Synoda biskupov bude pripomienkovať návrh záverečného dokumentu

Synoda biskupov bude pripomienkovať návrh záverečného dokumentu

Vatikán 24. októbra 2018 (HSP/TK KBS/RV/Foto:PrintScreen:Vatikán)

 

Synoda biskupov je v záverečnom týždni svojej práce. Komisia zodpovedná za vypracovanie záverečného dokumentu dnes, v utorok 23. októbra, prezentovala v pléne projekt textu, ku ktorému budú v nasledujúci deň synodálni otcovia predkladať svoje pripomienky

Synoda biskupov

Taliansky originál projektu záverečného dokumentu prečítali v pléne so simultánnym prekladom  do ostatných pracovných jazykov synody. Ako pri tlačovej konferencii uviedol prefekt Dikastéria pre komunikáciu Paolo Ruffini, synodálni otcovia reagovali po skončení prednesu mimoriadne dlhým potleskom.

Reklama

Na dnešnej tlačovej konferencii sa stretli s novinármi viacerí účastníci synody: mjanmarský kardinál Charles Maung Bo SDB, filipínsky kardinál Luis Antonio Tagle, biskup z Konžskej demokratickej republiky Mons. Bienvenu Manamika Bafouakouahou, P. Antonio Spadaro SJ, riaditeľ časopisu La Civiltà Cattolica a audítor z oceánskej Samoy Joseph Sapati Moeono-Kolio, člen Caritas Internationalis.

 

Reklama

Pripomienkovanie, hlasovanie, púť k hrobu sv. Petra

Synodálni otcovia dostali čas na podrobné preštudovanie dokumentu a vypracovanie návrhov na jeho úpravy. Pripomienky podané sekretariátu synody vo forme tzv. „modi“ budú predmetom ďalšej diskusie v Synodálnej aule v najbližších dňoch. Po zapracovaní schválených pripomienok do záverečného dokumentu pristúpia synodálni otcovia v sobotu 27. októbra popoludní k hlasovaniu o výslednom znení.

Vo štvrtok bude hlavné pracovné zaťaženie ležať na pleciach redakčnej komisie, ktorá sa bude venovať spracovaniu predložených pripomienok. Naopak synodálni otcovia budú mať v tento deň príležitosť spoločne absolvovať púť.

Ráno o 8.30 sa z Centra Dona Orioneho vydajú po trase Via Francigena smerom k Vatikánskej bazilike. Na približne 6-kilometrovej púti ich bude sprevádzať aj mládež z niektorých rímskych farností a budú mať počas nej tri meditačné zastavenia. Na poludnie už budú pri hrobe sv. Petra vo Vatikánskej bazilike, kde sa pomodlia za účasti Svätého Otca a pri Oltári katedry budú sláviť svätú omšu. Predsedať jej bude kardinál Baldisseri, generálny sekretár Synody biskupov.

Synoda vyvrcholí v nedeľu 28. októbra záverečnou svätou omšou, ktorej bude predsedať pápež František o 10. hod. vo Vatikánskej bazilike.

Reklama

 

Kto pracuje na redakcii záverečného dokumentu

Dvanásťčlennú Komisiu pre prípravu záverečného dokumentu tvoria: generálny relátor 15. riadneho generálneho zasadnutia Synody biskupov kardinál  Sérgio da Rocha, ktorý je arcibiskupom hlavného mesta Brazílie, generálny sekretár Synody biskupov kardinál Lorenzo Baldisseri, dvaja špeciálni sekretári Giacomo Costa SJ a Rossano Sala SDB, ďalej piati zvolení zástupcovia kontinentov a traja členovia vymenovaní Svätým Otcom.

Za Afriku je v komisii kardinál Peter Turkson – prefekt Dikastéria per integrálny ľudský rozvoj, za Ameriku arcibiskup Mexico City kardinál Carlos Aguiar Retes, za Áziu bombajský arcibiskup a predseda Federácie ázijských biskupských konferencií kardinál Oswald Gracias, za Európu arcibiskup talianskej diecézy Chieti-Vasto Mons. Bruno Forte a za Austráliu arcibiskup Melbourne Mons. Peter Comensoli.

Troma členmi vymenovanými pápežom Františkom sú kyjevsko-haličský vyšší arcibiskup Sviatoslav Ševčuk, brazílsky kňaz Alexandre Awi Mello, ktorý je sekretárom Dikastéria pre laikov, rodinu a život, a kňaz zodpovedný za pastoráciu povolaní na Kube Eduardo Gonzalo Redondo.

Reklama

 

Podnety z tretej časti reflexie v malých krúžkoch

Trojtýždňová rozprava k Pracovnému dokumentu a podobne aj diskusia malých skupín, tzv. „circoli minori“, sa uzavrela v sobotu 20. októbra, keď Tlačové stredisko Svätej stolice zverejnilo tretiu časť výstupov zo 14 diskusných skupín rozdelených podľa jazykov. Ide o podnety týkajúce sa tretej časti Pracovného dokumentu, zameranej na pastoračné rozhodnutia a misionárske obrátenie.

Na novinárskom brífingu v pondelok 22. októbra o priebehu synody hovoril aj hlavný predstavený saleziánov don Ángel Fernández Artime. Ocenil veľkú vnímavosť tejto synody a skutočnosť, že sa nezaujíma iba o „malé elity“ mladých, ale aj o mladých, ktorí sú vzdialení a ktorí sú „bez hlasu“. „Mladí od nás žiadali odvahu k svedectvu,“ povedal don Artime o svojom vnímaní synody. Podľa jeho slov mnohí mladí ľudia dnes trpia „chýbaním materstva a otcovstva“ a Cirkev by na túto situáciu mala reagovať.

So svojím vnímaním synody sa podelil aj apoštolský vikár Anatólie Mons. Paolo Bizzeti, ktorý vyjadril ospravedlnenie mladým ľuďom za súčasný svet, ktorý nezodpovedá ich snom a sťažuje ich zaradenie sa do života. Vystúpenia mladých audítorov na synode označil za najzaujímavejšie pre ich konkrétnosť. Vníma ich ako výzvu, aby Cirkev kráčala spolu s mladými, načúvala im a konkrétne ich zapájala. „Viera nesmie byť pokladom zamknutým v trezore. Mladí nám pripomínajú, že musíme byť po ich boku, aby sme sa starali o tento poklad.“

Ako uviedol biskup Bridgeportu z USA Mons. Frank Caggiano, bol na synode oslovený „nadšením mladých ľudí pri hľadaní Pána“ a uvedomil si „obrovskú energiu mladých ľudí pri evanjelizovaní iných mladých.

Okrem synodálnych otcov dostala na brífingu slovo mladá Afričanka Henriette Camara, členka Katolíckeho skautingu v Guinei, ktorá je na synode medzi audítormi. Pochádza z moslimskej rodiny a obrátila sa na kresťanstvo vďaka skautom, u ktorých našla ozajstné prijatie „bez diskriminácie“. Henriette vyjadrila svoju vďačnosť pápežovi Františkovi, že v rámci synody „dal mladým priestor, kde sa môžu vyjadriť“.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:14

Geert Wilders v stredu oznámil dohodu s ďalšími troma pravicovo orientovanými politickými stranami o vytvorení koaličnej vlády. K dohode došlo šesť mesiacov po Wildersovom ohromujúcom víťazstve v holandských parlamentných voľbách; funkcie premiéra sa však napriek tomu neujme.

17:12

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v stredu na stretnutí s bosnianskosrbským prezidentom Miloradom Dodikom v maďarskom hlavnom meste Budapešť uviedol, že Maďarsko bude hlasovať proti rezolúcii OSN, ktorá by si uctila obete genocídy v Srebrenici z roku 1995. Ako dôvod uviedol, že by to opätovne naštartovalo napätie na Balkáne.

16:42
fico
Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024
16:22

Útok na slovenského premiéra Roberta Fica by mal byť podľa českého prezidenta Petra Pavla varovaním, kam až môže viesť prehlbovanie agresivity v spoločnosti. Napísal to v reakcii na aktuálne udalosti na sociálnej sieti X.

16:21

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu vyhlásil, že zničenie palestínskeho militantného hnutia Hamas v Pásme Gazy je nevyhnutné pre vznik akejkoľvek alternatívnej vlády v tejto enkláve. Argumentuje tým, že ak by Hamas zostal pri moci, ohrozovalo by to jeho potenciálnych nástupcov.

16:20

Orientácia na jeden jadrový zdroj je nezodpovedná, Slovensko potrebuje rozumný a ekonomicky optimálny energetický mix jadrových a obnoviteľných zdrojov. Uviedlo to opozičné KDH v reakcii na zámer výstavby nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach, ktorý v stredu schválila vláda.

16:01

Na Roberta Fica podľa televízie Joj strieľal 71-ročný muž z Levíc. Markíza informuje o mužovi v strednom veku. Polícia ho po atentáte zadržala.

15:50

Podľa informácií HS je premiér Róbert Fico mimo ohrozenia života.

15:45

Nový jadrový zdroj by mal byť vo vlastníctve štátu. Štát tak bude mať v prípade energetickej krízy účinnejšie nástroje na to, aby vedel občanom i podnikateľom na Slovensku garantovať dostatok elektrickej energie. Uviedla to ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej.

15:44

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk, oznámila v stredu Európska centrálna banka (ECB).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke účastníci sa zúčastňujú na skákacom fitness počas Seoul Heath Show na Seoul Plaza v Soule, Južná Kórea

Autor: AP/Ahn Young-joon

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Miroslav Iliaš

Marek Brna

Milan Šupa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali