V Humennom sa rozhorela najväčšia bitka o primátorské kreslo. Slavěna Vorobelová nekompromisne útočí na súčasnú primátorku Janu Vaľovú

V Humennom sa rozhorela najväčšia bitka o primátorské kreslo. Slavěna Vorobelová nekompromisne útočí na súčasnú primátorku Janu Vaľovú

Humenné 26. októbra 2018 (HSP/Humenský expres/Foto: HSP)

 

Blížia sa komunálne voľby, a tak sa po celom Slovensku rozhoreli lokálne konflikty medzi kandidátmi na rôzne komunálne funkcie. Niekde sa používajú férovejšie postupy inde menej, všade však prebieha urputný zápas. Asi najprudší súboj sa však rozhorel o primátorské kreslo mesta Humenné, kde už dve volebné obdobia po sebe túto funkciu vykonáva Jana Vaľová, ktorá je i poslankyňou NR SR za Smer. Pôvodne sa zdalo, že jej hlavným oponentom a vyzývateľom bude Miloš Meričko, ktorý získal podporu viacerých opozičných strán. Ako hurikán však do tohto súboja vtrhla predsedníčka Národnej koalície Slavěna Vorobelová, ktorá sa momentálne javí hlavnou vyzývateľkou súčasnej primátorky Jany Vaľovej a rozhovor s ktorou vám prinášame. Rozhovor pôvodne vyšiel v Humenskom exprese

Slavěna Vorobeľova

Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post primátorky mesta Humenné?

Reklama

Pretože sa mi nepáči „gazdovanie“ v podaní SMER-SD s mestskými peniazmi a klamanie Humenčanov, hľadí sa vo zvýšenej miere len na osobné a biznis záujmy vybraných zástupcov radnice, pričom problémy bežných ľudí sú z rôznych dôvodov na druhej koľaji. Sú to bohužiaľ fakty, na ktoré upozorňujem pravidelne. Ľudia v meste môžu mať predsa oveľa väčšie benefity, ak by peniaze smerovali tam, kam majú, realizovali sa transparentné verejné obstarávania a ak by sa predkladali návrhy bez „biznis“ záujmov vyvolených jednotlivcov.

 

Reklama

S ktorými stranami si viete predstaviť spoluprácu?

Viem si predstaviť spoluprácu s každým, kto má reálnu snahu niečo zmeniť k lepšiemu. Politika je o ľuďoch, nie o stranách, a to predovšetkým tá na komunálnej úrovni.

 

Koho považujete za najväčšie osobnosti súčasného mesta Humenné?

Pre mňa osobne je najväčšou osobnosťou riaditeľka Slovenského červeného kríža – Územný spolok Humenné Silvia Knapíková, aj keď býva v neďalekej obci a jej spolupracovníci, ďalej sú to učiteľky, učitelia, zdravotné sestry, lekári, kuchárky, podnikatelia, živnostníci a mnoho iných ľudí, ktorí svojou osobnosťou a prácou kreovali nielen Humenné, ale aj Humenčanov.

Reklama

 

Ktorý problém Humenného a jeho občanov považujete za najväčší? Ktorému problému by ste sa chceli v prípade zvolenia prioritne venovať?

Vnímam, že v Humennom existujú 2 znepriatelené skupiny (tí dobrí a tí zlí, tí čo sú ticho z obáv alebo výhod, ktoré poberajú a tí, ktorí majú na veci opačný, iný, kritický názor). Úlohou nového primátora by malo byť spojenie ľudí s jasným cieľom – vytvoriť jedno dynamické, moderné mesto, kde sa Humenčanom bude dobre žiť a mnohí z nich sa budú chcieť vrátiť naspäť domov.  Strašenie ľudí, že ak príde nový primátor, všetko im vezme a zruší výhody, nie je na mieste, pretože tomu tak nebude, ak bude fungovať zastupiteľstvo a poslanci tak, že budú zastupovať záujmy Humenčanov.

 

Skúste pomenovať, ako by ste chceli z pozície primátora prispieť k znižovaniu nezamestnanosti v meste.

Reklama

Podľa môjho názoru sú problémom predovšetkým nízke mzdy. Myslím, že podnikatelia už teraz majú problém nájsť vhodných zamestnancov, pretože ľudia odchádzajú z mesta za lepšie platenými pracovným príležitosťami. Aj na úrade práce je plno voľných pracovných miest, čiže bude dôležité oživiť podnikateľské prostredie. Mojou prioritou bude naštartovať cestovný ruch a turizmus, či rozšíriť ponuku služieb, podpora mikro a malých podnikateľov a hlavne nadviazanie spolupráce s inštitúciami, ktoré tomu vedia najlepšie dopomôcť. Dôležitú rolu v tomto určite zohráva aj marketing mesta. To všetko môže neskôr upriamiť pozornosť aj väčších investorov. Je potrebné vnímať, že malé a stredné podniky sú pilierom slovenského hospodárstva a tvoria 99,9 % podiel z celkového počtu podnikateľských subjektov, poskytujú v podnikovej ekonomike pracovné príležitosti takmer 75 % aktívnej pracovnej sily a podieľajú sa viac ako 50 % na hrubej produkcii a tvorbe pridanej hodnoty. Určite je v tomto dôležité aj školstvo a spolupráca s VÚC, pretože je potrebné zanalyzovať aj študijné odbory a požiadavky trhu práce v našom regióne, aby naše školy produkovali žiakov, ktorí si nájdu uplatnenie doma a bude po nich dopyt zo strany zamestnávateľov.

 

Čo by ste chceli podniknúť v oblasti riešenia rómskej problematiky v Humennom, najmä v súvislosti s mestskou časťou Podskalka?

Riešením je v prvom rade vzdelávanie týchto ľudí a to od útleho detstva, teda dôležité bude začleňovať deti do kolektívu a nie segregovať ich tým, že mesto im zriadi škôlku a školu v osade. To má totižto svoje následky neskôr, keď opustia tieto zariadenia a stáva sa to len časovanou bombou ako sme toho už svedkami v súčasnosti. Určite je vítaná pomoc aj aktivistov, združení a ľudí žijúcich priamo v tejto časti mesta. Príkladom môže byť obec Spišský Hrhov, že všetko sa dá riešiť, keď sa chce, záleží len a len na prístupe kompetentných.

 

Pomenujte 3 verejné investície, ktoré považujete za dôležité a snažili by ste sa ich presadiť.

Za dôležité považujem modernizáciu mestského kultúrneho strediska a oživenie amfiteátra, aby sa tento kultúrny stánok stal miestom oddychu, zábavy, stretnutí s priateľmi, priestorom pre rôzne dobročinné a charitatívne účely, vzdelávacie podujatia, workshopy, kde si ľudia budú môcť navzájom pomáhať a vymieňať zážitky, poznatky či skúsenosti. Podstatné však bude, akých zástupcov, teda poslancov si Humenčania zvolia do mestského zastupiteľstva, ale verím, že riešenia a cesty na uspokojenie potrieb a priorít občanov sa určite nájdu. V súvislosti so životným prostredím si myslím, že je dôležité investovať aj do podzemných kontajnerov na separovaný odpad, či vybudovanie dostupných nájomných bytov pre mladé rodiny, budovanie parkovacích domov, rekonštrukcie mestských budov, opravu chodníkov, ciest či vnútroblokov, atď.

 

Je Humenné podľa Vás v súčasnosti v dobrej hospodárskej a finančnej kondícii?

Podľa FINSTATU stúpla celková zadlženosť zo 17% na 33% a aj podľa hodnotenia INEKO sa mesto Humenné nachádza na 104. mieste zo 138. Zároveň najnovší prieskum Transparency intenational Slovensko hovorí, že humenská správa patrí v transparentnosti na 100. miesto zo 100. Občania majú právo vedieť, čo koľko stálo a akým spôsobom prebehlo verejné obstarávanie, kto sú vlastne dodávatelia mesta. To sa nedozvieme ani z mestských novín, ktoré taktiež v hodnotení dopadli na jednej z najhorších priečok.

Reklama

 

Koho by ste si v prípade víťazstva vybrali za Vášho zástupcu?

Zástupcom môže byť len poslanec, teda zloženie mestského zastupiteľstva zatiaľ nepoznám, ale bol by to pravdepodobne človek, ktorí by získal výrazný počet voličských hlasov.

 

Aký finančný rozpočet predpokladáte na svoju kampaň? Koľko ste doteraz prečerpali?

Reklama

Odhadujem cca 4000 eur, spolu aj s poslaneckou kampaňou v Humennom za stranu Národná koalícia, kde za poslancov kandiduje okrem mňa aj Milena Lancošová, Peter Capcara a Tomáš Čergel. Zatiaľ boli uhradené výdavky v sume cca 2500 eur.

 

Odkiaľ čerpáte prostriedky pre Vašu kampaň? Máte transparentný účet?

Kampaň je financovaná prostredníctvom politickej strany, ktorej som predsedníčkou. Samozrejme transparentný účet je zverejnený. Prispela som darom strane aj ja z vlastných finančných prostriedkov.

 

Reklama

Čo by pre Vás znamenalo stať sa primátorom?

Obrovskú zodpovednosť a záväzok voči Humenčanom.

 

Akú podporu zo strany občanov očakávate?

Verím, že ľudia budú voliť zodpovedne a s rozumom, pričom sa nenechajú  vtiahnuť do špinavej a klamlivej kampane. Myslím, že 8 rokov stačilo počúvať o nižšej cene tepla (cena tepla stúpla, nielen v Humennom, ako aj cena vody a iných komodít). Každý nový investor príde do mesta s jasným cieľom – dosahovať ZISK! Ak niekto v meste investuje, očakáva čo najrýchlejšiu návratnosť investícií, to je hádam zrejmý fakt. Teda, ak má prísť nový dodávateľ tepla, investuje tu milióny, niekto mu ich musí vrátiť a budeme to my, Humenčania, samozrejme s negatívnymi následkami pre naše peňaženky a mestskú kasu. Čo ak budú nasledovať súdne spory zainteresovaných?! Nie, nie som „Molnárov človek“ ani „Vaľovej kôň“, neriadi ma Mečiar ani Putin, ale pre mňa sú dôležité fakty, čísla, zmluvy, zákony, nariadenia a som stále svojprávna. Nejde mi o žiaden biznis, z ktorého mi môže „kvapnúť“, nestojí za mnou ani Energobyt, či iný strašiak. Určite občania budú čítať v novinách a na letákoch, ktoré predpokladám nájdu v schránkach možno aj v čase volebného moratória, vymyslené blúznenia nepodložené žiadnymi faktami a dôkazmi, samozrejme so zásahom do súkromia protikandidátov súčasnej primátorky s jasným cieľom zdiskreditovať ich. Ak bude mať ktokoľvek pochybnosti o mojej osobe, o mojom konaní, rada zodpoviem na otázky či už telefonicky na čísle 0918 680 630 alebo prostredníctvom emailu predsednicka@národnakoalicia.sk. Komunikujem bežne osobne aj prostredníctvom facebooku, čo Humenčania môžu aj potvrdiť. Moje číslo je dlhé roky verejné a ani po voľbách ho neplánujem zmeniť.

 

Prečo by mali občania vo voľbách dať svoj hlas práve vám?

Reklama

Pretože v rozhodovaniach som nezávislá a slobodná, nemám žiadne osobné či biznis záujmy, moja blízka rodina nepodniká a ani neplánuje podnikať a záleží mi na ľuďoch, ktorí sú zväčša na okraji záujmu nielen štátu, ale aj mesta. Získala som pracovné skúsenosti v štátnej správe, ako aj samospráve a súkromnom sektore na riadiacich pozíciách. Humenčania by už mali byť konečne na prvom mieste, nemali by byť vyvolení a vyvolenejší, pričom samospráva by mala mať rovnaký prístup a pravidlá voči všetkým občanom. Dôležité sú predovšetkým otvorené a transparentné procesy pri nakladaní s našimi, teda mestskými peniazmi!

 

Ing. Slavěna Vorobelová – kandidátka na primátorku mesta Humenné

37 rokov, v súčasnosti predsedníčka politickej strany Národná koalícia, gréckokatolícke vyznanie, 36 rokov s trvalým pobytom na Mierovej ulici v Humennom

5 rokov riaditeľka kancelárie GR a kontroly, Národný inšpektorát práce

v rokoch 2011/2012 hovorkyňa Mestského úradu v Humennom

4 roky hovorkyňa Národného inšpektorátu práce

Reklama

pracovala aj v súkromnej sfére na pozícii hiring/marketing manager, skúsenosti získala aj v Slovak Business Agency

vysokoškolské štúdium absolvovala na Ekonomickej fakulte Západočeskej univerzity v Plzni, ako aj v Taliansku na Facoltà di economia, Università degli Studi di Verona

rozpráva plynule anglicky, taliansky, dorozumie sa rusky, nemecky, poľsky, rusínsky

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali