať na ministerstvo pre investície a regionálny rozvoj. Pod tento rezort sa má presunúť celá organizácia a koordinácia čerpania eurofondov.

Reklama

 

15.16 Vláda SR na svojom prvom zasadnutí vymenovala do funkcie nových štátnych tajomníkov v rámci jednotlivých ministerstiev.

Zo schválených materiálov vyplýva, že štátnymi tajomníkmi Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR budú Jozef Mihál a Soňa Gaborčáková.

Vláda vymenovala do funkcie štátneho tajomníka Ministerstva spravodlivosti SR Michala Luciaka. Monika Filipová, Ľudovít Paulis a Ivan Husár budú štátnymi tajomníkmi Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Husár sa stal štátnym tajomníkom rezortu pre oblasť športu.

Štátnym tajomníkom Ministerstva vnútra SR bude Lukáš Kyselica.

Reklama

Štátnymi tajomníkmi Ministerstva hospodárstva SR budú Ján Oravec a Karol Galek.

Vláda tiež vymenovala Martina Klusa za štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Do funkcie štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR vláda vymenovala Mariana Majera.

 

 

Reklama

15.05 Premiér Igor Matovič (OĽaNO) má do 13. apríla predložiť na rokovanie vlády návrh programového vyhlásenia vlády SR. Vyplýva to z materiálu, ktorý v sobotu schválil vládny kabinet na svojom prvom zasadnutí.

Členovia vlády majú zároveň do 3. apríla predložiť svoje návrhy programového vyhlásenia, z ktorých bude vypracovaný konečný návrh.

Podľa Ústavy SR je vláda povinná do 30 dní po svojom vymenovaní predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť jej svoj program a požiadať ju o vyslovenie dôvery.

 

14.10 Po prevzatí úradu sa schádza nová vláda na svojom prvom zasadnutí. Má vymenovať štátnych tajomníkov na jednotlivé ministerstvá a vypočuť si informácie od vybraných členov krízového štábu. Po rokovaní kabinetu si majú noví ministri prevziať svoje rezorty od predchodcov.

 

Reklama

 

14.00 Nový premiér Igor Matovič (OĽaNO) si prevzal od svojho predchodcu Petra Pellegriniho (Smer-SD) Úrad vlády SR. Po vymenovaní do funkcie sľúbil, že jeho kabinet bude vládnuť otvorene, s ľuďmi a pre ľudí.

 

Bývalý premiér želá svojmu nástupcovi veľa zdravia, energie a síl, aby zvládol všetko, čo ho v pozícii čaká. Sľúbil tiež, že je Matovičovi pripravený pomôcť, ak bude potrebovať. Pellegini to povedal po tom, ako prezidentka SR Zuzana Čaputová v Prezidentskom paláci vymenovala novú vládu.

Na snímke zľava novovymenovaný predseda vlády SR Igor Matovič preberá úrad od expremiéra SR Petra Pellegriniho na Úrade vlády SR

“Budem mu držať palce, ak bude potrebovať, som pripravený mu pomôcť,” vyhlásil Pellegrini. Dodal, že stáť na čele vlády nie je ani za bežných okolností hračka, nieto ešte v súčasnosti, keď Slovensko a svet čelia pandémii nového koronavírusu.

 

13.40 Vláda premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) sa v sobotu zíde na svojom prvom zasadnutí. Na programe má vymenovanie štátnych tajomníkov na jednotlivé ministerstvá a informácie od vybraných členov krízového štábu. TASR o tom informoval hovorca hnutia OĽaNO Matúš Bystriansky.

Reklama

 

13.26 Premiér Igor Matovič (OĽaNO) sľúbil prezidentke Zuzane Čaputovej, že jeho kabinet bude vládnuť otvorene, neodtrhne sa od života ľudí, a že to bude kabinet, ktorý bude vládnuť s ľuďmi a pre ľudí. V prejave spomenul aj priority vlády a pandémiu nového koronavírusu. Ako liek naň označil spolupatričnosť, zodpovednosť a odhodlanie všetkých ľudí, ktorým na Slovensku skutočne záleží.

Na snímke vpravo prezidentka Zuzana Čaputová vymenúva Igora Matoviča za predsedu novej vlády SR v Prezidentskom paláci

13.20 Hlava štátu popriala Matovičovi aj ministrom veľa šťastia a tiež im pripomenula, že majú zodpovednosť za celé Slovensko. Proces vymenovania sprevádzajú pre šíriaci sa koronavírus prísne hygienické opatrenia, Kancelária prezidenta SR sa rozhodla ceremóniu vysielať naživo bez prítomnosti väčšieho počtu novinárov. Matovič si v najbližších chvíľach pôjde prebrať Úrad vlády SR.

Prezidentka novému kabinetu v príhovore pripomenula, že nastupuje v ťažkých časoch. „Doba a situácia je natoľko vážna, že dnes si inú vládu ako ústavne konajúcu, poctivú, pracovitú, obetavú, odvážnu, rozhodnú a zodpovednú dovoliť nemôžeme. To, že svoje povinnosti budete plniť v záujme občanov, je vašou svätou povinnosťou, lebo práve od vás do značnej miery závisí, či prejde Slovenská republika svojou ťažkou skúškou,“ povedala.

Čaputová doplnila, že noví ministri aj premiér majú zodpovednosť za celú krajinu. „Dnes nepreberáte iba moc, dnes preberáte najmä zodpovednosť za republiku a jej obyvateľov. Každé zlyhanie, ktoré je za obvyklých pomerov len predmetom mediálnej kritiky, by dnes ohrozilo to základné, čo nám všetkým dáva šancu, aby sme situáciu zvládli,“ doplnila.

 

13.15 Prezidentka vymenúva aj jednotlivých ministrov.

Reklama

Ministerstvo financií povedie Eduard Heger, ministerstvo vnútra Roman Mikulec, rezort zdravotníctva Marek Krajčí, ministerstvo obrany Jaroslav Naď, rezort pôdohospodárstva povedie Ján Mičovský, ministerstvo životného prostredia Ján Budaj a rezort kultúry Natália Milanová (všetci OĽaNO).

Hnutie Sme rodina má tri rezorty. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny povedie Milan Krajniak, rezort dopravy a výstavby Andrej Doležal a post podpredsedu vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý.

Tri ministerstvá bude riadiť SaS. Na ministerstvo školstva ide Branislav Gröhling, ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí bude Ivan Korčok a rezort hospodárstva povedie predseda SaS Richard Sulík, ktorý bude zároveň prvým podpredsedom vlády pre ekonomiku.

Strana Za ľudí získala dva rezorty, na ministerstvo spravodlivosti nastupuje Mária Kolíková a post podpredsedníčky vlády a ministerky pre investície a regionálny rozvoj obsadzuje Veronika Remišová. Pod tento rezort sa má presunúť celá organizácia a koordinácia čerpania eurofondov, má to byť transformácia súčasného Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

 

13.12 Prezidentka SR Zuzana Čaputová v sobotu v Prezidentskom paláci vymenovala Igora Matoviča za predsedu vlády SR.

Na snímke vpravo prezidentka Zuzana Čaputová vymenúva Igora Matoviča za predsedu novej vlády SR v Prezidentskom paláci

12.12  Koaličnú dohodu majú podpísať všetci koaliční poslanci. Povedal to líder OĽaNO a dezignovaný premiér Igor Matovič. Dohodu podľa jeho slov zverejnia až po tom, ako ju poslanci podpíšu. Koaličná dohoda je základom pre programové vyhlásenie vlády, ktoré má kabinet pripraviť.

Reklama

 

 

12.10 Veronika Remišová však nevysvetlila, prečo koaličnú zmluvu nepodpísal Andrej Kiska, líder strany Za ľudí. Uviedla len, že svoju aktuálnu situáciu a jeho postavenie vysvetlí samotný Kiska.

Deklarovala ale, že ich strana bude stabilným partnerom a budú presadzovať priority, ktoré sľúbili. Zdôraznila, že strana bude mať zodpovednosť za spravodlivosť a za to, aby sa “nikto nepriživoval na eurofondoch”. Zdôraznila tiež potrebu riešiť situáciu v súvislosti s novým koronavírusom.

Na snímke štvorica predstaviteľov politických strán sprava Richard Sulík (SaS), Igor Matovič (OĽANO), Veronika Remišová (Za ľudí) a Boris Kollár (Sme rodina) po podpise koaličnej zmluvy 21. marca 2020 na Bratislavskom hrade

12.07 Boris Kollár po podpise koaličnej dohody vyzval ľudí, aby boli súdržnými a snažili sa v mimoriadnej situácii vzájomne si pomáhať. “Ten silný mandát sme dostali všetci štyria. Ja som za seba a za našu stranu pevne rozhodnutý ľudí nesklamať,” skonštatoval.

 

Reklama

12.05 Koalícia OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí mieni ukázať národu, že sa krajina dá spravovať slušne aj odborne. Uviedol to predseda SaS Richard Sulík po podpise koaličnej dohody. Podpis dohody je podľa neho začiatok kvalitnej a výdatnej spolupráce. „Máme pripravených veľmi dobrých ľudí, veľakrát sú tí najlepší na trhu. Ukážeme národu, že krajina sa dá spravovať aj slušne a po odbornej stránke omnoho lepšie,“ povedal.

 

12.03 OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí podpísali koaličnú dohodu, ktorou budú chcieť naplniť svoje predvolebné sľuby. Aby urobili zo Slovenska krajinu, na ktorú budú poctiví ľudia hrdí a v ktorej budú chcieť poctiví ľudia žiť. Povedal to líder OĽaNO a budúci premiér Igor Matovič po podpise dohody. Na tlačovej konferencii hovoril o zodpovednosti aj bremene v podobe pandémie nového koronavírusu.

„Chceme poďakovať všetkým voličom a všetkým ľuďom, ktorí ukázali, že im na Slovensku záleží, a to bez ohľadu na to, koho volili. Ľudia vyjadrili vôľu, že chcú, aby sme Slovensko posunuli dopredu, aby tu platil zákon pre každého a chcú, aby sme všetci mali takú príležitosť, aby nerozhodovali známosti a množstvo peňazí, ktoré vlastníme,“ uviedol.

 

Reklama

12.01 Igor Matovič vysvetlil, prečo došlo k oneskoreniu podpisu koaličnej zmluvy. “Trošku dlhšie som pospal,” ospravedlnil sa.

 

11.50 Vymenovanie novej vlády sa má uskutočniť o 13.00 h.

Na snímke štvorica predstaviteľov politických strán sprava Richard Sulík (SaS), Igor Matovič (OĽANO), Boris Kollár (Sme rodina) a Veronika Remišová (Za ľudí) počas podpisu koaličnej zmluvy 21. marca 2020 na Bratislavskom hrade

 

11.40 Dohoda budúcej vládnej koalície je spečatená. Veronika Remišová (Za ľudí), Igor Matovič (OĽaNO), Boris Kollár (Smer rodina) a Richard Sulík (SaS) podpísali slávnostne na bratislavskom hrade novú koaličnú zmluvu. Tá funguje ako základný mechanizmus koalície, pričom ide o politickú dohodu. Predstavitelia koalície sa presunú do Prezidentského paláca, kde ich kabinet oficiálne vymenuje Zuzana Čaputová.

 

 

11.01 Podpis koaličnej zmluvy sa mal začať o 11.00 h, aktuálne však ešte nezačalo, podľa informácií HN sa má začať o 11.30 h. Kompetentní však nateraz mlčia o dôvodoch.

Matovič si úrad od Pellegriniho prevezme popoludní, keď má zasadnúť aj vláda. Noví ministri si po stretnutí na vláde prevezmú svoje rezorty.

 

Harmonogram dnešného dňa:

11:00 – Podpis koaličnej zmluvy v reprezentačných priestoroch Bratislavského Hradu

Účastníci: Igor Matovič, Boris Kollár, Richard Sulík, Veronika Remišová

  • TV prenos bude zabezpečený štábom RTVS.
  • Fotografie zabezpečí zamestnanec OKMV, a tiež TASR.
  • Live stream bude dostupný na FB stránke NR SR.
  • Tlačový brífing za účastí všetkých médií sa uskutoční po podpise koaličnej zmluvy v areáli Bratislavského Hradu na Čestnom nádvorí. Na brífingu budú zodpovedané všetky otázky novinárov, nasledovať budú počas dňa už len tlačové vyhlásenia.

12:15 – Príchod budúcich členov vlády do Prezidentského paláca

Reklama

13:00 – Vymenovanie členov vlády Prezidentkou SR

  • Live vysielanie na TA3.
  • Online stream na FB stránke Prezidentky SR.
  • Prítomný fotograf Kancelárie prezidentky SR.

13:40 – Presun vymenovanej vlády z Prezidentského paláca na Úrad vlády SR

13:45 – Oficiálne odovzdanie Úradu vlády Petrom Pellegrinim novovymenovanému predsedovi vlády v starej budove Úradu vlády SR

13:50 – Fototermín novovymenovanej vlády na schodoch pred novou budovou Úradu vlády SR

14:00 – Prvé zasadnutie Vlády SR

14:00 – 15:30 – Rokovanie Vlády SR

15:40 – Tlačové vyhlásenie nového Predsedu vlády SR

15:45 – Odjazd členov vlády na jednotlivé ministerstvá

16:00 – Prevzatie ministerských úradov novými ministrami

 

Nová vládna koalícia si ministerské kreslá podelila v pomere sedem Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), tri Sme rodina, tri Sloboda a Solidarita (SaS), dve Za ľudí.

Prezidentka za predsedu vlády vymenuje šéfa hnutia OĽaNO Igora Matoviča. Ďalšími členmi vlády za OĽaNO majú byť minister vnútra Roman Mikulec, minister financií Eduard Heger, minister obrany Jaroslav Naď, minister zdravotníctva Marek Krajčí, minister pôdohospodárstva Ján Mičovský, minister životného prostredia Ján Budaj, ministerka kultúry Natália Milanová.

Za hnutie Sme rodina budú v exekutíve podpredseda pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý, minister dopravy Andrej Doležal a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Za stranu SaS bude v pozícii prvého podpredsedu vlády pre ekonomiku a ministrom hospodárstva Richard Sulík, ministrom školstva Branislav Gröhling a ministrom zahraničných vecí Ivan Korčok.

Strana Za ľudí zaujme v exekutívne dva posty. Podpredsedníčkou vlády a ministerkou pre investície a regionálny rozvoj má byť Veronika Remišová a ministerkou spravodlivosti Mária Kolíková.

Reklama

Odchádzajúci premiér Peter Pellegrini zo Smeru – sociálnej demokracie (SD) podal demisiu spolu s členmi vlády do rúk prezidentky v piatok 20. marca večer. Nový šéf kabinetu Matovič si prevezme úrad od Pellegriniho dnes okolo 14:00.

Po vymenovaní je vláda povinná do 30 dní predložiť parlamentu svoj program a požiadať ho o vyslovenie dôvery. V parlamente sa bude nová vláda opierať o 95 poslancov.

Parlamentné voľby sa na Slovensku konali 29. februára. Vyhralo ich OĽaNO, ktorému sa podarilo zostaviť vládu s ústavnou väčšinou v parlamente.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali