Bratislava 14. novembra 2019 (SITA/HSP/Foto:Pixabay)
Index cien potravín FAO dosiahol v októbri v priemere 172,7 bodu, čo je o 1,7 % viac ako v septembri. Zároveň je index o 6 % nad úrovňou spred roka. Októbrový nárast je prvým výraznejším medzimesačným nárastom od mája tohto roka. Index cien cukru FAO sa medzimesačne zvýšil až o 5,8 % a zaznamenal 178,3 bodu
“Prudký nárast medzinárodných cien cukru bol v októbri podporený najmä očakávaním oveľa prísnejších vyhliadok na dodávky v sezóne 2019/20,” informoval o tom na internetovej stránke Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Matej Korpáš z Tlačového odboru SPPK.
Najnovšie náznaky poukazujú podľa SPPK na výrazné zníženie produkcie cukru v Indii, najväčšom svetovom producentovi cukru. “Spôsobilo to zníženie plochy s cukrovou trstinou v porovnaní s minulým rokom o 10 %. Podobne aj produkcia cukru v Thajsku, druhom najväčšom vývozcovi cukru na svete, je v dôsledku suchých podmienok oproti minulému roku nižšia o 7 %. Ceny cukru ovplyvňovali aj výkyvy cien ropy, meniace sa poveternostné podmienky v Indii a pohyb brazílskej meny voči americkému doláru,” ozrejmil Korpáš.
Index cien obilnín FAO zaznamenal v októbri v priemere 164 bodov, čo predstavuje medzimesačný nárast o 4,2 %. Index je však stále 1 % pod svojou úrovňou spred roka. “V októbri sa prudko zvýšili medzinárodné ceny pšenice. Prudko sa zvýšili aj vývozné ceny pri kukurici, čoho dôvodom boli nielen zníženia úrody v Spojených štátoch amerických ale aj neisté sadbové podmienky v Argentíne. Naopak nízky dopyt po surovine a vyhliadky na dobrú úrodu basmati znížili ceny ryže,” uviedol Korpáš.
Index cien rastlinného oleja FAO v októbri nadobudol 136,4 bodu, čo je nárast oproti septembru o 0,5 %. Malý medzimesačný nárast odráža podľa SPPK najmä vyššie cenové ponuky palmového oleja, ktoré viac ako vyrovnávajú nižšie hodnoty pre slnečnicové a repkové oleje. Medzinárodné ceny palmového oleja sa už tretí mesiac po sebe zvyšovali. Zvýšila sa aj hodnota repkových olejov. Ceny slnečnicového oleja naopak klesli.
Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO v októbri poklesol na úroveň 192 bodov. Ide o druhý mesiac poklesu, stále je však index o 5,6 nad úrovňou spred roka. “Októbrový pokles bol výsledkom výrazne nižších cenových ponúk pre syr, naopak ceny stúpli pri sušenom odstredenom mlieku (SMP) a sušenom plnotučnom mlieku (WMP). Zníženie cien syrov spôsobila najmä zvýšená vývozná dostupnosť na Nový Zéland. Ceny masla sa po štyroch mesiacoch nepretržitého poklesu začali stabilizovať,” vysvetlil Korpáš.
Index cien mäsa FAO dosiahol v októbri v priemere 182,7 bodu, čo je o 0,9 % (1,7 bodu) viac ako v septembri. Index rastie už deväť mesiacov po sebe. “Rast cien hovädzieho a ovčieho mäsa podporil vysoký dopyt po dovoze, najmä z Číny. Len mierne vzrástli ceny bravčového mäsa, naopak klesli ceny hydinového mäsa,” uzavrel Matej Korpáš z SPPK.
Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít. Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 – 2004.