Danko: Napriek blokovaniu, množstvu policajtov a vojakov, ktorí plnili pokyny dnešnej vlády, sme položili vence k pamätníku SNP

Danko: Napriek blokovaniu, množstvu policajtov a vojakov, ktorí plnili pokyny dnešnej vlády, sme položili vence k pamätníku SNP

Bratislava 29. augusta 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/Foto:Facebook)

 

Strana Smer-SD usporiadala oslavy Slovenského národného povstania pre verejnosť vo Zvolene. V Banskej Bystrici sa totiž osláv môžu za prítomnosti vládnych predstaviteľov zúčastniť len pozvané osoby. Po oficiálnom programe odniesli Robert Fico a Andrej Danko (SNS) vence k pamätníku SNP

Robert Fico a Andrej Danko
Na snímke Robert Fico a Andrej Danko

Danko: Hrdinovia SNP, odpustite nám túto hanbu

“Napriek blokovaniu, množstvu policajtov a vojakov, ktorí plnili pokyny dnešnej vlády, sme položili vence k pamätníku Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici. Hrdinovia SNP, odpustite nám túto hanbu,” uviedol Andrej Danko na sociálnej sieti.

Reklama

 

Reklama

 

Fico: Slovensko nie je slobodné

Predstavitelia Smeru vyzvali na to, aby si ľudia ctili svojich predkov a to, čo pre krajinu v rámci bojov proti fašizmu urobili. Nevyhli sa však ani kritike súčasnej vládnej garnitúry a situácii v krajine.

“Treba si uctievať SNP,” odkázal líder Smeru Robert Fico. V úcte podľa neho treba mať všetkých tých, ktorí stáli za povstaním nielen politicky, ale aj tí, ktorí odišli bojovať do hôr.

Nemyslí si však, že odkaz účastníkov SNP sa podarilo naplniť. Krajina podľa neho nie je demokratická, nestojí na pluralizme politických strán a hovorí o snahe zmariť opäť referendum. Slovensko podľa neho nie je ani slobodné, keďže si nie každý môže povedať vlastný názor. Odmieta tiež, že by SR bolo suverénnym a zvrchovaným štátom, kde by sa občanom dobre žilo. “Pre nezmyselné a nefunkčné sankcie sme vystavení najväčšiemu zdražovaniu,” zdôraznil Fico.

OSLAVY SNP VO ZVOLENE ORGANIZOVANÉ STRANOU SMER - SD
Na snímke členovia strany SMER – SD

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Blanár označil SNP nielen za najväčšie povstanie národa proti fašizmu v Európe, ale pripomenul tiež položenie základov budúceho štátu SR. Podľa Ľuboša Blahu netreba zabúdať na to, že zásadnú úlohu pri SNP zohrali komunisti a že fašizmus v súčasnej vláde pretrváva, Richard Takáč podotkol, že mier pre krajinu pred 78 rokmi neprišiel zo západu, ale z východu.

Reklama

Čestným hosťom osláv SNP vo Zvolene, ktoré usporiadal Smer-SD, bol aj ruský veľvyslanec na Slovensku Igor Bratčikov. Ako rečník vystúpil tiež zástupca bieloruskej ambasády. Fico ich prítomnosť odôvodnil tým, že pozývali zástupcov krajín bývalého ZSSR, ale aj krajín, ktoré SNP podporovali. Okrem spomínaných dvoch sa údajne ostatní za neúčasť ospravedlnili.

Smer-SD zároveň skritizoval, že sa verejnosť nemohla zúčastniť na oslavách výročia SNP v Banskej Bystrici. Ku kritike sa pridali aj mimoparlamentné strany SNS a Hlas-SD. “Ak nechceme, aby sa neopakovali dejiny v ich tragickej podobe, už nikdy nedovoľme politikom, aby si sprivatizovali oslavy SNP,” uviedol predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini na sociálnej sieti.

 

Príhovory

 

Reklama

Poslanec Národnej rady SR Ladislav Kamenický sa na sociálnej sieti poďakoval ľuďom za účasť na oslavách 78. výročia SNP, ktoré Smer-SD organizoval vo Zvolene.

OSLAVY SNP VO ZVOLENE ORGANIZOVANÉ STRANOU SMER - SD
Záber z osláv

„Chcem sa vám všetkým poďakovať za to, že ste si spolu s nami prišli uctiť hrdinov, ktorí za nás bojovali proti fašistickej presile, pričom mnohí z nich aj položili svoje životy.“

OSLAVY SNP VO ZVOLENE ORGANIZOVANÉ STRANOU SMER - SD
Záber z osláv

Predseda strany Robert Fico na sociálnej sieti uviedol: „Odkaz SNP dnes platí dvojnásobne: za slobodu, demokraciu a sociálny štát sa treba pobiť!“

„Keby otcovia SNP videli dnešné Slovensko, obracali by sa v hrobe,“ uviedol v sprievodnej fotografii.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali