Rusom pôdu nepredajú: Podľa nového zákona „agresorovi a nepriateľovi“ je zakázané predávať pôdu na Ukrajine

Rusom pôdu nepredajú: Podľa nového zákona „agresorovi a nepriateľovi“ je zakázané predávať pôdu na Ukrajine

Kyjev 4. apríla 2020 (HSP/Foto:SITA/AP)

 

Napriek mnohopočetným protestom verejnosti, tvrdej kritike odborníkov, médií a opozície, ukrajinský parlament schválil mimoriadne kontroverzný zákon o predaji pôdy, ktorý mnohí označujú za „totálny výpredaj a vlastizradu“. Zatiaľ pôdu budú predávať iba domácim záujemcom, aj keď všetci veľmi dobre vedia, ako „domáca“ firma môže slúžiť ako perfektné krytie zahraničným majiteľom…

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Neskôr pôdu budú určite predávať aj cudzincom. Ale zasa: cudzinec a cudzinec je rozdiel: v súlade s novým ukrajinským zákonom ruským „agresorom a nepriateľom“ bude zakázané kupovať pôdu na Ukrajine. Číže o pár rokov pôdu si na Ukrajine bude môcť kúpiť občan členskej krajiny Európskej únie, USA, Maroka, Paraguaja, Papua Novej Guiney, nejakých ostrovov v Tichom oceáne, ale nie Rus…

Reklama

Ukrajinské médiá dodnes emocionálne komentujú prijatie zákona o predaji pôdy, zvlášť poukazujú na spolčenie vládnej strany „Sluha ľudu“ súčasného prezidenta Volodymyra Zelenského a opozičnej „Európskej solidarity“, bývalého prezidenta Petra Porošenka a strany „Hlas“ rokového speváka Vakarčuka. Domáci novinári poukazujú predovšetkým na mimoriadnu zainteresovanosť prezidenta Zelenského, ktorý urobil všetko, aby sa presadil zákon, ktorý Ukrajine „nadiktoval“ Medzinárodný menový fond.

Viacerí ukrajinskí novinári podotýkajú, že zákon schválili až po polnoci, pričom celé dianie v sále parlamentu sledoval prezident Zelenskyj, niekoľkokrát vystúpil a vyzýval poslancov, aby podporili zákon, otvorene sa odvolával na to, že si to vyslovene žiada Medzinárodný menový fond, inak neposkytne Kyjevu ďalší úver. Zelenskyj bol mimoriadne nervózny, veľmi mu záležalo na výsledku hlasovania. Nakoniec ako prvý vyskočil zo svojho miesta a nadšene tlieskal, keď tento zákon poslanci schválili. Mnohé médiá zverejnili toto „historické“ video:

Reklama

 

 

Európske a slovenské mainstreamové médiá tejto ozaj historickej udalosti na Ukrajine venovali podivuhodne malú pozornosť. Tak, medzi rečou, iba uviedli, že na Ukrajine odhlasovali zrušenie takmer dvadsaťročného zákazu predaja poľnohospodárskej pôdy a odstránili tým jednu z prekážok potrebných na odomknutie úverového balíka od Medzinárodného menového fondu vo výške 8 miliárd dolárov.

Niektoré médiá poukázali aj na to, že na podporu zrušenia zákazu vyzval parlament samotný prezident Volodymyr Zelenskyj. Vysvetlil to tým, že v opačnom prípade by hrozil krach krajiny v dôsledku ekonomického šoku spôsobenom pandémiou. Médiá iba okrajovo poznamenali, že schválenie zákona umožní miestnym oligarchom skupovať pozemky a rovnako spôsobí vytlačenie chudobnejších Ukrajincov pri kúpe pôdy, a tiež že opozícia tvrdí, že súčasné vedenie v Kyjeve podľahlo vydieraniu Medzinárodného menového fondu. Znenie samotného zákona podrobnejšie nevysvetlil nik…

Poukázali iba na to, že nový zákon, ktorý vstúpi do platnosti v júli 2021, umožní nakupovať a predávať poľnohospodársku pôdu iba Ukrajincom a v krajine sa uskutoční referendum o tom, či sa má povoliť vstup na trh s pôdou aj cudzincom a subjektom so zahraničnými vlastníkmi. Pričom v prijatom zákone nie je vôbec stanovený žiaden presný dátumu konania referenda.

Reklama

Súčasné vedenie Ukrajiny prízvukuje, že zákon neznamená okamžité komplikované premeny v krajine. Začne platiť až od júla 2021 – iba odvtedy Ukrajinci (iba Ukrajinci?) budú môcť kúpiť do 100 hektárov pôdy systémom „sto hektárov – do jedných rúk“, čiže pre fyzickú osobu. Potom od 1. januára 2024 si pôdu budú môcť kúpiť (pozor!) aj právnické osoby, zaregistrované na Ukrajine (aj laik vie, že to nemusia byť čisto ukrajinské firmy…) a spoločnosti, ktoré vlastnia občania Ukrajiny – budú si môcť kúpiť pôdu v rozsahu do 10 tisíc hektárov „do jedných rúk“..

Súčasné vedenie krajiny tvrdí, že sa o tom, či sa pôda bude predávať aj cudzincom, rozhodne na referende. Mnohí analytici a médiá však pochybujú, že sa toto referendum uskutoční: po niekoľkých mesiacoch alebo pár rokoch sa na referendum zabudne… Domáci novinári poukazujú na dve ďalšie pikantérie: bude zakázané predávať pôdu vo vzdialenosti bližšie ako 50 km od hraníc, a takisto bude zakázané predávať pôdu občanom Ruska.

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali