Prezidentka vymenovala vládu Eduarda Hegera. Nový premiér: Verím, že budeme stabilná vláda, v ktorej bude súdržnosť a dôvera

Prezidentka vymenovala vládu Eduarda Hegera. Nový premiér: Verím, že budeme stabilná vláda, v ktorej bude súdržnosť a dôvera

Bratislava 1. apríla 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:screenshot Facebook, TASR-Martin Baumann, SITA-Branislav Bibel, TASR-Pavel Neubauer)

 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok v Prezidentskom paláci vymenovala vládu Eduarda Hegera (OĽANO). Heger na čele vládneho kabinetu vystriedal Igora Matoviča (OĽANO), ktorý sa stal ministrom financií

Heger, Čaputová
Na snímke zľava nový predseda vlády SR Eduard Heger a prezidentka SR Zuzana Čaputová

Ďalšia zmena nastala na poste ministra zdravotníctva, kde po Marekovi Krajčím (OĽANO) nastúpil Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Miesto ministra práce sociálnych vecí a rodiny zostalo zatiaľ neobsadené. Rozdelenie ministerstiev sa nemení, OĽANO má vo vláde sedem ministerských pozícií, Sme rodina bude mať tri posty, SaS obsadí tri ministerstvá a Za ľudí dve.

Reklama

Ministerstvo financií povedie Igor Matovič, doterajší premiér, bude tiež podpredsedom vlády. Ministerstvo vnútra bude viesť Roman Mikulec, rezort zdravotníctva Vladimír Lengvarský, ministerstvo obrany Jaroslav Naď, rezort pôdohospodárstva povedie Ján Mičovský, ministerstvo životného prostredia Ján Budaj a rezort kultúry Natália Milanová (všetci OĽANO).

Hnutie Sme rodina má tri posty. Na čele rezortu dopravy a výstavby zostáva Andrej Doležal a na poste podpredsedu vlády Štefan Holý. Nomináciu na ministra práce, sociálnych vecí a rodiny hnutie ešte prehodnocuje.

Reklama

Tri ministerstvá bude riadiť SaS. Na ministerstvo školstva ide Branislav Gröhling, ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí bude Ivan Korčok a rezort hospodárstva povedie predseda SaS Richard Sulík, ktorý bude zároveň podpredsedom vlády.

Strana Za ľudí získala dva rezorty, na ministerstvo spravodlivosti nastupuje Mária Kolíková a ministerkou investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie bude Veronika Remišová, ktorá bude zároveň podpredsedníčkou vlády.

 

Príhovor prezidentky po vymenovaní nového vládneho kabinetu

Vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky, vážený pán predseda vlády Slovenskej republiky, vážený pán predseda Ústavného súdu Slovenskej republiky, vážení členovia vlády Slovenskej republiky, ctení hostia,

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala novú vládu SR v Prezidentskom paláci
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová

pri rovnakej príležitosti a v takmer rovnakej zostave sme tu stáli pred rokom. Bol to rok dôležitých skúseností. Nebudem sa však vracať do minulosti, mali sme pomerne otvorený vzťah a moje postoje ste pri mnohých príležitostiach už počuli.

Reklama

K zmenám na vládnych postoch, vrátane toho najdôležitejšieho, dnes dochádza na základe politickej dohody štyroch koaličných strán. Dohodu na podpore vlády Eduarda Hegera svojím podpisom potvrdilo 91 poslancov Národnej rady Slovenskej republiky a v tejto situácii som nevidela priestor pre iný postoj, ktorý by stál proti dohode ústavnej väčšiny poslancov. Základný zákon Slovenskej republiky mi ukladá, aby som svojím rozhodovaním zabezpečovala riadny chod ústavných orgánov. Pretože republika potrebuje vládu s väčšinovou podporou v Národnej rade, politickú dohodu štyroch vládnych strán rešpektujem a vymenovala som vás do funkcií ministeriek a ministrov novej vlády.

To, že sa vám po štyroch týždňoch rokovaní podarilo uzavrieť dohodu, je len začiatkom cesty. Skutočným naplnením úspechu vašej štvordohody bude to, ak táto vláda bude pokračovať v krokoch, ktoré pomôžu krajine a jej občanom.

 

Vážení členovia vlády Slovenskej republiky

je veľmi dôležité, aby obrazy nezhôd z minulosti boli postupne prekryté novým obrazom spolupráce, rešpektu a pokoja.

V tomto smere verejnosť veľa očakáva predovšetkým od vás, vážený pán premiér. Nepochybujem, že aj vy sám ste si toho vedomý. Sám najlepšie viete, že právomoci premiéra a jeho zodpovednosť sú neprenosné a teda, že najväčšia ťarcha je na vás. Som presvedčená, že ako premiér prídete s novými prístupmi a s novou energiou, aby vláda konala efektívne, ako skutočný kolektívny a vrcholný orgán výkonnej moci. Za seba vám môžem prisľúbiť, že budete mať vo mne spoľahlivého a zodpovedného partnera, lebo tak ako každý nepredpojatý občan, aj ja si veľmi želám, aby vláda našej krajiny bola úspešná.

Reklama

 

Vážený pán premiér, vážení členovia vlády

v zmysle ústavy je vašou povinnosťou do tridsiatich dní predstúpiť pred Národnú radu, predložiť jej programové vyhlásenie a požiadať ju o vyslovenie dôvery. Nepovažujte prosím túto povinnosť len za formalitu. Dáva vám totiž príležitosť, aby ste prispôsobili program vlády reálnemu stavu, aký je v krajine po roku pandémie. Aby ste reagovali na akútne sociálne, ekonomické a spoločenské problémy, o ktorých v apríli 2020 ste ako ministri nemohli vedieť. A zároveň vám to dáva príležitosť, aby ste do svojho programu zahrnuli aj zásadne nové príležitosti, ktoré sa objavili vďaka únijnému Plánu obnovy. Miliardy eur, ktoré v nasledujúcich rokoch môžu prísť z Európskej únie na Slovensko, nám pomôžu nielen odstraňovať následky krízy, ale aj riešiť príčiny našej zraniteľnosti a slabej odolnosti.

Vašu pozornosť, dámy a páni, chcem pri tejto príležitosti nasmerovať najmä k tým, ktorí v pandémii najviac stratili. Ktorí sa nie vlastnou vinou ocitli na prahu prežitia. Chudoba sa dnes týka nielen ľudí bez práce, ale aj ľudí a celých rodín, ktoré žijú bez úspor, prakticky len z ruky do úst. Ďaleko väčšiu našu pozornosť si zasluhujú aj často prehliadané profesie, ktoré však, ako kríza ukázala, sú pre nás kľúčové – zdravotníci, záchranári, opatrovateľky.

Je potrebné splatiť tiež dlh našim deťom. Deti, ktoré zažili najväčšiu krízu vo vzdelávaní si zaslúžia zažiť aj najväčšiu zmenu nášho školstva k lepšiemu. Seniorom, ktorí na dlhé mesiace stratili kontakt so svojimi najbližšími. Ľuďom v kultúre a v službách, ktoré museli byť zatvorené. Všetkým tým, ktorí prepadli sitom pomoci.

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala novú vládu Eduarda Hegera v Prezidentskom paláci
Na snímke vpravo nový predseda vlády SR Eduard Heger (OľaNO) a vľavo minister financií SR Igor Matovič (OľaNO)
Vážený pán premiér, vážení členovia vlády

dôležitou vlastnosťou pre budúce obdobie je empatia a kľúčovým slovom, ktoré Váš mandát bude sprevádzať je obnova. Obnova Slovenska po pandémii a obnova dôvery občanov. Veľmi vám, a všetkým občanom želám, aby ste zvládli svoje zodpovednosti a najbližšie tri roky viedli republiku tak, ako to od vás ústava vyžaduje a verejnosť očakáva.

 

Vláda by nemala považovať programové vyhlásenie za formalitu

Predloženie programového vyhlásenia vlády do parlamentu by nemala vláda považovať len za formalitu. Nové programové vyhlásenie jej dáva priestor, aby ho prispôsobili reálnemu stavu, aký je v krajine po roku pandémie. Vládny kabinet na to vyzvala prezidentka Zuzana Čaputová po jeho vymenovaní. Zároveň podotkla, že obrazy nezhôd z minulosti by mali byť postupne prekryté novým obrazom spolupráce, rešpektu a pokoja. Verejnosť to podľa hlavy štátu očakáva najmä od nového premiéra Eduarda Hegera (OĽANO).

Prezidentka pripomenula, že nová vláda musí do 30 dní v zmysle ústavy predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť jej programové vyhlásenie a požiadať ju o vyslovenie dôvery. Vláda môže programovým vyhlásením reagovať na akútne sociálne, ekonomické a spoločenské problémy. Zároveň dáva príležitosť, aby doň zahrnuli aj nové príležitosti, ktoré sa objavili vďaka plánu obnovy. “Miliardy eur, ktoré v nasledujúcich rokoch môžu prísť z Európskej únie na Slovensko, nám pomôžu nielen odstraňovať následky krízy, ale aj riešiť príčiny našej zraniteľnosti a slabej odolnosti,” povedala Čaputová.

Poukázala tiež na ľudí, ktorí v pandémii najviac stratili a ktorí sa ocitli na prahu prežitia. Väčšiu pozornosť si podľa nej zaslúžia aj profesie ako zdravotníci, záchranári či opatrovateľky, ktoré sú často prehliadané, ale kríza ukázala, že sú kľúčové.

“Je potrebné splatiť tiež dlh našim deťom. Deti, ktoré zažili najväčšiu krízu vo vzdelávaní, si zaslúžia zažiť aj najväčšiu zmenu nášho školstva k lepšiemu. Seniorom, ktorí na dlhé mesiace stratili kontakt so svojimi najbližšími. Ľuďom v kultúre a v službách, ktoré museli byť zatvorené. Všetkým tým, ktorí prepadli sitom pomoci,” skonštatovala Čaputová.

Reklama

Hlava štátu je presvedčená, že Heger príde s novými prístupmi a novou energiou, aby vláda “konala efektívne ako skutočne kolektívny a vrcholný orgán výkonnej moci”. To, že sa koalícii po štyroch týždňoch rokovaní podarilo uzavrieť dohodu, je podľa prezidentky len začiatok cesty.

“Skutočným naplnením úspechu vašej štvordohody bude to, ak táto vláda bude pokračovať v krokoch, ktoré pomôžu krajine a jej občanom,” povedala Čaputová.

Dodala, že dôležitou vlastnosťou pre budúce obdobie vlády bude empatia a kľúčovým slovom bude obnova.

“Obnova Slovenska po pandémii a obnova dôvery občanov,” poznamenala.

 

Reklama

 

Premiér: Verím, že budeme stabilná vláda, v ktorej bude súdržnosť a dôvera

Nový predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) verí, že jeho vládny kabinet bude stabilný, súdržný a panovať v ňom bude vzájomná dôvera. Vyhlásil to po tom, čo prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok vymenovala jeho vládu.

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala novú vládu Eduarda Hegera v Prezidentskom paláci
Na snímke nový predseda vlády SR Eduard Heger (OľaNO)

Vládny kabinet má podľa nového premiéra odhodlanie a túžbu spraviť zo Slovenska krajinu, kde budú všetci radi žiť.

“Táto cesta začala takto pred rokom a my sme sa odvtedy veľa naučili a aj sme sa veľa poučili z chýb,” deklaroval Heger s tým, že očista a obnova krajiny pokračuje.

Slovensko je podľa predsedu vlády krajina, ktorá v histórii zažila, že má na to byť úspešnou.

Reklama

“Toto je náš cieľ. Dostali sme od občanov SR silný mandát. Máme k tomu aj silný plán, a to nielen programové vyhlásenie vlády, ale aj plán obnovy, ktorý je cestovnou mapou k tomu, aby sme zo Slovenska takúto krajinu spravili,” skonštatoval.

Novovymenovaným ministerkám a ministrom deklaroval, že sú pre neho i pre vládu rovnako dôležití.

“Verím, že našim tmelom bude naďalej zodpovednosť voči občanom SR a ich dôvera, ktorú do nás pred rokom vložili,” vyhlásil s tým, že ľudia očakávajú od kabinetu skutky a výsledky.

Heger okrem občanov poďakoval za dôveru aj prezidentke. Vďaku vyjadril aj bývalému premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽANO), ktorý bude v súčasnej vláde zastávať funkciu ministra financií. Taktiež hnutiu OĽANO i parlamentným poslancom koalície, ktorí svojím podpisom podporili vládu.

 

Sulík od nového premiéra očakáva,že bude viesť vládu pokojnejšie, racionálnejšie

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) očakáva od nového premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) pokojnejšie, racionálnejšie a vecnejšie vedenie vlády.

Richard Sulík
Na snímke vľavo predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík

Myslí si, že vláda pod vedením Hegera bude fungovať lepšie a s menším počtom konfliktov. Povedal to po svojom vymenovaní do funkcie a oficiálnom fototermíne na Úrade vlády SR.

Reklama

Súčasné programové vyhlásenie vlády je podľa Sulíka dobré tak, ako je napísané. Predpokladá však, že bude aktualizované.

Sulík zároveň uviedol, že od nového ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) očakáva, že v rezorte spraví poriadok.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) sa teší, že bude môcť pokračovať v práci, ktorá v rezorte ostala.

“Urobím všetko pre to, aby sme túto šancu využili na maximum,” poznamenala.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok v Prezidentskom paláci vymenovala vládu Eduarda Hegera. Na čele vládneho kabinetu vystriedal Igora Matoviča (OĽANO), ktorý sa stal ministrom financií. Miesto ministra práce, sociálnych vecí a rodiny zostalo zatiaľ neobsadené. OĽANO má vo vláde sedem ministerských pozícií, Sme rodina bude mať tri posty, SaS obsadí tri ministerstvá a Za ľudí dve.

 

 Vláda si podľa Remišovej musí získať dôveru ľudí

Vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) zdôraznila, že nová vláda má pred sebou veľký záväzok v podobe získania dôvery celého Slovenska poctivou prácou pre všetkých.

Reklama
Veronika Remišová
Na snímke predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová

Minister obrany Jaroslav Naď si zas váži rozhodnutie bývalého premiéra Igora Matoviča navrhnúť za nového predsedu vlády Eduarda Hegera (všetci OĽaNO). Obaja to uviedli vo svojich statusoch na sociálnej sieti.

Naď považuje Hegera za skúseného manažéra a čestného chlapa s jasným názorom pre dobro veci.

„Som presvedčený, že naša každodenná spolupráca, a teraz mám na mysli všetkých rezortov, sa pod jeho vedením už čoskoro odzrkadlí v reálnych a prospešných rozhodnutiach. S Edom sa mi pracuje a komunikuje veľmi dobre, môže si byť istý, že medzi vojakmi, ale aj civilnými zamestnancami má našu pomocnú ruku a dvere vždy otvorené,” ozrejmil Naď s tým, že Heger pozná fungovanie rezortu, keďže svoju kariéru začínal práve na ministerstve obrany.

Remišová zaželala novému premiérovi aj všetkým členom vlády veľa síl a konštruktívnu a pokojnú spoluprácu. Pokoj, vecnosť a konštruktívnosť si želá aj minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), ktorý zároveň dodal, že členovia novej vlády sú poučení a odhodlaní.

Staronový šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) nevníma dnešné menovanie novej vlády ako koniec sebareflexie, ale ako jej začiatok.

„Do ďalšieho pôsobenia súčasnej koalície berieme so sebou bremeno v podobe naštrbenej dôvery občanov z predchádzajúceho obdobia. Dôveru nezískame späť automaticky dnešným dňom, ale len tak, že budeme vládnuť inak ako doteraz a robiť to, čo zlepší život na Slovensku,“ priblížil.

Považuje za správne, že vláda sa chce pozerať dopredu a zabudnúť na animozity a nevraživosť.

Reklama

„Musíme si ale pamätať najmä to, ako rýchlo sa nádej ľudí na zmenu k lepšiemu premení na rozčarovanie,” doplnil Korčok.

Bez kompromisov to podľa jeho slov nepôjde. Minister zahraničných vecí zároveň poprosil občanov Slovenska, aby dali dnes vymenovanej vláde a koalícii štyroch strán druhú šancu.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali