Predĺženie núdzového stavu je signálom závažnosti situácie, uviedol Heger. Kollár vyzval poslancov, aby podporili predĺženie núdzového stavu

Predĺženie núdzového stavu je signálom závažnosti situácie, uviedol Heger. Kollár vyzval poslancov, aby podporili predĺženie núdzového stavu

Bratislava 1. apríla 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Vyhlásením a predĺžením núdzového stavu vysiela vláda SR a Národná rada (NR) SR jasný signál verejnosti o závažnosti aktuálnej situácie. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽANO) v parlamente pri predložení návrhu na predlžovanie núdzového stavu

nová vláda
Na snímke zľava minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík (SaS), predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) a podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí) počas spoločného fotenia na Úrade vlády SR v Bratislave 1. apríla 2021

Dodal, že ho nechcú predlžovať, ak to nebude nutné, a pripravujú na to už aj potrebné zákony. Zdôraznil, že boj s pandémiou nie je o politike, ale o ochrane životov.

Reklama

Heger skonštatoval, že na to, aby spoločnosť bola ochotná a schopná znášať zásah do ľudských práv a slobôd, potrebuje jasný signál od štátu.

Vyhlásením núdzového stavu a jeho predĺžením vláda a parlament vysielajú spoločnosti práve tento dôležitý signál, že situácia je mimoriadne vážna. Neviditeľný nepriateľ je silný a z jeho zovretia sa môžeme dostať len prijatím rozhodných protipandemických opatrení,” uviedol. Deklaroval, že núdzový stav nechcú predlžovať nad mieru potreby. Preto podľa jeho slov rozbehli na ministerstve spravodlivosti a zdravotníctva prípravu zákonov po vzore iných štátov a pokúsia sa ich v najbližších týždňoch priniesť aj do parlamentu.

Reklama

Poukázal na zlú situáciu v nemocniciach. Vyzval i opozíciu, aby neprispievala k zľahčovaniu situácie, a požiadal o podporu predĺženia núdzového stavu. Skonštatoval, že pri jeho nepredĺžení by sa uvoľnili viaceré opatrenia, čo by mohlo viesť k zhoršeniu situácie.

Výsledkom by bolo, že by sa klesajúci trend obrátil tak, ako to vidíme po uvoľňovaní opatrení v iných krajinách. Počet chorých by začal prudko stúpať a práve tieto agresívne mutácie vírusu by si vyžiadali ešte viac životov,” uviedol premiér s tým, že boj s pandémiou by sa predĺžil a nik nechce ešte viac zvýšiť záťaž na nemocnice a zdravotníkov. Poukázal aj na dôsledky pandémie na ekonomiku krajiny. Preto vyzval ľudí, aby naďalej dodržiavali opatrenia a boli opatrní.

 

Kollár vyzval poslancov, aby podporili predĺženie núdzového stavu

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) vyzval poslancov, aby podporili predĺženie núdzového stavu. Chce, aby sa opozícia a koalícia dohodli na tom, aké opatrenia sa prijmú po skončení sa núdzového stavu, napríklad počas leta.

Boris Kollár
Na snímke predseda parlamentu SR Boris Kollár (Sme rodina)

Nám by stačilo núdzový stav a obmedzenia dať iba na zdravotníctvo. Dávno sme to mali pripraviť. Možno by sme to mali pripraviť do budúcna,” upozornil Kollár s tým, že pandémia sa ešte neskončila a môžu prísť ešte ďalšie vlny. Pripomenul, že treba riešiť problém zodpovedne a nie populisticky.

Reklama

Koalícia a opozícia by podľa neho mali spoločne pripraviť nastavenie kritérií napríklad na cestovanie počas leta tak, aby na jeseň nevypukla ďalšia vlna pandémie nového koronavírusu vo veľkej intenzite.

 

Susko namieta predlžovanie núdzového stavu

Opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR Boris Susko (Smer-SD) namieta predlžovanie núdzového stavu, ako aj obmedzovanie niektorých práv a slobôd ľudí. Návrh na predĺženie núdzového stavu síce je obsiahlejší, podľa Suska mu však naďalej chýba podrobná analýza účinnosti doteraz prijatých opatrení a vízie do budúcna.

Boris Susko
Na snímke Boris Susko (SMER-SD)

Počas diskusie v pléne pripomenul, že sa Smer-SD obrátil na Ústavný súd (ÚS) SR a ten rozhodol o súlade s napadnutými článkami ústavy. Za potrebné však považuje konštatovať, že traja sudcovia ÚS pripojili k rozhodnutiu odlišné stanovisko. “Treba povedať, že toto rozhodnutie ÚS nebolo prijaté jednohlasne,” poznamenal. Tvrdí tiež, že NR SR robí slúžku vláde. Argumentuje tým, že predĺženie núdzového stavu môže odobriť parlament aj 20 dní po jeho vyhlásení. Rovnako namieta, že na súhlas netreba ani ústavnú väčšinu, hoci v rámci núdzového stavu dochádza aj k obmedzovaniu práv a slobôd.

Pýta sa tiež, či naozaj treba obmedzovať práva ľudí s cieľom znižovať mobilitu, keď na druhej strane je povinné pravidelné testovanie, kde sa zhromažďujú ľudia. Hovorí o akomsi zacyklenom kruhu s jeho neustálym predlžovaním. Tvrdí, že aj antigénové testovanie spôsobuje zvýšenie mobility a prispieva k vyššiemu počtu nakazených. Následne vzhľadom na počty nakazených podľa neho vláda zase predlžuje núdzový stav.

Reklama

Exminister zdravotníctva a poslanec Marek Krajčí (OĽANO) upozornil kolegov, že testovanie a COVID automat nie sú súčasťou tejto diskusie ani uznesenia o núdzovom stave. Dodal, že sa automat bude meniť aj so stratégiou testovania. Tvrdí, že antigénové testy zachytia približne každého druhého, ktorý by sa dal dokázať aj PCR testom a nevie, že je chorý.

Keď zachytíte takéhoto človeka, ide do karantény, zabránite tomu, aby nakazil svojich kolegov v práci, svojich blízkych a podobne,” reagoval.

 

Viskupič núdzový stav nepodporí, Dostál hovorí o riziku pri jeho zrušení

Poslanec za SaS Marián Viskupič nepodporí predlžovanie núdzového stavu v pléne Národnej rady (NR) SR. Hovorí o potrebe vyriešiť legislatívu tak, aby nemuseli byť opatrenia nevyhnutne naviazané len na núdzový stav. Prijať by sa podľa neho mal konečne pandemický zákon, ktorý by to umožnil. Ondrej Dostál (SaS) súhlasí, že núdzový stav by nemal byť niečo trvalé. Nepovažuje však za správne vypnúť ho bez toho, aby bol prijatý pandemický zákon na riešenie situácie.

Marián Viskupič (SaS)
Na snímke Marián Viskupič (SaS)

Viskupič si myslí, že Slovensko by už malo byť schopné fungovať aj bez núdzového stavu. Skonštatoval, že nový koronavírus tu zrejme bude ešte dlho a na to sa treba pripraviť a adaptovať. “Nemôžeme sa dlhodobo vzdávať slobody,” povedal s tým, že si nemôžeme ani zvykať na núdzový stav. Poznamenal, že všetci už majú dosť zákazov a príkazov. Z dlhodobého hľadiska sa podľa neho tento stav stáva neudržateľný aj vzhľadom na finančné zásoby či psychiku ľudí.

Navrhuje, aby sa prijal pandemický zákon, ktorý by riešil priamo pandémiu a určoval opatrenia či obmedzenia len v nevyhnutných oblastiach. Kvituje slová premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) o tom, že sa na ňom už pracuje a čoskoro by mal prísť do NR SR. Viskupič deklaroval podporu takejto legislatíve.

Juraj Krúpa (OĽANO) tvrdí, že Viskupič si posunul diskusiu opäť k otváraniu prevádzok a reštaurácií, “akoby na tom zdraví ani nezáležalo“. Hovorí o spochybňovaní názorov odborníkov.

Dostál pripomenul, že pred novelizáciou zákona mohol trvať núdzový stav len 90 dní. Podotkol však, že ani ústava či ústavný zákon o bezpečnosti v čase vojny doteraz nepoznali takéto situácie, preto bolo potrebné upraviť legislatívu. Pripúšťa potrebu upraviť zákony tak, aby opatrenia neboli naviazané na núdzový stav.

To je úplne legitímna debata. Len problém je, že v tejto chvíli nemáme legislatívu na to pripravenú,” uviedol.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali