Parlamenty DĽR a LĽR ratifikovali zmluvy o priateľstve s Ruskom. Zelenskyj žiada okamžité zastavenie projektu plynovodu Nord Stream 2. Odrežú sa “kľúčoví hráči” od plynu?

Parlamenty DĽR a LĽR ratifikovali zmluvy o priateľstve s Ruskom. Zelenskyj žiada okamžité zastavenie projektu plynovodu Nord Stream 2. Odrežú sa “kľúčoví hráči” od plynu?

Moskva 22. februára 2022 AKTUALIZUJEME (TASR/HSP/Sputnik/Foto: TASR/AP-Alexei Nikolsky, TASR/AP-Efrem Lukatsky, TASR/AP-Roman Yarovitcyn, Sputnik, Kremlin, Valentyn Ogirenko, Gerard Julien, Virginia Mayo, Alexander Nememov, Sputnik/Alexey Vitvitsky)

 

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok telefonoval s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a oznámil im, že má v úmysle podpísať výnos o uznaní Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky. Uvádza sa to vo vyhlásení Kremľa, z ktorého citovala agentúra Interfax. Aktuálne dianie sledujeme online

Na prijatie utečencov z Donbasu je pripravených 26 ruských regiónov
Na snímke miestni obyvatelia z Doneckého regiónu nastupujú do vlaku na železničnej stanici počas ich evakuácie do Ruska v meste Nižnyj Novgorod, v oblasti kontrolovanej pro-ruskými separatistami na východe Ukrajiny

15:57 Európska únia v reakcii na žiadosť Ukrajiny aktivuje svoju kybernetickú jednotku rýchlej reakcie (CRRT), ktorá má pomôcť Kyjevu čeliť ruským kyberútokom. V utorok to na Twitteri oznámil námestník litovského ministra obrany Margiris Abukevicius.

Reklama

 

15:56 Ruský veľvyslanec v Česku Alexander Zmejevskyj bol predvolaný k námestníkovi ministerstva zahraničných vecí Martinovi Dvořákovi. Ruský veľvyslanec má v stredu dopoludnia podať vysvetlenie. Informuje ČTK.

Reklama

 

15:47  Ukrajinský parlament v utorok vyzval cudzie štáty a medzinárodné organizácie, aby neuznali nezávislosť samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky (DĽR a LĽR), odsúdili rozhodnutie Ruskej federácie o ich legalizácii a uvalili na Ruskú federáciu tvrdé sankcie.

Najvyššia rada zároveň vyzvala vlády a parlamenty cudzích štátov, medzinárodné organizácie a ich parlamentné zhromaždenia, aby odsúdili rozhodnutie Ruskej federácie uznať nezávislosť oboch administratívnych oblastí Ukrajiny za nezákonné.

 

15:45 Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie uviedlo, že sa plánuje stretnutie ministra zahraničných vecí RF Lavrova s ​​jeho americkým náprotivkom Blinkenom.

Reklama

 

15:41 Holandská vláda si predvolala ruského veľvyslanca.

 

15:20 Z LĽR uviedli, že v dôsledku ostreľovania zomrel jeden ich vojak v blízkosti obce Želobok.

 

Reklama

15:15 Ukrajina poslala Maďarsku zoznam vybavenia, ktoré potrebuje na posilnenie svojich obranných schopností. V rozsiahlom rozhovore pre spravodajský server azonnali.hu. to potvrdila veľvyslankyňa Ukrajiny v Budapešti Ľubov Nepopová.

Okrem streliva rôzneho kalibru, prilieb, nepriestrelných viest, rôznej vojenskej výbavy, vrátane bezpilotných leteckých obranných zariadení, optických sledovacích prostriedkov, digitálnych komunikačných zariadení, špeciálnych lekárskych vozidiel a ďalších, žiada ukrajinská strana aj vojenské potravinové balíčky, mobilné kuchyne, stany, prenosné stanice na čistenie vody či dieselové generátory.

“Neočakávame, aby ktokoľvek bojoval za nás, avšak s vhodným vybavením sa dokážeme skôr vzoprieť,” podčiarkla veľvyslankyňa. Kyjev podľa nej v ústrety ruskej agresii potrebuje aj silný podporný hlas Maďarska v NATO a v Európskej únii.

 

15:13 Výbuchy sú počuť až v centre Donecka, informuje spravodajca Sputnika.

 

15:03 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v utorok telefonicky rokoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorému vyjadril obavy z aktuálneho vývoja situácie na Ukrajine. Agentúru MTI o tom informoval hovorca premiéra Bertalan Havasi.

 

14:58 Zelenskyj rokoval s Erdoganom o uznaní LĽR a DĽR zo strany Ruska, Zelenskyj poďakoval tureckému prezidentovi za podporu ukrajinskej pozície.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil v utorok za “neakceptovateľné” rozhodnutie Ruska uznať separatistami ovládané oblasti Ukrajiny a vyzval všetky zúčastnené strany na dodržiavanie medzinárodného práva.

Reklama

“Toto rozhodnutie považujeme za neakceptovateľné. Opakujeme našu výzvu na návrat k zdravému rozumu a rešpektovaniu medzinárodného práva,” uviedol Erdogan počas letu do afrického Senegalu.

Recep Tayyip Erdogan
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

14:35 Podľa informácií niektorých médií ruský veľvyslanec bol predvolaný na britské ministerstvo zahraničia v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Bol mu odovzdaný oficiálny protest kvôli zásahom do suverenity Ukrajiny.

 

14:13 Ukrajinský parlament prijal vyhlásenie, v ktorom vyzýva Rusko, aby odvolalo svoje uznanie LĽR a DĽR.

 

Reklama

 

14:10 DĽR informovala, že ukrajinské bezpečnostné sily použili raketomet Grad na Doneck prvýkrát od roku 2018.

 

14:03 Veľká Británia zmrazí majetok Timčenka a bratov Rotenbergovcov a zakáže im vstup do krajiny. Británia tiež zmrazuje aktíva banky Rossija. Sankcie sa dotknem aj bánk Promsvjazbank, Genbank, Čiernomorskej banky pre rozvoj a obnovu a Priemyselnej sporiteľne.

Reklama

 

14:00 Maďarské opozičné strany Demokratická koalícia (DK), Jobbik a Maďarská socialistická strana (MSZP) vydali v utorok vyhlásenie, v ktorom požadovali, aby do programu najbližšieho zasadnutia branného a bezpečnostného výboru parlamentu bolo zaradené prerokovanie situácie na Ukrajine.

 

13:42 Veľká Británia uvalí sankcie voči piatim ruským bankám, uviedol premiér Johnson.

 

13:28 Líder LĽR Pasečnik podpísal ratifikačnú listinu, proces uvedenia dohody do platnosti bol ukončený.

„Na túto udalosť sme čakali osem rokov, boli to veľmi ťažké roky bez vody a svetla, pod ostreľovaním,“ uviedol.

Reklama

 

13:19 Európska únia uviedla, že jej sankcie sa môžu dotknúť bánk, ktoré financujú aktivity na území LĽR a DLR, vrátane tých vojenských.

EÚ chce zároveň obmedziť prístup Ruska na svoje kapitálové trhy.

 

12:45 Putin o uznaní Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky: Predvídali sme špekulácie o obnove Ruského impéria, ale nezodpovedajú skutočnosti.

“Včera Rusko prijalo rozhodnutie uznať suverenitu dvoch ľudových republík na Donbase. Predvídali sme špekulácie na tému, že Rusko sa snaží obnoviť impérium v rámci ríšskych hraníc… Toto absolútne nezodpovedá pravde,” uviedol Putin počas stretnutia s kazašským prezidentom Ilhamom Alijevom.

Ruský prezident ďalej uviedol, že Rusko po rozpade Sovietskeho zväzu prijalo “všetky nové geopolitické skutočnosti” a pracuje na posilnení vzťahov so všetkými krajinami, ktoré vznikli po rozpade ZSSR. V prípade Ukrajiny však spravilo výnimku, pretože “ju používajú tretie krajiny na to, aby vytvárali hrozby pre Rusko”, cituje šéfa Kremľa agentúra AFP.

Reklama

“Na nešťastie po štátnom prevrate na Ukrajine sme už takú úroveň interakcie s Ukrajinou nevideli,” cituje Putina agentúra RIA Novosti.

 

 

12:39 Na Donbas dorazili ozbrojenci zo zakázaného Pravého sektora a žoldnieri zo zahraničných súkromných vojenských skupín, uviedol Basurin.

 

12:33 Nemecký rezort hospodárstva pozastavil proces certifikácie plynovodu Nord Stream 2. Šéf rezortu zaslal pokyn Spolkovej sieťovej agentúre, informujú médiá.

Reklama

 

12:27 Európska komisia nehľadiac na pripravenosť k sankciám EÚ naďalej sleduje diplomatickú cestou pri riešení krízy okolo Ukrajiny.

 

12:22 Európska únia nemá v úmysle zavádzať proti Rusku sankcie, ktoré by spôsobili maximálne škody, nebudú horšie, než boli sankcie v roku 2014, informuje CNN s odvolaním sa na diplomata.

 

12:12 Nemecký kancelár Scholz po uznaní DĽR a LĽR uviedol, že situácia musí byť znovu prehodnotená, týka sa to aj plynovodu Nord Stream 2. Nemecký kancelár nariadil ministerstvu hospodárstva, aby kontaktovalo nemeckého regulátora – jedná sa o nevyhnutný krok, aby bola zrušená certifikácia operátora Nord Streamu 2.

 

Reklama

12:06 Otázky ohľadom vzájomného vymenovania veľvyslancov medzi Ruskom a uznanými republikami LĽR a DĽR sa budú riešiť v najbližšej dobe, uviedol námestník ministra zahraničných vecí Andrej Rudenko.

 

12:00 Ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že Moskva pochopila, že čas minských dohôd vypršal.

 

11:54 Líder DĽR Pušilin uviedol, že hranice DĽR budú v rámci Doneckej oblasti.

Denis Pušilin
Na snímke šéf samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denis Pušilin

11:50 Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov uviedol, že rozhodnutie o vstupe ruských síl do DĽR a LĽR uskutoční prezident Ruska s lídrami republík, s ohľadom na účelnosť a podľa situácie.

 

Reklama

11:46 Zelenskyj uviedol, že uvažovať o prerušení diplomatických vzťahov s Ruskom mu navrhlo ukrajinské ministerstvo zahraničia.

„Požiadavka mi prišla od ministerstva zahraničných vecí, aby som posúdil otázku prerušenia diplomatických vzťahov medzi Ukrajinou a Ruskom. Hneď po našej tlačovej konferencii sa budem zaoberať touto otázkou, a nielen touto otázkou, ale aj našimi krokmi vo vzťahu k eskalácii zo strany Ruska,“ uviedol ukrajinský prezident.

 

11:40 Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie: “Rusko si neželá prerušenie diplomatických vzťahov s Ukrajinou.”

 

Reklama

11:35 Ľudové milície LĽR vyzvali svetové spoločenstvo, aby prinútilo Ukrajinu plniť svoje záväzky.

Ilustračné foto: Na obrazovke laptotu sa vysiela prejav k národu ruského prezidenta Vladimira Putina z Kremla, keď obyvatelia mesta Doneck oslavujú uznanie nezávislosti Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) zo strany Ruska

 

11:32 V Európskej únii sa dohodli na cielených sankciách proti tým, ktorí sa podieľajú na posledných rozhodnutiach Ruskej federácie.

 

11:30 “Vstup ruských vojsk na územie separatistickej Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky zvyšuje riziko vojenského konfliktu, pričom znižuje nádej na diplomatické riešenie,” uviedol hovorca Pražského hradu Jiří Ovčáček.

 

11:17 Štátna duma ratifikovala dohody o priateľstve s DĽR a LĽR.

 

11:15 NATO začína proces „strategickej adaptácie“ k ruskému rozhodnutiu o Donbase, uviedol predseda OBSE po stretnutí so Stoltenbergom.

 

11:00- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že sankcie po uznaní republík na Donbase majú zahŕňať úplné zastavenie plynovodu Nord Stream 2. Taktiež zváži návrh na ukončenie diplomatických stykov s Ruskom.

“Rusko musí byť potrestané za to, že v pondelok uznalo dva separatistami ovládané regióny Ukrajiny. Musí ísť o okamžité sankcie, ktoré budú zahŕňať aj úplné zastavenie (projektu plynovodu) Nord Stream 2,” vyhlásil ukrajinský prezident.

Podľa Sky News je prípadné zahrnutie projektu Nord Stream 2 do balíka európskych sankcií voči Rusku “sporné”, pretože niektorí kľúčoví “európski hráči” vrátane Nemecka sa vo veľkej miere spoliehajú na dodávky ruského plynu.

Nord Stream 2
Ilustračné foto

10:55- Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že uznanie LĽR a DĽR bolo neľahkým rozhodnutím, ale v danej situácii jediným možným. „Uznanie Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky bolo nútené a jediné možné riešenie za týchto podmienok. Má obyvateľom LĽR a DĽR slúžiť garanciou ich práva na život v mieri, ochranu ich zákonných práv a záujmov,“ uvádza MZV RF.

 

Reklama

10:50- Ukrajina v utorok žiadala prísne sankcie voči Rusku, ktoré v pondelok uznalo dva separatistické regióny na východe Ukrajiny za nezávislé štáty. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba počas návštevy Washingtonu povedal, že “spolupracuje so západnými priateľmi Kyjeva” s cieľom zaviesť voči Rusku prísne sankcie.

Kuleba v noci na utorok na Twitteri napísal, že s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom absolvoval telefonický rozhovor – ešte pred ich utorkovým stretnutím vo Washingtone. Hlavnou témou tohto rozhovoru boli podľa Kulebu sankcie.

“Zdôraznil som potrebu zaviesť prísne sankcie voči Rusku v reakcii na jeho nezákonné kroky,” napísal Kuleba v tvíte.

 

10:40-  Zatiaľ čo západní lídri ostro odsúdili rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uznať dve samozvané separatistické oblasti na východe Ukrajiny za nezávislé štáty, na stranu Moskvy sa pridali Sýria a Nikaragua, píšu agentúry AP, DPA a Reuters.

Sýria v utorok uviedla, že “podporuje rozhodnutie prezidenta Putina uznať Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku a bude s nimi spolupracovať”, citovala sýrska štátna tlačová agentúra SANA tamojšieho ministra zahraničných vecí Fajsala Mikdáda.

Mikdád
Na snímke sýrsky minister zahraničných vecí Fajsal Mikdád

“To, čo dnes Západ robí proti Rusku, je podobné tomu, čo urobil proti Sýrii počas teroristickej vojny,” citovala Mikdáda agentúra AP. DPA pripomenula, že od vypuknutia vojny v Sýrii v roku 2011 je Rusko hlavným spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Nikaragujský prezident Daniel Ortega bol jedným z prvých svetových lídrov, ktorý podporil krok Ruska.

“Som si istý, že ak urobia referendum, aké sa uskutočnilo na Kryme, ľudia budú hlasovať za pripojenie území k Rusku,” povedal Ortega, ktorý je podľa Reuters “dlhoročným odporcom” amerického vplyvu v Strednej Amerik.

 

10:30- Hovorca Ľudových milícií DĽR Eduard Basurin uviedol, že existuje riziko, že sa Ukrajina odtrhne z reťaze ako divoký pes a pokúsi sa zopakovať na Donbase udalosti z rokov 2014-2015.

 

10:20- Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov uviedol, že nikto nemôže tvrdiť, že Kyjev po roku 2014 predstavuje celý národ žijúci na území Ukrajiny.

Dohody s DĽR a LĽR umožňujú rozmiestnenie ruských vojenských základní, ale zatiaľ to neplánujeme, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí Ruska.

Reklama

 

10:02- Hovorca Hradu Jiří Ovčáček zdieľal na Twitteri aktuálne vyhlásenie českého prezidenta Miloša Zemana k posledným udalostiam na Donbase.

“Prezident republiky Miloš Zeman konštatuje, že vstup ruských vojsk na územie separatistickej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky zvyšuje riziko vojenského konfliktu a znižuje nádej na diplomatické riešenie,” napísal.

 

09:50-  Ruská invázia na Ukrajinu sa už začala, takže Británia uvalí na Rusko sankcie. V rozhovore pre spravodajskú stanicu Sky New to v utorok uviedol britský minister zdravotníctva Sajid Javid.

Podľa Javida sa Európania “prebúdzajú do veľmi temného dňa”, keďže tanky a obrnené vozidlá videli v noci pri Donecku v separatistickej oblasti na východne Ukrajiny.

“Z toho, čo sme už dnes videli a zistili, je jasné, že Rusi a prezident (Vladimir) Putin sa rozhodli napadnúť suverenitu Ukrajiny a jej územnú celistvosť… vyslal tanky a jednotky,” povedal Javid.

“Takže si myslím, že z toho môžete vyvodiť záver, že invázia na Ukrajinu sa začala,” uviedol Javid s tým, že Británia uvalí cielené sankcie na “jednotlivcov, spoločnosti a podniky s prepojením na ruský režim”.

 

09:40- Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ prijmú v utorok sankcie voči Rusku, uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Pôjde o reakciu na pondelkové rozhodnutie Ruska uznať dva separatistické regióny na východe Ukrajiny za samostatné štáty a pokračujúce rozmiestňovanie ruských vojakov na území Ukrajiny.

Josep Borrell
Na snímke šéf európskej diplomacie Josep Borrell

“Naša odpoveď bude samozrejme vo forme sankcií, o ktorých rozsahu rozhodnú ministri (zahraničných vecí)… Som si istý, že to bude jednohlasné rozhodnutie potrebné pre tieto opatrenia,” povedal Borrell. Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku podľa svojich slov očakáva, že ministri rozhodnutie o sankciách prijmú v utorok popoludní.

 

09:35- Čína je znepokojená “zhoršujúcou sa” situáciou na Ukrajine. Vyhlásil to v utorok čínsky minister zahraničných vecí Wang I, ktorý zároveň opätovne vyzval všetky zúčastnené strany na zdržanlivosť a vyriešenie svojich rozporov prostredníctvom dialógu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Podľa šéfa čínskej diplomacie by mali byť rešpektované bezpečnostné obavy každej krajiny.

“Situácia na Ukrajine sa zhoršuje. Čína opäť vyzýva všetky strany na zdržanlivosť,” uviedol Wang I počas utorkového telefónneho rozhovoru s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom.

Reklama

Podľa Wanga ostane Čína v kontakte so všetkými zúčastnenými stranami, uvádza sa vo vyhlásení čínskeho rezortu diplomacie.

 

09:30- Podpredseda parlamentu LĽR uviedol, že územie celej Luhanskej oblasti je územím republiky, a preto bude Ukrajina vyzvaná k tomu, aby dobrovoľne stiahla svoje jednotky, inak budú prijaté opatrenia.

 

09:20- Parlament DĽR a LĽR ratifikoval dohodu o priateľstve a vzájomnej pomoci s RF.

09:10- Kyjev sa naďalej pripravuje na útok na Donbas, nie sú žiadne informácie, že by sa zriekli vojenskej varianty, uviedol líder DĽR Pušilin.

 

08:50- Turecko v utorok kritizovalo pondelňajšie rozhodnutie Ruska uznať samozvanú Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR) za nezávislé štáty. TASR správu prevzalo od agentúry AP.

Turecko postup Ruska označilo ako “jasné porušenie politickej jednoty, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny”.

“Rozhodnutie Ruska považujeme za neprijateľné a odmietame ho,” uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí. Zároveň zdôraznilo prísľub Turecka podporovať politickú jednotu a územnú celistvosť Ukrajiny. Všetky zúčastnené strany vyzvalo, aby “používali zdravý rozum a rešpektovali medzinárodné právo”, píše AP s odvolaním sa na utorkové vyhlásenie ministerstva.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí v ďalšom vyhlásení tureckým občanom “rozhodne odporučilo”, aby opustili oblasti vo východnej časti Ukrajiny.

 

08:48- V LĽR informovali, že misia OBSE potvrdila narušenie humanitárneho práva zo strany Ozbrojených síl Ukrajiny. Ostreľovanie naďalej pokračuje.

 

08:40- Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov je stále pripravený na rokovania so svojím americkým náprotivkom Antonym Blinkenom, a to aj po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin príkazom vyslal do separatistických ukrajinských oblastí, Doneckej a Luhanskej, ruských vojakov. V utorok to vyhlásila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

“Aj v tých najťažších chvíľach… hovoríme, že sme pripravení na rokovania… Vždy budeme vystupovať za požívanie diplomacie,” uviedla Zacharovová, ktorá reagovala na otázku o možnom stretnutí Lavrova s Blinkenom.

Šéf ruskej diplomacie totiž v pondelok oznámil, že sa plánuje vo štvrtok 24. februára stretnúť so svojím americkým náprotivkom v Ženeve. O pripravovanej schôdzke informovalo už koncom minulého týždňa ministerstvo zahraničných vecí USA s tým, že Blinken je pripravený stretnúť sa s Lavrovom, ak dovtedy Rusko nenapadne Ukrajinu.

 

08:30- Líder DĽR Denis Pušilin podpísal dekrét, ktorý na vojenskú službu povoláva občanov narodených v rokoch 1995-2004 a na dobrovoľnej báze tiež občanov starších ako 55 rokov.

Denis Pušilin
Denis Pušilin

08:21- “Ukrajinskí diverzanti” na ceste z Donecka do Gorlovky odpálili mínu, pri výbuchu zahynuli traja civilisti, uviedla agentúra Sputnik.

 

08:20-   Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa v pondelok večer telefonicky spojil s predsedom  Európskej rady Charlesom Michelom, ktorému v súvislosti s vývojom rusko-ukrajinského konfliktu dal jednoznačne najavo, že Maďarsko zdieľa spoločný postoj Európskej únie. Agentúru MTI o tom informoval Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

Orbán tak urobil po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že sa rozhodol okamžite uznať separatistickú Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku na východe Ukrajiny za nezávislé štáty.

 

08:10- V LĽR uviedli, že zatiaľ nevidia zo strany Ukrajiny snahu sa dohovoriť, ostreľovanie pokračuje od rána, vojnové správanie pokračuje.

 

07:55- Jeden muž zomrel na následky ostreľovania ukrajinskými silami v Doneckej oblasti v obci Petrovskij, informuje o tom zastúpenie DĽR v Spoločnom riadiacom a koordinačnom centre. Ukrajinskí vojaci počas pol hodiny ostreľovali tri dediny v DĽR, pričom boli použité zakázané zbrane.

 

07:46- Situácia v LĽR a DĽR sa vyhrotila, ukrajinská armáda ostreľuje územie republík, evakuácia obyvateľstva pokračuje. Ruský prezident Vladimír Putin včera podpísal výnos o uznaní republík. O ich uznanie v pondelok požiadali lídri DĽR a LĽR. Vladimír Putin následne vyzval komory parlamentu, aby toto rozhodnutie podporili.

Reklama

Krátko potom Vladimir Putin podpísal s lídrom Luhanskej ľudovej republiky Leonidom Pasečnikom a hlavou Doneckej ľudovej republiky Denisom Pušilinom dohodu o priateľstve, spolupráci a vzájomnej pomoci medzi RF a oboma republikami. Uznanie republík dnes prerokuje Rada federácie RF na uzavretom zasadnutí.

 

04:00- Svedok tlačovej agentúry Reuters na východe Ukrajiny oznámil, že v utorok nadránom videl kolóny vojenských vozidiel vrátane tankov na okraji Donecka, hlavného mesta jednej z dvoch separatistických oblastí na východe Ukrajiny, ktoré predtým ruský prezident Vladimir Putin uznal za samostatné štáty.

Reportér agentúry Reuters videl na okraji Donecka v kolóne približne päť tankov a ďalšie dva tanky v inej štvrti mesta. Na tankoch nebolo viditeľné žiadne označenie.

 

01:30- Spojené kráľovstvo oznámi v utorok “značné” nové sankcie proti Rusku za to, že uznalo dve separatistické oblasti na východe Ukrajiny za nezávislé štáty. Sankcie budú oznámené na krízovom zasadnutí, ktorému bude predsedať premiér Boris Johnson. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na sídlo premiéra Downing Street v Londýne.

“Premiér bude zajtra o 06.30 h (miestneho času) viesť zasadnutie vládneho bezpečnostného tímu Cobra. Budú diskutovať o najnovšom vývoji na Ukrajine a koordinovať britskú reakciu na udalosti – dohodnú aj značne veľký balík sankcií, ktorý začne platiť okamžite,” uviedla Downing Street v oznámení. Vládny tím Cobra sa stretáva v krízových situáciách.

 

01:00- Spojené štáty zvolili v pondelok vyčkávajúci postoj k nariadeniu ruského prezidenta Vladimira Putina vyslať ruských vojakov do separatistických oblasti na východe Ukrajiny. USA uviedli, že rozhovory s Moskvou sú možné “dovtedy, kým sa nezačnú valiť tanky”. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

“Zhodnotíme to, čo Rusko robí,” povedal novinárom vysokopostavený predstaviteľ USA a dodal, že ruské ozbrojené sily sú tajne v Donbase v separatistických oblastiach, Luhanskej a Doneckej, už osem rokov.

“Ruskí vojaci presúvajúci sa do Donbasu – to nebude žiadny nový krok,” povedal. “Budeme presadzovať diplomaciu až dovtedy, kým sa nezačnú valiť tanky,” doplnil.

 

22.02.2012/ 00:30- Spojené štáty a spojenci vrátane Francúzska požiadali v pondelok večer o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN po tom, čo Rusko uznalo dve separatistické oblasti na východe Ukrajiny za nezávislé štáty. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na diplomatov.

Medzi krajinami, ktoré požiadali o zasadnutie na základe listu z Ukrajiny zaslaného OSN, je Spojené kráľovstvo, Írsko a Albánsko, dodali tie isté zdroje. Oficiálne musí zasadnutie naplánovať štát predsedajúci Bezpečnostnej rade OSN, ktorým je práve v tomto období Rusko.

 

23:30- Lídri Francúzska, Nemecka a Spojených štátov v pondelok odsúdili rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uznať separatistické oblasti na východe Ukrajiny, Luhanskú a Doneckú, za nezávislé štáty a označili to za “jasné porušenie minských mierových dohôd”. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz a americký prezident Joe Biden sa zhodli, že “tento krok nezostane bez odpovede”. V oznámení zverejnenom po spoločnom rozhovore lídrov to uviedol úrad nemeckého kancelára. Traja západní spojenci sa tiež zaviazali, že sa budú ďalej zastávať územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny.

Lídri ocenili zdržanlivosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v najnovšom vývoji udalostí a dodali, že “urobia všetko, čo je v ich moci, aby zabránili ďalšiemu vyostrovaniu situácie”.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok už predtým takisto odsúdil krok Ruska uznať dve separatistické oblasti na východe Ukrajiny za nezávislé štáty – podľa neho je to znak toho, že prezident Vladimir Putin nemal záujem o diplomaciu.

“Toto rozhodnutie znamená úplné odmietnutie záväzkov, ktoré pre Rusko vyplývajú z minských dohôd, úplne protirečí tvrdeniam Ruska, že je oddané diplomacii, a je to jasný útok na nezávislosť a územnú celistvosť Ukrajiny,” napísal Blinken v oznámení. “Rozhodnutie Ruska je ďalším do očí bijúcim príkladom toho, ako prezident Putin nerešpektuje medzinárodné právo a normy,” dodal.

 

23:00-  Vladimir Putin nariadil vyslanie vojakov na východ Ukrajiny, aby “udržiavali mier” v separatistických oblastiach, Luhanskej a Doneckej, ktoré Moskva v pondelok uznala za nezávislé štáty. Informovali o tom v pondelok neskoro večer tlačové agentúry DPA a AP.

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Zatiaľ nie je jasné, či a kedy vojaci vstúpia na územie Ukrajiny, píšu svetové agentúry.

Podľa Sputnika Putin nariadil poskytnúť ruským ozbrojeným silám mierové funkcie v DĽR a LĽR. „V súvislosti s výzvami šéfov DĽR a LĽR, Ministerstva obrany Ruskej federácie, nariaďujem zabezpečiť, aby ruské ozbrojené sily na území republík zabezpečovali do uzavretia zmluvy mier,” stojí v dekréte.

 

Reklama

22:30-  Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok večer kritizovala rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý sa rozhodol okamžite uznať Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR) ako nezávislé štáty.

Zuzana Čaputová
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová

“Ruské uznanie takzvaných ľudových republík marí roky úsilia o vyriešenie konfliktu, ktorý Moskva vytvorila. Je to voľba konfrontácie pred diplomaciou a očividné porušenie medzinárodného práva a suverenity Ukrajiny,” uviedla Čaputová na sociálnej sieti Twitter.

 

22:15- Obyvatelia Donecka oslavujú; Zelenskyj zvolal bezpečnostný kabinet.

Obyvatelia mesta Doneck vyšli v pondelok večer do ulíc, aby oslávili uznanie nezávislosti Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (DĽR) zo strany Ruska, ktorého prezident v pondelok podpísal príslušné výnosy. Agentúra RIA Novosti informovala, že obyvatelia Donecka mávajú ruskými vlajkami a odpaľujú ohňostroje.

V reakcii na krok Moskvy mal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok večer sériu telefonátov s viacerými západnými lídrami – vrátane prezidenta USA Joea Bidena -, zvolal zasadnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany a ešte v pondelok večer prednesie prejav k národu.

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Vedenie Krymu, ktorý sa stal subjektom Ruskej federácie na základe medzinárodne neuznaného referenda, deklarovalo, že podporuje uznanie DĽR a LĽR, lebo je to “jediné možné riešenie”, ktoré “ukončí genocídu ľudí v Donbase”.

Vedenie Južného Osetska označilo uznanie DĽR a LĽR za “očakávané, rozumné a opodstatnené rozhodnutie”. Južné Osetsko je územie na južných svahoch Kaukazu pri hraniciach s Ruskom, ktoré v roku 2008 vyhlásilo samostatnosť uznávanú iba Ruskom, Nikaraguou, Venezuelou a Nauru; ostatné štáty sveta Južné Osetsko naďalej považujú za súčasť Gruzínska.

 

22:11- Uznanie nezávislosti separatistických republík, tzv. Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky, je len podpora násilia a nenávisti. Na sociálnej sieti to uviedol slovenský premiér Eduard Heger v reakcii na prejav ruského prezidenta Vladimíra Putina.

“Po anexii Krymu Rusko pokračuje v praktikách, ktoré nevedú ani k mieru, ani k prosperite, ani k dobrému spolunažívaniu Ukrajincov a Rusov,” uviedol predseda vlády. Uznaním separatistických republík budú podľa Hegera trpieť obyčajní ľudia.

Premiér si váži rozvážny postoj Ukrajiny, “ktorá sa snaží nedávať ruskému imperializmu zámienku na inváziu”. Tým podľa neho chráni životy Ukrajincov aj Rusov.

 

22:10- Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg odsúdil rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uznať za nezávislé štáty dve separatistické oblasti ležiace na východe Ukrajiny – Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR). Uviedol pritom, že takýto krok je porušením tzv. minských dohôd, informuje agentúra AFP.

Stoltenberg povedal, že Rusko týmto rozhodnutím “ešte viac podkopáva suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny, oslabuje snahy o vyriešenie konfliktu a porušuje minské dohody”, ktoré taktiež podpísalo.

Jens Stoltenberg
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg

“Moskva naďalej podnecuje konflikt na východe Ukrajiny tým, že poskytuje finančnú pomoc a vojenskú podporu separatistom. Pokúša sa tiež nájsť si zámienku na ďalšiu inváziu na Ukrajine,” dodal Stoltenberg.

Rusko vyzval, aby si “zvolilo cestu diplomacie” a stiahlo svojich vyše 150.000 vojakov, ktorých v ostatných týždňoch zhromaždilo pri ukrajinských hraniciach.

Ukrajina nie je členskou krajinou NATO a Stoltenberg v tejto súvislosti povedal, že do nej nebudú vyslané ozbrojené sily Aliancie, aby ju bránili pred prípadným napadnutím Ruska. Členské krajiny NATO, obzvlášť Spojené štáty, však Ukrajine posielajú zbrane a iné zásoby. Zároveň vysielajú vojakov do členských krajín na východnom krídle NATO, aby posilnili ich bezpečnosť.

 

22:00- Európska únia ohlásila, že zavedie sankcie voči jednotlivcom zapojeným do “nezákonného aktu” uznania separatistických oblastí na východe Ukrajiny – Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) zo strany Ruska za nezávislé štáty.

V spoločnom vyhlásení to uviedli šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Uznanie nezávislosti dvoch samozvaných separatistických republík na Ukrajine je “jasným porušením medzinárodného práva”. Euroblok “zareaguje sankciami”, zdôraznili lídri EÚ.

“Únia opakuje svoju neochvejnú podporu pre nezávislosť, suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc,” uviedli Leyenová a Michel.

 

21:40- Spojené štáty očakávali vyhlásenie Ruska o uznaní DĽR a LĽR a sú pripravené naň okamžite reagovať, uviedol Biely dom. Biden podpíše dekrét zameraný na zákaz investícií, obchodu a financovania DĽR a LĽR, dodáva.

“Očakávali sme takýto krok Ruska a sme pripravení okamžite reagovať. Prezident Biden čoskoro vydá nariadenie, ktorým zakáže nové investície, obchod a financovanie americkými osobami do, z alebo v Doneckej ľudovej republike (DĽR) a Luhanskej ľudovej republike (LĽR). Toto nariadenie tiež poskytne právomoc uvaliť sankcie na každú osobu, ktorá sa rozhodne pôsobiť v týchto oblastiach Ukrajiny. Ministerstvo zahraničných vecí (USA) a ministerstvo financií (USA) budú mať čoskoro ďalšie podrobnosti. Čoskoro tiež oznámime ďalšie opatrenia súvisiace s dnešným očividným porušením medzinárodných záväzkov Ruska,” uviedla vo vyhlásení zverejnenom na internetovej stránke hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.

Reklama

 

21:35- Ruské rozhodnutie uznať Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku sa musí stretnúť s jednoznačnou odpoveďou a okamžitými sankciami. V reakcii na krok ruského prezidenta Vladimira Putina to prostredníctvom Twitteru uviedol poľský premiér Mateusz Morawiecki.

“(Krok Ruska) znamená odmietnutie dialógu a očividné porušenie medzinárodného práva. Ide o akt agresie voči Ukrajine, ktorý sa musí stretnúť s jednoznačnou odpoveďou a okamžitými sankciami. Je to jediný jazyk, ktorému Putin rozumie. Vyzývam na urýchlené zasadnutie Európskej rady, aby sa prediskutovala táto záležitosť,” napísal Morawiecki na Twitteri.

Mateusz Morawiecki
Poľský premiér Mateusz Morawiecki

Pridáva sa aj česká hlava štátu.  Česká republika stojí za slobodnou a nezávislou Ukrajinou. V reakcii na krok ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý sa rozhodol uznať nezávislosť separatistických regiónov na východe Ukrajiny, to uviedol český premiér Petr Fiala.

 “Z vlastnej histórie si dobre pamätáme, že podobné kroky namierené proti suverénnym susedným štátom k mieru nikdy nevedú,” napísal v pondelok večer na sociálnej sieti Twitter predseda českej vlády.

 

21:30- Slovenská republika odmieta rozhodnutie Ruskej federácie, ktorá v pondelok uznala nezávislosť separatistických entít tzv. Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR to uviedlo vo vyhlásení, ktoré zaslalo agentúre TASR.

Rozhodnutie Ruska označil slovenský rezort diplomacie za neprijateľný krok, ktorý je “v priamom rozpore s deklarovaným záujmom hľadať konštruktívne riešenie v diplomatickom dialógu v príslušných medzinárodných formátoch”. Podľa rezortu je takéto konanie v rozpore tiež s “princípom nedeliteľnosti bezpečnosti, ktorý Ruská federácia sama zdôrazňuje a žiada o jeho rešpektovanie ako NATO, tak aj EÚ”.

“Slovenská republika rezolútne neuznáva samozvanú nezávislosť uvedených separatistických entít,” uviedlo ďalej ministerstvo.

Principiálna zahraničnopolitická pozícia Slovenska podľa vyjadrenia rezortu “podporuje politickú suverenitu, nezávislosť a územnú celistvosť nášho suseda – Ukrajiny a univerzálnu platnosť a rešpektovanie princípov medzinárodného práva”.

 

21:10- Európska únia musí okamžite uvaliť sankcie voči Rusku za to, že uznalo ukrajinské separatistické regióny. V reakcii na krok šéfa Kremľa Vladimira Putina to v pondelok večer uviedol lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkevičs. Informovala o tom agentúra Reuters.

“Rozhodnutie Ruska uznať takzvané Donecké a Luhanské ľudové republiky je flagrantným porušením medzinárodného práva a územnej celistvosti Ukrajiny. Lotyšsko odsudzuje tento akt agresie a vyzýva na ráznu medzinárodnú reakciu. EÚ musí okamžite uvaliť sankcie,” napísal šéf lotyšskej diplomacie Edgars Rinkevics na sociálnej sieti Twitter.

Európska únia už avizovala, že zareaguje na ruské uznanie DĽR a LĽR sankciami, uviedli šéfovia Európskej komisie a Európskej rady.

“Uznanie nezávislosti dvoch separatistických republík na Ukrajine je jasným porušením medzinárodného práva, územnej celistvosti Ukrajiny a minských dohôd,” uviedli na Twitteri šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel.

“EÚ a jej partneri zareagujú jednotne, tvrdo a odhodlane v rámci solidarity s Ukrajinou,” zdôraznili lídri EÚ v príspevku na sociálnej sieti.

 

21:00- Po prejave ruského prezidenta Vladimíra Putina mali začať v Donecku oslavy.

20:45- Prvé reakcie prišli takmer okamžite. EÚ označila uznanie DĽR a LĽR za porušenie medzinárodného práva a suverenity Ukrajiny. Oznámili to predsedovia Európskej komisie a Európskej rady.

Uznanie separatistických oblastí ležiacich na východe Ukrajiny zo strany Ruska je jasným porušením medzinárodného práva. Uviedol to v pondelok večer britský premiér Boris Johnson, počas tlačovej konferencie, ktorá bola venovaná zmierňovaniu opatrení zameraných na “život s covidom”. Informovala o tom agentúra Reuters.

“Práve keď som prišiel na túto tlačovú konferenciu, Vladimir Putin oznámil, že Rusko uznáva Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR) ako nezávislé štáty. Ide o jasné porušenie medzinárodného práva. Je to flagrantné porušenie suverenity a integrity (Ukrajiny),” povedal Johnson novinárom.

Sýrsky prezident Bašár al-Asad vyhlásil, že je pripravený uznať DĽR a LĽR.

 

20:39- Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok oznámil, že sa rozhodol okamžite uznať Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku ako nezávislé štáty. Putin o tom informoval v prejave k národu, ktorý odvysielali ruské štátne televízie.

Podľa Sputnika Putin už dnes podpísal výnos o uznaní Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky. Predtým sa so žiadosťou o uznanie samozvaných republík na ruského prezidenta obrátili samotní lídri DĽR a LĽR.

Reklama

Od tých, ktorí sa v Kyjeve chopili moci, žiada, aby okamžite ukončili vojenské operácie.

 

20:20- Organizácia Spojených národov (OSN) v pondelok vyzvala všetky strany, aby sa zdržali “jednostranných krokov”, ktoré by “podkopali” suverenitu a narušili územnú celistvosť Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP len pár minút predtým, ako začal ruský prezident Vladimir Putin prednášať televízny prejav k národu týkajúci sa Ukrajiny.

“Vyzvali by sme všetkých zúčastnených, aby sa zdržali akéhokoľvek jednostranného rozhodnutia alebo jednostranného konania, ktoré by mohlo narušiť územnú celistvosť Ukrajiny,” uviedol hovorca OSN Stéphane Dujarric.

“Všetky problémy sa musia riešiť prostredníctvom diplomacie,” dodal Dujarric a podčiarkol výzvu OSN na “maximálnu zdržanlivosť”, aby sa predišlo eskalácii napätia.

OSN sa k téme ukrajinskej krízy vyjadrila po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin telefonoval s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a oznámil im, že “v blízkej budúcnosti” má v úmysle podpísať výnos o uznaní Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky.

 

20:10- Ruský prezident Vladimír Putin dnes vystúpi s televíznym prejavom k ruským občanom. Podľa portálu Sputnik, okrem iného povedal, že americké veľvyslanectvo na Ukrajine priamo kontroluje protikorupčnú politiku. Lenže v skutočnosti je vidieť, že korupcia naopak rastie.

Taktiež prehlásil, že sa Ukrajina dostala “pod vonkajšiu správu” ale aj : “Korupcia na Ukrajine dosiahla nemysliteľné hodnoty. Nespokojnosť ľudí ale využili radikáli. Po udalostiach na majdane sa začal teror. V Odese dokonca zaživa upálili ľudí.”

 

20:00- Európska únia varovala Putina sankciami, ak uzná separatistické republiky v Donbase

Európska únia je “pripravená zareagovať”, ak ruský prezident Vladimir Putin uzná dve samozvané republiky na východe Ukrajiny za nezávislé štáty. V pondelok to povedal šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell, ktorého citovala agentúra AFP

Rada EÚ pre zahraničné veci
Na snímke šéf európskej diplomacie Josep Borrell

“Vyzývame prezidenta Putina, aby rešpektoval medzinárodné právo a minské dohody a očakávame, že neuzná nezávislosť Luhanskej a Doneckej oblasti,” uviedol Borrell po zasadnutí s ministrami zahraničných vecí členských krajín EÚ, ktoré sa konalo v pondelok v Bruseli.

“Sme pripravení reagovať rázne a jednotne, v prípade, že by sa tak rozhodol,” povedal.

“Ak dôjde k anexii, budú na sankcie,” dodal Borrell podľa agentúry DPA s tým, že sankcie predloží na schválenie ministrom EÚ.

 

19:46- Francúzsky prezident Emmanuel Macron zvolal v pondelok o 19.00 h radu obrany štátu, ktorej členovia posúdia vývoj situácie na Ukrajine.

Zasadnutie sa uskutoční krátko po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin v telefonáte oznámil Macronovi a nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi, že uzná samozvané proruské republiky na východe Ukrajiny za nezávislé štáty.

 

19:20- Putin oznámil Macronovi a Scholzovi, že uzná separatistické republiky v Donbase

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok telefonoval s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a oznámil im, že “v blízkej budúcnosti” má v úmysle podpísať výnos o uznaní Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky. Uvádza sa to vo vyhlásení Kremľa, z ktorého citovala agentúra Interfax.

Emmanuel Macron, Vladimir Putin
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) sa rozpráva s ruským prezidentom Vladimirom Putinom

Scholz Putina varoval pred takýmto krokom, ktorý by bol podľa jeho slov v “ostrom rozpore” s minskými dohodami zameranými na urovnanie konfliktu v Donbase, informovali agentúry DPA a AFP.

Nemecký kancelár podľa slov svojho hovorcu Steffena Hebestreita zdôraznil, že uznanie Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) by bolo “jednostranným porušením” minských dohôd zo strany Ruska. Putina zároveň vyzval k “okamžitej deeskalácii” a stiahnutiu vojsk z hraníc s Ukrajinou.

“(Kancelár) zdôraznil, že teraz je mimoriadne dôležité dodržiavať prímerie na východnej Ukrajine a podniknúť kroky k zmierňovaniu (napätia),” uviedol úrad kancelára s tým, že “Rusko má v tomto smere osobitnú zodpovednosť”.

Scholz momentálne po rozhovore so šéfom Kremľa konzultuje situáciu okolo Ukrajiny s “najbližšími partnermi” vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Reklama

 

17:35- Ukrajina žiada o naliehavé zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN

Ukrajina v pondelok požiadala o naliehavé zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN s cieľom riešiť hrozbu ruskej invázie. Vo svojej žiadosti sa Kyjev odvolal na bezpečnostné záruky, ktoré Ukrajina dostala výmenou za to, že sa v roku 1994 vzdala svojho jadrového arzenálu.

Dmytro Kuleba
Na snímke ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba

Dohoda, ktorú vtedy podpísali Rusko, Spojené štáty americké a Británia, mala byť pre Ukrajinu zárukou, že jej “územná integrita alebo politická nezávislosť” bude rešpektovaná výmenou za jej rozhodnutie presunúť všetky svoje jadrové zbrane do Ruska.

Keď sa Sovietsky zväz v roku 1991 formálne rozpadol, nezávislá Ukrajinská republika zdedila tretí najväčší jadrový arzenál na svete.

Šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba vo svojom tvíte, zverejnenom v pondelok, vysvetlil, že “na základe iniciatívy prezidenta (Volodymyra) Zelenského oficiálne požiadal členské štáty BR OSN, aby okamžite uskutočnili konzultácie podľa článku 6 budapeštianskeho memoranda”. Dodal, že Bezpečnostná rada OSN musí riešiť “praktické kroky na zaručenie bezpečnosti Ukrajiny”.

Agentúra AFP pripomenula, že v článku 6 dohody z roku 1994 sa uvádza, že Moskva, Washington a Londýn “budú viesť konzultácie v prípade, že nastane situácia”, ktorá ohrozí bezpečnosť Ukrajiny.

Za takúto situáciu Západ i samotná Ukrajina považujú sústreďovanie ruských jednotiek v blízkosti hraníc Ruska s Ukrajinou, ako aj spoločné vojenské cvičenie s Bieloruskom, ktoré sa konalo a pokračuje v blízkosti bielorusko-ukrajinskej hranice.

Dmytro Kuleba okrem toho v Bruseli navrhol nový formát rokovaní o eskalácii v Donbase, a to za účasti piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN – Británia, Čína, Rusko, USA, Francúzsko, ako aj Ukrajiny, Nemecka a Turecka.

Tento návrh zaznel počas jeho prejavu v Bruseli, informovalo v pondelok tlačové oddelenie ministerstva zahraničných vecí.

Kuleba považuje navrhnutý formát za najoptimálnejší na vedenie diskusie o deeskalácii a vytvorení nových bezpečnostných záruk.

Zdôraznil, že “bezpečnosť Ukrajiny je teraz prioritou číslo jeden” a dodal, že “využívame každú, (aj tú) najmenšiu diplomatickú príležitosť, aby sme ju zaručili.”

Kuleba dodal, že z Bruselu odcestuje do Washingtonu, aby pokračoval v diplomatickom úsilí, ktorého cieľom je “zdržiavať agresívne zámery Ruska voči Ukrajine”.

 

16:50-  Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok v súvislosti s dianím na východe Ukrajiny vyhlásil, že “Kyjev vykonal už dve trestné operácie proti Donbasu, teraz to vyzerá na začiatok tretej”.

Na otvorení zasadnutia Bezpečnostnej rady Ruskej federácie, ktoré sa koná v Kremli, Putin osobitne zdôraznil osudy ľudí žijúcich na týchto územiach.

Putin na zasadnutí podľa agentúry AFP priznal, že už nemá pocit, že by mierový plán z Minska, dohodnutý s Francúzskom, Nemeckom a Kyjevom, dokázal vyriešiť ukrajinský konflikt.

“Chápeme, že neexistujú žiadne vyhliadky” na implementáciu mierových dohôd z Minska, povedal Putin podľa AFP na zasadnutí. Podľa agentúry TASS Putin skonštatoval, že rokovací proces o Donbase je v slepej uličke.

Ako uviedol Interfax, rokovanie v Kremli je venované posúdeniu situácie v Donbase a vytýčeniu našich “ďalších krokov…berúc do úvahy výzvy vedúcich predstaviteľov Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky”, ktorí sa na ruské vedenie obrátili so žiadosťou o uznanie ich suverenity.

Putin pripomenul, že otázka ich uznania “veľmi úzko súvisí s globálnymi problémami zaistenia bezpečnosti sveta vo všeobecnosti a na európskom kontinente zvlášť”.

Zdôraznil, že Bezpečnostná rada posudzuje otázku uznania nezávislosti DĽR a LĽR, nie ich vstup do Ruskej federácie. Vyhlásil, že o uznaní DĽR a LĽR sa rozhodne “dnes”.

Podľa Putina na zasadnutí prednesie správu ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý sa angažuje “v oblasti pokusov o vyjednanie bezpečnostných záruk s Washingtonom a Bruselom”.

Okrem toho vystúpi Dmitrij Kozak, ktorý zastupuje Rusko na rokovaniach v tzv. normandskom formáte. Podľa Putina má Kozak podať svoje hodnotenie toho, “čo sa deje v oblasti rokovaní o implementácii dohôd z Minska”, ktoré boli podpísané v roku 2015 s cieľom vyriešiť konflikt na východe Ukrajiny.

Predseda ruskej vlády Michail Mišustin podľa agentúry TASS vyhlásil, že jeho vláda robí prípravy na uznanie DĽR a LĽR už niekoľko mesiacov. Dodal, že podporuje návrh na uznanie ich nezávislosti, ak nedôjde k pokroku v rokovaniach, dodal TASS.

Minister obrany Sergej Šojgu sa vyslovil za uznanie DĽR a LĽR. V podobnom duchu sa podľa TASS vyjadrili aj ďalší účastníci zasadnutia Bezpečnostnej rady.

Reklama

“Ukrajina ani jej západní spojenci nepotrebujú Donbas,” vyhlásil podľa TASS Dmitrij Kozak, ktorý kritizoval ukrajinské vedenie za to, že “za pochodu” vymýšľa nové schémy pre urovnanie situácie v Donbasu, ktoré sú “z oblasti právneho kreténizmu”.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

Včera 19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

Včera 18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
Včera 18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

Včera 18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

Včera 18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

Včera 18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

Včera 18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

Včera 17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

Včera 17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali