Slováci splnili dva ciele, Kukučka: “Bratislava bola v našich silách”

Slováci splnili dva ciele, Kukučka: “Bratislava bola v našich silách”

Košice 18. januára 2022 (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván,Martin Baumann)

 

Hádzanári Slovenska splnili na ME 2022 dva ciele, no tretí, odvážnejší, bol už nad ich sily. Výkonmi si vyslúžili potlesk divákov a vybojovali aj premiérové víťazstvo, no postup do ďalšej fázy už nedosiahli

Peter Kukučka
Na snímke uprostred tréner Slovenska Peter Kukučka

“Jedným z pozitív je, že mladí hráči získali skúsenosti z náročných zápasov,” povedal tréner Peter Kukučka.

Reklama

Slováci vstúpili do šampionátu prehrou s Nórskom o 10 gólov (25:35), no v ďalšom zápase zdolali Litvu (31:26), čím dosiahli historicky prvé víťazstvo Slovenska na ME. Tým splnili jeden z cieľov a zároveň sa priblížili k postupu do ďalšej fázy. Do karát im však nezahralo nečakané víťazstvo Ruska nad Nórskom (23:22), po ktorom potrebovali zdolať Rusov o šesť gólov. Táto méta bola nad ich sily a za Rusmi zaostávali od úvodu zápasu. Napokon ho prehrali o deväť gólov (27:36).

“Celý prvý polčas bol zlý. Mali sme problém presadiť sa proti robustnej a silnej obrane súpera. Z viacerých šancí sme nedali góly a stratili sme sebavedomie. Potom nás Rusi “valcovali” druhou vlnou. Nestíhali sme sa vracať alebo prestriedať. Mali sme aj dve zbytočné oslabenia, skrátka celý prvý polčas bol nevydarený. Pred druhým dejstvom sme si povedali, že sa ho pokúsime vyhrať. To sa nám aj podarilo, za čo sme radi,” konštatoval Kukučka.

Reklama

Jeho zverenci po víťazstve nad Litvou predpokladali, že Rusi podľahnú Nórom a v takom prípade by Slovákom k postupu stačilo akékoľvek víťazstvo nad Ruskom. “Asi na nás doľahol tlak z nutného víťazstva o šesť gólov. Keď nám Rusi odskočili na tri góly, tak sme už boli mínus deväť a je možné, že to následne ovplyvnilo ďalší priebeh zápasu. Myslím si však, že až na výbuch v prvom polčase s Rusmi sme sa prezentovali celkom dobrou hrou,” povedal Kukučka.

Jeho mužstvo sa chcelo ukázať nielen divákom v košickej Steel aréne, ktorá bola dejiskom základnej F-skupiny, ale aj tým v Bratislave. Znamenalo by to postup medzi 12 najlepších tímov šampionátu, čo by bol ďalší historický míľnik. “Mali sme cieľ predstaviť sa aj v Bratislave a myslím si, že to bolo v našich silách. Nechceme sa vyhovárať alebo hovoriť, čo by bolo, keby… Nikto však nepočítal, že Rusi zdolajú Nórsko, no napokon všetkých presvedčili, že majú veľkú kvalitu,” povedal Kukučka.

Jaroslav Holeša
Na snímke prezident Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Jaroslav Holeša

Slováci napokon obsadili v štvorčlennej F-skupine 3. miesto so skóre 83:97. Výsledný dojem z vystúpenia Slovákov výrazne ovplyvnilo víťazstvo nad Litvou, vďaka ktorému hovoril prezident Slovenského zväzu hádzanej Jaroslav Holeša o pozitívnom hodnotení: “Po športovej stránke je víťazstvo nad Litvou to najlepšie, čo sme dokázali na týchto ME. Pôsobenie nášho tímu na ME hodnotíme pozitívne. Zápas s Ruskom nám síce nevyšiel, no splnili sme dva ciele, ktoré sme mali. Prvý bol zanechať dobrý dojem a druhý dosiahnuť prvé víťazstvo. Tretí cieľ bol skôr v rovine želaní a hovoril o tom, že by sme sa chceli dostať medzi 12 najlepších tímov.”

V 19-člennom kádri slovenského mužstva bolo až 15 hráčov, ktorí v Košiciach debutovali na ME. Výkony viacerých z nich potešili trénera. So 16-timi gólmi sa k lídrom zaradila 23-ročná spojka Jakub Prokop, potenciál ukázali Marek Hniďák, Tomáš Smetánka, Martin Potisk i ďalší. “Mladí hráči nazbierali skúsenosti z náročných zápasov, v ktorých ide o veľa a je v nich tlak. Myslím si, že sa v našom tíme ukázalo viacero hráčov, na ktorých môžeme v budúcnosti stavať,” poznamenal Kukučka.

Ešte pár dní pred turnajom hrozilo, že sa zápasy v Bratislave a Košiciach budú hrať bez publika. Napokon však mohli byť tribúny zaplnené na 25 percent kapacity, čo znamenalo vyše 2000 možných divákov. Na zápasoch slovenského tímu v Košiciach nebola táto kapacita naplnená, postupne ich videlo 1568, 1504 a 1290 divákov. Tí vytvorili domácemu tímu žičlivé prostredie s potleskom aj po prehrách. “Prázdna hala bol veľký strašiak, preto sme veľmi vďační, že sme mohli mať tých 25 percent kapacity. Týmto ďakujem divákom v Košiciach, ktorí aj v malom počte vytvorili výbornú atmosféru. Hráči si to užívali a pomohlo im to. Nedá sa to porovnať s atmosférou v Budapešti či Szegede, kde sú haly vypredané, no my sme radi aj za toto,” dodal Holeša.

Reklama

 

Výsledky SR na ME 2022:

SR – Nórsko 25:35 (11:15)

SR – Litva 31:26 (15:8)

SR – Rusko 27:36 (9:19)

Góly SR: Tomáš Urban 20, Jakub Prokop 16, Martin Slaninka 6, Patrik Hruščák 6, Tomáš Smetánka 6, Oliver Rábek 5, Marek Hniďák 5, Martin Potisk 5, Lukáš Péchy 4, Martin Briatka 4, Dominik Kalafut 4, Ľubomír Ďuriš 1, Šimon Macháč 1.

Reklama

 

Slovensko na ME:

2006: 3 0 0 3 71:100 0 12. miesto

2008: 3 0 0 3 78:101 0 12. miesto

2012: 3 0 1 2 70:92  0 12. miesto

2022: 3 1 0 2 83:97  0 ?

/pozn.: za rokom nasleduje počet odohraných zápasov, víťazstiev, remíz, prehier, skóre, počet bodov a konečné umiestnenie/

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali