Spoločnosť Dúha odmietla tvrdenia poslancov za OĽaNo v súvislosti s tunelom Višňové

Spoločnosť Dúha odmietla tvrdenia poslancov za OĽaNo v súvislosti s tunelom Višňové

Bratislava 16. novembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR – Erika Ďurčová)

 

Vedenie stavebnej spoločnosti Dúha, a. s., odmietlo vyjadrenia poslancov za hnutie OĽaNO Igora Matoviča a Jána Marosza o povinnostiach a platbách týkajúcich sa tunela Višňové na rozostavanom úseku diaľnice D1, a to vo vzťahu k spoločnosti, ako aj k jej jedinému akcionárovi Miroslavovi Remetovi

Na snímke tunel Višňové na úseku D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná skala

“Spoločnosť Dúha v súvislosti s tunelom Višňové nemala žiadnu povinnosť realizovať akékoľvek mreže ani konzervovanie diela. Spoločnosť rovnako odmieta tvrdenia, podľa ktorých jej, resp. jej majiteľovi malo byť za takúto činnosť zaplatené,” informovala firma v stanovisku v reakcii na tlačovú besedu OĽaNO. Dúha uviedla, že nikdy za takúto činnosť nevystavila faktúru a teda nemohla byť ani uhradená. V prípade objektívnosti mreží na tunel nepovažuje za potrebné vyjadrovať sa k politickým prezentáciám, zároveň odmieta akúkoľvek spojitosť s touto a jej podobnými aktivitami.

Reklama

Taliansko-slovenské združenie spoločností Salini Impregilo a Dúha bolo zhotoviteľom úseku D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala s tunelom Višňové do zastavenia stavebných prác. Dúha poznamenala, že tunel Višňové odovzdala Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s. (NDS) v riadnom stave. “Po uzatvorení Dohody o ukončení Zmluvy o dielo s Národnou diaľničnou spoločnosťou až do termínu odovzdania stavby naša spoločnosť zabezpečovala tunel Višňové tak, ako jej to prikazuje banský zákon a príslušné nariadenia. A to v plnej miere, bezodkladne a v súlade s dokumentáciou schválenou zo strany Hlavného banského úradu,” priblížila Dúha s tým, že o nej bola informovaná aj NDS. Po uzatvorení spomínanej dohody podľa spoločnosti bezpečnostné práce zabezpečovalo združenie Salini Impregilo a Dúha, pričom za tieto práce doteraz nedostalo ani euro.

“Po odovzdaní tunela sa naša spoločnosť neangažovala v žiadnej z týchto činností. Rozsah povinných prác je v súčasnosti zabezpečovaný výlučne zo strany NDS, bez účasti Dúha a bez akýchkoľvek finančných úhrad. Dúha priamo ani nepriamo neprijala žiadne platby za práce, ktoré mali byť vykonávané ako zakonzervovanie alebo uzatváranie diela,” upozornila Dúha. Takéto návrhy síce odporúčala NDS na rôznych rokovaniach pred odovzdaním diela, ale tá ich v plnej miere odmietla. Teda ani len jedno euro z 25 mil. eur sa podľa firmy netýkalo platieb za zakonzervovanie diela alebo uzavretie tunela. “Navyše, všetky úhrady, ktoré NDS v súvislosti s Dohodou o ukončení Zmluvy o dielo združeniu Salini Impregilo – Dúha uhradila, boli zaplatené na účet spoločnosti Salini Impregilo a nie na bankový účet spoločnosti Dúha,” dodala spoločnosť s tým, že všetky uvedené skutočnosti môže riadne zdokladovať.

Reklama

Hnutie OĽaNOv piatok kritizovalo NDS za to, že za šesť kovových mreží na tuneli Višňové na rozostavanom úseku diaľnice D1 pri Žiline zaplatila 235 tisíc eur. Podľa opozičného subjektu je to desaťnásobok skutočnej hodnoty. Hnutie zároveň podalo podnet na Úrad pre verejné obstarávanie a trestné oznámenie pre podozrenie z nehospodárneho nakladania so štátnym majetkom. NDS sa voči kritike ohradila a oznámila, že na poslancov za OĽaNO podáva trestné oznámenie. Poslanec a tieňový minister dopravy za OĽaNO Ján Marosz povedal, že NDS si po odchode zhotoviteľa stavby D1 s tunelom Višňové Salini Impregilo a Dúha objednala na zabezpečenie tunela osadenie kovových mreží. “Zákon o verejnom obstarávaní však NDS obišla tak, že zákazku rozdelila na dve časti. Len za projekt zaplatila 25 tisíc eur. Podľa prvej objednávky zaplatila za šesť kusov mreží 141 tisíc eur, a následne vystavila ešte druhú objednávku na ďalších 69 tisíc eur,” uviedol Marosz s tým, že každý normálny človek by za takéto mreže spolu s osadením nikdy nedal 235 tisíc eur.

“NDS nikdy neobstarala zábrany na vstup do tunela za 235 tisíc eur. Ide o lož poslancov OĽaNO. Na zákonodarcov OĽaNO preto NDS podáva trestné oznámenie,” informovala hovorkyňa NDS Michaela Michalová. “Považujeme za neúctivé a úbohé, že poslanci OĽaNO zneužívajú štátny smútok a tragickú dopravnú nehodu na predvolebnú kampaň. Poslanca Marosza ako príslušníka rímskokatolíckej cirkvi a učiteľa kresťanskej etiky vyzývame, aby prestal vedome a úmyselne klamať,” dodala Michalová. “Pán poslanec Marosz je známy tým, ze vytĺka politický kapitál na témach, ktorým nerozumie a neoveruje si fakty a je veľmi smutné, že neváha chŕliť zlosť a klamstvo aj počas štátneho smútku,” zareagovalo Ministerstvo dopravy a výstavby SR.

Líder OĽaNO Igor Matovič označil za zarážajúce, že štát zaplatil za mreže dvakrát. “Zaplatili za mreže desaťnásobok skutočnej hodnoty, ale predtým zaplatili Remetovi, respektíve pôvodnému zhotoviteľovi 25 miliónov eur, aby zabezpečil tunel. Čo prvé je zabezpečenie tunela? Jasné, že osadiť mreže, aby doňho nikto nevošiel,” povedal Matovič. Ako dodal, raz to bolo zaplatené človeku, ktorý nezvládol výstavbu tunela, zo stavby odišiel a potom za niečo, čo už raz zaplatené bolo, objednajú to znova a miesto 23-tisíc, zaplatia desaťnásobok ceny, teda 235-tisíc. “Toto je učebnicový podvod! Takto bude Smer, SNS aj Most-Híd kradnúť až do volieb,“ vyhlásil Matovič.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali