Prezidentka: Z vlády odchádzajú najlepší ministri, situácia ma neteší. Demisiu Branislava Gröhlinga a Ivana Korčoka príjme vo štvrtok

Prezidentka: Z vlády odchádzajú najlepší ministri, situácia ma neteší. Demisiu Branislava Gröhlinga a Ivana Korčoka príjme vo štvrtok

Žilina 24. marca 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Erika Ďurčová, Pavel Neubauer)

 

Prezidentku SR Zuzanu Čaputovú neteší aktuálna situácia, z vlády podľa nej postupne odchádzajú najlepší ministri

Zuzana Čaputová
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová

V reakcii na demisiu ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga (SaS) a ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivana Korčoka (nominant SaS) to uviedla v stredu na tlačovej konferencii v Žiline. Zdôraznila, že je najvyšší čas pohnúť sa dopredu a vyriešiť vládnu krízu.

Reklama

“Je to v súlade s tým, čo už predtým mediálne avizovali. Blížime sa k tomu, že takmer polovica ministrov už nebude súčasťou vlády SR. Ultimát padlo veľa a situácia je pomerne jasná. Medializované informácie nasvedčujú tomu, že čoskoro, dúfam, dôjde k vyriešeniu tejto situácie,” povedala Čaputová.

Minister školstva informoval v stredu počas rokovania vlády, že podáva demisiu. Verí, že sa podarí vytvoriť priestor na rekonštrukciu vlády a upokojenie situácie. Dodal, že školstvo preňho bolo aj ostáva prioritou. Minister zahraničných vecí informoval premiéra Igora Matoviča (OĽANO) o demisii písomne, keďže je pracovne v Bruseli.

Reklama

 

Prezidentka prijme demisiu Branislava Gröhlinga a Ivana Korčoka vo štvrtok o 11.00 h

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijme demisiu ministrov Branislava Gröhlinga (SaS) a Ivana Korčoka (nominant SaS) vo štvrtok (25. 3.) o 11.00 h. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Vedením rezortov zároveň prezidentka dočasne poverí iných členov vlády SR.

vicepremiér Richard Sulík Ivan Korčok Branislav Gröhling
Na snímke v popredí sprava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS), predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík a podpredseda SaS a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling

Gröhling a Korčok oznámili svoju demisiu v stredu. Nasledovali tak svojho predsedu Richarda Sulíka. Ten podal demisiu po tom, ako premiér Igor Matovič (OĽANO) v nedeľu (21. 3.) oznámil ochotu odísť z funkcie a pôsobiť ako člen vlády. Určil si na to viacero podmienok, medzi nimi aj odchod Sulíka z vlády. SaS už skôr dala premiérovi do stredy ultimátum na odchod z funkcie. Hrozí odchodom z koalície. Odstúpila už aj Mária Kolíková, odchod nevylúčila vicepremiérka Veronika Remišová (obe Za ľudí).

Matovičova vláda je v kríze, prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V. Napätie v nej bolo dlhodobo. SaS a Za ľudí vyzvali na rekonštrukciu vlády a výmenu premiéra. Liberáli chcú aj úplný odchod Matoviča z vlády. Koaličné strany naďalej hovoria o zachovaní štvorkoalície. Šéf parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár pripustil predčasné voľby, ak sa kríza nevyrieši do konca budúceho týždňa. Koaličné strany však predčasné voľby odmietajú. Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala premiéra na demisiu.

 

Reklama
Zdravotnícky personál si zaslúži stabilizačné signály vrátane zvýšenia platov

Je najvyšší čas na vyslanie signálu stabilizácie pre lekárov a zdravotné sestry, aby neodchádzali zo svojich profesií či do zahraničia. Po návšteve Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline to na tlačovom brífingu uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Inšpiráciou pre Slovensko by podľa nej mohli byť Maďarsko s Českou republikou, kde sa rozhodli pristúpiť k zvýšeniu platov pre zdravotnícky personál.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina
Ilustračné foto

Podľa Čaputovej nebude nikdy dosť slov vďaky, ktoré patria zdravotníkom v dnešnej pandemickej situácii.

„Potrebujeme vyslať jednoznačný signál stabilizácie zdravotníckeho personálu. Znamená to jednak finančné docenenie lekárov či zdravotných sestier, ale aj vytvorenie zaujímavých pracovných podmienok. Všetci vieme, že nápor na nich trvá veľmi dlho a jeho výsledkom môže byť odchod za lepšími pracovnými podmienkami do zahraničia,“ poznamenala Čaputová.

Prezidentka podľa vlastných slov vníma zlepšujúcu sa epidemickú situáciu, ale stále existujú regióny, v ktorých je situácia vážna.

„Žilinská nemocnica má náročné podmienky, pretože je spádovou nemocnicou pre trištvrte milióna ľudí. Dozvedela som sa, že veľmi by im tu pomohol príchod intenzivistov a anestéziológov. Aj touto cestou chcem opakovane poprosiť zdravotníkov z iných regiónov, kde je situácia lepšia, o solidaritu práve s touto nemocnicou, aby prišli aspoň na pár dní vypomôcť,“ vyhlásila Čaputová.

Reklama

Vo FNsP Žilina už druhý týždeň evidujú viac ako stovku covidových pacientov. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej je tu aktuálne hospitalizovaných 104 pacientov s ochorením COVID-19, z nich 17 potrebuje pripojenie na ventiláciu a približne každý štvrtý pacient kyslíkovú podporu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali