Prečo USA ospravedlňujú trestanie Číny kvôli colným sadzbám?

Prečo USA ospravedlňujú trestanie Číny kvôli colným sadzbám?

Washington 23. apríla (HSP/Global Times/Foto:TASR-Chinatopix via AP)

 

Americký prezident Donald Trump kritizoval vo svojej volebnej kampani Čínu za „nespravodlivé obchodné praktiky“ . To, že prezident je odhodlaný konať naznačuje, že obchodná vojna medzi Čínou a USA sa môže rozšíriť. Informácie o rozširovaní obchodnej vojny medzi oboma krajinami priniesol portál Global Times.

Ilustračné foto

Rozbor faktov však naznačuje, že ospravedlňovanie sa Washingtonu za zvyšovanie obchodného napätia sa neosvedčilo.

Reklama

Pred vysvetlením, ako USA dospeli k záveru, že ich obchodný deficit dosahuje viac ako 375 miliárd amerických dolárov (algoritmus výpočtu je sporný), pozrime sa na Trumpove rozhodnutie, ktorým sa  odteraz ukladajú zvýšené sadzby na čínsky tovar v hodnote 150 miliárd dolárov.

Čína bola Spojenými štátmi vyzvaná, aby vypracovala ročný plán na zvýšenie objemu obchodu s USA o jednu miliardu dolárov. „Naša spolupráca s Čínou je veľmi dobrá a tešíme sa na to, aké nápady sa nám vrátia. Musíme čoskoro konať“, tweetoval 7. septembra Trump.

Reklama

Krátko po tom, ako Trump vypustil tento tweet sa začali objavovať prvé správy, ktoré naznačovali, že číslo bolo brutálne nafúknuté Trumpovou administratívou.

The Wall Street Journal uviedol 8. marca, že vláda požiadala Čínu, aby vyrovnala deficit vo výške 100 miliárd dolárov, citujúc zdroje, ktoré boli s touto záležitosťou veľmi dobre oboznámené.

Ak by nedostatok komunikácie vnútri Trumpovej administratívy nebol dôvodom zjavného rozporu medzi Trumpovými tvrdeniami a tvrdeniami jeho administratívy, zdá sa, že môžeme správne predpokladať, že navrhovaná zhoda taríf bola len pridaním matematiky. Neobjektívne algoritmy na stanovenie deficitu.

USA počítajú obchodné deficity a prebytky, ktoré sú založené na tom, kde sa produkt vyrobí, namiesto jeho pridanej hodnoty, čo spôsobuje, že takého jednostranne vyvodené číslo deficitu nemôže Čínu absolútne presvedčiť.

V stanovisku, ktoré bolo zverejnené 2. apríla v internetovej verzii časopisu Foreign Affairs napísal Philip Levy: „ Odvtedy, čo je Čína poslednou etapou reťazca a konečný produkt môže pochádzať z Číny, je pridaná hodnota relatívne malá“.

Reklama

Levy, ktorý sa vo svojom článku pokúsil ospravedlniť, že USA akceptovalo v roku 2001prijatie Číny do Svetovej obchodnej organizácie (WTO), vysvetlil na presných príkladoch nesprávne výpočty Washingtonu.

V skutočnosti, pôvod mnohých výrobkov, ktoré sú označované ako „Made in China“ sú v Číne len zmontované pomocou importovaných dielov alebo ich častí.

Vezmime si napríklad elektronické zariadenia spoločnosti Apple. Podľa štatistík, ktoré sa datujú od roku 2010, prinieslo spoločnosti Apple 58,5 percenta ziskov, na rozdiel od Číny, ktorej náklady na prácu predstavovali len 1,8 percenta.

Zatiaľ čo zisky spoločnosti Apple z iPadu klesli v tom istom roku na 30 percent, percento čínskych nákladov na pracovnú silu predstavovalo 2 percentá, čo je v podstate totožné a stále je to v ostrom kontraste so ziskami spoločnosti Apple.

Je jasné, že americká spoločnosť a následne aj ekonomika, na rozdiel od čínskych robotníkov tým získala väčšinu ziskov. Napriek tomuto faktu považuje Trumpova vláda produkty spoločnosti Apple spolu s mnohými inými, v Číne dokončenými komoditami za položky, ktorými Peking využil Washington.

Reklama

Čína predáva do USA produkty dennej spotreby, za ktoré má nízke zisky, zatiaľ čo USA predávajú do Číny tovary ako lietadlá a automobily, ktoré majú nepochybne vyššiu pridanú hodnotu.

Trump je tak veľmi znepokojený obojstrannou obchodnou rovnováhou, že ak sa náhodou rozhodne opustiť klišé národnej bezpečnosti a predávať Číne špičkové vybavenie, zruší tento hlavolam, týkajúci sa deficitu obratom ruky.

V skutočnosti Peking pri posudzovaní povahy obojstrannej obchodnej štruktúry vyzval pri viacerých príležitostiach Washington, aby uvoľnil svoj  zákaz na vývozy, ktoré sa týkajú „citlivých technológií“.

Bohužiaľ, úsilie Číny bolo doteraz bezvýsledné. V neposlednom rade, pokiaľ ide o pokles výroby v USA, je to skutočne málo, aby sa USA mohli sťažovať na Čínu.

Aj keď preferovanie domácich výrobcov bolo kľúčovým Trumpovým sľubom v protekcionistickom slogane „Make America Strong Again“, štatistiky opäť dokazujú, že strata amerických výrobných miest je viac domácim problémom ako niečo, čo by malo byť spôsobené vonkajšími faktormi, ako napríklad Čínou.

Vo Foreign Affairs, v rovnakom článku uviedol Philip Levy, že podiel zamestnanosti na výrobe a celkových amerických mzdách v nefinančných službách – primárny ukazovateľ, používaný pri hodnotení pracovných miest v USA – klesol z 12 percent v decembri 2001 na 8,5 percenta v decembri 2017.

Nazval pokles, ktorý prišiel po vstupe Číny do WTO „pokles o niečo viac ako 29 percent“, čo skutočne reprezentuje spomalenie už existujúceho trendu.

Levy uviedol, že podiel pracovnej sily v americkej výrobe sa medzi rokmi 1985 a 2001 znížil o viac ako 33 percent. To podporilo jeho záver, že Čína v skutočnosti zohrávala oveľa menšiu úlohu v tomto klesajúcom trende.

Keď vrátime kalendár o ďalších 16 rokov späť, autor uvádza, že „v USA môžeme vidieť rovnaký trend: 31 percentný pokles z pôvodných 25,9 v roku 1969“.

„K tomu došlo počas obdobia, v ktorom bola Čína vo veľkej miere izolovaná od globálnej ekonomiky, a preto ju nemožno považovať za zodpovednú“, vyhlási Levy.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali